Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 2

• 57 630
  • 754
  •   1
Отговори
# 570
Джина, BadKarma е абсолютно права. Няма никаква гаранция, че инвестирани пари в рискови активи с точно определен къс срок, след който ще ти трябват, ще донесат печалба, че и ще компенсират кумулативна инфлация за 3 години примерно 20%-25% при оптимистични прогнози. Вариант, според мен, са структурирани депозити за три години с фиксирана доходност + възможна допълнителна доходност в зависимост от представянето на определен индекс и гарантирана главница. Такива пуска Пощенска банка за масови клиенти като депозит, при това с гаранция от Фонда за гарантиране на влоговете. Но по последния им продукт фиксираната лихва е 2.67% годишно за 3-годишен срок и 4% за 5 години, доста под инфлацията, но все пак значително над почти нулевите лихви по обикновените депозити. Само че набирането в продукта приключи до 12.01.Подобни има и Булбанк, но там не са депозити, а вид облигация, като пак главницата задължително се изплаща на падеж, но носиш риска на емитента - в случая UniCredit да фалира, който все пак е съвсем нисък. При тях потенциалната доходност е по-висока 4% за евро и 7% за щ.д. при положително движение на конкретни индекси, но няма фиксирана лихва. За толкова малка сума, определен срок и без инвестиционен опит, честно казано, не виждам много възможности.
П.п. Pandorina , благодаря!  BadKarma и Chrissy познават много добре пазарите, но живеят и работят в съвсем друга среда. Знанияра им са много ценни за ориентир какви типове инвестиции да се предпочетат, но просто нямат практически опит в БГ.

Последна редакция: ср, 18 яну 2023, 13:57 от TafTaf

# 571
За, разбирам това...

# 572
Аз затова питам дали някой може да даде конкретни примери с цифри за инвестиции в ETFи от БГ и конкретни стратегии за минимизиране на транзакционните разходи.
И да опише как да си оформиш данъчната декларация с резултата, защото все пак... 😁

# 573
Да и това също. Печалбата от взаимни фондове подлежи на деклариране, но не се облага. ETFите май се третират като акциите и се облагат при реализирана печалба.

Последна редакция: ср, 18 яну 2023, 14:31 от TafTaf

# 574
Как се декларира печалба, ако не си си продал позициите...?

# 575
Smile
Джина, BadKarma е абсолютно права. Няма никаква гаранция, че инвестирани пари в рискови активи с точно определен къс срок, след който ще ти трябват, ще донесат печалба, че и ще компенсират кумулативна инфлация за 3 години примерно 20%-25% при оптимистични прогнози. Вариант, според мен, са структурирани депозити за три години с фиксирана доходност + възможна допълнителна доходност в зависимост от представянето на определен индекс и гарантирана главница. Такива пуска Пощенска банка за масови клиенти като депозит, при това с гаранция от Фонда за гарантиране на влоговете. Но по последния им продукт фиксираната лихва е 2.67% годишно за 3-годишен срок и 4% за 5 години, доста под инфлацията, но все пак значително над почти нулевите лихви по обикновените депозити. Само че набирането в продукта приключи до 12.01.Подобни има и Булбанк, но там не са депозити, а вид облигация, като пак главницата задължително се изплаща на падеж, но носиш риска на емитента - в случая UniCredit да фалира, който все пак е съвсем нисък. При тях потенциалната доходност е по-висока 4% за евро и 7% за щ.д. при положително движение на конкретни индекси, но няма фиксирана лихва. За толкова малка сума, определен срок и без инвестиционен опит, честно казано, не виждам много възможности.
П.п. Pandorina , благодаря!  BadKarma и Chrissy познават много добре пазарите, но живеят и работят в съвсем друга среда. Знанията им са много ценни за ориентир какви типове инвестиции да се предпочетат, но просто нямат практически опит в БГ.

Да си призная, горе долу и аз стигнах до същите изводи, но все пак да се консултирам Simple Smile И моето мнение е по-скоро, че за да са ми под ръка, ще трябва да ги държа на някакъв влог.
По втората чат на въпроса обаче какво бихте отговорили - може би точно ЕТФ са правилната инвестиция за малки суми в дългосрочен план, като някакъв вид спестяване. Но пак се притеснявам точно от това, че не съм съвсем наясно от данъци, превалутиране ( доколкото четох за малки суми може да е голяма тежест), и определено не мисля, че бих могла да избера правилно какво да гледам и какво трябва да купя. Да, информация има много, но то и по ядрена физика има, но едва ли ще успея да разбера дори само принципа на действие, камо ли да си направя  АЕЦ Smile

# 576
  • Русе
Аааа, нЕма се пУашиш Simple Smile
Щом аз, средностатически идиот, успях да разбера как се инвестира само с четене, значи всеки може Simple Smile

# 577
Джина, за малки редовни суми, поне според мен са подходящи систематичните инвестиционни планове. Такива имат Булбанк, ДСК, ОББ, Пощенска може и някоя друга банка да има. Също Елана , Карол. Ако основната ти банкова сметка е в някоя от тези банки, избираш си фонд и сума, която ще се превеждат всеки месец и тя отива автоматично по фонда. В зависимост от самия фонд има първоначална такса от всяка вноска - примерно 1.5%, има и разход за превалутиране, ако е избран фонд в евро или щ.д., а сметката ти е в лева. В евро не са високи ( все едно си купуваш евро от change бюро), но в щ.д. курсовете на банките са по-неизгодни. Не плащаш такса за превод към фонда и после, когато правиш обратно изкупуване - т.е. продаваш си дяловете чрез банката и си получаваш сумата. Хубавото при волатилен пазар и инвестиции с малки суми е, че така донякъде намаляваш риска от загуба. Примерно, този месец цената на един дял е 100 евро, следващият е паднала на 95 евро и така втората  вноска е на по-ниска цена. Дългосрочно, в един момент като решиш да ползваш цялата сума, ще си купувала на различни цени и е по-малко вероятно да си на загуба, ако началото е било във "висок" момент. Но го има и това, че ако можеш да уцелиш моменти на дъно и инвестираш наведнъж, то ще си с по-добър резултат после. Проблемът е, че и при този тип инвестиране има риск след 2-3 години да не си на плюс. Просто инвестираните пари трябва да са такива, които не са с фиксиран срок и да имаш свободата сама да ги извадиш в подходящ момент. Понякога този момент може да е буквално след 3-4 месеца, понякога да е 7-8 години. Данък, както писах, няма, но принципно трябва да се декларира. Данъкът за други ценни книжа е само, ако си продал и си реализирал някаква печалба. И в ETFи можеш да инвестираш така, но трябва ти да си следиш кога и колко инвестираш, въпросът е, че трябва да си откриеш сметка в платформа да преведеш чрез карта/банков превод там пари и за толкова малки суми сигурно транзакционните ти разходи ще са доста голям процент и даже може да надминат тези по взаимните фондове, предлагани от банки.

Последна редакция: ср, 18 яну 2023, 15:00 от TafTaf

# 578
Голяма реклама на тия инвестиционни фондове Sweat Smile Там морят не данъците, а таксите. Ако очакваш че ще сложиш някъде 2000лв и ще ти дават само лихва без да ти взимат отчисления, такова няма.

# 579
Тебе те морят таксите, аз такси не плащам, ама пък 30% данъци 😂 накрая сигурно всички сме на едно дередже.

# 580
Аз затова питам дали някой може да даде конкретни примери с цифри за инвестиции в ETFи от БГ и конкретни стратегии за минимизиране на транзакционните разходи.
И да опише как да си оформиш данъчната декларация с резултата, защото все пак... 😁

Ако се закупят от борси в ЕС и ако са публично търгувани дялове няма данъци, няма и нужда от данъчна декларация. Освен това се облага печалбата, а не притежаването. Тоест преди да се кешира няма данъци независимо как вървят акциите като курс. Освен това се облага общо - ако един пакет ОБЛАГАЕМИ акции е продаден с 1000 лева печалба, а друг с 1000 лева загуба, данъкът е нула.

Тук е написано ясно и разбираемо:

https://urbn.dir.bg/semeyni-finansi/dohodi-ot-investitsii-vav-fi … i-danatsi-dalzhim

# 581
Разбира се, че проблемът са таксите и съм го написала. Има входна такса, най-често в диапазон 0.5%-1.5% и такси за управление често 2-3% годишно за рискови фондове и за някои фондове за представяне (ако фондът се представя много по-добре от бенчмарка). Да не плашим Джина, освен първата такса другите директно се отразяват в цената, не ги плащаш отделно - т.е. ако инвестираш сега 100 евро, плащаш 1.5% входна такса, значи общо 101,50 евро. След три години цената е примерно 110 евро, печалбата ти е 8,5 евро, а фондът си е събрал таксите за управление и представяне). Но естествено цената може и да е 90 евро тогава.
Ако някой може да даде начин за инвестиране в ETFи, мен ме интересуват специално щ.д., но да мога да не платя таксата за банков превод от сметката ми в щ.д. в българска банка и после обратно като влязат парите от продажба. Същевременно да участвам с някакви по-скромни суми.

# 582
  • München, Deutschland
Първо, да се извиня за термините, не ми е била целта да се откажат хората от темата, нито да си правя сама дискусии със себе си. И благодаря за градивния фийдбек / обратна връзка, Пандорина, ще се опитам доколкото мога да си попременя стила на писане или поне да уточнявам някои по-трудни думи.

----------

Джина, няма такова нещо като нищожни суми и въобще не се притеснявай, че сумите ти не са такива, каквито са може би на други участници в темата.

Може би нещо за успокоение.
Скрит текст:
Моята първа инвестиция отговаряше на примерно 500лв в България, т.е. неголяма сума, която макар с неохота, можех да прежаля. Влязох с изключително много страх, даже и до последно се чудех и 5 пъти четох дали няма да вляза в някаква схема, с която накрая да дължа повече, отколкото съм вложила. Laughing  Всякакви такива нерационални страхове ме тресяха, нямаше и кого да попитам, мъчихме си се и се тормозехме двамата с моя приятел, защото и двама нямахме ама никакъв досег с финанси по отн. на образование (машинни инженери-технолози). Малко по-рано аз бях напуснала фирма за високотехнологично производство, каквито бяхме 2-3 в света и бях стартирала в огромен индустриален концерн... Изобщо, нищо общо с инвестиции, но все пак досег с пари, бюджети и преговори служебно.

Осъзнах обаче, че за да изпълня личните цели ми трябва планиране - какво искам, какво бих искала да постигна финансово, кога искаме да увеличим семейството, какви средства са ни нужни за целта, какви разходи имаме към момента и как очакваме да се развият и, не на последно място, колко време искаме да работим.

След едно грубо построяване на плана се оказа, че няма как да го постигнем само със спестяваме от закуски и колкото да ми е трудно и страшно, ще трябва да започна с инвестирането. Беше моментът на нулевите лихви (те сега не са нулеви, но с високата инфлация, ситуацията откъм възвращаемост е същата работа...), депозитите не носеха нищо, явно трябваше да намеря друго решение, ако искаме да постигнем целите си.

И, знаеш, като няма как, викаме неволята. Затворих се за 2 седмици (взех отпуска) и започнах да чета по цял ден, като в студентските години преди сесия. Simple Smile Не научих всичко за 2 седмици, но имах идея накрая що е то индекс, че явно ще ми трябва брокер, кои са основните индекси... Някакво такова основно обучение си направих, инфо има много и безплатно в интернет, и тук съм споделяла страници, от които човек може да стартира. И така, стигнах по-натам и до деривативи, и до фючърси, но далеч не е нужно всеки да стига дотам или пък да вкарва много пари, за да инвестира.

------------------------------

Ще се опитам да ти дам някакви идеи поне в каква посока да гледаш и за какво да внимаваш, а може би ще е полезно и за други.

Ако наистина много се страхуваш, първо знай, че няма дори професионален трейдър, който да не е имал нито една загубена сделка. Просто няма начин. Всички печелим и губим и както беше казал един голям инвеститор, важно е накрая печалбите да са повече от загубите.

Вариант е за теб да се насочиш към т.нар. спестовен план. Това е систематика на инвестиране, при която на регулярен интервал (месец, 2, 3) влагаш определена от теб сума в определен актив, примерно S&P500. Много често след таксата за първоначалното откриване на този спестовен план, после не дължиш пари като влагаш пари ежемесечно. Можеш и да пропуснеш месеци, ако в този момент ти е трудно. Обикновено сумите са ограничени отгоре, т.е. има максимална сума, която може да внесеш за дадения период безплатно. Това са най-общо условията в Германия, където живея. В България вероятно ще има дребни разлики, но принципно очаквам да е същото.

Друг вариант е да посъбереш някаква сума в рамките на няколко месеца и след това да правиш покупки или довнасяния по ЕТФи, които си избрала. Това също ще ти намали транзакционните разходи.

Не на последно място, почти всеки брокер предлага няколко безплатни позиции, които можеш да купуваш без такса. Обикновено това са някои много популярни продукти, които болшинството иска да купи. С цел да намалиш таксите, може и 5 акаунта в 5 брокера да си направиш и да купуваш само безплатните ЕТФи при съответния. Понякога пък имаш 3-5 транзакции годишно безплатни или пък една месечно... Има всякакви модели и по всяка вероятност с покупки 3-4 пъти годишно (или дори 2), ще си намалиш таксите без да губиш  особено възможност за реакция, защото винаги следващата вноска може да я направиш някъде другаде (в друг ЕТФ). В същото време да събираш 3-4-6 месеца пари и да ги вложиш едва тогава не е такава голяма загуба по отношение на възвращаемост, т.е. не си загубила време.

-----------
ТафТаф, защо в долари? В смисъл, искаш да купиш нещо, листнато (записано) на американска борса, което го няма в Европа или искаш самата ти транзакция да е в долари?

# 583
Ето точно такъв спестовен план с инвестиционен характер и аз търсих, и установих просто, че това, което се предлага в България като продукти, иска много по-високи такси, за сравнение в Англия е 0.1-0.5% (!) таксата за управление, за сравнение с 2-3-4% с тукашните продукти, отделно от други скрити такси, и не съм сигурна също дали тук има такова нещо като безплатни вноски... Тук все още много се печели от незнанието на хората. За ИБ ще проверя дали има такива ЕТФ, за които се предлагат безплатни позиции...

Последна редакция: ср, 18 яну 2023, 16:08 от Анонимен

# 584
Chrissy , имам определена сума в банкова сметка, която е в щ.д. , като съответно искам да я използвам за инвестиции,
основно в американски ETFи или някои отделни акции. От прочетеното току-що в публикацията на Черна станция, разбирам, че не се облагат капиталови печалби от търговия в ЕС, така че очевидно ще ми е по-изгодно да ги купя през посредник, регистриран в ЕС.
Проблемът ми е, че преводите в долари от БГ банка и към БГ банка са много скъпи, особено за по-малки суми. А аз искам да ползвам тези долари точно за инвестиране и после при евентуална продажба пак да ги оставя в щ.д.

Общи условия

Активация на акаунт