Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 32

• 125 254
  • 1 059
  •   1
Отговори
# 105
Здравейте скъпи мамчета!!!
Имам син на 4 години ,едно прекрасно и развиващо се перфектно до годината си дете ,за съжаление вече е голям но все още не говори, само 20тина думички ,доста избухлив ,отбягва да гледа в очите, изпълнява някой команди,хиперактивен и с дефицит на вниманието и най вероятно аутизъм.
Исках да се допитам до вас за процедурата транскраниална електростимулация на мозъка ,дали някоя от вас е правила или прави на детето си ?
Правено му е ЕЕГ и ни насочила към тази процедура 15 серии всеки ден и работа с логопед едновременно .
Имате ли наблюдения ?
Благодаря ви за отделеното внимание!

# 106
Re ge, този вдъхновяващ пост трябва да се сложи на първа страница! Не всеки от нас има силата, възможностите и късмета нещата да се получат, но всеки трябва да опита.

Абсолютно!
Много борба и нерви, дано сте успели и семейството си да запазите. Умората и неуспехите си казват думата. Моето дете е на 5 и има много от описаните от Вас симптоми, направо 1:1. Борим се, но понякога губя надежда.

# 107
  • London
Правилното училище отнема от цялото това напрежение. Според мен търсете решение в тази посока все някъде из БГ сигурно има такова от западен тертип ( макар и платено ), но така или иначе родителите хвърлят много пари по всевъзможни терапии та от това поне наистина ще има полза.

# 108
  • Бургас
La Catrala, като каза "правилното училище", мислиш ли, че ако сменим училището нещата може да се подобрят? От училището на сина ми настояват, че ако го преместим, целият ад ще почне отначало, че ще е много лошо за сина ми, ако го преместим. Но ние искаме да го преместим, защото в училище го изолират почти напълно от другите деца и той страда. Не му дават да играе с тях, когато са навън. Той тогава учи сам с ресурсната учителка. Дори на екскурзията не го искаха. Ексурзия еднодневна, без приспиване, на около 20км от града. Не можело понеже защото дъра бъра... може да пречи на децата.

# 109
Потвърждавам, по-ранното научаване да чете помага с проблемите с разбиране на чутото и неща, които преди са изглеждали непосилни изведнъж - покажеш, прочете видяното и така запомни.

# 110
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Ябълкова, ключово е не толкова смяната на училище, колкото в какво училище ще ходи, как ще се отнасят там към него и т.н.

Моето дете няма никакви проблеми в училище (отличник, не нарушава дисциплината, има приятели и т.н) и въпреки всичко смених училището, защото там толкова се напасваше, че после вкъщи беше ужас...

Сега пътува доста до училището, трудно ни е, но детето се прибира в добро настроение и няма истерии.
Но, училището се води по нуждите му!!!

# 111
  • някъде в орбита...
Абсолютно, "правилното училище" е незаменимо.

# 112
Здравейте и от мен, нова в групата ☺️.
Тъй като прочетох и доста лекари ни казаха, че няма лечение за това състояние никакво.
Имали смисъл да водя детето на терапии, логопед, психолог, ерготерапевт и т.н,защото живеем  с заплата от 600 лв!
Водя го на логопед от извесно време, но ефект не виждам, преди да го посетим казваше няколко думички, пак си ги казва тях, според логопедката и неврожката, той е с Невротизъм и Аутизъм.
Направено му е ЯМР и ЕЕГ, няма нищо притеснително в мозъчето слава богу.
Детската я спряхме, учителките не пожелаха да се занимават с него, понеже той не иска и да се храни с каквото и да е храна, обича всичко да му е хрупкаво примерно супа нещо никога няма да яде, а като беше по-малък ядеше каквото му сложа не подбираше.
Има и ужасен проблем с миризмите, не понася нещо да му мирише лошо, каквото и да види, първо го подушва, ако не му хареса мириса стига до повръщане и гадене...
Детето е на 4 годинки вече, храни се с прибори сам, ползва тоалетна сам, мрази деца, които крещят и го бутата и бяга от тях и така като цяло, обича да реди редички от шампоани и пърфюми само ако имат интересни картинки.
Обича да тича, да се къпе сам, обожава шумните места, пърха с ръце доста и така, като цяло.
Въпреки това, не го приемам за дете с проблеми, давам всичко от себе си да се учи въпреки, че никак няма желание да седне да рисуваме, лепим и тренираме с карти кое какво(животинки, ситуации). Радвам се, че споделих.

# 113
  • Бургас
Добре дошла, Светослава Hug
Когато разбрах за аутизма на сина ми, позната с дете с аутизъм ми каза, че през годините е опитала всичко, дори терапия със стволови клетки. Резултати има и те са временни, а всички изследвания, които се правят са по-скоро за родителите - да знаят, че правят нещо. Каза ми също, че по-добре да не хвърлям пари и усилия по логопеди и психолози, а да ги давам за екскурзия, детски мероприятия - рожден ден, детски кът, да го запиша на спорт. Да си обгрижвам детето, да гледам да му създавам положителни емоции, да участвам повече в игрите му.
Аз от скоро знам какво е Аутизъм, тук има доста по-опитни от мен. Но думите на познатата ми са моите думи към теб. Между другото към общините има безплатни логопед, психолог и мисля ерготерапевт. Ние ходихме с направление от личната лекарка, 6 месеца го водих. Ефектът беше, че изгубихме време, пари за гориво и надежди.

# 114
Добре дошла, Светослава Hug
Когато разбрах за аутизма на сина ми, позната с дете с аутизъм ми каза, че през годините е опитала всичко, дори терапия със стволови клетки. Резултати има и те са временни, а всички изследвания, които се правят са по-скоро за родителите - да знаят, че правят нещо. Каза ми също, че по-добре да не хвърлям пари и усилия по логопеди и психолози, а да ги давам за екскурзия, детски мероприятия - рожден ден, детски кът, да го запиша на спорт. Да си обгрижвам детето, да гледам да му създавам положителни емоции, да участвам повече в игрите му.
Аз от скоро знам какво е Аутизъм, тук има доста по-опитни от мен. Но думите на познатата ми са моите думи към теб. Между другото към общините има безплатни логопед, психолог и мисля ерготерапевт. Ние ходихме с направление от личната лекарка, 6 месеца го водих. Ефектът беше, че изгубихме време, пари за гориво и надежди.
Благодаря за отговора ☺️ тук при нас има около 6 деца с този проблем, гледам майките без пари останаха, а децата промяма нямат все такива със странности и липса на говор за съжаление, нас също ни гледат странно хората питат ме "нормално ли е детето и си дръпват децата на страни, нали моят пърха с ръце, не може да им отговаря на децата и така.
Близките ни също ни гледат с презрение и странно как такова огромно дете нямало да говори, защо се държала така и т.н, ревала съм много нощи, отключих проблеми с щитовидната жлеза даже, но не си помогнах особенно.
Да сме живи и здрави искам само 😊.

# 115
  • Бургас
Търси́ приятелско рамо в обкръжението ти, тук или във фейса - има групи за деца с аутизъм. Но не навсякъде ще те посрещнат топло. В една група направо ме изядоха като писах, че не смятам да го водя на психолог на частно. Само в училище не било достатъчно, аз съм била безотговорна. Но и разбиране ще срещнеш някъде. Може би всички сме плакали и плачем. Ако намериш и майка с детенце горе долу като твоето, да излизате заедно понякога, ще е добре. Аз все още не съм открила, но и не търся така да се оглеждам и питам. Просто понякога сутрин седя с кафето на терасата и пуша, и си поплаквам, и мисля къде ли някъде в околните блокове друга душа си пие кафето като мен и плаче, защото детето и́ е също като моето. Така, че Светослава, не сте сами! Hug

# 116
Без психолог е по-добре отколкото с калпав психолог. Ерготерапия и логопедска работа може и ти да си я правиш вкъщи, четеш книгите, прилагаш знанията и така. Като за 600лв на месец няма смисъл да хвърляш парите си в неща, които може да донесат полза, а може и да не донесат.

Скрит текст:
С тази разлика, че при мен моето не говореше, не проговаряше. Спрях нещата, които ги написах по-горе и започна да проговаря. Дали е от това или от ежедневните ми занимания с него, не знам, но следвах "аутистичната диета" и това помогна.
Като не говори думи - вземи от картите с картинки и думички отдолу. На клевърбук има много такива. И си сложи едни много занижени цели - една дума на ден. И посочваш, казваш, караш да повтори; посочваш, казваш, караш да повтори. И така докато стане с тази дума. После следващата.

Последна редакция: пт, 22 апр 2022, 20:23 от Елфичка

# 117
Без психолог е по-добре отколкото с калпав психолог. Ерготерапия и логопедска работа може и ти да си я правиш вкъщи, четеш книгите, прилагаш знанията и така. Като за 600лв на месец няма смисъл да хвърляш парите си в неща, които може да донесат полза, а може и да не донесат.

Скрит текст:
С тази разлика, че при мен моето не говореше, не проговаряше. Спрях нещата, които ги написах по-горе и започна да проговаря. Дали е от това или от ежедневните ми занимания с него, не знам, но следвах "аутистичната диета" и това помогна.
Като не говори думи - вземи от картите с картинки и думички отдолу. На клевърбук има много такива. И си сложи едни много занижени цели - една дума на ден. И посочваш, казваш, караш да повтори; посочваш, казваш, караш да повтори. И така докато стане с тази дума. После следващата.
Полезно, благодаря ти!
От животинките научи как прави агнето, кучето, но той иска да си тича и играе с пъзела примерно помни ги всички части и си го нарежда, обича навън с котката да си играе даже я пуска и нея по пързалката 😂 интересно ми да го гледам понякога това с тяхната психика си е наистина чудно.
Като иска нещо не казва "мамо" а ме вика и казва "хей" и показва с ръчичка да отида при него и така, виждам че има неща, които не са наред де. Също щях да питам защо щом няма лечение, неврологът изписа Ноотропил, аз тука в аптеките не го намерих и жената в аптеката ми каза "как така Ноотропил" и това е.

# 118
  • Бургас
Нищо не давам аз. Единствено комплексни витамини. Натискам го да яде готвено.

# 119
Много минават през ноотропил. По групите има майки, които се кълнат че благодарение на ноотропил са проговорили децата им.

Карай я да казва думи. Вместо на Ела да откликваш, казвай - не разбирам, ползвай думи, кажи ми с думи. И така. Като отидеш при нея и видиш за какво става дума - казваш го с думи това, което тя е трябвало да каже и я караш да повтори.

Общи условия

Активация на акаунт