Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 32

• 125 160
  • 1 059
  •   1
Отговори
# 90
  • London
Едно момиче в съседен клас много е напреднало ...момичетата са друга бира. Смисъл то пак си е във филма, но има желание да се бута сред хората. Моя имам усещане, че е по-разсъдлив реално, аз му имам 100% доверие, но пък обществото не му е важно.

Какво да се похваля, учи неща от живота ...последно сам е почнал бъргъри да си прави. И вече връзва връзки на обувки сам. Познайте кой ми връзва моите и не дава изобщо да се завържа сама? Joy Получи нов айпад за РД и е хипер щастлив....сега са с баща му на Макдоналдс. Любимото му място, там стои културно, яде си, пие си ....вече не иска да има неделя без Макдоналдс.Joy Утре ще прави парти в училище накупила съм вино и Бейлис за учителките. Joy

Пускам му едно колажче. Такъв ми е красив....точно такъв съм го искала визуално.❤️‍🔥

# 91
Опитвала ли си се да спреш алергени, глутен,  лактоза, бързи храни и да засилиш малко със спанак, коприва, орехи, бадеми. Страшно много помага с напредъка. Пу пу много е хубав.

# 92
  • Бургас
Аз това не съм го опитвала. Ама иначе си купих една дебела книга за хранене на деца с аутизъм. Не съм я отворила. Много скъпо излизат тея диети.
La Catrala, звучиш много щастлива. Дано все така да има прогрес детето ти! Щом иска парти да прави, явно има приятелчета. Много се радвам за вас и се надявам някой ден и аз да се похваля! 😊

# 93
  • London
Не напредък в социален аспект няма особен, аз за мен не мисля, че при него ще има особен напредък в това да седне и да общува нормално. Прекалено си държи на това да е странен, много му е ценно и аз в крайна сметка го приемам така....и мисля, че заради това съм щастлива. Heart Eyes Но се радвам, че учи реално да е самостоятелен.....всяко ново напредване на база самостоятелност и поведение ме радва.

# 94
За вредните и бързи храни е ясно, но глутен и лактоза изцяло ли трябва да се спрат или да се намалят?

# 95
Да се спрат изцяло или ако ги има в менюто да е много малко. Направи и изследвания за  хранителни непоносимости и за тежки метали.

Пивечето деца в аутистичния спектър са с глутенова и лактозна непоносимост, както и с тежки метали в кръвта (от ваксините ли от нещо друго ли..)

Оказва се, че наличието на тежки метали в кръвта допринася за липсата на внимание, липсата на внимание допринася за това да има не чул, не видял, не разбрал, а от там и всички други последствия.

# 96
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Много добри постове има в темата, дано повече от несигурните майки да ги четата задълбочено и осмислено, преди да си вкарат мухата, че някоя малко дете е аутист.
Благодаря на PureLove и re-ge за труда.

Моите деца, както и аз сме high sensitive и също много от изброените от ПюрЛов критерии ги има и при нас (подстригване, ресане, нокти, дрехи).

Аз искам да допълна обаче нещо друго. Понеже някои от тези всекидневни дейности, особено обличане, преобличането и т.н. създават доста проблеми (малката като започне да се тръшка и се съблича гола, даже и навън Cold Sweat), можете да си представите... Flushed
Та, аз също доста се интересувам и се ровя за информация какво работи при подобни проблеми и скоро попаднах на един аспект, който уви е доста слабо познат, много специалисти не са наясно (аз съм в Германия и тук е непозната тази диагноза, докато в UK и USA има специалисти). Част от аутистите са засегнати и от pathological demand avoidance, което често се бърка с девиантно поведение. PDA е вродено и начин на функциониране на мозъка, докато девиантното поведение се активира от ситуация.
Ще добавя после снимка с разликите между двете състояния (доста схематична PDA има доста аспекти).

При децата и възрастните с PDA не работят нормалните стратегии, там трябва друг подход! Някои решение са строго индивидуални (някои деца не носят чорапи и им купуват специални обувки, които се носят на бос крак и са меки, незнам как се казват на български точно).

Уви, много често "доброжелатели", лекари и психолози обясняват как всичко е от възпитанието и родителите, по-често майката се завърта в една невероятна спирала от несигурност, очаквания спрямо нея да "възпита" детето, съпротива от страна на детето и отначало.

Другият аспект, който за мен също е важен и често се пренебрегва от лекарите: тестването на очите и ушите.
Очите и/или ушите като орган могат да си функционират перфектно, въпросът е мозъкът какво прави с постъпващата през тях информация.
Някои деца, а и възрастни имат там проблем.
За очите в Германия има тестове, после се правят и упражнения, имало подобрение, касата не поема нищо и цените са солени.
За слуха - нямам информация как се тества и какво се прави, но аз напр. също трудно обработвам аудио информация, напр. трудно ми е да телефонирам, макар да си чувам нормално и да съм доста бъбрива.

Та, когато детето не реагира на повикване: това може да е да наистина органичен проблем с ушите (първо това трябва да се изключи), но може да разстройство на аудитивното възприемане (незнам как е точно термина на български), може да е demand avoidance, защото детето знае, че като го извикат по име и после ще последва нещо, което трябва да направи. А щом "трябва", щом има очакване, автоматично мозъкът включва в режим отказ и детето не реагира. То не може в този момент да направи нищо друго....

# 97
  • London
Да се спрат изцяло или ако ги има в менюто да е много малко. Направи и изследвания за  хранителни непоносимости и за тежки метали.

Пивечето деца в аутистичния спектър са с глутенова и лактозна непоносимост, както и с тежки метали в кръвта (от ваксините ли от нещо друго ли..)

Оказва се, че наличието на тежки метали в кръвта допринася за липсата на внимание, липсата на внимание допринася за това да има не чул, не видял, не разбрал, а от там и всички други последствия.

Повечето деца нямат нищо от това. Даже мисля, че няма никаква връзка и отношение. Моето няма нито тежки метали нито непоносимост към храни и от разговори с майки в специалното училище не съм чула и едно да има тези показатели. Разбира се, който иска не пречи да се увери правейки изследвания.....ние сме минали по тоя път, пари на вятъра са за мен. А оня измамник от някакъв център Холиста и глупавите му хапчета за метали....са такава шашма. На боклука заминаха....🤪

# 98
Извинявайте, може и да звучат глупави въпросите ми, но при лактозна или глутенова непоносимост няма ли да има някакви проблеми със стомаха, изхождания...
И друго-дете с аутистични прояви постоянно ли се държи така? Моето в яслата слуша ( има изоставане от другите деца, но последните два месеца ми казват, че има голям напредък- започва да се заиграва с децата и да изпълнява команди),   при баба си и дядо си слуша, а с мен е като изтърван. Изобщо не върви хванат за ръка. Изпълнява ако му харесва това, което правим.
Ходихме при психолог-смята, че не е аутизъм, а по-скоро липса на респект към мен, защото твърде много позволявам и не е свикнал на ограничения.

Последна редакция: вт, 19 апр 2022, 16:20 от katerinaIP

# 99
Катерина, детето се напасва към очакванията спрямо него (в ДГ и при бабата), когато е с теб се отпуска и изкарва парата от цялото това напасване.

Забелязала съм, че много помагат сензорни занимания (с пясък, кал, пяна и други такива текстури), разходки сред природата (може да върви без да е за ръка, да крещи и тича), слушане на музика или аудио книги, рисуване, игри с вода.
Въобще свободни, креативни занимания, където да не се очаква резултат.

# 100
Другият аспект, който за мен също е важен и често се пренебрегва от лекарите: тестването на очите и ушите.
Очите и/или ушите като орган могат да си функционират перфектно, въпросът е мозъкът какво прави с постъпващата през тях информация.
Някои деца, а и възрастни имат там проблем.
За очите в Германия има тестове, после се правят и упражнения, имало подобрение, касата не поема нищо и цените са солени.
За слуха - нямам информация как се тества и какво се прави, но аз напр. също трудно обработвам аудио информация, напр. трудно ми е да телефонирам, макар да си чувам нормално и да съм доста бъбрива.

Това е адски коректен коментар.
От това което, ние сме направили като извод по наблюдения върху нашето  дете конкретно ,  дефиците му и терапиите, той има огромни проблеми (!) при преработка на информация постъпваща по слуховия канал. , без да има конкретни проблеми със слуха. Ако същата информация постъпва по зрителния канал или е частично слухова със силни зрителни стимули то няма проблем. За съжаление по времето, което той беше малък, и ние се мятахме в специфициране на диагноза, изследвания по този повод не се правеха. След като гледахме филма за Темпъл Грандин се замислих че ако му се направят такива изследвания, със сигурност те ще покажат че мозъкът му работи по съвършенно различен начин , получавайки информацията силно филтрирана заради някакви си свои дефицити/увреди , и създавайки различни от традиционните пътища за решение. Затова общо взето, терапията ни за подобряване на разбирането се състоеше в това, как той да намери компенсаторни начини да допълване на информация, която мозъкът му не може да "чуе", но може да види. Именно и това е едната от причните терапевтите ни да счетат  за разумно да го учат да чете отрано ( като резултат от наистина много усилия той започа да чете малко преди да навърши 6 години ) за да може по зрителния канал да си допълва недостатъчната информация . В резултат при теста на Векслер на невербалнта част имаше показател 130, а на вербалната около 80. Това идваше да кажа че нашата концепция е правилна и едното компенсира другото в някакъв аспект.

За бихимичния подход  съм с нееднозначно мнение ( Метали, хранене, алергии, препарати/белина заа чревни паразити, бахова терапия , хелиране , хапче за проговаряне и прочие , ще го обединя под една шапка макар и да не е съвсем коректно, тъй че и барокамерата бих сложила тук )  . Та лично смятам че е надценен. Лично, защото изхождам от опита си с моето дете, но то не детето на други родители . Сред децата които познавам и сред родителите с които съм комуникирала, познавам  само един случай на дете, чистено от тежки металия в Германия преди години, при което родителите се кълняха, че има силноположителен ефект. За всички други според мен важеше принципа- удавник за сламка се хваща. Ако моето дете нямаше напредък след 3 години терапевтиране сигурно щях да опитвам и такива алтернативни методи

# 101
Sensory processing disorder се казва.

# 102
Sensory processing disorder се казва.
Не, елфичка, това което описах горе не е СИД (сенсорно интегративна дисфункция е на български ). Синът ми тактилен, зрителен, вестибуларен и слухов СИД. За тези проблеми се работи, въздейства се върху  прага на чувствителност, субектите се учат да се справят с дразнителите, като тук говорим за чисто физически дразнене е с претоварване на нервната система. Аз описвам съвсем друг дефект.

Последна редакция: ср, 20 апр 2022, 00:41 от _re_ge

# 103
Ето, за това говоря: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Auditory_processing_disorder

За очите:  https://de.m.wikipedia.org/wiki/Winkelfehlsichtigkeit
Само на немски има информация, скрито кривогледство се нарича.
Освен специални очила с призми, има и упражнения.

# 104
_re_ge от Варна ли сте и там ли са специалистите, които са ви помогнали? Ако е така може ли да споделите, може и на лични, кои са?

Общи условия

Активация на акаунт