Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 32

• 125 429
  • 1 059
  •   1
Отговори
# 120
Много минават през ноотропил. По групите има майки, които се кълнат че благодарение на ноотропил са проговорили децата им.
[/quot
Странно, няма лечение а пък говорят от Ноотропил, нелогично ми се струва или просто децата не са били с по-сериозен проблем.

# 121
И за дислексия може да го предпишат. Помагат ноотропилите за дейността на мозъка. Пак по групите пишат и, че в тийн възраст минават на антипсихотични, за да помогнат с импулсивността.

Аз съм против лекарствата, освен ако не са абсолютно наложителни и го мъча моето с медитации. Да свиква от сега да забавя темпото.
Скрит текст:
А като проговори. Направо ми се беше изправила косата. Той не знаеше какво е то ударение. Да, чува го, но когато той трябва да я каже думата си решава къде да го сложи ударението и е имало думи, които са като на китайски - с колкото си искаш ударения. Така че ние не само дума по дума сме учили как се проговаря, ами после дума по дума как се произнася правилно. Тегаво. Много тегаво, ама мина. Сега логопедката ми казва, че си има едни затруднения, замествания, и неясноти в изговарянето "като всички други деца на неговата възраст" ... и аз тайничко си се тупам по рамото.

Относно лечимостта. Аутизъм не е болест, не е и имаш го или го нямаш. Аутизмът е спектър. И лечението е с терапии. Всякакви. Колкото по-рано се започне толкова по-има шанс да се научат уменията, необходими за вписване в обществото и пак, зависи от детето - къде на спектъра се намира.

Последна редакция: пт, 22 апр 2022, 21:22 от Елфичка

# 122
  • София
Елфичка, последният абзац така ясно и конкретно описва състоянието. Според мен всеки носи някаква част от спектъра. Толкова е обширен. Аз примерно съм вманиячена в чистенето и миризмите. Навън не сядам и не се опирам никъде, въпреки че щом съм си вкъщи веднага дрехите се слагат в пералтята. Ужасно гнуслива съм. И реално съм си нормална. Има познати с по-различни дечица и не мога да ки обясня защо обществото ги заклеймява, като болни. На мен ми отвратително, когато видя някое сополиво дете, ровене се в пясъка, пипащо си лицето покрито със сополки и после пак в пясъка. В случаят нито детето е болно заради действията си, нито аз заради усещанията си. Според мен. Болно е българското общество, като цяло. Споделям мнение, не натрапвам.

# 123

Благодаря ти от сърце!
Никога не съм срещала толкова точно описание на диагнозата и състоянието на сина ми. Той има всички симптоми. Благодаря ти за споделени линк. Търсих четох, изясни си много неща. Едва ли някой 2010 в бг би ни поставил такава диагноза. Тогава се слагаш или ГРР или аутизъм.
Много минават през ноотропил. По групите има майки, които се кълнат че благодарение на ноотропил са проговорили децата им.

Странно, няма лечение а пък говорят от Ноотропил, нелогично ми се струва или просто децата не са били с по-сериозен проблем.

Звучи като като приказка, но нека се върнем към реалността! Ноптропилът няма как да накара да проговори дете, което няма заложен речник, вербални конструкции. Ноптропилът е инструмента  с помощта на който е възможно(! но не задължително) всичко заложено чрез терапия, което не се ползва за момента, да бъде извадено в употреба. Ако нямате заложена думата "солета" и конструкцията "Аз Искам" и 1000 ноотропила да изпие детето, нищо няма да се случи. Преди да почне ноотропилът да вади реч от моето дете, той бе терапевтиран година и половина абсолютно без никакво видимо развитие. Все едно в бездънен Казан се сипваше всичко. Доц Стамболова ни беше казала - приемът на ноотропилът без паралелна терапия е напълно безсмислен.
Аз съм против лекарствата, но за нас това беше шанс нещо да се промени. Нищо от АВА, ГПП, Пекс, логопед не промени детето ми положително. Трябваше да преминем към нещо, непробвано до тогава. За него момент, в тази група на бг мама, имаше две три деца с положително действие от ноптропил. За всички други беше провал, с последвало спиране на ноптропила заради лош сън, кризи, изнервяне и пр.

Последна редакция: сб, 23 апр 2022, 00:59 от _re_ge

# 124

Благодаря ти от сърце!
Никога не съм срещала толкова точно описание на диагнозата и състоянието на сина ми. Той има всички симптоми. Благодаря ти за споделени линк. Търсих четох, изясни си много неща. Едва ли някой 2010 в бг би ни поставил такава диагноза. Тогава се слагаш или ГРР или аутизъм.

Звучи като като приказка, но нека се върнем към реалността! Ноптропилът няма как да накара да проговори дете, което няма заложен речник, вербални конструкции. Ноптропилът е инструмента  с помощта на който е възможно(! но не задължително) всичко заложено чрез терапия, което не се ползва за момента, да бъде извадено в употреба. Ако нямате заложена думата "солета" и конструкцията "Аз Искам" и 1000 ноотропила да изпие детето, нищо няма да се случи. Преди да почне ноотропилът да вади реч от моето дете, той бе терапевтиран година и половина абсолютно без никакво видимо развитие. Все едно в бездънен Казан се сипваше всичко. Доц Стамболова ни беше казала - приемът на ноотропилът без паралелна терапия е напълно безсмислен.
Аз съм против лекарствата, но за нас това беше шанс нещо да се промени. Нищо от АВА, ГПП, Пекс, логопед не промени детето ми положително. Трябваше да преминем към нещо, непробвано до тогава. За него момент, в тази група на бг мама, имаше две три деца с положително действие от ноптропил. За всички други беше провал, с последвало спиране на ноптропила заради лош сън, кризи, изнервяне и пр.
Аз точно това прочетох, че някои деца ставали нервни, а той и без това понеже не може да се изрази реве много когато не успее да каже нещо. Относно пърхането с ръце щях да ви питам спряха ли да го правят? Моето не правеше така до скоро, но гледам като се зарадва почва да го прави и се смее.

# 125
Светослава
Пърхането с ръце е самостимулация. Тя е израз на Сид провокиран от невъзможността да бъде вербално изразено емоционалното състояние. Същото е като ходенето на пръсти когато са притеснени, превъзбудени, удряне то с ръце на главата, запишването на уши. Това е емоция, която намира да се излее в нещо физическо. наблюдава се при деца от спектъра или някои такива със Соп, когато са  със Сид и неверблни.
Подобрявасе или изчезва с подобряване на разбирането, "изваждане" на реч, понижаване праговете на дразнимост.

# 126
  • London
La Catrala, като каза "правилното училище", мислиш ли, че ако сменим училището нещата може да се подобрят? От училището на сина ми настояват, че ако го преместим, целият ад ще почне отначало, че ще е много лошо за сина ми, ако го преместим. Но ние искаме да го преместим, защото в училище го изолират почти напълно от другите деца и той страда. Не му дават да играе с тях, когато са навън. Той тогава учи сам с ресурсната учителка. Дори на екскурзията не го искаха. Ексурзия еднодневна, без приспиване, на около 20км от града. Не можело понеже защото дъра бъра... може да пречи на децата.

Да смятам! Най-вероятно прибират пари за него по програми и заради това не искат да иде на място предвидено за него. Познато ми е до болка ...😅

# 127
  • Пловдив
Къде в България има място "предвидено за него"? Аз не знам за такива специализирани училища.

# 128
Къде в България има място "предвидено за него"? Аз не знам за такива специализирани училища.

_re_ge, не Ви познавам, но направо описвате моето дете....
Иначе на мен ми повтарят в градината "това дете не е за тук." Обърнах се и ги питах "за къде е детето ми и изобщо къде са "тези деца"?" Отговор нямаше, разбира се.

# 129
  • Сф
Щях да пиша, но нямам време тия дни.
Моя позната ( друга) , записа детето си съвсем умишлено в помощно училище за 1 ви клас. В София , кв Надежда. Само това знам. Че е в Надежда. Като водят детето от другия край на Сф. Навремето, когато се чувахме тя каза че е предпочела там, за да напредне. До към пети клас беше доволна ,после не сме се чували. Можела е да го премести в нормално, но не искаше. Беше към среден аутизъм или т.н. втора група , не мога да кажа обективното му състояние, но си беше послушно дете и говореше по малко.
А знам и друг случай, с позната на майка, не говореше детето хич, после не знам къде е учило, но много хубаво рисуваше. Толкова хубаво, че направи самостоятелна изложба в чужбина, в европейска столица.
 Просто ако обществото ни разбираше по- добре тези деца, можеше да направи много повече! Но както виждате, дори и тук, хората намират пътя за своите деца ! Светли празници и имайте вяра! Всяко чудо може да се сбъдне!

# 130
  • London
Аз като се интересувах помня, че бях попадала на частни....към 900 лева на месец е таксата обаче. Трябва да разпитате. То заради това ТЕЛК е много важен за да покрие част от подобен разход. Добре е децата с аутизъм да се обучават по програма за деца с аутизъм. Те имат специфични нужди и по съвсем друг начин възприемат. В нашето училище навсякъде има картинкови обозначения, всичко е в схеми визуално навсякъде. Не е като в обичайна среда. Уроците на голяма видео стена се предават.  Аз отдавна казвам, че който иска спокойствие следва наистина да емигрира.... Аз се чудя към кой обществото трябва да се обърне ? Писмо до премиера? Толкова години е живял на запад и следва да знае за какво иде реч. Държавата трябва да кихне и във всеки голям областен град да има едно голямо хубаво и модерно училище за деца със специални нужди. Някой има ли му на този адреса аз ще му пиша. Ще му покажа ние какво посещаваме. Не да правят магистрали....и да пращат децата в стари разрушени сгради. Такива деца има много и все повече се раждат.....

# 131
Здравейте,имам бебче на 10м,от около месец забелязвам драстична промяна в поведението му .Избягва погледът ми,не желае да си играем заедно,когато го повикам по име не винаги се обръща,доста често си върти главата наляво надясно и понякога си вдига едната ръчичка и започва да я върти все едно кралицата поздравява за здравей (не знам дали това е пърхане с ръце).Доста често е раздразнително и неспокойно.Има голямо желание да върти всякакви колела на колички,шайби и всичко което се върти,единственото което прави вмомента се да пляска с ръчички за браво.
Започнах много да все притеснявам и четох доста в интернет,че това са симптоми на аутизъм при бебета под годинка.
Споделила съм и на педиатърката ,но тя не вижда нищо нередно,за нея това са различни етапи през които минават децата.
Тъй като нямам време да изчета всички теми ,искам да попитам дали имам повод за притеснение според вас?Дали трябва да заведем детето на лекар или е прекалено рано? Надявам се всичко това което споделих да е нещо временно и че се шашкам излишно,но все пак съм притеснена.
Благодаря на тези от вас които ще с включат с мнения и препоръки.

# 132
Здравейте и от мен. А как може човек да съдейства за подобряване на слуховата обработка? Благодаря!

# 133
Здравейте,имам бебче на 10м,от около месец забелязвам драстична промяна в поведението му .Избягва погледът ми,не желае да си играем заедно,когато го повикам по име не винаги се обръща,доста често си върти главата наляво надясно и понякога си вдига едната ръчичка и започва да я върти все едно кралицата поздравява за здравей (не знам дали това е пърхане с ръце).Доста често е раздразнително и неспокойно.Има голямо желание да върти всякакви колела на колички,шайби и всичко което се върти,единственото което прави вмомента се да пляска с ръчички за браво.
Започнах много да все притеснявам и четох доста в интернет,че това са симптоми на аутизъм при бебета под годинка.
Споделила съм и на педиатърката ,но тя не вижда нищо нередно,за нея това са различни етапи през които минават децата.
Тъй като нямам време да изчета всички теми ,искам да попитам дали имам повод за притеснение според вас?Дали трябва да заведем детето на лекар или е прекалено рано? Надявам се всичко това което споделих да е нещо временно и че се шашкам излишно,но все пак съм притеснена.
Спрете му телевизията като за начало. А ако види шишето си с мляко протяга ли ръчички/а към него ако е гладен? Ако се случи нещо необичайно (например да се блъсне вратата) поглежда ли ви въпросително?

# 134
Спрете му телевизията като за начало. А ако види шишето си с мляко протяга ли ръчички/а към него ако е гладен? Ако се случи нещо необичайно (например да се блъсне вратата) поглежда ли ви въпросително?

Телевизия не му пускам.Не протяга ръчички към шишето си.Ако се случи нещо необичайно понякога ме гледа въпросително,понякога не.

Общи условия

Активация на акаунт