Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 32

• 125 641
  • 1 059
  •   1
Отговори
# 555
Здравейте,има ли майки на момичета с аутизъм, при които обаче има доказан синдром на Рет? Четох,че този синдром е характерен за момичета, проявяващи аутистично поведение и се уплаших много. За период от няколко месеца моето момиче спря да учи нови думи, а наред с това започна да не може да изговоря както преди и тези,които знаеше. Сякаш връща назад говора и сега е нещо като срички. Влоши очния контакт,не се обръща по име и не изпълнява кратки команди. На 1,7 месеца е. Реди пъзели,сортери ,обича да играе с влакче и колички,не харесва плюшени играчки и ролеви игри. Сякаш не може да имитира или по-скоро не разбира че трябва. Ако нещо ѝ е много интересно или реши го прави. Например да ме намаже с крем по бузата. След това казвам намажи на мама ръчичката и тя вече не го прави-все едно приема,че само бузата се маже или просто не ме разбира. Изключително хиперактивна е, цяло лято не се спираше. Постоянно обикаляше в градинката и тръгваше на някъде. В пясъчника играе с пясъка с ръце,но не с лопата и кофа. Обича камъни, жълъди,кестени,но не и да се люлее на люлка повече от 1 Мин. Постоянно се катери и обикаля.  Ако не тръгна с нея е готова и сама да тръгне,независимо че излиза на улицата примерно. От скоро вечер си закрива очите с ръчички, седи с главата надолу като челна стойка и така много време,стиска толкова силно зъби,че чак ме е страх да не ги счупи. Има често ръкомахане и пляскане. Когато е в отлично настроение отива и върши едно и също-събаря книги от библиотеката,вади неща от шкафовете, притичва на пръсти и си събува чорапите постоянно. Понякога прелиства книжки без дори да гледа картинките. От няколко дни сочи,но не винаги с показалец. Когато кажа покажи банан на книжката, тя сякаш не разбира. Сочи си в някакъв ред картинките или което я вълнува за да го кажа аз и дотам. Все още не съм я водила на лекар,предстои. Много се уплаших от това,което чета за този Рет синдром. Има ли някой наясно с него? Не мога да си изясня за себе си това с говора. Наясно съм,че само генетичен тест може да отхвърли  синдрома, просто ми се иска ако има някой наясно да каже какво е било при тях на тази възраст. Записала съм час за психиатър и невролог за началото на януари,нямаше по-ранни часове. Извинявайте за дългия пост!

Здравейте, пиша отново след вчерашния преглед при психиатър. Според нея моето момиче не е аутист,нямала достатъчно симптоми, каза че има известно забавяне в психологическото развитие и експресивната реч и тепърва ще ѝ се направи оценка от психолог,но изоставянето не било значимо и дефицитите би трябвало да се преодолеят с терапии. На въпрос защо не обича да се гушка,седи на пода пред дивана вместо на дивана с нас,защо непрекъснато тича безцелно и се върти в кръг или прави челни стойки, събаря неща и се вманиачава само по врати,топки, хвърляне и тн.,защо често изгубва очен контакт,  събира си  пръстчетата на ръцете и потропва странно, ляга по земята, ходи на пръсти и др. подобни- отговори че един вид не е вербална, че има доза характер,че е изключително хиперактивна и че тези неща било хубаво че не били постоянни при нея, подавала контакта на социално ниво и не били достатъчни за диагноза аутизъм. На практика стана точно каквото наскоро беше написано тук-аутистични черти,но не била аутист… Разбира се, това каква е точно диагнозата не ме вълнува особено, аз виждам слабите места,тези дефицити,които я спират да върви напред и ме вълнува те да се преодолеят и детето да върви напред! Посъветва ни да направим и консултация с невролог за да се изключи неврологичен проблем, тъй като от Коледа насам тя стои с изплезен език- новото 20, заради което с баща ѝ вече щяхме да получим нещо от притеснение. Онзи ден не знам дали го беше изобщо прибрала този език, за целия ден може би го прибра между 5-10 минути. Ходеше си така цял ден като хахо с изплезен език и тичаше и се катереше без да спира,нито играчки,нито ние я вълнувахме особено … някой от вас знае ли случай с такъв изплезен език. Докторката каза,че най-вече заради него иска консултация с невролог и доста се стресирах в резултат на какво може да е. Тя спомена само да се изключи промерно епилепсия или друго неврологично нещо. Каза да направим еег в будно състояние, каквото станело предвид възрастта на детето. Засега това са новините при нас. Моля се само да не излезе нещо още по сериозно заедно с тези аутистични черти,недостатъчни за аутизъм.

Последна редакция: ср, 04 яну 2023, 08:44 от elana86

# 556
Elana 86, бихте ли написали името на психиатъра, при който сте ходили...

# 557
Elana
Прочетох ви много внимателно.
Слава богу сега нещата не са като преди 10 години, веднага щях да ви лепнат аутизъм.
Напълно съм съгласна с психиатъра. За дете на тази възраст за да говорим за аутизъм- симптомите са недостатъчни. Но повярвайте не е само аутизма страшна болест на този свят. Умственото изставане също си стои на дневен ред като трудно приемана диагноза. Важното е че не е РЕт,  това една крачка напред. Както казах дете с поведение на дете от спектъра не се равнява на аутист. При него може да има корекции. При аутизъм трудно , с много усилия може да бъде коригирано нещо в социално и поведенческо отношение.
Консултациите с невролог са много добър съвет. Изключването на някакъв неврологичен проблем винаги е добра крачка. Да кажем така- нека се види какво й няма. изключването на епилепсия е разумен ход. Характеропатията винаги е на дневен ред. Затова при деца с подобни диагнози при едните нещата стават по-лесно и бързо а при други не. И за моят син това казаха- не е аустист това дете, има и характеропатия. Това тогава не знаех какво е,  сега знам. това са чисто индивидуалните заложби на човекът в съвкупност с неговия характер, които неминуемо оказват влияние върху живота и развитието, темповете му.
Изплезеният език може да е израз на сензорни проблеми, самостимулация, съсредоточаване - много неща, в повечето случи преодолими, ако не е нещо силно неврологично. казвам силно защото сензорната дезинтеграция също е проблем на нервната система. Но има и хора в норма със СИД.
Хубаво е че виждате дефиците на детето. Съсредоточете се върху тях. Възможно е да не разпознава банан, Направете така че да почне да ги разпознава. Това са близките ви цели. Да наваксвате каквото е видимо като изоставане спрямо връстниците.

# 558
[/quote]
Да, разбира се. Бяхме при д-р Румяна Трендафилова.

#re ge Да, според нея няма резон да смятаме,че е Рет или друг синдром,което за мен беше най-страшното. В пъти повече от аутизъм в най-чист и пълен вид. Както винаги много точно описание си дала(дано не обижда,че не използвам учтивата формата! ) Дете със черти от спектъра,но не аутист. Така го обясни и тя дефакто. Придружено от същото обяснение,че при нея смятала,че може детето да преборва дефицитите и да постигне напред с с терапия.  И да,много обърна внимание на тази хиперактивност и характеропатия. За изоставането по-скоро каза,че не и на когнитивно ниво в смисъл на умствено изоставане,а имаше предвид поведенческо(на социално ниво,общуване,привързаност, имитация  и тн),което си е от чертите от спектъра за мен. Аз виждам,че в последно време ѝ идвам вповече,защото не я оставям на мира-тя се дели,аз ходя,лягам по земята,правя се на маймуна,почвам да я гоня,гъделичкам, да ѝ говоря,да я карам да играем… и да, иска или не-но поддава наистина,може би не така лесно както за невротипично дете,но имаме напредък. И то голям. За декември това дете се научи да: маха за здравей и чао, да се качва и вози камионче, да показва с показалец и тук голямото уаууу от днес сочи прословутия банан и то не само него- кофа,лопата, бебе, домат, някои животни- пищях и плаках от радост едновременно днес към 11ч.  За мен това е огромен напредък!!! Може би просто ѝ трябват терапии със специалисти ш време на моето момиче. А откъде и как стигнахме дотук си остава мистерия за мен. Важното е да се върви напред!
    Ще проверим сега при невролог какво става с този език,днес стоя почти през цялото време прибран. Дано само няма нещо неврологично,което да спъва и да влошава всичко! 🙏🏻🍀
Re ge, прочетох за тези сензорни проблеми и излиза,че май имаме проблем там наистина-тя си закрива очи, обича много шум,боса, да пипа с ръце пясък и всичко … но то май и голямата ми дъщеря е имала и аз се ѝ се сърдех,че се лигави. По това,което чета двете имат доста различни неща, но май и двете си имат симптоми на това. А с това чудо как се бори човек?
Следващата седмица сме на психолог за по-точна оценка на развитието и поведението и ще питам и нея разбира се!

Иначе, още веднъж, на re ge  благодарност, че винаги е насреща и отговоря ,респект за натрупаните с горчив опит знания!!!!! ❤💫На останалите,ако мога с нещо да помагам,ще отговарям и аз. Успех на всички и по-малко психопатологии и отклонения от нормите,повече прогрес и нормалност! 🍀🍀🍀

Последна редакция: ср, 04 яну 2023, 14:33 от elana86

# 559
Елена, и при моето момче имаше доста сиптоматика. При нас започнах да се притеснявам, когато беше на година и 3-4 месеца. От август сме на ерготерапевт - горещо препоръчвам работа с такъв. Ние също минахме през вманиачаване, ходене на пръсти, заставане на глава, дори има и подреждане на колички в редица, незаинтересованост към нас. За човек гледал куп видеа със симптоми всяко ново нещо беше повод за притеснение. Много от нещата просто се израстнаха, други се понаваксаха - сега бебо е на 1 година и 11 месеца.
Моят съвет е да спрете да четете, да гледаде за аутизъм - това води до повече тревога при вас. Просто се забавлявайте с детето, играйте, вижте дали може да се впишете на терапии. С времето вече спрях да се притеснявам, всичко е период и преминава. Сега пък примерно е лепнат за мен като марка - ходим заедно да вземаме дадена играчка. Другото е че скача на леглото, понякога и по 10-20 минути нон стоп.
Има и друго - понякога разбират, но си правят углушки, като не им отърва, а такива като нас се притесняват и си мислят, че дедето нещо не е добре, че не разбира, че е изостанало...

Браво за сортера. При нас почна средата на декември и то защото при ергото работеха със сортер. Сензорните проблеми се "лекуват" със сензорни занимания - игра с пясък, с вода, светлини, звукове, допир до различни повърхности и т.н. Деца, които не получават нужната сензорна работа, може да реагират с хиперактивност, изнервеност, агресия дори. На нас препоръчаха сензорна стая, но е в друг град и не сме посещавали.

# 560
Да, след годинката вече знаех,че детето има проблеми,но не си давах сметка точно какви,освен повишеното движение и ходене,които си избиха в последствие до хиперактивност и дефицит на вниманието. От 1,3-4 месеца до 1,5-1,6 месеца вече започнах да виждам притеснителното поведение и да си давам сметка какво го поражда. Благодаря много за съвета за ерготерапевта- задължително ще проуча за добър в София и ще я запиша. На този етап ми се струва най-важно да работим с поведението и да в звъннем речта и да я подобряваме. Вашето детенце говори ли? Голямата ми дъщеря на тази възраст говореше и разбираше доста. Казваше доста думи,имитираше при питане кое животно как прави и др. Като прочетох за лепнат за мен като марка и се сещам за голямата ми дъщеря,която беше така и в последствие се стигна до болезнено привързване-просто без мен не мърдаше и сантиметър-трябваше и аз да седна в пясъчника, да влиза с мен в тоалетната,дори през нощта ако стана и тя ставаше,не признаваше никой освен мен-пищеше от баща си,баба си-беше също кошмарен период,който се израстна Simple Smile
Дано с логопед успеем и с малката. Стига да нама нещо неврологично заради което изчезна говоря и стои с този изплезен език често. Но започвам активно със сензорните занимания и вкъщи. Дори видях,че продават кинетичен или нещо подобно пясък. Ще играем на водата,в последно време доста ѝ харесва. Други занимания вкъщи ако се сещате,моля споделете Simple Smile Всички сте толкова мили,отзивчиви и с действате с толкова информация! Благодаря ви,мили майки!!!🙏🏻❤

Последна редакция: ср, 04 яну 2023, 17:40 от elana86

# 561
   " Да, разбира се. Бяхме при д-р Румяна Трендафилова."

Елана86, ако говориш за Румяна Трендафилова от детската педиатрия до ВМА , тя НЕ Е психиатър , а психолог.
Тя може да консултира, но няма право да поставя диагноза, а само детски психиатър може. Намерете такъв!
Моят случай е същият - първо попаднахме при нея когато синът ми беше на 2,5 и тя ни ги наговори същите неща, аз обаче си знаех, че нещата не са в норма и потърсихме специалист.
Вярно е, че в такъв момент родителите се радват когато ги успокоят, че всичко е ок, но това не помага на детето ви, нали?
Желая ви смелост и сили да намерите истината

# 562
Намесвам се в темата, но написаното в горния пост е лъжа. Д-р Румяна Трендафилова е истински детски психиатър, със съответната диплома, дълъг стаж, работила е и в Св.Никола, после си създават с д-р Янева собствена практика, в детската поликлиника до ВМА.

# 563
Лаурентин, аз рядко влизам и пиша в темата и то със сигурност не за да лъжа или подвеждам другите потребители. Има вероятност да бъркам човека или да е била тя, а аз да съм разбрала, че е психолог (беше преди няколко години и в началото когато се лутахме), но аз не получих нито епикриза ,нито диагноза от прегледа, а само успокоителни бла-бла приказки, които чувах и от педиатри - щото бил момче и бил много физически активен и другите сфери (като говор) затова изоставали, да сме вземели Монтесори книжка за упражнения и да не го мислим много.

Истинско обследване и поставяне на диагноза изглежда по следния начин (описвам в нашия случай) - поне една встъпителна среща с детето и родители с детски психиатър, три отделни сесии на детето с клиничен детски психолог ,който прави различни тестове, вкл. за когнитивни способности (Векслер според възрастта), отделно аз съм попълвала въпросник от 14 страници за развитието на детето от преди забременяването сигурно. Съответно цялата информация се оценя по скала от екипа (психиатър/психолог) и се стига до диагнозата, която се издава официално с печат и подпис на детския психиатър. Там трябва да се съдържат и препоръки каква терапия следва да се започне. Ако пък детето е в норма (не спектър), а има само езикови проблеми ,то там ще пише точно това - разстройство на експесивната реч, но това пак е диагноза някаква (F 80-и еди си колко), макар и не страшна.

Защо иначе в Св. Никола диагностиката отнема цяла седмица ??
Всичко останало е шарлатания........
Всеки да си прави сам изводите!

Последна редакция: нд, 08 яну 2023, 22:04 от Dorothy Gale

# 564
Аз съм водила моето дете при тази лекарка. Имаше първа среща, на нея получихме амбулаторен лист. После имахме среща с психолог, той прави тестове, векслер, с логопед, 2 срещи, после пак с лекарката, отделно детето. Психологът и логопедът изготвят оценки. По същия начин се оценява информацията. Лекарката издаде етапна епикриза, въз основа на техните доклади и нейните оценки. Има наистина разлика със Св.Никола, не се стои една седмица. Но тя е детски психиатър със съответната специалност. Нас пък точно тази лекарка ни изплаши, а в Св.Никола ни успокоиха. Навремето аз не бях доволна от психологът на Трендафилова.

Последна редакция: нд, 08 яну 2023, 22:28 от laurentin

# 565
Д-р Румяна Трендафилова, при която ходихме ние наистина е психиатър с дългогодишен опит. Може би просто има някакво объркване с човека или конкретно със специалността. Тя действително е работила в детската психиатрия към Александровска болница,това го потвърждавам и аз. Отделно, и  аз и съпругът ми, сме доста притеснение за детето, така че отдавна си бяхме записали час и за Александровска за да си я видят и там. Доста хора така ни бяха посъветвали. За нас това щяха да са две мнения и двете достатъчно важни. Е,днес бяхме на въпросния преглед. Какво да кажа освен,че и от двете места получихме общо взето еднакво заключение.детето е много малко за да се постави диагнозата. Да, всички черти и симптоми са аутистични, има хиперактивност,но в Александровска казаха че на този етап не правят обследване,не поставят диагнозата. След 5 месеца терапии с психолог и логопед ако намерим искат да я видят пак,дали ще е още назад,дали на едно място или с прогрес. Парадоксът е,че твърдят колко е важна ранната профилактика,колко хубаво че сме забелязали тези дефицити и сме ги потърсили,но видиш ли те нищо не могат да направят. Диагноза и телк не дават,но настояват да я водим на частно на логопед и психолог и ерготерапевт , а аз вкъщи 24/7 да я обучавам и самотерапивтшрам. Но това разбира се,че ми свършва две годишното майчинство,че не знаели къде ще намерим логопед за тази възраст, че терапиите са скъпи…един вид вдигат рамене-оправяй се както искаш,иначе много хубаво говорят за ранна профилактика,превенция и грижи. Хубаво де,то е ясно че дето се казва с дявола ортак ще стане човек,но ще намери пари за терапии. Ще намеря и логопед за тази възраст,ще я обгрижвам както и досега- непрекъснато и спрямо нея и дефицитите ѝ. Но исках да си изкажа колко съм разочарована от цялата система,защото като им заведеш дете но 3г невербално и от аутистичния спектър викат защо ги водят късно родителите и видиш ли е изпуснато от родителите да прогресира така, но като им Звъниш от 1,6 м възраст на детето,водиш я на 1,8 и ти казват:ооо,много е мъничка,трябва време,няма специалисти за толкова малки деца,трябва време да се прецени. Това до което стигнах аз като заключение за себе си е,че детето си има своите дефицитите и излизане от нормата и че правилно съм ги видяла и отчела. Другото е ,че никой не може да каже какво ще стане и какво ще помогне и какво не и докъде ще стигне това дете. Ще  дам всичко,което зависи от мен за да му помогна,а техните експертни диагнози,телкове, ресурса на държавата и здравната политика са толкова субективни и недостатъчно адекватни,че няма накъде повече….

Последна редакция: пн, 09 яну 2023, 17:51 от elana86

# 566
Здравейте, в Свети Никола ли ви направиха обследване, защото ние сме записани от октомври 2022г. и все още не са ни се обади ли?

# 567
Да, точно там. И ние почакахме доста. Отнема време явно. Според мен се обадете пак, малко да ги подсетите и да проверите скоро ли ще ви приемат. Поне аз така бих направила на ваше място.
И само да добавя,че на този етап от Свети Никола даже и лист от прегледа не ми дадоха, иначе да-всичките им страници от огромния въпросник ме помолиха да попълня.

Последна редакция: пн, 09 яну 2023, 18:45 от elana86

# 568
Да, точно там. И ние почакахме доста. Отнема време явно. Според мен се обадете пак, малко да ги подсетите и да проверите скоро ли ще ви приемат. Поне аз така бих направила на ваше място.
И само да добавя,че на този етап от Свети Никола даже и лист от прегледа не ми дадоха, иначе да-всичките им страници от огромния въпросник ме помолиха да попълня.
Утре, ще опитам да се свържа с тях! И ние сме много притеснени и като всеки родител се притесняваме да не закъснеем. Имаме заключение от един психиатър, че се нуждаем от допълнително обследване в Св Никола, от друг забавяне в развитието и речта и два прегледа при два различни невролога, които виждат симптоми от аутистичния спектър, но отново ни насочват за допълнително обследване към психиатър и работа с логопед, психолог. Затова чакаме окончателен отговор от специалистите в Св Никола, какво точно има на детето ни! А то милото видимо се промени към по-добро и се появи и реч, вярно в повечето случай повтаря това което казваме, но и когато иска нещо казва с по една думичка след като минахме на диета без глутен и казеин + добавките брейн бустер, рибено масло, витамин б12 и пребиотици + пробиотици. Минахме на диетата, на своя глава с консултация на личния му педиатър, след като установих ме че има дисбаланс на чревния микробиом. Надявам се в Св Никола вече да имаме точна насока и да знаем как точна да помогнем на детето си!

# 569
Може ли да уточните какви пребиотици и пробиотици давате и каква е възрастта на детето. Този брейнбустер го чета навсякъде,но за момента не даваме нищо освен омега 3. Тепърва ще ходим при д-р Савчева за да направим изследвания за витамини, чревни и други,така че ако има дефицити да се попълнят. Невроложката каза,че е много малко детето и хиперактивно и не препоръчва нищо за стимулация,а така ми се искаше да дадат нещо,което да подпомогне речта и процесите. Решили сме да търсим и второ мнение от невролог и ще видим дали ще предпишат нещо или наистина в нашия случай не може.

Общи условия

Активация на акаунт