Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 32

• 125 646
  • 1 059
  •   1
Отговори
# 540
не, въобще не е това... има прекрасно говорещи деца от спектъра и не говорещи които не са от спектъра. Темата е много дълбока и сложна и няма  лесен еднозначен отговор.  Много рядко има при спектралните нещо като точна диагноза. Има едно преливане според състоянието, терапията, други фактори. Освен това вече се използва дете  от аутистичния спектър с не аутист. Има комплекс от направления( диагностика от медицински тип) по които има три големи групи от симптоми и условия по колко симптома от всяка голяма група трябва да присъстват при детето за да бъде съотнесено към спектъра. Симптомите са много но може да не присъстват всички у детето. Тогава ако е под мин симптоми не е от спектъра но какво е. Много от децата от спектъра имат според близките  регрес в някакъв момент, но в много случаи не че имат регрес а просто се затварят в себе си, изгубват интерес към околния свят и хората... и докато връстниците им дърпат те тъпчат на едно място а на близките им изглежда като да връщане назад. Много е сложна темата темата. Истината е че има ли и малко съмнение за някакви проблеми родителя не трябва да си заравя главата в пясъка, губи се ценно време, не и да се паникьосва прекалено.трябва да се работи защото всяко състояние може да всичко но може и да е податливи на терапевтиране.

Но не, не е Рет това, Рет е страшно нещо. Аз за 12 години тук в бг Рет съм чела при едно дете мисля че преди 15 г тук . И то май не беше Рет накрая. Вероятността е 1 на 23000 родени момичета, значи грубо 1:50000 деца. Това е изключително рядко.

ЕЛана не си вкарвайте в главата черни мисли. Не знам как е емотикона за прегръдка затов измислих прегръдка със знаци. \( '_') /

# 541
не, въобще не е това... има прекрасно говорещи деца от спектъра и не говорещи които не са от спектъра. Темата е много дълбока и сложна и няма  лесен еднозначен отговор.  Много рядко има при спектралните нещо като точна диагноза. Има едно преливане според състоянието, терапията, други фактори. Освен това вече се използва дете  от аутистичния спектър с не аутист. Има комплекс от направления( диагностика от медицински тип) по които има три големи групи от симптоми и условия по колко симптома от всяка голяма група трябва да присъстват при детето за да бъде съотнесено към спектъра. Симптомите са много но може да не присъстват всички у детето. Тогава ако е под мин симптоми не е от спектъра но какво е. Много от децата от спектъра имат според близките  регрес в някакъв момент, но в много случаи не че имат регрес а просто се затварят в себе си, изгубват интерес към околния свят и хората... и докато връстниците им дърпат те тъпчат на едно място а на близките им изглежда като да връщане назад. Много е сложна темата темата. Истината е че има ли и малко съмнение за някакви проблеми родителя не трябва да си заравя главата в пясъка, губи се ценно време, не и да се паникьосва прекалено.трябва да се работи защото всяко състояние може да всичко но може и да е податливи на терапевтиране.

Но не, не е Рет това, Рет е страшно нещо. Аз за 12 години тук в бг Рет съм чела при едно дете мисля че преди 15 г тук . И то май не беше Рет накрая. Вероятността е 1 на 23000 родени момичета, значи грубо 1:50000 деца. Това е изключително рядко.

ЕЛана не си вкарвайте в главата черни мисли. Не знам как е емотикона за прегръдка затов измислих прегръдка със знаци. \( '_') /

За два дни прочетох почти всичко написано в годините назад и доста коментари от Вас. Виждам,че сте доста запозната и наясно с нещата! Благодаря,че така информативно, но ненатрапчиво,полезно и успокоително ми отговаряте! Силна и сърдечна прегръдка! Повече хора като Вас му трябва на този свят! 🙏🏻❤🌷

# 542
И аз исках да кажа, че от толкова много деца от спектъра, които познавам покрай ходенето къде ли не по центрове и терапевти, не съм срещала нито едно с Рет (наред със загубата на умения, при него е най-характерно близането на ръцете и микроцефалията). Инак регрес има и при децата с аутизъм, включително и моето, в периода между 1,5 - 2 г.

# 543
И аз исках да кажа, че от толкова много деца от спектъра, които познавам покрай ходенето къде ли не по центрове и терапевти, не съм срещала нито едно с Рет (наред със загубата на умения, при него е най-характерно близането на ръцете и микроцефалията). Инак регрес има и при децата с аутизъм, включително и моето, в периода между 1,5 - 2 г.

Айс спарки струва ли ми е че вие имайте и други освен спектрални проблеми? Тука отново да подчертая нещо което се забравя, пропуска се, не му се обръща внимание. Спектралността може да е първична диагноза или вторична такава. Ако детето има физическа увреда и Спектралност, То Спектралността е вторична. Друг е въпроса че и при аутизъм си има анормалност на мозъка (структури, функции, връзки), но това са невидими неща, съдим по следствието без да можем да "видим" причината.
При примерно вторичност на Спектралността - епилепсия и аутизъм, дцп и аутизъм, аутизъм след ваксинация, много силно преждевременно родени със спектрално поведение и др. Опозивиния  случай е когато нещата в ранно детство до 2г. са били нормални и после хоп нещо се сбъгва. Няма причина, - слух в норма, Еег перфектно, няма причина но срив има. Но регрес не  е в смисъл като при синдромните причини. Нали разбирате как е дете на година и половина по. сравнение с дете на година и седем месеца... Е какъв точно да е регреса за тази възраст. То няма установено поведение. Казвало е думички. Това не е вербалност, нищо не е здраво вработено.Както примерно дете прохожда на година, пада неудачно и се отказва да ходи за един месец, после пак. Това изглежда като регрес ни не е. Виж ако на 2,5 г  е казвал изречение от три думи, играл с деца и е престанал ето това вече е регрес. Но при спектралните поведението (социалната незаинтересованост) е това което ги дърпа назад, то симулира регреса. Ако детето ще проговори  Спектралността няма да му попречи, ако дете иска да комуникира липсата на реч няма да му пречи - има жестове има мимика. Комуникацията не става само с думи.
Ей много сложно го обясних...

# 544
Аз когато се ровех в "чужбинските" групи във фейсбук за аутизма останах с впечатление, че регресите са по редки. В смисъл при 60% от децата просто родителя е наясно какво се случва и че развитието не е типично. При 40 % обикновено се говори за регрес. Но не в една сфера, а в доста неща - говор, самообслужване, комуникация. Много често децата от спектъра могат да имат множество регреси в развитието си.
Загубата на едно умение не е регрес. Развитието при децата не е константа или права линия. Аз си го представям като планина - с различни върхове и спадове, които се движат нагоре надолу. Въпроса е планината да нараства, а не да стои на едно място.
При аутизма най характерно е липсата на нужда от комуникация - социалната незаинтересованост за която ре-ге говори. Има ли комуникация рано или късно ще се наваксат нещата.

# 545
Здравейте мамчета , аз съм татко но това не мисля, че ще е проблем за да споделя с вас и поискам съвет за моят син. На четири години и три месеца е малкият. Притеснението ми е , че все още не говори . Имахме проблем с третата сливица и мисля, че и това оказа голямо влияние за говора. Преди да открие проблемът една явно разбираща от работата си лекарка УМГ , никои от лекарите дори специалисти не ни каза за него. Поради проблемът с третата сливица за който още не знаехме, детето ни не посещаваше много често ясла защото често боледуваше ,имаше често зелени сополи и от яслата ни го връщаха. После дойде и затварянето заради К19 и така общо взето майка му го гледа до три години в къщи. Както казах благодарение на лекарката УНГ на три годинки и три месеца му направихме операция за отстраняване на третата сливица. Няма да ви казвам какво парче месо му беше отстранено от гърлото. Слава Богу всичко мина благополучно. От тогава до днес детето ми не е боледувало. Хирургът който направи операцията ни каза че е имал секрет в ушните канали и ни е чувал като под вода . След операцията го записахме директно на детска градина но в началото имаше голям проблем с децата, хапеше ги, буташе ги , но това премина . Остана проблема , че не се заиграва с децата, малко страни от тях. Другото което ме притеснява е че не иска да говори. Казва думи , дори знае цялата азбука и когато е на кеф може да е каже но не казва изречения. Проходи по късно, към две годишен , но сега тича скача няма проблем. От половин година посещава логопед, но там поне по думите на логопедката се държи по по-различен начин. Казва много повече думи и е слуша много повече. Има от време на време едно въртене на очите или нагоре или настрани което ме притеснява. След нова година ще потърсим и мнения то невролог и психолог , но реших да пиша и искам съвет от вас , защото тук има мами с същите проблеми, а опитът за решени проблеми е по важен и от специалистите за мен. Ще бъда благодарен на всеки отзив от вас !! Весели празници!!!

# 546
Anton 76, явно имате съмнения, че детето може да е от аутистичния спектър,иначе нямаше да пишете в тази тема...Затова ви препоръчвам  консултация с опитен детски психиатър. На първо място и най важно е мнението на детския психиатър.

# 547
Здравейте, синът ми е на 9 години с аутизъм. Детето ми има проблеми със съня от около 3 години, заспиваше лесно,но се будеше през нощта и след 2 или 3 часа пак заспиваше.Чистили сме паразити,тъй като бях чела, че те може да са причината за нощните събуждания.Имали сме и дни,когато си спеше много добре, от 8 до 10 часа, без прекъсване...От 2 месеца обаче неговият сън се влоши много, спи от 16.00 ч. горе долу до полунощ и после цяла нощ е буден. Има и дни и това са най трудните, когато не може да заспи преди полунощ,мелатонин различни видове съм давала, не помага, заспива много трудно след полунощ и спи не повече от 4 часа. И така това може да продължи и 10 дена, и после пак се връща на режима да заспива следобяд. Ако има родители в същото или подобно положение,моля да ми пишат, как са решили проблема, пускали ли са изследвания и т.н. Благодаря предварително!

Последна редакция: чт, 29 дек 2022, 02:03 от Не се сърди, човече

# 548
Проходи по късно, към две годишен , но сега тича скача няма проблем.

Аз лично ето на това обръщам внимание, защото за мен явно  е показател за общо по -бавно развитие. По-бавно узряване на нервната система и от там всички забавяния.

Здравейте, синът ми е на 9 години с аутизъм. Детето ми има проблеми със съня от около 3 години, заспиваше лесно,но се будеше през нощта и след 2 или 3 часа пак заспиваше.Чистили сме паразити,тъй като бях чела, че те може да са причината за нощните събуждания.Имали сме и дни,когато си спеше много добре, от 8 до 10 часа, без прекъсване...От 2 месеца обаче неговият сън се влоши много, спи от 16.00 ч. горе долу до полунощ и после цяла нощ е буден. Има и дни и това са най трудните, когато не може да заспи преди полунощ,мелатонин различни видове съм давала, не помага, заспива много трудно след полунощ и спи не повече от 4 часа. И така това може да продължи и 10 дена, и после пак се връща на режима да заспива следобяд. Ако има родители в същото или подобно положение,моля да ми пишат, как са решили проблема, пускали ли са изследвания и т.н. Благодаря предварително!

лошия сън, малкото количество сън - това са характерни черти на физиологията на децата от спектъра. Няма как да бъдат преодоляно освен с успокоителни от някакъв вид. Но това ще е не защото детето ще има повече нужда от сън, а защото родителите искат и смятат че трябва да спи повече. Не мисля че ще намерите някакво обяснение или причина, каквито и изследвания да направите. Просто трябва да решите- медикаменти и добавки или не.

# 549
При моето момче сънят определено се повлиява от ноотропил, брейн бустър и още един сироп, който пак съдържа естествени ноотропи. Иначе се будеше често през нощта и около половин - един час повтаряше някакви неразбираеми думи.

# 550
При моето момче сънят определено се повлиява от ноотропил, брейн бустър и още един сироп, който пак съдържа естествени ноотропи. Иначе се будеше често през нощта и около половин - един час повтаряше някакви неразбираеми думи.
НООТРОПИЛ Е ЛЕКАРСТВЕНО СРЕДСТВО,  за разлика от хранителната добавка брейнбустер. не бих ги препоръчала на никого без консултация с психиатър, невролог, еег и др. има често точно обратния ефект.

# 551
Ре ге, с медикаменти за успокоение сме пробвали поради други причини, не заради лош сън и освен много странични ефекти друго не постигнахме. Детето е пило и 2 медикамета за сън, единия не помогна, а за другия лекаря ни каза, че не е за ежедневно ползване, но той само го караше да заспи по лесно, нищо друго. Дори все още да не сме ползвали медикаменти не бих пробвала, тъй като не разбирам как те биха повлияли на това детето да обърне режима си, тоест да е будно следобед и вечер, а да спи през нощта. На на с това ни е единия проблем. Също не разбирам и как биха повлияли на другия ни проблем да удължи часовете нощен сън. Ако някои има идея с медикамент или добава и каква точно се  решава това, нека пише....

# 552
  • London
Най-характерното за аутисти малки деца, около 1,6-2 г, липса на реч ли е?
Не отговарят на името си.
Не посочват, не ползват жестономика.
Предпочитат да се занимават сами, не обръщат внимание на околните, не желаят да комуникират, в свой собствен свят са.
Не играят с играчките по предназначение.
Може да има и сензорни проблеми.

При речта се търси функционалност - наричане на предмет с една и съща дума примерно, дори да и е неправилна или "бебешка". Или например да могат да ти кажат какво искат или от какво имат нужда. При синдрома на Аспенгер може да има много думи и изречения дори, но те не са комуникация и не са функционални.
За мен аутизма е липса на разбиране за външния свят.

А аз да питам - как се разбира кога е аутизъм и кога само забавяне в речта?

При Аспергер детето си говори.... Не е вярно, че просто бръщолеви и не е функционално, напротив ...те ви говорят като малки професори и с тях можеш да говориш. Е монополизират разговорите като са по разговорни и с цел просто абстрактно общуване, но не е вярно, че речта не е функционална.

Моя е модерейт....средна тежест му се води състоянието, той взаимства ехолалично неща, които е чул и ги вкарва на място.... Никога не е ползвал нещо не по предназначение макар да има невъзможност да е гъвкав с езика и процесин дисордър също. И не е вярно, че е в свой свят....щом ти шета из вкъщи и какво го накараш да помогне и свърши го прави. Деца в норма сигурно ще те изпсуват, ако ги юркаш така как аз него и веднъж не е отказал да свърши нещо.  Да самодостатъчен си е ..., Но е наясно с нашия свят без онази част да е с чат разговори с нас, само дипломатично и толкоз. 🤣 Иначе песни, абзаци от филми знае...много и на двата езика и всичко изговаря чудно и на БГ дори. На Шакира как ги пее песните, трябва да го запиша някой път и на АББА е фен. Изобщо естет.😁 Та и по-тежките случаи откъм разговорна реч...могат да имат реч и да разсъждават. Така , че май е доста относително всичко в този спектърен чадър.

Малкия не ми изговаря някои съгласни. Мисля В и Р са му сериозен проблем..а някои звуци в някои думи не може като ч...чорапи казва алапи, а куче примерно правилно. В... Например ваната е аната.... На английски няма такъв проблем но на БГ...Някакви упражнения и идеи да споделите да поработим с него върху изговора, че като плесне 3 думи една след друга набързо и изяде някой звук е мъчение.🤣

Леле искрено ви моля да не пиете тоя ужас ноотропил....докато детето ми го пиеше стана различно в лошия смисъл на думата. Истерия, тръшкания, обостряне на симптоматиката за еднообразие и всякакъв род мании..... Няма такава гадост. По-противем период със сина не съм имала честно казано от онзи с ноотропила. И като цяло всичко чротчетено досега и изпробвано се е оказвало или измама или нещо навреждащо....  Жалката реалност.🤣

# 553
Обърнете се за съвет към консултанти по детски сън, щом става въпрос за обръщане на режима. Лично аз не съм ползвала услугите им, но много хора са доволни.

# 554

Леле искрено ви моля да не пиете тоя ужас ноотропил....докато детето ми го пиеше стана различно в лошия смисъл на думата. Истерия, тръшкания, обостряне на симптоматиката за еднообразие и всякакъв род мании..... Няма такава гадост. По-противем период със сина не съм имала честно казано от онзи с ноотропила.
Колкото деца толкова и истории. Докато не опиташ, никога не можеш да си сигурен как ще подейства на конкретно товето дете. Ние, заради такива изказвания отлагахме приемът му година и половина. При нас от него ефектът беше УАУ! Извади всичко трупано с години. Пихме го няколко години. Аз от него, върху моето дете, не видях отрицателен ефект. Само плюсове.

Общи условия

Активация на акаунт