Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 32

• 125 533
  • 1 059
  •   2
Отговори
# 690
Re_ge като цяло може да стои опрян на спалнята например, но не се придвижва по мебелите. Изправя се по мен, като съм седнала срещу него. Не ме дърпа да ходим, по скоро аз го подканвам и той прави крачки хванат за ръце. В проходилка също прави крачки, но ми се Струва скован. Какво мислиш?

# 691
@Hriska91,
Понеже и на нас ни предписаха този брейн бустер, ще Ви кажа, че изчетох всевъзможни коментари,мнения на хора,които са го ползвали и прочие. От всичко заключвам следното: първо има витамини,които не се усвояват добре, второ- на деца,които са хиперактивни или имат чести тръшкания,плачове,писъци и други нервни изблици,този сироп още повече влошава това. Останах с впечатлението,че ако въобще действа,то е на деца,които  по-скоро имат нужда от “събуждане на мозъка”, такива които витаят в пространството едва ли не. И пак не прочетох на такива да е помогнал де,но на такива има повече има основание и резон да се предпише. Чак се чудя защо така масово и на общо основание,независещо от конкретния случай, са почнали  невролозите да предписват тази добавка. Почвам да подозирам,че има друга причина …

# 692
@Hriska91,
Понеже и на нас ни предписаха този брейн бустер, ще Ви кажа, че изчетох всевъзможни коментари,мнения на хора,които са го ползвали и прочие. От всичко заключвам следното: първо има витамини,които не се усвояват добре, второ- на деца,които са хиперактивни или имат чести тръшкания,плачове,писъци и други нервни изблици,този сироп още повече влошава това. Останах с впечатлението,че ако въобще действа,то е на деца,които  по-скоро имат нужда от “събуждане на мозъка”, такива които витаят в пространството едва ли не. И пак не прочетох на такива да е помогнал де,но на такива има повече има основание и резон да се предпише. Чак се чудя защо така масово и на общо основание,независещо от конкретния случай, са почнали  невролозите да предписват тази добавка. Почвам да подозирам,че има друга причина …

Аз го давах преди време и детето за. 1 седмица стана много изнервено и драмите станаха по-чести. Спрях го и нещата се върнаха в стария си вид. Но според невролог това е невъзможно и си внушавам. Ще му дам шанс още един път. Сега детето е болни и ще го започна след оздравяване, защото ще станат много неща за пиене с общите лекарства за вируса. Благодаря за включването!

# 693
Re_ge като цяло може да стои опрян на спалнята например, но не се придвижва по мебелите. Изправя се по мен, като съм седнала срещу него. Не ме дърпа да ходим, по скоро аз го подканвам и той прави крачки хванат за ръце. В проходилка също прави крачки, но ми се Струва скован. Какво мислиш?

Бих го завела на невролог. Може да е неврологичен, но напълно е въз можно и д е сензорен проблем... Може и да е диспраксия, може и  да са задържани примитивни рефлекси. Може и да е нещо което на мен ми убягва в общата картина но да е просто и обясняващо. Може д има проблеми с възприятие за тялото си, положение в пространството( пак чисто сензорно). Но все пак невролог би уточнил от  неврологична гледна точка (еег, функционално еег) всичко ли е ок за да ни даде насока на търсене встрани от чисто неврологичен причини.

Скрит текст:

Re_ge Благадаря за отговора за пореден път! И аз като цяло смятам,че в момента състоянието ѝ наподобява абстиненция. Просто не очаквах освен нервни изблици, да откаже и храната и да не опитва да казва думи,а да повтаря едно и също. Иначе да, аз съм този перко дето я тества за Рет (1300 лв междудругото )и едва не умря от ужас докато станат резултатите. Свалих 10 кг от стрес,вече я виждах в инвалидна количка. По това време, освен изчезналия придобит говор, детето висеше 20 дни с изплезен език от сутрин до вечер. Правеше учестено дишане като хипервентилация,което се оказа стимулация някаква и имаше стереотипни движения с ръцете 1:1 като Рет. Невроложката беше категорична да го изследваме. Това с ръцете изчезна и се оказа,че детето просто се е впечатлило от движението за миене на ръце,което е научило,но го правеше на ден по 100 пъти и винаги по един и същ начин,след което протриваше ръце. Към онзи момент бях 1000 процента сигурна,че е с Рет. Пъхаше си ръцете в устата,скърцаше със зъби,хапеше и беше като олигофрен с този изплезен език. Просто като се сетя какво беше Януари и ми става лошо. Спрели сме тв,даже и аудио детски песни не смея да пусна, да не пристрасти и към тях. На мен ми е абсолютно ясно,че екраните са я бутнали мощно до това състояние,просто смятам че вероятно е била предразположена. Мерките са взети. Това,което мен ме притеснява е,че детето сякаш не може да каже това което иска или чува. Ама може и това да е поредния филм,в който влизам. Наистина ми е каша в главата,за което моля да ме извините, аз самата това казах,че се ушяшявих и аз вече какво му е на това дете. По дефицитите си работим и вярвам,че с упорство и работа непрестанно вкъщи и логопед и ерго ще се вдигне детето. То вече си личи напредъкът.(като описвах какво е било преди 3 месеца и съвсем си дадох сметка). Но наистина си ме тревожи тази възможност за говорна афазия и това е. Sad

Лена, аз тогава ви казах че за Рет нейната ситуация  не се връзват. Това е състояние с много силен регрес и загуба на постигнати навици и умения и това някак не се връзва с възрастта на детето нито с уменията му. Там има начален период ,  до година и половина детето е съвсем нормално.
Тука искам да кажа, че трябва да помогнете преди всичко на себе си. В период на константна паник атака сте. Хубаво е човек да е реалист, но вие вече преваляте към депресия.
Аз тогава ви казах че вие гледате външните симптоми без да можете да ги тълкувате подходящо. Припърхванията, премигванията, въртенето в кръг, изплезения език, звуците- всичко говори за сензорна дезинтеграция. Търсете сенсозрен терапевт. СИД изкривява доста поведението на децата и ги кара да изглеждат в държането си като деца от спектъра. Трябва си сериозна работа, не знам къде, сте - в хипо или в хипер, така, по думи ми е трудно да кажа, но мисля че сте хипо и имате нужда от много сензостимулация.
За абстиненцията, трябва ви много търпение и много силно, топло съчувстващо отношение към детето. В момента й е адски трудно. Телевизора й е бил сензорен стимул и сега това й липсва и я обърква, тя се мъчи да го замества с всичко каквото й дойде на ум. Затова казвам че ви трябва сензорен терапевт за да й помогне за постигане на нужната стимулация с други средства .
Ако в момента, след тръшкане й пускате телевизия, ще закрепите и тръшкането и телевизията. Тя ще разбере че просто трябва да се тръшка по-дълго и ще получи каквото иска. Утешавайте я гушкайте я играйте дайте повече стимул на сетивата йно не и устройства.

Що се касае за проблемите с говора - напълно е възможно да ги има. Има ли проблеми със сензориката задължително  има с развитието, има с проговарянето.  Нещата са вързани и пристрастяването към устройствата е поредния обясним симптом в цялата ситуация. Но аутизъм е едно а проблеми с проговарянето друго. Не всички аутисти имат проблеми с проговарянето и не всичко с проблемно проговаряне са, аутисти. Работете сериозно, но бъдете и малко по-спокойна не се мятайте от диагноза в диагноза. Може ли да има афазия в проговарянето - може. Може ли вербалната афазия да води до задръжки в развитието - може, но с навременна подходяща терапия се създават компенсаторни механизми. Знам че е страшно детето ти да има проблем но вие работите, привете каквото зависи от вас. Вече времето и възможностите на детето ще покажат какво са перспективите. Всичко каквото правите по детето е много правилно. Вие сте добра майка. Просто спокойно.

Последна редакция: чт, 16 мар 2023, 10:21 от _re_ge

# 694
Re_ge Благодаря!!! Какво да кажа… За мен е ясно-от постоянния стрес последните месеци тотално изключвам на моменти и се губя в страховете си. То си е трудно и да не загубиш посоката и да не изместваш фокуса. Просто много от неврологичните симптоми, разстройства имат сходна симптоматика и е трудно за диференциация,особено ако си родител и не гледаш отстрани, а в теб говорят и майчините тревоги и страхове и бесове от всичко това и битовите проблеми наред с всичко и тн. Основанието да изследваме Рет дойдоха и от невролог и от консултация с генетик на база симптомите ѝ. Само психиатърката- др.Трендафилова каза според мен това дете не е с Рет,но няма как да бъда категорична на този етап. Каза,че е почти сигурна и аз не мирясах докато не го изследвахме.
Що се отнася до нея-сега ще се информирам малко повече за този СИД-  много възможно е да го има това при нея. Някакви сензорни проблеми има определено, пък вече кое е допълнение на кое и кое е водещо не знам.  До 1,5 се катереше без да осъзнава опасности, искаше да слуша силна музика,не изпитваше никакъв страх от опасности,от силни шумове,събуваше си непрестанно чорапите,пърхяше с ръце, ходеше на пръсти и притичваше, придружено от звукови стимулации, разлистваше без да спира книжки,сякаш само да се наслаждава на разлистването и търсеше непрестанно силни стимули. После се въртеше в кръг е гледаше под ъгъл,тичаше непрестанно до едно и също място,ходеше назад-мина и това.Сега от 2 месеца насам прави други неща- закрива си очите от светлина или в края на деня,дъвче ципа на якето си, пищи от етикета на бодито си, не дава да изкъпем гушката и главата спокойно, пищи и се плаши от прахосмукачка,кафе машина и всичко издаващо бръмчащ звук, започна да се отвращава от храната,която ядеше,да иска да я чистим на момента ако изцапа ръчички или друго,натъпква огромни парчета от храната в устата си без да я е сдъвкала и други такива неща,които досега ги нямаше.
Благодаря за насоката за СИД,както винаги много правилни насоки даваш! Въобще не знам откъде го извадихме този късмет да си в групата! 🙏🏻❤. Аз за себе си точно от това имам нужда,както се казва не питай старило,а патило. Няма по-знаещ от препатилия дето от неволя  сто неща е научил и разбрал. Ориентира ме добре и сега ще чета за този СИД и ще обърна по-сериозно внимание на ерготерапевтката ѝ за тези неща и ако се налага ще намеря сензорен терапевт отделно. И както винаги заключваме- проблемите са ясни и трябва се работи по тях. Пък времето ще покаже докъде ще стигне всяко дете. Понякога просто ми е трудно да гледам така реалистично и в същото време толкова философски на нещата и просто ми се иска да чуя на детето му има това и товя,правим това и това и то се оправя. За съжаление с тези проблеми не стоят точно така нещата и очевидно просто трябва да го приема това Simple Smile

Последна редакция: чт, 16 мар 2023, 10:25 от elana86

# 695

А как е детето с килограмите? Имам познати, чиито деца проходиха след година и половина, но бяха пълнички. На възрастта на вашето даже не можеха и на краката си да стоят. На 6 месеца децата тежаха по 10-11 кг. Не пълзяха, не се обръщаха от гръб по корем и обратно поне до девети-десети месец. Само  месец след работа с кинезитерапевт и рехабилитатор вече имаха голям напредък.

# 696

А как е детето с килограмите? Имам познати, чиито деца проходиха след година и половина, но бяха пълнички. На възрастта на вашето даже не можеха и на краката си да стоят. На 6 месеца децата тежаха по 10-11 кг. Не пълзяха, не се обръщаха от гръб по корем и обратно поне до девети-десети месец. Само  месец след работа с кинезитерапевт и рехабилитатор вече имаха голям напредък.
Ами едричко е, над 12 кг. Той късно се обърна, към 6ти месец и не го правеше много активно, късно започна да става от легнало в седнало положение, някъде след 11 месец.

# 697
  • Razgrad
Здравейте, борбени майки! Според вас може ли детския аутизъм да се израсте?

# 698
Когато аз "стъпих" в тази група, тука имаше страхотни майки, съвети получавах от тук, подкрепа също, знания също. Тези хора сега ги няма, и е мой ред да подкрепя следващите. След това, ще дойде вашият ред. Кръговрат...

Благодаря за насоката за СИД,както винаги много правилни насоки даваш! Аз за себе си точно от това имам нужда,както се казва не питай старило,а патило. Няма по-знаещ от препатилия дето от неволя  сто неща е научил и разбрал. Ориентира ме добре и сега ще чета за този СИД и ще обърна по-сериозно внимание на ерготерапевтката ѝ за тези неща и ако се налага ще намеря сензорен терапевт отделно. И както винаги заключваме- проблемите са ясни и трябва се работи по тях. Пък времето ще покаже докъде ще стигне всяко дете. Понякога просто ми е трудно да гледам така реалистично и в същото време толкова философски на нещата и просто ми се иска да чуя на детето му има това и товя,правим това и това и то се оправя. За съжаление с тези проблеми не стоят точно така нещата и очевидно просто трябва да го приема това Simple Smile

"спокойствието" идва с времето. То не е точно спокойствие а виждане какво можеш да промениш, върху какво да се съсредоточиш, кое да прескочиш, да спреш да бързаш, да си поставяш близки цели. Целият фокус  на живота се променя и няма как да стане изведнъж. Всичко в работата е проба - грешка, проба- успех, изисква анализ креативност. Не можеш да си легнеш на ухото че еди си какво работи. Просто запомни че за да помогнеш на детето трябва паралелно да помагаш и на себе си.

Ами едричко е, над 12 кг. Той късно се обърна, към 6ти месец и не го правеше много активно, късно започна да става от легнало в седнало положение, някъде след 11 месец.

Съжалявам че трябва да го напиша, но килограмите не биха повлияли на тези процеси при деца в норма. Биха забравили единствено пристъпването само (без опора), но не и въртене в леглото , сядане, седене, пълзене.Според примера на Катерина това, че децата са  работили с кинезитерапевт за да стоят, вървят вече говори за наличие на проблем. Какъв, би могъл да каже специалист. Това би трябва да бъде отбелязано от педиатър още на 6 месеца. Тогава можеше детето да бъде видяно и ако се налага с него да се почва работа. Отлагането не носи ползи.

Здравейте, борбени майки! Според вас може ли детския аутизъм да се израсте?

Ако не е бил детски аутизъм, може. Симптомите силно се припокриват в групата на деца с различни проблеми ( физически, образователни казано просто) и затова даден проблем може да продуцира аутистично поведение. Фактът че детето се държи като такова значи че има някакъв проблем. Но дали е спектралност многото терапия ще покаже.

Последна редакция: вт, 28 мар 2023, 10:09 от _re_ge

# 699
Цитат на: _re_ge link=topic=1412751.msg46205807#

[quote author=VDimitrova111 link=topic=1412751.msg46197967#msg46197967 date=1679831162

[/quote]

Да, аз не казвам, че проблем няма, а че може да е далеч по-лесно решим отколкото VDimitrova111 си мисли. Фактът, в коя тема е пуснато мнението говори достатъчно какви мисли има. На мен, освен прохождането, другите неща, които описва не ми се струват притеснителни. И моето голямо дете, абсолютно в норма, не обичаше и не редеше тези рингове, сортери и от този тип. На две години ползваше изключително ограничен брой думи. Но си беше контактно дете, разбираше и изпълняваше всичко, така че не съм се притеснявала, че ползва 15-20 думи.

# 700
като цяло може да стои опрян на спалнята например, но не се придвижва по мебелите. Изправя се по мен, като съм седнала срещу него. Не ме дърпа да ходим, по скоро аз го подканвам и той прави крачки хванат за ръце. В проходилка също прави крачки, но ми се Струва скован.

По мебелите само стои изправен, като цяло прави опити на пълзене, но без успешни.

дете на 13 месеца, имам чувството, че нещо не е както трябва. Има добър очен контакт, познава близките си, радва им се. Когато го повикал почти винаги се обръща или ако някой влезе в стаята пак. На непознати се усмихва, срамува си или се дразни, гледа ги в очите, като му говорят. Обича да гледа деца, също животните са му интересни. Прави браво, дай пет, боц понякога. Имитира ме когато кашлям. Не може да маха за чао, здравей, не сочи с пръст. Най ме притеснява, че няма лепетна реч, не имитира животни. Понякога съм го забелязала да си гледа ръцете и ги ближе или лапа. Обича да разглежда книжки, играе с музикални играчки, пуска си ги, натиска с пръст че бутоните. Не може да нанизва рингове например. Не пълзи и не ходи. Прави някой кръчка хванат за ръце, но е много нестабилен.

Детето е на 13 месеца и мисля че няма симптом който в момента ясно да говори за спектралност ( т.е. аз лично не мога да разбера защо дамата е писала тук )  но има достатъчно други симптоми , които да говорят че детето трябва да бъде консултирано със специалист според мен невролог. Дори и да решат родителите да го водят на кинезитерпевт = то ще проходи ОК ... но дали само това е проблема. Рядко нещата вървят извадено от контекста, има ли го в една сфера има и в друга. Проблемът с нестабилност и несинхронизираност при пълзене, ходене е само един симптом ,  в някакъв момент вероятно ще има и нещо друго. Може да е диспраксия, може вестибуларен апарат, липсата на лепет си е сериозен симптом, но може нещо да ми убягва .... Може пък да е характерипатия... В крайна сметка колкото по-бързо стане ясно толков апо-добре

# 701
Здравейте мами. Имам един кратък въпрос. Как мина адаптацията на вашите дечица в яслата/ градината. Моето момиче на 2г и 11 месеца . Тази седмица по препоръка на докторите я пуснах на ясла. Петсонала е много мил и внимателен и се опитва да я адаптира много плавно. Първия ден стояхме двете 1 час, втория 1,30 но иска да си ходи след като разгледа стаята. Днес я оставих сама и веднага започна да плаче истерично и да ме търси, през цялото време почти плаче и ходи да удря госпожите, защото не и отварят вратата. Тя е много любознателна и всяко ново помещение и е интересно и винаги влиза като хала навсякъде и си играе без проблем, но като и доскучае и си тръгва. Тук обаче не може, а и за първи път е сама. Та, какво помогна на вашите дечица за адаптацията. Благодаря.

# 702
Здравейте, някой знае ли за начално ЧУ Милеа какви са таксите и дали си заслужава?

# 703
Хриска, за яслата още не мога да кажа, но ние ходим на ерготерапия и от януари е сам с терапевта. Първите 2 седмици рев целия половин час, после рев само в началото, после само малко преди да тръгнем като му кажа къде отиваме. Сега вече си влиза сам, отива да играе, маха ми за чао. Той е на 2 години и 2месеца сега. При вас може да има нужда от повече време, защото е по голямо детето.

Последна редакция: пт, 31 мар 2023, 14:29 от miss_chichi

# 704
Извинявайте ако не е подходящо да питам тук. Писах и тема, но ми се ще да събера повече мнения.
Синът ми е на 1.3 месеца. От половин месец насам ужасно често започна да пърха с ръце - като се радва, ядосва, при танцуване, общо взето все така изразява емоции. Много е нервен откакто изкара едно вирусче и постоянно хвърля  ядосва се за всичко, тръшка се, което не е било досега.
Иначе казва около 40на думички, казва на колко е години, като го питам какво правим в леглото казва "нана", дава и носи предмети, обръща се на името, сочи, проходи на годинка, успява понякога с по-гъсти текстури да хапва с лъжичка, търси сестра си да е при нея, имитира животни, както казах има и 40на думи в речника си. Спи си по цяла нощ  и заспива си сам в неговата стая в леглото, но от скоро започна като се събуди и да плаче по 5 минути без видима причина, ядосва се и е изключително изнервен.
Но това с пърхането на ръчичките много ме притеснява. Мислех, че трябва да намалява, а той супер често го прави. Дава целувка като му кажем, маха и за чао, но по особен начин - с китките нагоре надолу е махането, а не с цяла ръка настрани.
Търся съвети, насоки и мнения относно този проблем. Ще съм благодарна

Общи условия

Активация на акаунт