Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 48

• 21 080
  • 750
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Някой писа за пости по-горе. Аз постих успешно преди няколко години. Салати, авокадо, маслини, безгръбначни, гъби.

# 121
Отчайвам се вече от тази сутрешна кз. Лягам си с 4.8 и ставам с 5.6 🙁. И това на метфогамма 🤔. И тъпите килограми продължават да не мърдат. Всъщност, мръднала съм с половин кг.

Последна редакция: ср, 23 фев 2022, 08:11 от alivi

# 122
  • Столичанин ама не в повече :D
Джерами, аз карах ковид още през ноември 2020 г, нямаше ваксини още и ми излезе късметът, въпреки социалната дистанция, маски, мерки и прочие...😆 Сравнително леко беше при мен, най-основните симптоми при мен бяха над седмица температура (придружена от усещане за вледеняване), сънливост, неядене и някои леки неразположения, през ден-два различни /но пък не тежки или болезнени/. Оправих се после, но отне време. Доста- дори и при спазване на режим. И нещо като депресия ме хвана след ковид...Странно нещо е този вирус. Но оттогава от нищо не съм боледувала.
Сега се чудя по кое време да си изследвам желязото, ЖСК и феритин и колко време преди това да го спра. Минимум 2 дни. Но според едната теория, трябва да има минимум седмица, а според другата- ако е за проверка дали има покачване на стойностите на феритин при нова терапия (и тепърва ще се пие още желязото)...можело и да не се спира за повече от 2 дни...🤔 Освен това, чудя се дали да изследвам и Б 12- но предвид, че го почнах по 1000 мкг дневно от 09. 02., май е по-добре да го изследвам след няколко месеца...
Елица, приложението е на Bayer- глюкомерът е Bayer Contour Elite. Няма да съжаляваш, препоръчвам го с две ръце. 🙂
Тогава и при мен беше леко 2 дни грипободобни симптоми, които оправих с чайове и чесън както винаги (е и по-затруднено преглъщане за две седмици, което ме усъмни, че явно нещата са по-различни), но сега... и ми се появи и депресия, но аз пих хапчета, на които в противопоказанията пишеше да не се приемат при щитовидни проблеми, та там не ми си мисли какво се е случило. Относно двете неща, които си прочела са почти така, ако е за желязото обаче бих увеличил седемте дни на две седмици (медицинските препоръки са за минимум 10 дни, аз предпочитам малко повече), за феритина наистина два дни са достатъчни, защото полуживота му е 50 часа (всъщност е малко по-сложно защото има няколко форми, но тази е основната).
Някой писа за пости по-горе. Аз постих успешно преди няколко години. Салати, авокадо, маслини, безгръбначни, гъби.
От няколко години следвам стриктно постите, като първо започнах само с коледните за 2-3 години, тъй като са по-кратки и с много риба, първия път когато пробвах великденските ги спрях на третия ден, защото б12 ми падна много (и преди това го бях изследвал и винаги беше нисък, но в норма и след като лл казваше, че няма проблем, не обръщах внимание, тогава смятах, че всичко щом е в референтни граници, значи е наред), след като го повиших на следващата година отново пробвах и в общи линии само ползотворни ефекти съм видял, спряха да ми се чупят ноктите (което винаги ми се случваше пролетно време), винаги свалям по някое и друго килце, хроничната умора намалява, но който реши да ги спазва е много препоръчително да следи б12 и желязо.

# 123
Закускообяд (около 11 ч.) - половин авокадо, сьомгови обрезки на фрайъра и много рядка крем супа от леща.

Направих на децата крем супа от леща /заради протеините уж, белким хапнат нещо/ и си разредих моята с бульон от варене на едно месо, та да има в цялата супа 2 лъжици леща, я има, я няма. Откак съм на режим съм опитвала веднъж и то пак от крем супа.

Обрезките ги видях в кварталния ни магазин и понеже много ги обичам от Берьозка и Кауфланд пушени реших да взема. Цената им е 8 лв. на кг. Сьомга котлет не обичам, аз си обичам обрезките с мазното.. Simple Smile Сгреших, като им сложих доста кокосово масло и станаха мнооооого мазни, взела съм си мазнината за целия ден с тях и авокадото.

Като гледам направо ще вечерям. Чак ми стана лошо от мазно.

# 124
Така и не мога да се науча да го ям това авокадо...
Аз правих на малкия пилешко с булгур и така ми се прияде,но не се изкуших. За себе си направих една зеленчукова запеканка със сирене и кашкавал и домашно свинско филе на тиган, полято с масло,че много сухо ми дойде.
Попаднах в една група за ИР във фейсбук.Тия хора там са яко заблудени,че се и карат на новите,които питат какво се яде. То не пречело всеки ден по 1 филия бял хляб или друг и по 1-2 плода на ден,без значение банан ли е или друг...то не беше леща,боб,червени картофи,абее ужас.Само захар да не се яде,но пък подсладители можело яко в десертите както и видовете брашна.Бързичко излязох...чак ми дожаля за новите хора,които питат и искат да се излекуват,нл ако опиташ да кажеш нещо ти скачат.
Иначе за протокола се чувствам много добре,явно неразположенията отминаха и ми е свежо,наспивам се,че дори и съм -4 кг.

# 125
darkmoon_m, мен доста са ме нападали там. За жалост групата е пълна с лелки, които цял живот минават от една в друга диета без резултат и свързват ВМ-НВ хранене само с Атанас Узунов и нищо друго. Като им кажеш, че се храниш ВМ-НВ, започват обвинения как едва ли не си пържиш салама в олио и закусваш с мас. Започват да ти правят анализ колко зле ти е холестеролът и чернодробните в такъв случай. Като им обясниш човешки, че не е така и споделиш меню, започват да ти се присмиват, че това не било високомазнинно хранене. Веднъж си направих труда да си сметна макросите по рикуест на едно лелче. Мазнините излезнаха 55% и бях обвинена, че заблуждавам хората как се храня. При въпроса ми как тя би определила храненето ми предвид факта, че стандартният режим според СЗО не трябва да съдържа повече от 30% мазнини, отговор така и не дойде.
Но и там има препатили, които се хранят като нас. Просто си мълчат, защото сърдитите лелки започват обвинения сякаш някой им е изял третата междинка за деня.

# 126
Хах Rayy,много точно ги описа лелките 😂
Аз за това излязох,защото се ядосвам,а и няма смисъл реално да стоя там и да чета глупости.

# 127
Ами то смее ли човек да се обади в тия групи скачат така... А и някой дето си представя че храната от примера е режимна за нас (салам пържен в олио), няма какво да му се говори. Страх голям да не им каже някой че не бива да ядат хляб и сладко. Скачат и хапят веднага.
Иначе голяма пропаганда за Оземпик по тия групи, ако не знаете - това били инжекции за отслабване. ЖДНБ.
Там вече и ендокринолозите са виновни де, то те им пускат такива мухи. А лекарството съвсем не е безобидно, освен че се води за третиране на диабет, който не успява да се повлия е от метформин и режим на хранене и движение. Обаче са хит голям - Оземпик, Саксенда, за нищо ги нямат вече. 
Скрит текст:
Чак и пращат да им ги купуват от други държави за по евтино, там пък е мътна и тъмна. Държава извън ЕС, не се знае какви са изискванията там и как е купено току така, освен че не се знае как е транспортирано, ама голям зор да си го купят и да се бодат да отслабвали... Иначе за тукашни аптеки постоянно чувам изказвания че то кой знае дали наистина се държали нещата в хладилник. А да им носят непознати нещо от Турция няма проблем, на тях им вярват че е правилно съхранявано.

# 128
Здравейте, записвам се и аз в темата. От седмица съм с диагноза ИР и от тогава на ВМ-НВ хранене и метфогамма по схема. Включих и спорт - като за начало HIIT, по-нататък мисля да започна и някакви силови упражнения.
Инсулина ми е 29,59 на гладно, 64,64 на втория час, захар - 5,57 - 6,56 - 5,83 съответно на гладно, 60 мин и 120 мин.
Като цяло доста добре се чувствам от режима и не ми се яде грам сладко, което си мислех, че ще ми е най-трудно. По препоръка на ендокринолога се ограничавам до 65 гр. въглехидрат на ден, но май повечето дни стигам максимум до 40.
Събирам идеи за закуска, по възможност без яйца, защото вече всякакви производни на зеленчукови палачинки (с тиквичка, спанак и тн) започнаха да ми омръзват.

# 129
При мен едни гофрети вършат хубава работа и поне на мен не ми миришат на омлет, то в тях се слага или сирене, или наситнена шунка. Ако стане така че тия дни да трябва да пия повече лекарства (май натам отиват работите), сигурно ще гледам тях да ям сутрин че не са големи по обем, а пък нахранват. Много трудно мога да се накарам да закусвам, дано не ми потрябва.
2 яйца
1 супена лъжица (15мл) бадемово брашно
1,5 супени лъжици кокосово брашно
натрошено сирене или наситнена шунка
гофретникът намазан с кой каквато мазнина предпочита
до тук е рецептата както съм я видяла някъде из нета, аз слагам и мъничка щипка сол защото без нея ми мирише повече на яйца, както и щипка бакпулвер, наумила съм си че трябва да я има и нея. То няма да съм аз ако не сменя нещо Grinning От това количество излизат 2 гофрети от тези квадратните, а може и 3 да станат ако яйцата са доста големи и ако ми се полакоми окото като слагам сиренето Grinning
3 са ми трудни за изяждане де, освен ако хич нищо друго не сложа към тях. А пък на мен апетит не ми липсва.

Знам че пак е с яйца, но както казах, поне на мен не ми стоят омлетени точно тези.  Сиренето може да е най-различно, може и някакви подправки да им се сложат, а ако е безсолно сиренето сигурно (слагала съм извара) ще носят и там канела, ванилия, какао и разни такива за по-десертен вариант. Те другите варианти са ти като за всякакво друго хранене, не е речено че трябва точно палачинки да са я. Ако имам кюфтета, нахапвам от тях и хич не ми е. Е, те също поомръзват, гледам и там да разнообразявам с различни подправки, нещо вътре да мушна евентуално също. Евентуално гъби, бекон или някакво месце там със зеленчуци и/или маслинки отстрани. Всякаква храна става за закуска. Супа също става, особено както тия дни пак е хладно сутрин, сигурно и нея по-лесно бих я преглътнала при нужда да закусвам.

# 130
Честно казано, всеки е свободен да се храни, както иска. Но отказването (или поне много силното ограничаване) на хляба, сладкото и други неща, се случва най-напред в главата. Човек, ако не е готов да се откаже от някои неща, понякога възприема и най-добронамерените съвети като един вид "забрана" да яде каквото иска...Чувала съм дори, че "трябва" да се ядат тези неща, "вредно е" да не се ядат и т.н. А, и също, че всяко нещо, което ни правело щастливи, всъщност ни се отразявало добре на здравето...🙂 Това и вие сте го чували, защото е писано в някоя от старите теми. 😉
Джерами, казвам, че считам, че изкарах ковид сравнително леко, защото хем се опасявах, че може да развия и други и симптоми (съответно, затова и се наблюдавах за всевъзможни симптоми, които иначе нямаше и да свържа с вирус)...хем за мен "леко боледуване" означава без хрема, без да ме боли гърло и да си загубя гласа (тези двете често са в комплект при мен), без кашлица и храчки, без затруднено дишане, без силни мускулни болки или висока температура от която да ми е супер зле, без антибиотици и сиропи...Ако не ми ставаше студено на моменти от температурата, изобщо нямаше да се задържам в леглото под завивките. Аз по принцип не се плаша от температура по време на боледуване, даже я предпочитам пред запушен нос, трудно дишане и кашлица и, ако не е много висока, даже и' се радвам. 😃
Клоня по-скоро към изследване на железните показатели без голяма пауза без желязо преди това май- при мен желязото и феритинът се покачват/но и падат/ успоредно и си мисля, че по-висок феритин би показал, че нещата се движат в правилната посока. 🙂
Zuhta, от "впечатляващи" стойности на инсулин на гладно тръгваш...🙂 Хубав знак е, че се чувстваш добре с режима. За идеи можеш да поразгледаш блоговете от първия пост- на Дени, Mywholesomelife и още един-два имаше. Също на dietdoctor.com мисля, че имаше хубави идеи.
Авокадо  обаче да ям и всеки ден, но ме спира цената му. 😁 Купувам си понякога от Т-маркет като намалят дребното на 99 ст, понякога и по 1,29 лв го купувам, ако много ми се яде. На мен ми харесва и с лъжичка да си го ям, чисто, но може да се прави на пастети, в салати изобщо не се натрапва вкусът му. Любимо ми е яйца, бекон и авокадо. 🥰

Последна редакция: ср, 23 фев 2022, 19:00 от dolce miele

# 131
За стиите и аз съм чувала, че помага щраусова мас и алое вера. С алое вера дори клипчета съм гледала.
Аз нямам стрии, но си мажех корема още от четвъртия месец с микс от кокосово и какаово масло. После с големия корем действах и със свинска мас. Това го пиша като съвет към бременните. Simple Smile Макар че не зависи само от мазането

natka, бързо да минава неразположението

elitsa_b, и аз гледам като теле в зеле тези графики и цветове. Нямам глюкомер и не знам трябва ли да имам.

fillme, ти най-добре си чувстваш как ти е след хранене. За толкова нелепи комбинации съм чувала, че... На мен не ми се хапваше нищо различно, но много ми се пиеше содичка с лимонче (по принцип не пия газирано). Тогава много често си купувах в последноито тримесечие.

zuhta, сещам се за извара с нещо. Аз хапвах много скир през бременността за закуска.

П.с. Около месец не бях яла шоколад или нещо сладко въобще.. Вчера си хапнах малко шоколад. Стори ми се много сладък.
Вие какъв шоколад хапвате в моментите, когато приритате за него?

Последна редакция: ср, 23 фев 2022, 16:02 от Jupiter sea

# 132
Определено не е само до мазането за стриите. Нито е до качване на кг, споделяла съм, че аз качих много малко кг по време на бременността. Даже през първите месеци свалих кг, като родих бях с около 3-4 кг над кг на които забременях. Общо, от най-ниските до най-високите кг през бременността, бяха към 9 кг.

# 133
Здравейте, при мъж на 40 +г. как бихте разтълкували глюкоза 5.2 - 5.3, инсулин 4.9?
Спортува редовно през целия си съзнателен живот (25+ години), не яде особено въглехидрати от около 20 години (чат пат банан или овесени ядки), но след продължителен емоционален стрес започна да ходи по малка и по голяма нужда постоянно (по малка - 10-15 пъти) през деня; нощем не ходи.
Прави изследвания на фецес и урина многократно, няколко ехографа, даже и колоноскопия, невролог, ендокринолог, казаха,че всичко е наред, на нервна почва било.

Все пак изследвахме глюкоза и инсулин, повторени са изследванията, инсулинът на гладно е под 5 два пъти и в рамките на 6 месеца (общо 4 пъти).
Според вас има ли повод за притеснение? ( Симптоми за диабет, освен пик*ането, няма).

# 134
Можело е да направите обременяване втория път,за да се видят стойностите на 60 и 120 мин.

Общи условия

Активация на акаунт