Хистеректомията, въпроси, отговори, коментари.Тема 7

• 53 883
  • 740
  •   2
Отговори
# 270
Има ли махани лимфни възли?

# 271
Момичета, а как стои въпроса с интимността? Оказва ли влияние?.Предполагам, че тези, които са без яйчници и в менопауза ще е по-проблемно от към желание и сухота, но в другите случаи ако се запазят шийката и яйчниците оказва ли влияние на усещанията?

Никаква промяна. Нямам матка, яйчниците и шийка. Нормална сексуалност, както преди. Аз нямам сухота
Колко време след операцията сте и нямате сухота,промяна в сексуалния живот и пиете ли някакви препарати ?Аз съм на 42 години, операцията ми беше на 08.06.тази година-4м. Махнати матка, шийка,яйчници и нямам сухота,но имам горещи вълни.За сега не пия нищо освен колаген! Заради ендометриозата не е добре да съм на ХЗТ,но искам да пия с фитоестрогени препарати, билкови.

# 272
Има ли махани лимфни възли?

Да, оперирана е преди 1г. и 7м. и има 10 махнати лимфни възли.

# 273
В такъв случай сигурно е лимфа.

# 274
Здравейте,след 8 дена стават 2 месеца от лапароскопската ми хистеректомия без отстранени яйчници. Притеснява ме това,че течението,което тече още от самото начало не е спряло,имаше периоди беше и кърваво. На контролния преглед преди месец,лекаря каза,че се разпадала гранулационна тъкан и имало много нерезорбирани конци. С две думи, че ще има такива прокървявания иначе всичко било наред.
При вас колко време продължи това течение?
 Скоро трябва да се върна на работа,а работата ми е свързана с вдигане и разнасяне на тежки стоки, най-тежката е 20кг. Лекарят, който ме оперира каза,че след месец мога да си работя както преди, питах и друг гинеколог, който пък категорично ми забрани оттук насетне да вдигам повече от 3 кг и да сменям работата. От малък град съм, трудно се намира каквото и да е.
Обмислям да си купя колан за стомаха, и да го слагам докато работя но не съм сигурна дали нещо ще помогне.
Момичета,някоя от вас носила ли е такъв колан, вдигате ли тежко или завинаги се отказахте ?

# 275
  • Бургас
Със сигурност не трябва да се вдига тежко.Според мен поне половин година трябва за да зарасне всичко.

# 276
Надявам се да намериш начин да смениш работата. 4 години след хистеректомията при вдигане на тежко за повече от минута имам усещането за тежест и напрежение в корема като предупреждение и ако не се вслушам - после болки в рамките на ден-два. Под тежко имам предвид петгодишните ми племенници и дори десетлитрова туба вода. Моя позната месец след операцията тръгнала на канго и няма и досега никакви проблеми, но  за съжаление повечето жени явно ги имаме.

# 277
Поне година не трябва да вдигаш повече от 5 килограма,а първите
месеци до 2-3.Имаш право на 180 дни болничен, този лекар да не се прави на луд, да ти казва колко пари иска и да те праща на ЛКК за болничен.Аз нямах никакви течения след 3-4 ден.Колана няма да ти помогне, но от вдигането на тежко може да получиш усложнения.Като ти свършат всички болнични, питай работодателя си, дали е съгласен да те съкрати, да изкараш една борса докато се възстановиш напълно.

# 278
Надявам се да намериш начин да смениш работата. 4 години след хистеректомията при вдигане на тежко за повече от минута имам усещането за тежест и напрежение в корема като предупреждение и ако не се вслушам - после болки в рамките на ден-два. Под тежко имам предвид петгодишните ми племенници и дори десетлитрова туба вода. Моя позната месец след операцията тръгнала на канго и няма и досега никакви проблеми, но  за съжаление повечето жени явно ги имаме.
Благодаря за отговора, сега още повече се притесних ... Към момента не вдигам повече от около 3 кг,но ходя много .И има дни,когато докато се разхождам и аз усещам някакво стягане на корема,като спазъм и тежест както казваш,че и на теб се случва.Но аз не нося нищо само чантата си ,не съм и с излишно тегло,макар,че качих 3 кг за тия 2 месеца.В дните,в които получавах тези прокървявания и аз имах леки болки и си мислех,че може би някой конец се резорбира,нали така каза лекаря. Ще видя как ще е като се върна на работа и ако ме боли ,ще трябва да мисля за нещо друго,но ще е трудно,а сега и зима иде,трябват пари.. Ще опитам като за начало да ми удължат още болничния,пък дано стане!

# 279
Поне година не трябва да вдигаш повече от 5 килограма,а първите
месеци до 2-3.Имаш право на 180 дни болничен, този лекар да не се прави на луд, да ти казва колко пари иска и да те праща на ЛКК за болничен.Аз нямах никакви течения след 3-4 ден.Колана няма да ти помогне, но от вдигането на тежко може да получиш усложнения.Като ти свършат всички болнични, питай работодателя си, дали е съгласен да те съкрати, да изкараш една борса докато се възстановиш напълно.
Благодаря за отговора! Личната лекарка ми каза, че след такава операция имам право на 3 месеца болнични. После трябва да се върна на работа поне за 1 ден за да може тя да ми даде нов болничен. И лекарката която приема документите за ЛКК казва същото, че само 3 месеца се дават. Работодателя ми със сигурност ще ме съкрати,но не съм убедена,че после ще ме вземе отново. И без това към момента са наети 2 нови жени , които се обучават на моето място,така,че и без да искам като изтече болничния може да ме съкрати. Сега ще се възползвам от всички болнични ,пък после каквото стане ! Благодаря!

# 280
Аз съм 8м след хистеректомия, отворена операция, заедно с операция на скъсан стомах. Хем матката е отстранена, хем стомаха шит, хем съм сцепена до гърдите и съм 9м след секцио. Общо взето всичко в едно Simple Smile. Носех колан заради това, че съм цялата рязана, не заради отстраняването на матката. Дори коремния хирург ми го препоръча 40 дни само. Но понеже бях с новородено ми каза да го нося, за да не направя беля. Реално след отстраняване на матката кухината се запълва с черва и има опасност да се изсипе човек, но това според мен е само в началото. Док ми каза да нося колана след 40тия ден само заради бебето. При гинеколога като ходих и питах нещо трябва ли, не трябва ли, каза живей. Та след толкова тежка операция, 8м вече от нея, си нося 10 кг бебе, нямам проблеми, чувствам се супер и ако не бяха белезите нямаше да има помен. Но всичко е въпрос на организъм, възстановяване и може би доза късмет. Не се пазя прекалено много, но гледам и да не прекалявам. В крайна сметка както се чувствате вие, това ще определи по-нататъшния ви живот. Успех.

# 281
Не искай болничния от ЛЛ, а този, който те е оперирал има право да те праща на ЛКК за 180 дни без прекъсване.Дай му някой лев, нарочно може да те мотае.

# 282
Да не би да са променили нещо междувременно? Как така само 3 месеца болничен... Аз бях 5 месеца и по мое желание се върнах на работа преди да минат шестте месеца. Провери си добре нещата.

# 283
Нищо не е променено, 180 дни са болничните.Ако работиш на бюро и след три месеца може да се върнеш, но жената вдига тежко, а още има и някакви течения, не е заздравяло.Какво толкова им се свидят болничните, все едно те ги плащат.

# 284
  • София
Desi405, аз бързо се възстанових, също с лапароскопска хистеректомия съм. Май месец ме оперираха, юни се върнах на работа, но работя на бюро. Юли, август, имах доста физическа дейност, вдигала съм тежко, но до 10 - 15 килограма. Имах проблем с тази гранулационна тъкан и аз, кървенето спря сравнително бързо, но пия шуслерови соли 4 по препоръка. Сега вдигам племенника, около 8 килограма, не ми тежи, но ето онзи ден съвсем лека земеделска работа и имах болки, и се отказах. Старая се да не вдигам, но не ми се получава винаги. Всеки ден ми е различен.

Общи условия

Активация на акаунт