Хистеректомията, въпроси, отговори, коментари.Тема 7

• 54 114
  • 740
  •   1
Отговори
# 405
  • Варна
Като говорим за лапароскопска, с робота ли имате предвид, че е операцията при Томов/Горчев?
Не, с лапароскоп.
С робота е роботизирана.

# 406
Като говорим за лапароскопска, с робота ли имате предвид, че е операцията при Томов/Горчев?
Не, с лапароскоп.С робота е роботизирана.
С робота пак си е вид лапароскопска операция, но инструментите (накрайниците) са още по-маневрени,  движението им наподобява движенията на човешката ръка. С робота е по-лесно за опериращия, по-голямо улеснение е за него, отколкото при лапороскопската, защото изображението е още по-добро от класическата лапароскопска, но крайният резултат е същият. И разбира се е по-скъпо с робота. Това ми го е казал доктор, опериращ с робота Давинчи.

Последна редакция: сб, 26 ное 2022, 18:00 от Rosita

# 407
Здравейте, момичета!
Наскоро питах тук как стоят нещата с ТЕЛК при тотална хистеректомия.
Нека ви разкажа как протекоха нещата при мен - първо да ви кажа, тези от вас, които не са навършили 50 години и са с два премахнати яйчници, да подават документите в ТЕЛК, защото имат право на 50 процента, дори ако нямат злокачествено заболяване. Води се подкастрационен синдром или отстраняване на яйчниците преди менопауза - пише го в наредбата за болестите, които подлежат на ТЕЛК.
При мен много бързо се случиха нещата, в рамките на един месец - личния лекар ми подготви документите въз основа на епикризата, като подадох документите в ТЕЛК, след шест дни ми дойде писмо, в което пишеше датата на която да се явя пред ТЕЛК   ( след 2 седмици ) и да направя консултация с гинеколог. На посочената дата занесох копие от епикризата и амбулатория лист от гинеколога. Не се явявах пред лекарска комисия, разглеждането беше по документи. Казаха ми само след една седмица да отида да си взема решението, което беше 50 процента ТЕЛК за 3 години.
Само да припомня, че аз нямам онкологично заболяване, матката и яйчниците ми бяха премахнати заради миоми и най - вече заради много тежка форма на ендометриоза.
Не съм давала "рушвет" и на никой лекар от ТЕЛК ( защото има и немалко такива случаи), аз не познавам и никой от тях.
Затова пиша, да ви окуража, да продавате документите.
Успех на всички!

# 408
Здравейте, момичета!
Нека ви разкажа как протекоха нещата при мен - първо да ви кажа, тези от вас, които не са навършили 50 години и са с два премахнати яйчници, да подават документите в ТЕЛК, защото имат право на 50 процента, дори ако нямат злокачествено заболяване. Води се подкастрационен синдром или отстраняване на яйчниците преди менопауза - пише го в наредбата за болестите, които подлежат на ТЕЛК.
При мен много бързо се случиха нещата, в рамките на един месец - личния лекар ми подготви документите въз основа на епикризата, като подадох документите в ТЕЛК, след шест дни ми дойде писмо, в което пишеше датата на която да се явя пред ТЕЛК   ( след 2 седмици ) и да направя консултация с гинеколог. На посочената дата занесох копие от епикризата и амбулатория лист от гинеколога. Не се явявах пред лекарска комисия, разглеждането беше по документи. Казаха ми само след една седмица да отида да си взема решението, което беше 50 процента ТЕЛК за 3 години.
Само да припомня, че аз нямам онкологично заболяване, матката и яйчниците ми бяха премахнати заради миоми и най - вече заради много тежка форма на ендометриоза.
Не съм давала "рушвет" и на никой лекар от ТЕЛК ( защото има и немалко такива случаи), аз не познавам и никой от тях.
Успех на всички!
Точно в момента и аз проучвах нещата по този въпрос, защото в четвъртък си взех епикризата.На 40 г.съм,матка, яйчниците,шийка...махнаха всичко, заради ендометриоза и аденомиоза.Значи да занеса епикризата от операцията на личната и тя ще ми даде някакви документи,така ли? Евентуално ако ми дадат 50%,какво ми носи този процент?Има ли значение,че съм безработна, регистрация имам в БТ?

# 409
Здравейте, момичета!
Успех на всички!
Точно в момента и аз проучвах нещата по този въпрос, защото в четвъртък си взех епикризата.На 40 г.съм,матка, яйчниците,шийка...махнаха всичко, заради ендометриоза и аденомиоза.Значи да занеса епикризата от операцията на личната и тя ще ми даде някакви документи,така ли? Евентуално ако ми дадат 50%,какво ми носи този процент?Има ли значение,че съм безработна, регистрация имам в БТ?
Личния лекар подготвя документите на хартия и изпраща електронно направление в ТЕЛК ( той знае каква е процедурата и ще ви обясни всичко), евентуално ако имате и други заболявания, включва и тях.
50% е трета група - трябва да имате 5 години стаж, освен пенсията, която е около 400 лв, имате данъчни облекчения и право на безплатна винетка. Ако ТЕЛК е под 50% нямате право на нищо.
Моите шийка и тръби, също са премахнати, имах и аз аденомиоза, дисплазия на шийката, които личния лекар ги вписва в документите, както с всички останали диагнози посочени в епикризата.
Аз съм на 42 г.и ако имаме живот до 50 г.ще ни дават ТЕЛК.

# 410
В общи линии Ви разбрах☺️Имам стаж  десетина години,имам и други заболявания.Ще събера каквото имам и ще дам на личната,пък каквото дойде.Благодаря много ☺️

# 411
Момичета вече съм в болницата,утре ще е операцията.Стиснете едни палчета и за мен,моля.Много ме е страх...

# 412
Момичета вече съм в болницата,утре ще е операцията.Стиснете едни палчета и за мен,моля.Много ме е страх...
С теб сме ♥️

# 413
  • София

svetla1971, всичко ще е наред. Когато можеш,
след операцията, пиши как се чувстваш.

# 414
Здравейте, в сряда ми е операцията. Планувана в началото на месеца,  но в неделя ми дойде за трети път този месец. Ще ми махат матката. Утре доктора ще ме види и не знам.....някоя от вас оперирана ли е в цикъл? Ще ми е четвърти ден в деня на операцията.
Svetla на шестия етаж ли си? Стискам ти палци! Бог да е с теб, да те закриля, помага и пази!

# 415
Здравейте, в сряда ми е операцията. Планувана в началото на месеца,  но в неделя ми дойде за трети път този месец. Ще ми махат матката. Утре доктора ще ме види и не знам.....някоя от вас оперирана ли е в цикъл? Ще ми е четвърти ден в деня на операцията.
Svetla на шестия етаж ли си? Стискам ти палци! Бог да е с теб, да те закриля, помага и пази!
.                                                                                Да на 6 съм.Днес заедно с мен приеха една мацка за хистеректомия и тя е в цикъл.Доктора ще каже най- добре

# 416
Офф, мерси! Успех утре! Ще пиша в коя стая съм като ме настанят.

# 417
  • София
tisaja, няма да има никакъв проблем с цикъла. Така ми беше отговорено на мен,
когато зададох този въпрос.

# 418
Благодаря! Притесних се да не ме отложат, защото все пак е ангажиран и коремен хирург .

# 419
Офф, мерси! Успех утре! Ще пиша в коя стая съм като ме настанят.
Успех и на теб

Общи условия

Активация на акаунт