Хистеректомията, въпроси, отговори, коментари.Тема 7

• 53 577
  • 740
  •   1
Отговори
# 675
Здравейте! Пак съм аз. Имало ли е умора седмица след хистеректомия при някой, особено след отворена операция? Или по-скоро е свързано с постоперативния нисък хемоглобин, виждам в епикризата на мама, че  хемоглобинът е 90.

За повишаване на хемоглобина, от личен опит, суров спанак, най-добре бейби-спанак добре измит. Една плътна шепа да с сдъвче добре, всеки ден. Действа безотказно, но след не по-малко от 2 седмици. 90 хемоглобин не е Много ниска стойност, не се притеснявайте.

# 676
Моята операция е отворена. Тотална хистеректомия. Нямах темеретура въобще. Минаха почти 3 месеца и имам често запек. Опитах да правя секс онзи ден, но не можах. Сухота и психическа бариера. Препоръчайте някакъв лубрикант .....изпитвам ужас да не ми стане нещо

След моята хистероктомия се опитах на 4 месец...сухота и дискомфорт...по скоро психическата нагласа.
После си взех глайт гелен. Върши работа. Момичета в една от групите за овлажняващи продукти ползват на дюрекс...не съм пробвала още от него. Психическата бариера ще падне, дайте си време, после ще се наслаждавате отново 🤗

# 677
  • Северо=Западналия край
За Плевен кой лекар препоръчвате за преглед след извършена хистеректомия (ако може и телефон за връзка)? Искам да отида на контролен преглед и при друг лекар, освен при моя който ми направи операцията.

# 678
Здравейте.
Декември ми е хистеректомията,със запазени яйчници съм.От няколко седмици съм с ужасен оток на краката ,вечер не мога да си събуя ботушите.Има ли и друг с такъв проблем ,и какво е помогнало?

# 679
Моята операция е отворена. Тотална хистеректомия. Нямах темеретура въобще. Минаха почти 3 месеца и имам често запек. Опитах да правя секс онзи ден, но не можах. Сухота и психическа бариера. Препоръчайте някакъв лубрикант .....изпитвам ужас да не ми стане нещо
При мен няма сухота, а тъй като съм с тотална хистеректомия (тоест аз съм без без маточната шийка), влагалището е оперативно скъсено.... та имам проблеми със секс

# 680
Да не би проблема да не е скъсяването, а нещо друго.И моето е скъсено, всичко е извадено+ лимфни възли, но проблем нямам.Аз изчаках 6- 7 месеца всичко да зарасне добре, преди това не съм опитвала.

# 681
  • Варна
Пробвай да слагаш 3-4 дни овлажняващи глобули, за да “подхраниш” кожата във влагалището и да подобриш еластичността. Аз питах в аптеката и ми дадоха Феминела- те са с натурални масла и витамин Е.
Пратньора ти също трябва да е внимателен. Наистина първия- втория път има дискомфорт, но после нещата идват на мястото си. Успех!

# 682
При мен няма сухота, а тъй като съм с тотална хистеректомия (тоест аз съм без без маточната шийка), влагалището е оперативно скъсено.... та имам проблеми със секс
Аз също съм с махната шийка. Ако, по дълго не съм правила с мъжът ми секс, усещам дискомфорт в началото. В какво се състои вашият проблем?

# 683
Благодаря, Следа! Момичета, колко време и какъв хранителен режим спазвахте след операцията? Трябва да се избягват плодове и зеленчуци, но колко време?

# 684
Изобщо нищо не съм спазвала и не спазвам.

# 685
Когато се запазват яйчниците, тръбите също се запазват или те се отстраняват?

# 686
Благодаря, Следа! Момичета, колко време и какъв хранителен режим спазвахте след операцията? Трябва да се избягват плодове и зеленчуци, но колко време?
Спазва се течно- кашава диета първите 3 следоперативни дни. След това започва внимателно захранване със супи с нарязани, а не пасирани зеленчуци, включва се риба, пилешко, пуешко. Храната трябва да е варена или печена, не пържена. Избягват се бобови, зелеви -броколи, карфиол..., които образуват газове, силни подправки, колбаси, храни в пакетчета, които имат силни овкусители по принцип. Плодове и зеленчуци, които не водят до газообразуване са разрешени.
Аз понеже съм с колит, съобразих диетата и продължителността и с него. На 7 ден след операцията за първи път включих риба. После супа с пуешко. Днес ми е 11 ден след лапароскопската хистеректомия и още не смея да ям мазно или червено месо, шоколад, сладкиши и газообразуващи.
Някой назад беше питал за температурата. До 3 ден е нормално да има Т до 37,5, заради резорбцията на кръв и лимфа. След това ако има Т се гледа за инфекция.
Леки физически упражнения и натоварване при коремната хистеректомия - след 3 месец, при лапароскопска - след 1 месец.
Прикачвам снимка от брошурата, която се дава в болница Надежда, за това кога е необходимо спешно да потърсите лекар след хистеректомия.

# 687
benighted, много благодаря за информацията, за отделеното време и приложената снимка!
Спазва се течно- кашава диета първите 3 следоперативни дни. След това започва внимателно захранване със супи с нарязани, а не пасирани зеленчуци, включва се риба, пилешко, пуешко. Храната трябва да е варена или печена, не пържена. Избягват се бобови, зелеви -броколи, карфиол..., които образуват газове, силни подправки, колбаси, храни в пакетчета, които имат силни овкусители по принцип. Плодове и зеленчуци, които не водят до газообразуване са разрешени.
Аз понеже съм с колит, съобразих диетата и продължителността и с него. На 7 ден след операцията за първи път включих риба. После супа с пуешко. Днес ми е 11 ден след лапароскопската хистеректомия и още не смея да ям мазно или червено месо, шоколад, сладкиши и газообразуващи.
Някой назад беше питал за температурата. До 3 ден е нормално да има Т до 37,5, заради резорбцията на кръв и лимфа. След това ако има Т се гледа за инфекция.
Леки физически упражнения и натоварване при коремната хистеректомия - след 3 месец, при лапароскопска - след 1 месец.
Прикачвам снимка от брошурата, която се дава в болница Надежда, за това кога е необходимо спешно да потърсите лекар след хистеректомия.

# 688
Здравейте, върнах 7 страници назад, но не намерих мнения за Светлозар Савов в Майчин дом или за Танчев в Токуда за операция тотална хистеректомия. Става въпрос за карцином на маточната шийка първи стадий по биопсия, но вероятно ще занесем стъклата на друг патолог за всеки случай.

# 689
Аз съм оперирана от д-р Танчев през декември .И в темата за миомите има писано за него.

Общи условия

Активация на акаунт