За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 101

• 25 021
  • 769
  •   1
Отговори
# 240
Мими,дъщеря ми е с 20 зъба от 1г10м,вече е на 2г 1м, при нея не е имало темпер.или др поради зъбки...но всяко дете различно.Като има температура си е от вирус при нея, минава за 2 или 3 дни.Не ходи на ясла все още, но не е да не се среща с дечица.

# 241
Дъщеря ми от доста време е с хрема и кашлица, която казват, че е от секретите. Пихме и пръскахме какво ли не, секрети пускахме, имаше бактерия, слагахме капки по антибиограма и няма оправяне. Сега се връщаме от преглед при УНГ.. Изписа някакви нови неща, взе нови секрети от гърлото и носа, но има нещо, което много ме озадачи. Гърлото пак и е червено (винаги е червено, когато и да са я преглеждали винаги ми казват, че е леко зачервено), изписа Нурофен за 5 дни по 5 мл вечер, за да спрем възпалителния процес в гърлото. На някой изписвали ли са го при такива случаи, аз го давам само за Т, а тя няма..? Знам, че е изписано от лекар, но вече съм с 1 наум за всяко лечение, което ни предпишат.
И от всичко това? няма най-важното- бърз стреп-тест...
Едва ли е "от секрети" това....
Бърди, дъщерите ми са преглеждани от поне 6-7 педиатри,зависи кой е на смяна, и никой не е споменавал стреп-тест, от тук го чух за пръв път. Прочетох сега малко за него, но не разбрах нещо като взимането на секрет ли е? Като са и взели днес носен и гърлен секрет ще покаже ако има стрептококи, нали? Точно преди месец беше със Стрептококус Пнеумоние в носа, тогава лекувахме само с АБ капки, не е пила нищо през устата за тях.Тогава беше положителна за грип Б, случайно го разбраха, правиха и тест за Ковид, но тестовете им бяха комбинирани и се позитивира на грипа..

# 242
  • София
Връщаме се от контролен преглед
Боби е на 4м роден 4,125 ръст 63
Със сложена ваксина и въпроса е :кога мога да почна да го захранвам.....отг беше продължавате си на АМ! В чуденка съм правилно ли е до 3г да е на АМ?

# 243
Препоръчително е до 6м да е само на мляко, ако няма противопоказания. Но няма кой да те спре да го захраниш когато си решиш...

Последна редакция: вт, 08 мар 2022, 17:08 от sd.ad

# 244
  • Пловдив
Захранването трябва да е след 17-та седмица на детето най- рано. Но като цяло се препоръчва да започнете между 4-6 месец, зависи от преценка на майка, педиатър и така.
А дали ще яде АМ до три години, Божа работа. Моето дете е на почти 19 месеца и си пие НАН органик 3 всяка вечер преди заспиване.

# 245
Дъщеря ми от доста време е с хрема и кашлица, която казват, че е от секретите. Пихме и пръскахме какво ли не, секрети пускахме, имаше бактерия, слагахме капки по антибиограма и няма оправяне. Сега се връщаме от преглед при УНГ.. Изписа някакви нови неща, взе нови секрети от гърлото и носа, но има нещо, което много ме озадачи. Гърлото пак и е червено (винаги е червено, когато и да са я преглеждали винаги ми казват, че е леко зачервено), изписа Нурофен за 5 дни по 5 мл вечер, за да спрем възпалителния процес в гърлото. На някой изписвали ли са го при такива случаи, аз го давам само за Т, а тя няма..? Знам, че е изписано от лекар, но вече съм с 1 наум за всяко лечение, което ни предпишат.
И от всичко това? няма най-важното- бърз стреп-тест...
Едва ли е "от секрети" това....
Бърди, дъщерите ми са преглеждани от поне 6-7 педиатри,зависи кой е на смяна, и никой не е споменавал стреп-тест, от тук го чух за пръв път. Прочетох сега малко за него, но не разбрах нещо като взимането на секрет ли е? Като са и взели днес носен и гърлен секрет ще покаже ако има стрептококи, нали? Точно преди месец беше със Стрептококус Пнеумоние в носа, тогава лекувахме само с АБ капки, не е пила нищо през устата за тях.Тогава беше положителна за грип Б, случайно го разбраха, правиха и тест за Ковид, но тестовете им бяха комбинирани и се позитивира на грипа..
Не се лекува Стрептокок с "капки".... .
Вероятно, детето кашля от протрахирана белодробна инфекция? или от бронхит? Температура не е задължителна.
Също, ако е било доказано грип- пак може да се касае за белодробна инфекция като усложнение на грипа. И пак, наличието на температура? не е задължително.
С оглед "капките лечението", ще е добре всички у дома да се изследвате за стрептококово носителство... за да не заразите отново детето щом го излекувате.

# 246
Супер сте!

Аз така или иначе си бух навила на пръста 6 и нагоре да го захраня... Разпитваха ме постоянно старото поколение, кога , кога, кога, но устоях 😂..
Моят предстои да бъде захранен на 6++.Свекито повтаряше още като беше на 3 месеца като папагал Почна ли да му даваш сокчета:flushed:Astonished Накрая спрях да й вдигам телефона.

# 247
Бебка е захранена на 5 месеца и половина.

# 248
Една седмица дали стига за всички изследвания за записване в ясла 🙄

# 249
Супер сте!

Аз така или иначе си бух навила на пръста 6 и нагоре да го захраня... Разпитваха ме постоянно старото поколение, кога , кога, кога, но устоях 😂..
Моят предстои да бъде захранен на 6++.Свекито повтаряше още като беше на 3 месеца като папагал Почна ли да му даваш сокчета:flushed:Astonished Накрая спрях да й вдигам телефона.

Много е изнервящо, знам! 😂

Иначе мисля да заведа дребоса на първите кръвни изследвания в МЦ Надежда. Много ги хвалят там, пък да видим....

Какви са тези прословути колектори за урина при момчета? Имате ли впечатление от тях?

Честит празник, дами и мами!🌹

# 250
  • София
Колектори са просто торбичка с отвор, който им се лепва (някакви стотинки струваше). Изпишкват се, изспива се урината в стерилно контейнерче и се носи в лабораторията. Очаквах да е ужасно сложно и бавно като четох при други как се е случвало. И двата пъти за 5мин беше готов и всичко тип топ.

# 251
Да, къде в София могат да се направят кръвни изследвания, където няма струпване на хора и ковид болни? ... И на нас ни предстоят, но се притеснявам да го мъкна по лаборатории... И въпрос към Бърди - след няколкодневно локално лечение на кожен проблем с хидрокортизон, мога ли да направя рутинните за 6-месечна възраст кръвни изследвания или заради лечението е възможно да има временно отклонение в някои показатели? Или да изчакам известно време. Също така - има ли някакви видими белези за дефицит на желязо при бебетата?

# 252
Да, къде в София могат да се направят кръвни изследвания, където няма струпване на хора и ковид болни? ... И на нас ни предстоят, но се притеснявам да го мъкна по лаборатории... И въпрос към Бърди - след няколкодневно локално лечение на кожен проблем с хидрокортизон, мога ли да направя рутинните за 6-месечна възраст кръвни изследвания или заради лечението е възможно да има временно отклонение в някои показатели? Или да изчакам известно време. Също така - има ли някакви видими белези за дефицит на желязо при бебетата?
Може да направите нужните изследвания.
Безапетитие е най-честият белег на дефицит на желязо. Но, в повечето случаи е безсимптомно и при доста напреднали форми.
Серумно желязо не е достатъчно за диагнозата - вземаме и феритин, трансферин и желязо-свързващ капацитет.
Изследвания от пръст (кръв от пръстче, тоест) не са достоверни- не си губете времето и парите.

# 253
Тоест, изследването да се прави с венозна кръв? Къде в София могат да ни направят такава проба и да са внимателни към бебето? Може би в някоя педиатрична болница? Не искам в масовите лаборатории, където част от лаборантките са доста груби и е възможно да идват и хора, които се изследват за ковид...

# 254

Общи условия

Активация на акаунт