Войната в Украйна 1

• 1 798 248
  • 44 850
  •   1
Отговори
# 4 500
В резолюция на ЕП се призовава европейските институции да започнат процедура за прием на Украйна в ЕС - т. е. да се даде статут на "кандидат" (CNN).

# 4 501
Скрит текст:
[quote author=prolet_inchen link=topic=1414318.msg44378859#msg44378859 date=1646154394

Явно не сте чували за кланетата във полските Волхиния и Източна Галиция. Украинците 1943 са избили над 100 000 полски жени и деца. И преди това е имало напрежение между двата народа по граничните територии. Преди няколко години излезе полски филм за кланетата, пак нажежи напрежението между двете държави. Чест им прави на поляците, че въпреки всичко посрещнаха бежанците. Но те са били наясно, че нямат много избор реално.
[/quote]

Защо тогава масите бежанци не се насочиха към Унгария, Словакия и Румъния, а към Полша, ако толкова не се обичат? Първите са все ЕС държави, в НАТО, с по-висок жизнен стандарт от украинския.
Не ми се вярва поляците да са се чувствали принудени да приемат някого. Впечатленията ми са за голяма вълна на съпричастност и желание да се помогне с каквото може. Тези конфликти, които описваш, са от преди 100 години, от извънредни военни времена, когато законът е бил "Убивай или ще бъдеш убит". Хората не са толкова злопаметни.
А за филм, прочети за Land of Mine, в който датчаните са принуждавали 15 годишни немски военнопленници да обезвредят над 1 милион мини по бреговете им, в разрез с правилата на Женевската Конвенция. Филмът не създава у германците никакво напрежение, определят го като особено ценен дори.

# 4 502
Що се отнася до Копейкин, изобщо не ми е смешно. Този сякаш дявола му помага.. Първо Ковид, сега войната. И както уж не го приемат насериозно... така се ужасявам от мисълта, че може да стане нещо повече. За мен е луд за връзване..ама кой ме пита..

Аз досега си припомнях някои исторически факти и се чудех на кого ми напомня Копейкин - сетих се, на Кимон Георгиев
🤣. Защо?
1. Кимон Георгиев е последователно капиталист, фашист, комунист. Сменя политическите проекти като носни кърпички според изгодата. Бил е министър председател по времето на Царя и след 1944 г и прави ДВА преврата (деветнадесетомайски преврат, в който налага репресивен фашистки режим и деветосептемврийския, в който помага на Сталин да наложи комунистическия режим).
По смяната на политическите цветове и позиции си прилича с копейката. Разбира се много по-умен е от копейката, но също толкова нагъл.
2. Той е троянският кон на Сталин - оръжието, което налага народния съд и репресиите, защото Г. Димитров е бил алкохолик, подлога и последните години Сталин не му се кефи. Мръсната работа я върши Кимон Георгиев. Няколко години играе двойни игри и има има съществена роля за промяна на политическия курс към СССР и последвалата окупация на Червената армия. Сталин завладява България и се чудя дали някога тази власт ни е напускала. Но той Сталин разкатава фамилията и на собствения си народ.... По-масов геноцид от сталиновия не знам някога някъде да е съществувал в такива мащаби.
Та да се върнем на Копейкин - той може да не е толкова умен като Кимон Георгиев, но е толкова нагъл и спокойно би могъл да изиграе неговата предателска роля. Не забравяйте, че историята на България е пренаписана след 1944г. Апропо Кимон Георгиев има и роля по Македонския въпрос и насилствената македонизация в Пиринска Македония (и преди Сталин даже).
Дали българският народ ще допусне Копейкин да се превърне в новия Кимон Георгиев? Не знам, имам сериозните съмнения, че не само е възможно, а е напълно реална опасност. Става все по-радикален и събира все повече одобрение сред народа. Дори да няма пълна подкрепа от народа, той има и ще има подкрепа от режима на диктатора. И Кимон Георгиев не е имал подкрепата на народа - два пъти губи избори преди 1944г. Но си изиграва картите правилно.
Та, струва ми се, че го подценяваме много и се получава историческо дежавю. Хванали сме се за гушите да обясняваме кой прави по-голяма пропаганда (естествено, че и от двете страни има пропаганда), а в действителност и двете страни са жертви на един диктатор. И не виждаме непосредствената опасност за България, подценяваме я, подиграваме се на Костя, но е възможно да ни го нацепи яко на всички. Има потенциалът и за репресии, апропо. Който не знае историята, е обречен да я повтаря.......

# 4 503
Скрит текст:
[quote author=prolet_inchen link=topic=1414318.msg44378859#msg44378859 date=1646154394

Явно не сте чували за кланетата във полските Волхиния и Източна Галиция. Украинците 1943 са избили над 100 000 полски жени и деца. И преди това е имало напрежение между двата народа по граничните територии. Преди няколко години излезе полски филм за кланетата, пак нажежи напрежението между двете държави. Чест им прави на поляците, че въпреки всичко посрещнаха бежанците. Но те са били наясно, че нямат много избор реално.
[/spoiler]

Защо тогава масите бежанци не се насочиха към Унгария, Словакия и Румъния, а към Полша, ако толкова не се обичат? Първите са все ЕС държави, в НАТО, с по-висок жизнен стандарт от украинския.
Не ми се вярва поляците да са се чувствали принудени да приемат някого. Впечатленията ми са за голяма вълна на съпричастност и желание да се помогне с каквото може. Тези конфликти, които описваш, са от преди 100 години, от извънредни военни времена, когато законът е бил "Убивай или ще бъдеш убит". Хората не са толкова злопаметни.
А за филм, прочети за Land of Mine, в който датчаните са принуждавали 15 годишни немски военнопленници да обезвредят над 1 милион мини по бреговете им, в разрез с правилата на Женевската Конвенция. Филмът не създава у германците никакво напрежение, определят го като особено ценен дори.
[/quote]
Ти географската карта погледна ли? Отделно там врата беше нй-широко отворена.

# 4 504
  • Варна
Може би поляците търсят реабелитация. Украйна е преминавала от руска в полска  власт. Не са имали хармонични отношения. Актуалният Бандера избива доста министри и част от полския, полит.елит. Той е търсил опеката на Хитлер.

# 4 505
А комунистите не са империалисти? И 80% от руснаците не избират Путин? И той не се разпорежда като някакъв египетски фараон в Русия?

От CNN
Киев се готви за окопна война. Улиците за блокирани с барикади, струпани са амуниции, навсякъде има отряди.
Вече започнаха взривове в околностите на града.
Руските антифашисти удариха Мемориала на холокоста в Киев. Може би е бил прикритие за натовска военна база.

# 4 506
  • София
Езикът на омразата е страшна патология. И преди имаше fb ""битки"", но агресията ескалира и там. Жени с внуци, призовават за атаки и кръвопролития. Езикът,изобилстващ от  цинизми и вулгаризми, присъщи за деградирали алкохолици. Ако прилагат подобна методика на възпитание в реала, ще имаме болни поколения.
АРТЕМИС, каква тактика предлагаш, предвид предпазливостта на великите сили, с реални възможности?
Реалните войни не са компютърни игри.

Предлагам това, че след като сме направили определени избори преди години, от които в малка или голяма степен сме се възползвали, да си спазваме почтено ангажиментите.

Кандидатствахме ли за ЕС? Направихме го. Значи сме единни с ЕС.
Кандидатствахме ли за НАТО? Направихме го. Значи сме единни с НАТО.
Малко почтеност да покажем.
Никой от гореизброените не иска да ни хвърля на амбразурата. И без това сме им само пасив. Знаят, че не могат да разчитат на нас. И оръжие не искат от нас. Сал едни чертежи имаме.
Напротив, ние трябва да демонстрираме лоялност и да се надяваме да ни защитят.
Не знам за вас, ама на мен ми писна всеки петък да излиза Захарова на екрана и да ни заплашва. Писна ми да ни унижават по всеки повод, в който не сме показали робско послушание.
Не искам война, но не искам и децата ни да живеят следващите години под непрестанната угроза, че един там на изток може всеки момент да натисне едно копче.
И ми писна национални предатели да лаят необезпокоявани, вместо да са в затвора.

# 4 507
  • Paris, France

Защото границата с Полша е най-дълга и най-удобна. Не е вярно, че само към Полша са се насочили. Огромни маси хора влизат в Молдавия, Румъния, Унгария, Словакия. Унгария отвори допълнителни пропускателни пунктове. Само дето границата със Словакия и Унгария е като точка, къса. Бягат и към Молдавия, а тя е много бедна и не е в ЕС. Ето границите:

Полският език е близък с украинския. В Полша живеят и работят около 2 милиона украинци. През миналите години Полша усвояваше към 200 000 украинци годишно и си оправяше демографията и инфлацията с повечкото работна ръка.

# 4 508
Той и Хитлер е душал ленинградчани ама не му стигнало времето да ги удуши.
Е сега ще видим дали на сегашният нацист ще му стигне времето да удуши Украйна.

# 4 509
Аз пък мисля, че темата за евентуално участие на България във война е общобългарска и е нужно всеки от нас да мисли трезво и гласът на хората да се чува. Няма никакво място за партийни пристрастия, те всички са избрани да слушат народа, каквото иска той, това е.
Тук съм съгласна, ноооо и притеснена. Народа  е станал агресивен и първосигнално. Правителството вместо да го води се оплита в същата първосигналност и арогантност( сакън да не загуби рейтинг пред избирателите) и не действа в трезво и хладнокръвно в интерес на България.
Гледах едно предаване по телевизия Евроком беше гост проф. Иво Христов, Ами доста  интересно анализира ситуацията. Различна гледна точка от общоприетото последната седмица перчене и подскачане от страна на политиците.

# 4 510
Поредният руски въздушен удар върху жилищен квартал. Потвърдено от CNN. А лъжат като дърти ..., че не целят цивилни обекти.

# 4 511
  • Там,където се събуждам щастлива.
Полския и украинския много си приличат. Отделно е близо. По-малко се пътува и по-бързо биха се върнали. Отделно икономически Полша дръпна много в последните години (масово поляците, които работеха тук се върнаха в родината си).
Украинците с роднини на Запад идват тук. Ако имат приятели с роднини, тръгват също с тях, защото им помагат с информация.

Моите русофили украинци познати сега плачат неутешно, защото не си изтеглиха децата навреме. Масово гледат руска телевизия и сайтове и Путин ги изненада.

За Молдова ми капе кръв на сърцето. Имам много близък приятел, който открито си казва, че майка му живее в едно село все едно е 18 в-19в.

# 4 512
Що пък да нямаме избор, ето я Швейцария до скоро с най-добрия избор в Европа - неутрална. Докато ние се дърлим НАТО срещу Русия, те и двете такива като нас ще ги употребят първи за своите си интереси. Ако стане напечено всички големи в НАТО ще си гледат първо тях си, както е и нормално да бъде.

Швейцария ги удари най- лошо, като блокира сметките на стотици руснаци и фирми

Тя хубаво блокира сметките Швейцария, ама мноого време за размисъл й отне, след като удобно го обявиха по медиите. Колко ли милиарди долари са поели към Каймановите острови преди това, не се знае.

# 4 513

Войната там вече ме плаши, защото Путин и да . почне да губи няма никога да се предаде и ще се бие до край, а накрая не се знае какво ще предприеме.
Войната плаши всички.
Но какво да направим? Да дадем на Путин да бие, за да не се бие "докрай"? Че защо да спира, след като взе Крим, взе Донецк и Луганск, сега взима Украйна, а апетитите му са в рамките на целия бивш социалистически лагер?

# 4 514
Новият министър на отбраната трябва да помисли и че сме пряк съсед на вражеска Сърбия, с която имаме лоши исторически спомени
И се регистрира специално, за да кажеш това? И кой е последния вражески акт на Сърбия към нас?

Общи условия

Активация на акаунт