(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 47)

• 38 482
  • 754
  •   1
Отговори
# 165
Светла, радвам се да те видя отново тук.
Биб, тези джобчета са чудни за подправки, но тук едва ли може да се намерят.
Всъщност вече имам идея от какво може да се направят.....
Не са чудни щото изсъхва почвата много бързо и като цяло не е практично. +натежават и трябва да се направи стабилна основа отзад.
Иначе изглежда готино..
Такива взимах на децата от алиекспрес да си слагат телефоните в училище 😁

# 166
Тия джобчета на 35С по колко пъти на ден трябва да се поливат, така теоретично?

# 167
Здравейте пак Grinning Сложих разсад домат Трапезица, но след като го сложих прочетох,че е безколов, вие имате ли мнение за този сорт, до сега май не съм го срещала Rolling Eyes

# 168
  • София
Трапезица е много вкусен сорт, самозадънва се. Плодовете са салатни - сочни, леко кисели, много сладки, червени с леко оранжев нюанс, леко сплеснати отгоре, средно твърда люспа (по-скоро не е твърда).
Гледам ги колово, по препоръка на rorik:). Доста устойчиви на болести,  защото не съм забелязала да се разболяват първи.
Съжалявам, че ги замених със Сан Марцано, които за мен са хлебни и не са сочни. По отношение на болестите не мога да сравня, защото Марцано гледах на земята  и веднага се разболяха!!!

# 169
  • София
Аз точно този сорт безколов не съм гледала, но и моят опит с безколовите е че е нужно да се слагат колчета.
Но като цяло не бях доволна и тази година нямам безколови изобщо.

# 170
Тези джобчета са страхотни закачени на бялата ни селска къща. В тях може да се отгледат всякакви треволяци в мини саксийки или директно. Поливането с продупчена бутилка до всяко коренче или система.  Един сезон ще изкарат. За втори надали. Ще трябва подновяване.
Заслон, Трапезица директен сорт ли е?

Последна редакция: вт, 08 мар 2022, 18:34 от morskibriz

# 171
Благодаря,а нагоре стръкът като обикновените ли е ,или расте като храст настрани, ох как го обясних Sweat Smile дано ме разбрахте Blush

# 172
  • София
Сорт Трапезица не знам дали е директен.

По спомени расте до 60-80 см (понякога до 50) . След като вържат първа и втора китка започват да се провлачват от плодните китки дълги нанизи с плодове. Ако е на земята никой няма и да забележи. Обаче аз не допусках никой да допира почвата и ги привръзвах към съседни стъбла.
Може и да не е  съвсем вярно всичко, което написах за сорта , доверието ми към фирмите, пакетиращи семена, силно намаля Sad

Колтучила съм най-долните 1-2 колтука, ако е имало. Имам фиксидея да не се допират до земята. Но не е като храст. Храст са черитата.

# 173
Биб, тази висяща леха изглежда добре, но и мен ме притеснява поливането. Иначе ще ми свърши чудна работа за 20 корена ягоди, които поръчах без ясна идея къде ще ги садя Rolling Eyes за което пак ВИЕ ТУК сте отговорни...
Градинският център е този
Скрит текст:

Светла, и аз те помня Hug
Като нямаш градина, сложи поне някое сандъче с мини домати или краставички, за удоволствие Grinning

Аз още нямам разсад, тези дни ще сея. Миналата година видях, че и ранно и късно засятите домати се изравняват през май-юни, и реших да си спестя дондуркането.

# 174
Аз точно този сорт безколов не съм гледала, но и моят опит с безколовите е че е нужно да се слагат колчета.
Но като цяло не бях доволна и тази година нямам безколови изобщо.
И аз слагах колчета на безколовите и ги връзвах по тях като храстчета рошаво. Иначе налягат и се въргалят по земята.
На мен не ми харесват колтучени домати. Стават някви високи и стърчат странно. Искам си ги с израстъци.

# 175
Аз пък тази година подраних. Майка ми се ужаси,като разбра,че ще сея пипера днес и доматите са вече 2-3 см,а тя е стара градинарка. Причината да се забързам е че миналата година имах купища зелени домати през ноември.Правих три вида зимнина със зелени домати,раздавах много и пак изхвърлях, а толкова мразя да хвърлям!Ето резултата от днешния труд-насях семенцата през 1см.и няма да пикирам.
Ето и доматките

# 176
  • Бургас
Причината да се забързам е че миналата година имах купища зелени домати през ноември.Правих три вида зимнина със зелени домати,раздавах много и пак изхвърлях, а толкова мразя да хвърлям!
По този повод ще напиша нещо, което съм писаа и друг път: В началото на август режа върховете на доматите и връхчетата на всевъзможни израстъци, за да не позволя нови завръзи, а тези, които вече са факт да могат да узреят или да достигнат етапа на избистряне. Като се застуди трайно ги слагам в двойни щайги една в/у друга да си доузреят до червено или до където могат.

Последна редакция: вт, 08 мар 2022, 21:49 от armeria

# 177
Нищо не излиза от граха. Освен туй поредното захвърлено куче на край се е вмъкнало в двора и е утъпкало лехата с моркови и репички.
Къде е емотикончето, което си скубе косата...липсва ми. Unamused

# 178
Студено е още,ще поникне граха, имай търпение.

# 179
  • Русе
А пък нашите пикирани доматки са вече 5-10см. Има два корена към 12см. Какво ще го правим не знам!?
Държим го на сухичко да не дърпа, но има един голям проблем и той е, че на дядо ми му е студено все и слага много дърва в камината. А разсадите по ред причини са в стаята с камината. Онзи ден е станало 32гр. Имаме термометър…просто брутален ужас. То не се диша в стаята.
Липсата на слънце и този топлик явно ги дърпа на височина за сметка на коренова система. Утре ще допълня кофичките с пръст.
Но няма страшно де, други години също е имало мрачно и гадно време. Камината все си е бумтяла. Накрая в градината се оправят сами. Засаждаме ги полегнали и издължените стъбла се зариват поне до средата с пръст и пускат още повече корени. Така че прораснал разсад не е за боклука в никакъв случай. До 2 седмици стъблата стават яки и корави.
Лошото е, че с този темп на развитие трябва да ги вадим навън след месец и нещо. Стискайте палци от април да се запролети рязко с едни 25гр и да но тръгне по вода на всички ни!
И честит празник на всички дами!

Общи условия

Активация на акаунт