(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 47)

• 38 481
  • 754
  •   1
Отговори
# 150
Реа ето моята мини леха с подправки. Направих я през април миналата година (снимките са от тогава).
Не съм си играла от семена, направо си взех растения - мащерка, розмарин, салвия, босилек, мента, разсад къдрав магданоз и целина. Сега съм сложила и семена на магданоз да го сгъстя, че него най-много го "пасем" Joy и босилек също ръсих семена.
Целината е многогодишна и миналата година брах, подарявах, замразявах, расте като луда.
Ментата и режа коренищата и я държа в граници.

Скрит текст:

И през май-юни всичко беше подивяло, имах винаги пресни подправки до късна есен.

Направо ми е жал, като гледам прогнозите за времето в България!! Cry
Тук има слънце сега, въпреки че нощните са все още отрицателни. В сряда обаче и те се вдигат и от четвъртък поне до края на месец март не виждам повече отрицателни, ура! Дневните 14-15, направо ме сърбят ръчичките да почвам!

Последна редакция: пн, 07 мар 2022, 16:36 от ~Биб~

# 151
Биб, много красив и уханен алпинеум, браво!
Бриз, ако мислиш, че това ще те успокои малко, би могла да допълниш пръст, за да поеме влагата, сякаш има място.
Аз вчера напълних две сандъчета, полях ги и ги оставих на топло да слегнат. Днес подредих семенцата и пак започнах да се вживявам повече, отколкото трябва, ходих да ги гледам няколко пъти вече Blush

# 152
  • София
Биб, чудесна е градинката!
Но трябва да опасеш скоро стария магданоз и да сееш нов. И аз го паса, без никакви кавички Simple Smile
Може би да си направиш разсад Simple Smile

# 153
Всяка година нещо ми пасе засятите подправки, покарват и едно по едно стръкчетата изчезват. Особено копъра. Искам този път да го засея в саксийки и като порасне малко, да го местя в градината. Няма да го "пикирам", а само ще извадя балата пръст от саксията ще я сложа в дупка в земята. Досега с всички семена ми се е получавало по този начин.
Но някъде прочетох, че копърът не понасял местене. Дали ще се получи, както съм го измислила?

# 154
Най-вероятно голи охлюви пасат подправките. У дома опасаха и застарялия магданоз. Копъра ще оцелее, не го мисли толкова.

# 155
Биб, чудесна е градинката!
Но трябва да опасеш скоро стария магданоз и да сееш нов. И аз го паса, без никакви кавички Simple Smile
Може би да си направиш разсад Simple Smile

О, да! Има оцелели коренчета, но не колкото искам. Направо взимам малко разсад и ръся и семена, за по-сигурно Hug

В събота ходихме до едни приятели в Алсмер (там прекарахме първите 3 години откакто сме в Нидерландия) и естествено аз винаги си посещавам любим градински център близо до Флора Холанд. Пълня багажника до горе с пръст и цветя и добре че мойто момче си ме търпи Joy

Phloxx, а защо не си направиш висяща леха? Няма как гадините да ти я нападнат. Или ако държиш на сегашната си вземи препарати срещу голи охлюви.

Последна редакция: вт, 08 мар 2022, 01:15 от ~Биб~

# 156
Аз имам една дърта желязна РК1 строителна количка, която смятам да превърна в подправник.
Боядисах я зелена и стана много прилична Simple Smile
Така хем ще мога да я местя, хем ще изглежда готино където и да я паркирам Simple Smile
Трябва найлон да постеля може би отдолу? Като за сандъче или?
Имам и едни военни сандъци, които май са за същата цел - китки или подправки...

# 157
Моите голи охлюви са от дребните и лазят навсякъде, качват се и на 2 метра височина. Освен това, последните две години имам и скакалци Rolling Eyes
Иначе идеите ми харесаха, благодаря момичета Flowers Hibiscus  имам едно старо ръждиво барбекю, и дупки си има, сигурно става за подправки Grinning Найлонът май се слага, за да не се повредят стените от влагата. На количката не трябва ли да се пробие поне една дупка в най-ниската част, иначе ще се пълни с вода?
И аз обичах да ходя в един холандски градински център наблизо, но откакто започна короната не съм била там.

# 158
Духи, чудна идея, ще ти я открадна. У нас има две такива колички.
Скрит текст:

# 159
  • Русе
Как висящи ..за подправки? Аз имам охлюви, но всъщност от кучешката напаст искам да опазя някоя друга подправка Simple Smile Simple Smile Simple Smile Гадинчо мисли, че каквото съм посяла или посадила има нужда от неговите топли грижи, или просто го отъпква. Затова и взех новата оранжерия, да опазя доматките от него.

# 160
Честит празник,градинарки:heart:

# 161
Дървена саксия на крака може да опази от охлюви, кучета и т.н.

Скрит текст:

# 162
Честит 8ми Март, прекрасни! Бъдете здрави и красиви!

Висящи за подправки, ягоди или цветя при липса на място. Ето това имах предвид.
Скрит текст:

Phloxx, къде е този холандски градински център близо до вас? Пусто любопитство ха-ха Joy Blush

Последна редакция: вт, 08 мар 2022, 14:16 от ~Биб~

# 163
  • Перник
Здравейтеее, помните ли ме? Simple Smile

Честит празник на всички дами в темата!

Аз тази година май няма да имам градина, та ще се радвам на вашите Simple Smile Започнахме да събаряме старата къща и дворът изглежда буквално като след бомбардировка. Тая някакви надежди, че до към май ще се нормализират нещата, ама ще видим.
Есента сях салатки, репички и спанак, но един ден кокошките на ММ бяха излезли и почти нищо не остана. Преди 2-3 седмици като беше по-топличко засях пак. Миналата седмица засадих и малко чесън, имаме и лук от есента, поникнал.

# 164
Светла, радвам се да те видя отново тук.
Биб, тези джобчета са чудни за подправки, но тук едва ли може да се намерят.
Всъщност вече имам идея от какво може да се направят.....

Общи условия

Активация на акаунт