(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 47)

• 38 476
  • 754
  •   1
Отговори
# 135
Днес слязох в градината да огледам какво се случва. Китайският чесън, който не ми вдъхваше надежда е покарал, арпаджикът все още го няма. Изненадах се приятно и като видят, че марулките и спанакът се подават лекичко. Ягодите ми са се хванали всичките, добре им се е отразило пръскането с бордолезов разтвор.

# 136
И тук заваля.
Ето резултата от последните две седмици

В двата края се виждат двата ореха, които приютиха няколко семейства гугутки и нада сто врабчета след като съседи изчистиха обрасъл двор.
Между високия парник и оградата на съседа има един метър джоджен, почистваме и ние и съседа, защото решихме че и в двата двора само това място ще им отделим. На няколко пъти в годината се вадят кофи...
Под агривелото са поникнали лоло роса

И репички

Много работа сте свършили. Браво на вас. Дано опазите реколтата от птиците.

# 137
  • София
Днес нахвърлях доста неща в оранжерията, защото вътре поне не валеше сняг Simple Smile
Задействам идеята да наслагам ниски неща в края на оранжерията по дължината и, ще видим какъв ще е резултата Simple Smile За част от тях знам, че е рано, но имам повече семена и ако не стане, ще насея отново по-късно. Вътре в оранжерията днес беше 1-2 градуса, а през ноща ми е засякло -1 градус минимална температура.
Оставените салати разсад и кейл вчера в оранжерията са оцелели Simple Smile
Преместеният манголд и киселец също изглеждат добре. Останалият ненасаден киселец го сложих в една кофа с малко пръст и го полях и ще чакам да се стопи навън снега за да го насея. Трябаваше да го махна за да фрезоваме цялата оранжерия.
Ще се съобразя след съветите ви и ще търся някъде на слънце да е.
Скрит текст:

Насях едно до друго, балучка, чесън, зелен и жълт боб, моркови, спанак, рукола и лапад и репички.
Скрит текст:

Прибрах мушкатите, които бяха много сухи вътре в къщата, а вчера ги бях зарязала навън и ги беше навалял снега. Ако нещо оцелее ще е пълно чудо.
Вкъщи пикирах още малко домати, по-късно ще опитам да отметна патладжана и нахвърлях малко семена за краставици. След десетина дни ще сложа още, ако все още е студено и първите са рано сложени.
Блек черито беше много дребно и не вървеше, на фона на първоначално пикираните изглежда много жалко.
Скрит текст:
Да се похваля и с новият култиватор, както и тример, благодарение на Духи-Пухи:
Скрит текст:
И специален разсад най-отгоре на етажерката. Разчиствах място за новонасятият пипер, има и отоплителна подложка и Шепичка веднага се настани.
Скрит текст:

# 138
Ако прогнозата в Синоптик се сбъдне, при нас ще има люта зима в следващите две седмици.

# 139
Айла, готови сте за индустриално производство Simple Smile Simple Smile Simple Smile

Зима, сняг, студ и мраз е и при нас.. Март го пиша нулев тая година като гледам Rolling Eyes Ще се утешавам с патладжани тия дни Simple Smile

# 140
Аз се ядосвах, че пипера не излиза и все не стигам до го пресея, но.... като гледам метеорологични те прогнози , тъкмо на време ще си го засея. Първите ми пикирани домати са готови. Трябва само да се закалят.....как да ги изнеса на вън като е толкова студено.
От три години се занимавам по сериозно със зеленчуци и това е най студената пролет.

# 141
  • Русе
Минус 15 в средата на март и то извън планините си е направо шокиращо. Язък за всички набъбнали овошки. Нищо не може да ги спаси. Вариант е просто да не стане минус 15. Simple Smile
Иначе нашите разсади леко са прераснали. Вчера ги видях. Много е мрачно времето от седмица насам, а още седмица не дават слънце.
А стаята се отоплява и става над 25гр. Абе каквото стане. Почти не ги поливаме и ще напълня още малко пръст.
Бях наслагал репички в дълбока дълга саксия. Викам си да изникнат вкъщи и ще ги изкарам навън. Е да ама то идва някаква мега зима. Те изникнаха и прераснаха до 10см височина само за 3 дена. Хаха.
В същото време забелязах, че засадените навън репички преди един месец са се показали тук там. Така или иначе ще измръзнат. Грахът също не е изникнал вече месец, няма и да стане със сигурност след този студ.
Ще си засадим наново, колеги.
Лека седмица от мен Simple Smile

# 142
Грахът е сравнително студоустойчив вид. Листата и стъблата му в зависимост от сорта издържат отрицателни температури до минус 8 градуса по Целзий.
Ако не е поникне, голяма е вероятността семената да не са били качествени. Ако имаш още от тях, сложи десетина семена вътре на топло, и виж колко от тях ще поникнат. Поникналите може да пресадиш в градината Simple Smile, продължават да се развиват успешно.

# 143
Сигурно ви писна от мен. Искам да се оплача от ММ. Наводнил е разсада пипер. Не стига че не излезе, ми е решил да полее хубавия, то няма лошо, но аз го полях в събота, той вчера и днес е като блато. Извадих го от подложките в/у картон и го прибрах в топла стая до прозорец. Дано изсъхне и оцелее.
Минава ми през ума да му сложа по една гранула амониева селитра, но не знам да не го довърша.
Приемам съвети всякакви как да го спася.

# 144
  • София
Сигурно ви писна от мен. Искам да се оплача от ММ. Наводнил е разсада пипер. Не стига че не излезе, ми е решил да полее хубавия, то няма лошо, но аз го полях в събота, той вчера и днес е като блато. Извадих го от подложките в/у картон и го прибрах в топла стая до прозорец. Дано изсъхне и оцелее.
Минава ми през ума да му сложа по една гранула амониева селитра, но не знам да не го довърша.
Приемам съвети всякакви как да го спася.
Моят също го наводнявах и повечето оцеля, особено ако не е съвсем малък. В каквото е насаден ако има отвори за оттичане, ще се оттече излишната вода, а другото че е влажно не е толквоа проблем, ако е и на топло. За амониевата селитра не знам, не съм запозната.
Аз вчера насадих краставички, но ги сложих на мястото на котката горе на етажерката и сутринта извършиха полет до пода.
Всичко стана в кал, все още не съм изчистила хубаво, има и на стената кал...
Скрит текст:

Последна редакция: пн, 07 мар 2022, 15:08 от Aila

# 145
  • Русе
И аз не знам. С толкова вода и добавен азот ще расте като луд и ще ти станат едни хилави дълги пръчки.
Според мен просто го остави така и не го поливай докато не завехне добре. Пиперът много мрази такива наводнявания ама оцелява. Миналата пролет в Русе имаше една седмица, в която паднаха 200л дъжд…само порои порои порои и хлад всеки ден и пиперът в двора ( беше около 15см висок) пожълтя напълно. Стана като изгнил. И после като напече и като се засуши и сгорещи и се съживи сам.
Така че може да имаш късмет…

# 146
  • Добрич
И според мен не слагай амониева. Сега няма нужда от азот. Просто на много топло и светло го сложи , за да се изпари по-бързо влагата.

# 147
# 148
  • София
Има ли дупки отдолу за оттичане?

# 149
Има, голяма дупка. Оттекла се е водата в подложката (капак от печка) Махнах,  излях колкото имаше и ги оставих само на кашона..
Миналата година доматите поляни по същия начин заминаха. Затова и се притеснявам сега.
А за амониевия тор ми хрумна, защото миналата година измръзна картофа. Беше изкарал доста в края на март. Махнахме агрила, като не очаквахме да застудее толкова много и един ден видяхме, че нищо не се зеленее в градината. Обадихме се на съседите да отидат и те ни казаха, че през ноща е имало много ниски температури. В тяхната оранжерия всичко е измръзнало и нашите картофи също. Разрохкахме земята и хвърлихме малко амониева селитра. Съвзе се, имаше добра реколта, но 2-3 седмици след обичайното време.

Общи условия

Активация на акаунт