(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 47)

• 38 492
  • 754
  •   1
Отговори
# 195
  • На морето!
Сетих се най-после и аз да си снимам разсада. Гледам го при майка ми, тъй като тя има идеална свободна стая и днес ходих да пикирам няколко стръка черита, Сърцето на Албенга, Розова магия и само едно Паулина, тези семена се оказаха най-слаби.
Пикирам за втори път в живота си, но вече съм смела и опитвам нови методи. Единият е с бутилките и текстилни вързалки, с които се самополива. Не ми изглежда надежден, дано работи
Другият с малки разсадни джобчета, които поръчах от Алиекспрес и третият си е стандартен- в кофички от кисело мляко и в отрязани бутилки.

Ако ви е интересно, ще ви държа в течение кой от трите метода дава най-добри резултати, като база за сравнение ще са ми Сърцето на Албенга и Чери, те и сега са най-развити и от тях имам и в трите варианта.
Разбира се винаги стои на дневен ред възможността да си купя готов ако се проваля и с трите.

# 196
Да споделя и аз имах тези от Алиекспрес, и останах разочарована, защото уж биоразградими, обаче нещо ми се видя бавно разграждането и сякаш са много малки като размер. Но на мен с разсад не ми върви, та може и до мен да е

# 197
  • София
Днес отскочихме до село. Както очаквах е било прекалено студено в оранжерията и разсада ми кейл зелен и червен е загинал. Оказа се, че зелен имам и в София, така че преди малко насях само червен отново.
Когато отидохме към обяд на село, беше нула градуса навън, нямаше сняг за разлика от София.
В оранжерията беше +17 градуса. Термометъра беше отчел минимална температура от -9,5 градуса за седмицата и максимална 25 градуса.
Манголда и киселеца в оранжерията са добре, преместените ми мушкати също са загинали, като кейла, а салатата не мога да преценя, но може и да има нещо оцеляло.
Навън спанака е добре, пораснал е, ако малко се затопли ще мога да бера, стига къртицата да спре да рови точно там Simple Smile

# 198
  • Бургас
Да споделя и аз имах тези от Алиекспрес, и останах разочарована, защото уж биоразградими, обаче нещо ми се видя бавно разграждането и сякаш са много малки като размер. Но на мен с разсад не ми върви, та може и до мен да е
Преди години купувах хойхери от един сайт, отгледани ин витро. Бяха много малки растенийца, точно в такива чорапчета. Добре, че някой ни светна да махаме чорапчетата. Сега като купя растение в саксийка, винаги го оглеждам за тази "екстра". Понякога се оказва , че са обути, някога чорапите са скъсани от корените...

# 199
Днес и аз сях домати, чушлета и краставици. В две чашки една в друга, благодаря за идеята, не помня на кого беше Flowers Hibiscus
Четох в интернет, че добри съседи за ягодите били магданоз и манголд. Тази седмица ще ми дойдат 20 коренчета ягоди, мисля да ги сложа по 10 в две огромни сандъчета, и да засея между тях зелениите. Някой сеща ли се за аргументи против?

# 200
  • София/Варна
Манголда иска много вода , за да стане наистина голям и може да ти изгният плодовете на ягодите. Аз само това се сещам.

Това е листенце от добре поливан манголд. Ръката е на мъжа ми.

Последна редакция: нд, 13 мар 2022, 17:23 от Gerundiq

# 201
Благодаря! Щом иска повече вода манголда, дали може да го засея при краставиците? Те също пият много вода и се качват по мрежа, няма да си пречат едно на друго. Не намирам за манголд и краставица - дали са добри, или лоши съседи...

# 202
  • София/Варна
Не съм гледала манголд до краставици, но ми звучи добра идея.

# 203
Страхотен гигатски манголд! Smiley У нас такова не може да изтрае, ММ няма търпение да бере, всичко Rolling Eyes С изключение на зеления боб, който оставя да станат големи шушулките и после не стават за ядене 😵

Нашите чушленца не растат, само няколко са се показали, но бяха семки вадени от миналогодишните чушки, сега се чудя дали някои не са били твърде зелени. То и времето не е особено предразполагащо. Днес садихме още, но нямам купувани семена, защото ММ не престана да повтаря че, еееее, имааааа, многооооо 🙄Усещам как този сезон ще сме само на купешки готов разсад. И био няма да е, шеф-градинарят днес поля всичко с течна тор защото има излишък, въобще не се съобразява че сме във време на недоимък и хвърчащи цени, човекът видял бутилче, ливнал.

# 204
  • София/Варна
И аз няма семена за люти чушки и си насях от пакетчено лют пипер-чили, от това дето е парчета със семена, а не мляно. Поникнаха. Ще ги видим дали ще са хубави,но гарантирано са люти.

# 205
  • София
Пипера според мен си иска много топло.
Първият нали ми изгни и насях нов. Доста време и той не никнеше, докато не се сетих, че отоплителната подложка заедно с лампите я спирам вечер и става студено. Откакто почнах да гася само лампите, а отоплителната подложка я оставих да работи, набързо почнаха да никнат и те.
Имам вече 4-5 краставички поникнали, но по една от две заложени семки, ще сложа малко по-късно още.
Да се оплача, котаракът ми успя да ме финтира и се изпишка в обърканата пръст с торф за разсада в един голям кош от Лидл, който ползвам. Наложи се да изхвърля всичко и да купя нова торфена смес за разсад, която да объркам с моята почва. Можеше да свърши работата поне само в пръст от двора, да не ми е разход, ама..., котка си е.

# 206
Много е студено още за тиквови. Те растат бързо и искат топлина. Ако ще са на разсад 2седмици им е достатъчно време преди да се сложат на постоянно място вън.

# 207
  • София
Много е студено още за тиквови. Те растат бързо и искат топлина. Ако ще са на разсад 2седмици им е достатъчно време преди да се сложат на постоянно място вън.
Това за краставичките ли?
Искам да ги пробвам рано този път в оранжерията, ако стане, стане, ако не има достатъчно семена, ще нахвърлям пак.
Днес термометъра показваше по обяд в оранжерията 22 градуса, навън 0 градуса, но беше отчело за предният ден, максимална 25 градуса и минимална -10,5 градуса Simple Smile
Все пак се надявам до началото на април, вече да няма минусови температури и да пробвам.

# 208
  • София/Варна
Аз си нямам вече оранжерия и ще творя навън. При нас си е все още зима.
Бях сяла разни неща в двора и в последно време се появи едно коте,което много рови. Сигурно нищо няма да поникне. И луковици ми беше изровило. Добре,че където съм ръснала магданоз е по-усойно и мокро и там не е ровил.
Има много котки, идват, хапват и си тръгват,не ровят. А това хем идва рядко, хем изкопа двора.

# 209
Аила, краставиците стават бързо и са топлолюбиви, както и всички останали от семейството на тиквовите. При +15спират развитието си, а при +1градус умират. Най добре се чувстват на +25. Прегледай дългосрочна прогноза и реши кога ще ги носиш в оранжерията.

Общи условия

Активация на акаунт