(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 47)

• 38 497
  • 754
  •   1
Отговори
# 210
Много сте ми полезни, момичета и момчета. Нямам много градинарски опит, уча се в движение и ви чета с интерес.
Ето какво поникна при мен. Първите засяти чушчици и цветя. Малко семенца покълнаха, но пак е нещо. Заедно с тях сях и ядлива пеперомия, от нея нито едно семенце не се показа.

# 211
Пак имаме прилеп. Този път в едното мазе, където държим ябълките. Четох, че има плодови прилепи, но няма ябълки със следи от някакви набези. Според вас може ли да навреди с нещо?
Скрит текст:

# 212
Доколкото знам, в Европа няма плодоядни прилепи. Сезонът на плодовете е твърде къс.
По-скоро се е скрил в мазето на топло и тихо, понякога се стряскат от нещо, например силен шум, и търсят скривалище. А и с тези минусови температури в България, сигурно се е събудил твърде рано и не знае какво да прави. Не съм специалист, научих малко за тях, защото намерих едно ранено прилепче преди време.
Според мен няма да навреди, даже може да изяде някоя вредна гадинка докато е в мазето.

# 213
  • На морето!
Не, може само да ви помогне прилепчето, това са едни от най-добрите приятели на човечеството. Ще хапва от малките летящи насекоми сега и лятото вероятно ще се изнесе.

# 214
  • София
Манголд в сандъче не! По причина, че манголдът е за леха!
Аз все чесън сея в ягодите, така съм прочела, не знам къде.
Обаче тотално не вярвам на тези съжителства, откакто проверих, че лукът нищо не предпази. Бях оградила с много плътна редица , че и напречно. И не помогна.

# 215
Вчера тук беше разкошен слънчев ден. Впрегнахме тийновете да помагат и за нула време прекопаха градинката. Сглобихме новата оранжерия и още една повдигната леха.
Разсадът домати и чушки вече е навън - да се калява в малката оранжерия. Имам да пикирам още 2 сорта чушки, вървят добре. Трябва да помислим как да подредим посевите, че ограниченото място да поеме всичко.

Последна редакция: пн, 14 мар 2022, 11:25 от Mößbauer-Effekt

# 216
  • sofia
Много студ..... мързи ме даже да взема от градината чувалите с пресятата земя и тор и да слагам разсада вътре.
На вън мисля да направя парник в парника и да не се занимавам с кофички.... ама пусто време.

# 217
Мойте домати са много странни, засяти са по едно и също време, а всички се развиват различно - едни са готови за пикиране и са много добре (Сияна Ф1), Насладата също са здрави и зелени, но им трябва още малко за пикиране, а другите сортове, които сложих не ми се коментират... Едни тънички стебленца, изнежени. Не знам дали си струва после да ги пикирам тях.

# 218
  • Бургас
Не, може само да ви помогне прилепчето, това са едни от най-добрите приятели на човечеството. Ще хапва от малките летящи насекоми сега и лятото вероятно ще се изнесе.
И като допълнителна екстра: Смята се, че прилепите са " на пари". Колкото и да остане при вас, все е далавера.
   Аз вече няколко години садя краставиците едновременно с доматите. Като сложа доматите в оранжерията, в задния и предния край , от двете страни на вратите, садя по три корена краставици. Общо 12. Когато дойде време да стоят отворени вратите, краставиците са вече достатъчно големи и листата им  дори са отвън. А когато посадя външните домати, в краищата на всеки ред също слагам по един корен краставици. Катерят се по теловете нагоре и по прътите, с които закрепваме после мрежата срещу градушка. Има и един елемент на изненада, когато винаги откривам по някоя пропусната краставица, маскирана като зелен домат, но на крокодилките това не им пречи.

Последна редакция: пн, 14 мар 2022, 17:14 от armeria

# 219
И аз получих семената по проект Harnesstom. Четири сорта по пет семенца и едно празно пликче.
Скрит текст:

# 220
  • София
Армерия, как ги поливаш тези самотни краставици?
Аз си представям, че през вечер ходиш при тях с лейка и им говориш Simple Smile

# 221
И аз получих семената по проект Harnesstom. Четири сорта по пет семенца и едно празно пликче.
Скрит текст:

Много интересно, изпращат различни сортове. От твоите имам само RH106. Изпратили са ми 5 пакетчета с по 5 семенца, и едно пакетче с 10 семенца, което обаче го няма описано в материалите - за директна консумация ли е, за консервиране ли.

Имам и едни семенца от човек от шуменско, поръчах от ФБ, кръстил е сортовете "Баба Дана", "Баба Х", "Баба Y", там съвсем не знам какво да очаквам Simple Smile

# 222
  • Бургас
Армерия, как ги поливаш тези самотни краставици?
Аз си представям, че през вечер ходиш при тях с лейка и им говориш Simple Smile
Поливаме ги капково, автомаично. Мъжът ми настройва таймера на един купен клапан за дните от седмицата, в колко часа да започне поливането и колко да продължи. През нощта, няколко часа. Мисля, че този "клапан" струва около 50 лв и изглежда като дистанционно за телевизор.

Последна редакция: пн, 14 мар 2022, 18:09 от armeria

# 223
  • София
Значи са на различни кръгове ?
Един за домати и един за краставици?

# 224
  • Бургас
Значи са на различни кръгове ?
Един за домати и един за краставици?
Не. Смесените редове се поливат  обикновено 2-3 пъти в седмицата. Дворът ни не на ярко слънце цял ден.
Когато насадим краставици в самостоятелен парцел, тогава те си имат самостоятелен кръг и схема на поливане.

Общи условия

Активация на акаунт