(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 47)

• 38 501
  • 754
  •   1
Отговори
# 225
Манголд в сандъче не! По причина, че манголдът е за леха!
Аз все чесън сея в ягодите, така съм прочела, не знам къде.
Обаче тотално не вярвам на тези съжителства, откакто проверих, че лукът нищо не предпази. Бях оградила с много плътна редица , че и напречно. И не помогна.

Благодаря, ще мисля нещо друго за компания на ягодите.

Аз не очаквам някое растение да предпази друго, моите буболечки пред нищо не се спират. По-скоро проверявам заради лошите съседи, дали самите растения няма да си пречат едно на друго и да се конкурират. Особено като са в сандъче и ресурсите им са ограничени, внимавам поне за това.

# 226
  • София
Кажете ако предстои нещо да се сее сега, за да не го пропусна.
Дотук имам разсад на домати, пипер, патладжан, краставички, зеле, броколи, карфиол, романеско, алабаш, манголд, кейл, спанак и салати.
В оранжерията нахвърлях и други неща, като малко зелен боб, който явно пак ще го пресявам, както и арпаджик ,чесън и репички.
Сега докато пиша се сещам на първо време за грах, дали уикенда ще е подходящо да се насее навън?
Бях купила и 2 кг картофи разсад, но може би са замръзнали , ще видя и тях, кога е подходящо да се сеят.

Да се похваля, най-накрая имам успех с купен батат и то не какъв да е, а лилав от Лидл. Много съм доволна Simple Smile
Явно и при тях хватката е да са на топло за да тръгнат, а не да изгният.
Вкъщи като цяло държим по-студено и явно това е бил проблема предните години.

И две патладжанчета. Отново най-добре никнат и после растат Български патлажан 12.

Засякох новонасятият пипер за колко време изникна, като е този път денонощно на отоплителна подложка.
Много съм доволна, средно им отне от момента на насяването без никаква предварителна обработка от 7 до 10 дни, като на десети ден всички са хубаво поникнали и с първи листенца. Пловдивска  капия, Хисарска капия, Кафяв пипер, камби и др.

А сега и отделен въпрос. Имам възможност да взема няколко ниви, които се обработват в съседно село, но едната нива, около декар, поне в гугъл мапс ми я дава цялата с храсти и дървета. Днес или уикенда ще се опитам да отида да видя как е реално. Иначе се води четвърта категория. Дори да е необработваема, между другите ниви, смятате ли, че ще може да си насадя овошки там? Има ли някакви специални условия или изисквания, дали можеш на твоя нива, между другите, които си се обработват да си садиш дървета? Все още се колебая точно за тази нива дали да прежаля едни 100 лв задатък от публичният търг или да си доплатя и да я взема. Малко на майтап участвахме в един публичен търг от съдия изпълнител и сега се оказваме печеливши, след като фирмата, която спечели всичко в крайна сметка е отпаднала.
Поздрави и от Шепичка Simple Smile

Последна редакция: ср, 16 мар 2022, 10:33 от Aila

# 227
Здравейте, кога е най-добре да се пикира дамата, моите, според мен са още малки, но ми се искаше да знам, колко да ги зчакам? Благодаря!

# 228
  • София
Здравейте, кога е най-добре да се пикира дамата, моите, според мен са още малки, но ми се искаше да знам, колко да ги зчакам? Благодаря!
Класическият съвет е доколкото съм чела, когато кръстосат. Тоест след първите различно изглеждащи листа, когато се появят и първите същински листа. Тоест, когато има две двойки листa.
Аз пикирам, когато поне горното е изпълнено, но много често и по-късно, когато смогна.
Тук в темата имаше потребител, който пикира много рано, но тогава на мен ми е трудно да работя с косъмчетата стъбълца и лично аз предпочитам да са по-големи при тази манипулация.
Определено пикираните след като се освестят дръпвати се развиват по-добре, на фона на останалите нагъсто в разсадната табла домати. Зависи и много от сорта, някои хибриди са страхотни големи и дебели растения, на фона на дребни и малки доматчета от други сортове, насяти по едно и също време.
Преди да пикирам лично аз поливам хубаво растенията, след това си пълня новата саксия, правя дупка, местя домата, заривам, уплътнявам и поливам хубаво, за да се уплътни още по-добре и да няма въздух около коренчетата. След това доста дълго време не поливам. Засега тази тактика поне при мен е напълно успешна. При пикирането ги заривам обикновено до около първите несъщински листа.

Последна редакция: ср, 16 мар 2022, 10:34 от Aila

# 229
  • Русе

Аз пикирам , когато растенията са малко по-големи, е иначе ми е трудно Също заривам до първо същинско листо. Разликата  е,че  поливам обилно с Рутмост и ги оставям на топло.
Проблема ми сега е, че вече пикираните няма къде да ги сложа. 2 дена изкараха в оранжерията, под втори найлон, върху маса, с едно одеяло нощем отгоре. Има поражения, но мисля, че ще се оправят. Да, ама тея дни го дават още по студено, в Русе сме..Варианта е да са в мазата, до едно миниатюрно прозорче. На колко градуса мръзнеше домата?

# 230
За пикирането много зависи в какъв съд ти е разсада и дали има достатъчно пръст и разстояние надолу да се развиват коренчета. Ако няма, пикираш по-рано, ако има, може да ги оставиш и да отраснат повече.

Домат не ми е измръзнал на 4-5С нощем, значи толкова 😁

# 231
  • София
Aila, по въпроса за нивата, на която искаш да направиш градина - няма ограничения. Можеш да садиш или сееш всичко, което пожелаеш. Е, само канабис не може де Wink
Ако искаш да биеш сонда, вече има тромав разрешителен режим от Басейнова дирекция, така че.... по-добре да е "съществуваща", пък когато му дойде времето, да се регистрира и т.н.
Ето градината на брат ми, 15 дка, около нея са обработваеми ниви. Срещу нея е стара конопена фабрика от 30-те години на миналият век, в която е имало голямо производство. Днес, в БГ отглеждането на тази ценна суровина е силно ограничено, на границата на забраненото...дълга тема!

# 232
Айла, бях в Италия няколко дни и се нагледах по пътя там на овощни градини. Подредени.. красоти са! Очите ми останаха Simple Smile
За съжаление само от автобуса снимах и не много добро качество, ще пробвам да кача Simple Smile
Нещо такова, моите са тъпи.. Давам и от нета
Водят го 2D овощарство - много различно, но много практично.

Последна редакция: ср, 16 мар 2022, 18:43 от duhi_puhi

# 233
Aila, този алабаш кога ще е готов за консумация? И аз взех семена и за бял и лилав, вчера взех и гигант, но искам да е готов за консумация есента и не знам кога се прави разсад.
Котето, което спаси и отгледа е много сладко.Толкова красиви очи има,а и с тази рошава голяма опашка голяма чаровница е.

Снощи сложих рибки,чорбаджийски чушки,камби, два вида домати.Дано поникнат и времето да стане вече топло и да може вън да стоят, че не знам къде ще ги гледам 😆.Черита сигурно другата седмица ще сложа като взема и черно.

А този спанак и салата микс може сега вън директно в саксия, нали? После подстригват ли се или се измъква готовите листа?За тия семена от миналата година питам из темите,но така и не им идва все време.
Скрит текст:

# 234
Възможно ли е котка да ми изрови арпаджика и балучкте? Със сигурност не е някое подземно животно. Ако е котка какво да правя да не ги прави? Храня една котка самонастанила се в двора ми.

# 235
Най редовно котките ровят в градината ни. Трябва добре да натискаш почвата като го засееш.

# 236
  • Русе
Как са изровени? Тенденциозно или с цел да ползва мястото за тоалетна? Ако е просто на едно две места и после старателно загребвано, да, котката е. Моята борба с гадините продължи 3 години, сега имаме куче и никой не рови в лука. Сега пък вардим фиданки , цветя няма, малките кипарис и също заминаха..угоди няма.

# 237
  • Горна Оряховица
Момичета и момчета, вчера ни с сложиха оранжерията. Не съм си правила разсад за нищо. Не съм толкова и веща по въпроса какво, как и кога се сее...познатите ми казаха, че в оранжерията се слагат краставици и домати само? Тъй де от къде да си взема готов разсад на няколко вида домат и краставици - вкусни? Simple Smile Краставицата сега ли се слага?

# 238
Надявам се после като си засадя разсадите (домати, краставици и тн.)  котката да не им прави нищо или да очаквам поражения и там?

# 239
Ние вчера си ходихме до село. Засадих лука, който ми прати съфорумка, за което безкрайно и благодаря.
Открих, че нещо е ровило в чесъна и морковите. Имаше и следи от лапички. Според ММ са съседските кучета. Имат две, много дребни, не знам каква порода са, но едното е по малко от добре гледана котка. Никога не ги връзват, разхождат се свободно по улиците. Според мен е котка. Не прилича да е ползвано за тоалетна. Изпражнение намерихме на пътеката, което по скоро приличаше на кучешко.  
Установихме, че хладилника ни не работи. Добре, че в него нямаше почти нищо. Трябваше да отидем по рано, имахме сериозен повод за това, но не намерихме време.
Има още много, много работа, а времето е студено, смените ни се разминават и нз. как ще се справяме.

Jeini, домати и краставици в една оранжерия според мен не е добра идея. Нуждаят се от различна влажност и температура на отглеждане.

Общи условия

Активация на акаунт