(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 47)

• 38 475
  • 754
  •   1
Отговори
# 585
Това лакомията е лошо нещо...
Ходих на Женския пазар за препарати (био, не отрови)  и не издържах - сдобих се с пакетче семена Лесковачка джинка. Не знам говори ли ви нещо, но ми е любимата люта чушка, която на вид е като сиврия, неотменна част от скарата в Сърбия и Черна гора.
Тя е топлолюбива, няма шанс да роди в градината ми, и ще я гледам в няколко големи саксии на балкона, ако се развиват добре, после мога да ги прибера вътре и да се правя на пчеличка 😀.
А котката всячески се опитва да убие още непикираните ми домати. Дано не го направи, че може да излети през прозореца (естествено само се заканвам), но не искам да остана без домати.
Против насекоми и други години има един био препарат с кратък карантинен срок - валмек.

# 586
Който искаше да сади латинки в зеленчука - аз не бих, латинките събират едни гадни черни буби, и въпреки че не съм ги виждала да скачат по зеленчука просто присъствието им не е особено апетитно.

# 587
Защо латинки, латинките привличат много белокрилка .. Аз пак ще си насея невена, че от него майка ми бърка един крем с кокосово масло за ръцете, но само с него се оправят напуканите и сухи длани на ММ. 10г никой не може да разбере на какво се дължи, предполага се, че е наследствено някакъв тип алергия и до там

# 588
  • Горна Оряховица
Колко олио и Веро да сложа на един литър вода? В нета дозировки всякакви прочетох и не мога да се ориентирам.

# 589
Идеята за цветя в зеленчуковата леха е именно тази. Да привличат вредителите и по този начин зеленчуците останат здрави и недокоснати. Миналата година имах цяла редичка тагетис, които беше изконсумиран от голите охлюви, но зеленчуците ми си останаха непокътнати.

# 590
Латинките стават и за ядене, миналата година с една съседка се черпехме с по някое-друго цветче като се съберем. Иначе предпазват уж от листни въшки. Отделно привличат пчелички за опрашването на цялата градина

# 591
При мен латинки задушиха цветята край тях, плъзнаха във цялата леха, няма да си го причиня, иначе невен има вече поникнал, и тагетиса пониква по някое време, защото семена не събирам, оставям ги където са. Имам една съседка тя казва Господ ги е насял, ако ви снимам градината всичко има по много, цветя подправки. Та и аз като нея почвам, каквото поникне от цветята сред зеленчука го оставям.

# 592
Невена и той ли пази? Баба ми и тя бъркаше крем с невен,но май мас използваше.Нейния се загуби.Може и едно пакетче и аз да взема 😆 тъй съм почнала тая година.
До колко дни ако не поникнат семената да ги считам за загубена кауза? Имам чувството,че тези черита няма да излезнат.Бях сложила по половин пакетче от всяко,но се чудя дали да сложа и остатъка или да не се занимавам.То май е късно.И при пипера се случват някакви аномалии 😁😁 Всяка една семка съм я подреждала, за да не са близки една до друга,а сега от кутията със сиврия различни растения са поникнали😆😆😆.Семките бяха еднакви,а сега едното поникнало прилича на тиквичка,а другото на чушка 🤣.

# 593
За невена не се косете. Ако сте го имали в градината, семената са паднали и пак ще го имате и тази година.
При мен миналото лято всичко превзе, но пък заедно с лавандулата привличаше много пчели (има кошери на няколко места наблизо) и го скубах чак есента.
Може ли рецепта за крема с кокосово масло и невен, моля?! Имам дерматологичен проблем и всички такива мазила много ми помагат!

# 594
  • Русе
И аз преди 10на дена нахвърлях невен в двора на баба ми и е започнал да никне.
Гледам на една южна градинка пред блока ми вече е цъфнал…😀
А иначе моят разсад чери грам не расте. Еднакво посадени растения, 5те кофички стоят на първо същинско листо вече 10 дена. В същото време последната, 6та кофичка чери вече е 15см високо. Нямам обяснение. Една и съща почва, слънце и вода. Дори малко наторих с гранулиран тор за стайни цветя…но пак нищо. Накрая ще ги сложа ей така в градината миниатюрни и ако пожелаят да станат, ако ли не, догодина…

# 595
Николайчо,поне имаш поникнали черита.А при мен няма нищоooo 🙄.Може и да бързам😆 знам ли.Свикнах да се показват бързо и сега с тези ми се струва много времето,но почти всички билки и цветя от 6 април ми се показаха,а тях ги сложих на 8-ми и нищо 🤨.Нито Мила,нито жълто,нито черно нищо не излиза, а и техните семена киснах и в чай и в калиев перманганат 😁.
Тези царевички стават за пуканки, нали ?
Скрит текст:

# 596
Не знам дали изобщо става за ядене тази царевица. Пише че е декоративна.
Има си сортове за пуканки специално.

Днес покрихме оранжериите и зарових доматите. По-дълбоко ги сложих, че да пуснат повече корени и да заякнат. Дано оцелеят, че идват няколко дни с 1-3 градуса нощни температури, а нас няма да ни има за седмица и няма да мога да ги къткам и завивам.

# 597
Ами питам,защото като бяхме малки сме си правили пуканки и от ей такива малки цветни царевички.Ставаха много вкусни.Видях ги в инстаграм и се сетих

# 598
Има и цветна ядлива царевица. Декоративната не става за ядене. Не че е отровна, но по-добре си засей ядлива ако това ти е целта.

# 599
Днес бях много изненадана да видя, че картофите ми са започнали да се показват, миналата година ги чакахме месец. Засадихме директно цигулки и японските тикви. Очакваме студове в идните дни и не съм пренасяла още разсад.

Общи условия

Активация на акаунт