(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 47)

• 38 509
  • 754
  •   1
Отговори
# 240
  • Бургас
Преди време бях купила сладки картофи от магазина и единия съм го забравила в шкафа. Снощи го погледнах - има на доста места по около 3 см израстъци.
Какво да го направя, за да мога да го бучна в градината?

# 241
Момичета и момчета, вчера ни с сложиха оранжерията. Не съм си правила разсад за нищо. Не съм толкова и веща по въпроса какво, как и кога се сее...познатите ми казаха, че в оранжерията се слагат краставици и домати само? Тъй де от къде да си взема готов разсад на няколко вида домат и краставици - вкусни? Simple Smile Краставицата сега ли се слага?

В Ютюб попаднах на видео с тази жена https://youtu.be/XAWQnK_BvNg
правеща разсад. Водещата и всички във фейсбук казват,че и' е много хубав разсада.Открих я и във фейсбук https://www.facebook.com/desi.vladovska има голям списък за разсад.
Скрит текст:
На какви цени ги продава не знам,но в един коментар беше писала,че сигурно ще са като мината година.Не я познавам и не е вид реклама,просто ми допадна като светоусещане изглежда ми свястна с хубава енергия.

# 242
  • Добрич
Айла, моля кажи как да си направя разсад от купен батат.
Благодаря ти предварително

# 243
  • Русе
Нашата котка рови на 3-4 места в градината докато се изходи. Буквално съсипва всичко 😀
Свиква се и докато не изникнат и пораснат нещата им слагаме мрежи или найлони.
Аз си сложих семена чери в кофички и изникнаха за 4 дена. Супер!
Ще направя 6 гнезда по 2 коренчета. Нямаме място за повече.
А разсад тиквички кога се прави? В края на месеца или началото на другия?
Иначе навън си е чиста зима, почти постоянно е облачно от около половин месец вече и разсадът ни не е много читав. Хубаво зелен е, но леко прораснал…
Репичките, които посадих навън преди точно месец вече са поникнали! Хаха..Simple Smile
От над 100 семена да са се показали 10на, но и аз се бях ядосал и прерових цялото място да видя дали са изгнили или ще покълват. Та толкова са се запазили.
Като се стопли другия месец ще посадя наново и ще станат бързо.
Иначе имам един изникнал грах от около 50 сложени зрънца. Е, това е добър знак. Големите минуси (беше минус 8 едната сутрин) не са ги уморили и като се стопли очаквам да се покажат и още.
Мисля към средата/ края на май да сложа между гнездата грах по няколко зрънца бамя п.к в гнезда. Така като оберем граха ще го изрежда до дъно и бамята вече ще пониква. Така няма да закъснея с нея и ще мога да използвам почвата адекватно. Кажете дали става така…

# 244
домати и краставици в една оранжерия според мен не е добра идея. Нуждаят се от различна влажност и температура на отглеждане.
Свекърва ми ги гледа така от години. Нейната е малка и слага по 2 реда от двете страни. Всяка година им сменя местата. Чудесно си растат и връзват, с капково са.

# 245
А бе и аз ги гледам така, но не си е работа. Краставиците завръзват късно, по простата причина, че искат висока Т и влажност, но аз проветрявам за да не маносам доматите. По тази причина когато започнат да плододават краставиците и листата им започват да жълтеят. Получават нещо като пригор. Четох, че е от ниска влажност. Може проблема да е в мен и начина ми на отглеждане. Когато увелича влажността по доматите се появяват воднисти петна. Краставиците много боледуват от мана. Хване ли ги оранжерията пламва и заминават и доматите.
Интересно ми е твоята свекърва как ги опазва от мана. Аз все пак съм абсолютен лайк. Започнах да се занимавам със зеленчукопроизводство заради един специален за мен човек, които отказваше да се храни с плодове и зеленчуци от магазина. Не пръскам с химия в двора си. Това също е предпоставка за по лош добив.

# 246
Колежката също гледа в оранжерията домати,краставици и дори два реда пипер.Каза,че е подготвила редовете и в края на месеца ще купи разсад и ще ги сади.За двора си отглежда разсада сама.Другата колежка тази година си купиха и те оранжерия,но не знам какво ще сади.

# 247
Да се оплача грах няма, разрових мястото има почнал да пониква и изсъхнал, утре ще трябва да слагам нов, то без друго е студено, но такъв случай не съм имала за 6 години. Иначе репички, марули засега добре вървят.
В нашата оранжерия има и домати и краставици, нямам маносани.  Тази година ще пробвам и пипер.
Aila все се каня да питам какъв е термометъра който ползваш?

# 248
Ние осъмнахме със сняг.

Явно проблема с краставиците и домати в оранжерията е в нас. Тази година мисля само един вид зеленчук да сложа.

# 249
  • София
  ...поливам обилно с Рутмост и ги оставям на топло....

Този препарат от къде го купувате и наистина ли помага?

# 250
  • София
Aila все се каня да питам какъв е термометъра който ползваш?
Eто този ползвам - https://www.aliexpress.com/item/32498187789.html?spm=a2g0o.order … .0.21ef1802qwff4S
Имах и един друг, който се развали, явно му идваше в повечко влагата в оранжерията.
Аз отдавна се каня да си поръчам още 1-2, тъкмо ще го отметна сега и това.
Аз също гледам и пипер и домати и краставици заедно в оранжерията, да на краставиците им е малко влагата, поизсъхват листата, но пак има предостатъчно, а доматите се чувстват отлично и досега с някакво сериозно боледуване не съм имала проблем. Като се стопли държа и двете врати изцяло отворени постоянно на оранжерията, защото иначе става прекалено топло.
Някой беше питал за купен батат, нямам обяснение какво върши работа. Предните две години не успях изобщо да накарам някой батат да поникне, ако не е от моите необработвани. Тази година имам частичен успех и както писах по-горе, според мен се получи заради по-голямата температура на отоплителната подложка. Тоест сложих батата в чаша с вода и тя стои постоянно на наистина топло. Регулярно сменям водата.
Вчера отрязах готовите филизи, общо вече имам 15, като още 15 ще са скоро готови. Там където съм рязала първите, както обикновено става, от пазвата на последното листо на няколко са избили нови филизи.
При бататите, се садят само филизите, не целият картоф. Поради това успявам от един да изкарам повечко понякога.

Последна редакция: пт, 18 мар 2022, 10:00 от Aila

# 251
Филиз, но с част от картофа все пак, нали? Аз разрязвах батата на дебели филии според покълналите израстъци и така ги разделях.

# 252
  • София
Филиз, но с част от картофа все пак, нали? Аз разрязвах батата на дебели филии според покълналите израстъци и така ги разделях.
Не, аз ползвам само филиза, без никаква част от батата. Както писах, аз режа станал достатъчно голям стрък, над първото листо, натапям го него във вода, а от останалото листо и част от стъблото за картофа от пазвата си изниква нов филиз. По-късно се садят само въпросните клончета. При мен тъй като седят накиснати във вода, те са си пуснали вече и коренчета, но дори и това не е задължително.
Eто едно подобно клипче - https://www.youtube.com/watch?v=KQKVniLsqS4

# 253
  • Русе
  ...поливам обилно с Рутмост и ги оставям на топло....

Този препарат от къде го купувате и наистина ли помага?

Аз от нашата аграрна аптека, то едно малко пликче с течност, 1 лв струва. Аз лично втора година го ползвам и съм доволна. Преди имах загуби при пресаждането, сега не.

# 254
Момичета и момчета, вчера ни с сложиха оранжерията. Не съм си правила разсад за нищо. Не съм толкова и веща по въпроса какво, как и кога се сее...познатите ми казаха, че в оранжерията се слагат краставици и домати само? Тъй де от къде да си взема готов разсад на няколко вида домат и краставици - вкусни? Simple Smile Краставицата сега ли се слага?

В Ютюб попаднах на видео с тази жена https://youtu.be/XAWQnK_BvNg
правеща разсад. Водещата и всички във фейсбук казват,че и' е много хубав разсада.Открих я и във фейсбук https://www.facebook.com/desi.vladovska има голям списък за разсад.
Скрит текст:
На какви цени ги продава не знам,но в един коментар беше писала,че сигурно ще са като мината година.Не я познавам и не е вид реклама,просто ми допадна като светоусещане изглежда ми свястна с хубава енергия.
Тази жена е жената на един Тихомир, който има най-голямата група за чисто отглеждане във фб.Купувах веднъж от тях, преди 5години,не беше лош разсад.

Общи условия

Активация на акаунт