(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 47)

• 38 581
  • 754
  •   1
Отговори
# 345
Ето ги и мойте домати, нощували на вън във вятър и минусови температури. И едно чекмедже с пипер.

# 346
На някои домати си пише около тях да се садят подправки,че ги пазели.
Аз днес сложих семена лавандула,тагетес с много странни семена е ,като игрички и имах  малко останали калдъръмчета да видим ще стане ли нещо.
Мащерката как изглежда? Гледам семена на една и съща фирма, а със различни снимки  по пакетите.Аз имам от тези семена
Скрит текст:
А на този пакет изглежда по съвсем различен начин
Скрит текст:
Различни видове ли са? Миналата година пак бях взела от тази с оранжево,но беше много късно за семена и нищо не стана.

# 347
Да, има много видове мащерка, с остри листа или с окръглени, с меко стъбло или с твърдо, зелени, жълтеникави, шарени, с аромат на лимон, пълзящи, стоящи, доста са.

# 348
Миналата година около всеки корен  тагетис сложихме кофички от кисело мляко със срязано дъно. Така успяхме да ги запазим от голите охлюви. Успяхме да ги запазим. Препоръчвам да пробвате.
Поне според мен преди години имахме много повече голи охлюви , но имахме един здравец в които се криеха и преживяваха и зимата. Преместих го далеч от зеленчуковата градина и есен режа всички листа, за да не остават охлюви там.  Колкото и по малко да са без кофичките почти не успявахме да ги опазиме.

# 349
Мойта градинка граничи с едно необработваемо място, поле, с трева до кръста. Ама граничи буквално, на една педя от обработваемата площ има ограда, от тия металните, като мрежа дето са, и след това почва тревата. Голяма борба е и с тревата, че се промушва през мрежата и превзема всичко, и с охлювите, те край нямат... То един здравец да преместиш как да е, ама тия орди охлюви при мен си живеят на воля в полето и през нощта само идват да рупат от градинката... Аз се мъчех да ги събирам ръчно, да ги мятам обратно в полето, ама нямаше много полза, единственото, което помогна са едни сини гранулки от магазина против охлюви - ръсиш около растението и на сутринта някакъв леш от охлюви... не можах да повярвам като ги видях колко много са...

# 350
Мойта градинка граничи с едно необработваемо място, поле, с трева до кръста.
Пиши в гугъл "ограда за трева", излизат едни пластмасови ленти към 15см високи, забучваш в земята покрай оградата и ще спре корените на тревата да се разрастват. Може и да импровизираш с дворни плочки пак така. Ако покрай оградата  насадиш храстчета или малинки ще имаш и преграда срещу летящи семена и ще се намали инвазията.

# 351
  • София
Против охлюви наръсвам пепел около растенията.

# 352
А с щурци как се борите? Миналата година свекърва ми се видя в чудо. Прегризваха растенията. Тя сади вечер, на сутринта половината разсад на земята.

# 353
Докато се рових открих нещо много интересно и полезно за мен, а предполагам и за вас.
как да отгледаме зеленчуци и плодове без химия
Някой от нещата ги знам и прилагам, но други са нови за мен.
и нещо за поповото прасе.
Смятам да следвам съветите за цветя в лехите, пък ще видим ще ли ограничим популацията.

Последна редакция: сб, 26 мар 2022, 10:56 от morskibriz

# 354
А с щурци как се борите? Миналата година свекърва ми се видя в чудо. Прегризваха растенията. Тя сади вечер, на сутринта половината разсад на земята.
В тунелче с покривало няма ли да се опазят?

# 355
  • Русе
Здравейтеее :
Кога най-рано сте засаждали домата на открито без оранжерия?
Защото имаме около 10 корена, които са над 20см до 30см. Все по-трудно ни е да ги гледаме вътре, защото няма място и засенчват останалите. От три дена ги закаляваме навън. Това пък налага и повече поливка, защото съхнат и направо растат като луди. Времето го дават много хубаво. Все над 20гр за Русе. Слънцето и то напича яко вече. Чудя се дали да не направя едик експеримент и да ги сложа в градината тези корени още към 10ти април без никакви завивки?
Някой позволявал ли си е нещо подобно?
Simple Smile

# 356
Аз миналата година извадих няколко корена домат много рано. Не си спомням точно кога, нощем ставаше много студено, но минималната температура със сигурност беше над 5°С. В началото само им направих завет, да не ги брули студения вятър. Първоначално малко се омърлушиха, но после бяха най-силните и най-здравите ми растения.

# 357
Николай, аз не бих сложила домат навън преди Гергьовден. При нас, в южна България около 1 април се слагат домати в неотопляеми тунели. Навън след 1 май по принцип. Но, моите наблюдения последните 10 г. са за лоши пролети, студен април, дори май, доста често проливно дъждовен юни, в който растенията почват да боледуват, а после от юли рязка пустинна жега и безводие (от дядо Боже). Наложителни са редовни поливки....абе, природата си отмъщава....но ако имаш повече разсад, слагай, и всяка вечер се моли Wink сутрин да няма Т клонящи към 0.
п.п.може да шпионираш руснаците, много са добри:
https://www.gismeteo.ru/weather-ruse-3418/month/

# 358
В тунелче с покривало няма ли да се опазят?
Не помогна. Винаги първо в тунелче с покривало засаждаме, но нямаше спасение от щурците.

Да се оплача : нещо ми е отмъкнало семената бакла. Преди две седмици засях, тъй като нищо не се беше показало, реших да разровя едно гнездо и не открих семената. Сега мисля да направя разсад, че да има поне малко бакла.

# 359
Оплаквам се, че както всяка година, косовете и синигерите ми разравят сндъчетата. Много са нахални, прощавам им, защото ядат насекоми и охлюви, но ми омръзна да заривам след тях и да се чудя кое и дали ще изникне изобщо. Покривам, ограждам, и все ме издебват. Че и ми се карат като ги гоня! Аз им купих нова голяма поилка да се къпят, и за благодарност на същия ден ми разровиха новозасадените ягоди Grinning

Общи условия

Активация на акаунт