(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 47)

• 38 630
  • 754
  •   1
Отговори
# 480
Великденче

# 481
Мъжът ми намери едни аркообразни арматурни железа миналата година и на тях закрепихме мрежата за краставици, една зелена, мека, за едносезонно ползване. В края на есента я хвърлихме. За първи път пробвхаме и съм много доволна, около човешки ръст стават растенията, в редици, и е много практично за поливане и търсене на плодове в листата. Бях видяла снимка на заклещено животинче в основата, може би е хубаво да се остави една педя разстояние между земята и края на мрежата.

# 482
  • София
Aila, по въпроса с капковото мога да споделя личен опит. И моят маркуч е през 30 см, за да мога да го ползвам за различни растения. Там, където има дупчица, която не трябва може да се сложи тапичка - продават се в пликче по 10 бройки и са стотинки.
И аз, като повечето момичета мисля, че идва нагъсто кейл и домати. Още от баба знам, че домати се садят 90х60, т.е 90 см между редовете и 60 см между корените в реда. Доматите се задушават, когато са на гъсто и се разболяват. Една година така си съсипах почти всички домати и от тогава спазвам разстоянието. Не пречи да пробваш с кейла, може пък да си паснат, знае ли човек? Smiley
Връщам се на капковото - резервоарите без помпа и хидрофор не могат да поддържат необходимото налягане, за да работи програматор. Предполагам, че ако положиш маркуча на капковото от двете страни на краставичката ще я напояваш доволно. Иначе, ако имаш условия за програматор можеш да си вземеш ето такъв или подобен:
https://www.emag.bg/programator-za-polivane-fiskars-universalen- … BM/?ref=cart_item
Той е с 2 вериги и всяка се програмира отделно. Едната я пускаш за краставиците и й правиш програмата с по-често поливане, например всеки ден. Другата верига я връзваш към доматите и поливаш например през ден. Така и доматите, и краставиците ще растат щастливи Smile
Има и по-скъпи програматори с 4, 6 вериги, но те са за по-големи градини. Разгледай какво предлагат фирмите, варианти има много.

# 483
Може би някакъв вид мъртва коприва. Като смачкаш листенце, мирише ли на нещо?
Полза явно има, за пчелата Grinning аз такива ги оставям, стига да не се разпростират много.
Да, това е - мъртва коприва, погледнах снимки в гугъл. И да мирише, не много приятно.

# 484
Aila, на реда с краставичките може да опънеш два маркуча от двете страни на корените.
Ние сме с помпа, не разбирам от програматори, но с два маркуча ще намокряш повече площ, виждала съм го.
А ще спестиш много влага, ако сложиш найлон мулч.
Малко визуална представа: тук

Онова по-горе при нас е великденче Simple Smile

# 485
Не знам как възрастните хора се справят, днес съм напълно разглобена, без да съм правила кой знае какво. Плевих граха, засяхме зелен и салатен боб, сладка царевица, подариха ми още няколко корена тайбери. Мъжът ми намери скеле за тунел, 4 на 9 педи, може би другата седмица да го заредя с няколко корена домати и краставици? Салатките ми поизостават, още не са готови, за разлика от чесъна и балучката. Валят цветчета от джанки и бадем, красота. И цветята вече изкарах...

# 486
С тия тунели... Миналата година два пъти пробвах, побелявяаха и умираха.
Таз година чакам да се стопли хубаво и тогава.

# 487
Как си го обясняваш, Духи? Ние смятаме да оставим едната врата непокрита, дали е добра идея?

# 488
Амиии може би доста голяма температурна амплитуда. Спарват се през деня и по замръзват сутрин... И стават на компот 🙄
Днес също видях в парника няколко побелели листа на доматите тук-там, ама не целите, ще оцелеят, надявам се.
Днес ММ изора навсякъде, че то или вали, или друго правим и все няма време. След Великден ще садя навънка по малко да видим...

# 489
Ако е само за един кръг за напояването, може да свърши един програматор работа. То неговата функция е да пуска водата в определен ден, час и за определено време. Но ако имате повече от един кръг със сигурност няма да върши работа.  Ние миналата година купихме цяла система от Гардена - помпа, програматор, превключвател и т.н. Може да се програмират до 6 кръга. Направихме всичко и заминахме , когато се прибира мъжа ми само да провери какво се случва го чака изненада. Поливано е само първия кръг. Оказва се, че този превключвател превключва механично и му трябва високо налягане, а първата ни зона има повече капки и налягането не е достатъчно. При второто идване беше паднала батерията и пак проблеми, бяхме купили уж хубава батерия. Сега видях, че има крайни капкомери с регулиране на налягането. Но не знам дали би ни вършило работа. Ако някои ги е ползвал може да сподели

# 490
  • Русе
Аз пак имам нелеп въпрос, дано някой помогне… Sweat Smile
Направих повдигната леха, където ще отглеждам пипер тип рибки, но всъщност стана повдигната около 10см само, защото нямах подходящи летви за кофража.
Проблемът е, че основнит слой почва е 5-10см и след това започва мрежа от корени ( на отрязано старо дърво) и с моите 10см цялата почвена смес е около 15-20см. Това според вас дали ще е достатъчно за пипер тип рибки? Знам, че пиперът има слаборазвити корени и това ми е като надежда, че все пак ще използвам адекватно мястото.
Иначе ето снимка на пипера и патладжана. Още 2 седмици и заминават навън в градината…стига да е топло.

# 491
Според мен няма никакъв проблем, след като дървото е отрязано. Корените на пипера ще си намерят път между старите корени, ако им се налага. Ако скоро е отрязано дървото, ще трябва да се полива малко по-често, защото корените му още са живи и се хранят, вероятно ще излизат и издънки.
Аз планирам съвсем същото, ще режем старо дърво и искам да повдигна леко нивото, за да засадя нещо. Ще ми бъде интересно, как се развива твоята леха този сезон.

# 492
  • София
Благодаря за всички насоки и отговори, макар да ги чета едва сега след като уж направихме някакво капково.
За доматите две поредни години ги садя на 40 см между корен ръгбито примерно по съвет на голям производител, а от мен за пестене на място и 40 см между два реда, после 80 см и пак два реда. Не съм имала никакви проблеми от това и ражда ха предоволно и не са боледували. Сега ще видя на 60 см между доматите и пак 40 см между два реда как ще се чувстват.
Благодаря за информацията за тапичките, определено ми е от полза, защото съм си оставила пътечка по средата, която се полива и се чудех как да ги запуша.
Мъжът ми вчера цял ден се занимава и сглоби това:

Реално се пълнят отдолу в момента от помпата отдясно, след което се затваря крана и може да се полива отляво.
Аз сложих и покривало, като след снимката, тъй като отзад беше по-дълго го изтеглих и покрива целият контейнер, а отзад е леко открито, но там е дувара и няма да се напича.

Не мога да кача клипче, но капе прилично и за пръв път си полях доматите така.

Оранжерията е точно до контейнера, но пробвахме с един ред ягоди, които са на 40 метра от контейнерите и там също работи капковото. За съжаление програматора, който имаме не може да се задейства с контейнерите.
Иначе аз се занимавах с махане на бетон и камъчета от бетоновоза при чистенето на ръкава, които бяха по цялата поляна, както и строителни отпадъци на места и пирони. Бях бясна, но поизчистих, след което мъжът ми окоси.
Грахът е почнал да никне, накиснах царевица, която обаче утре ще мога да насадя.
Ягодите са дръпнали и се съживяват.
От този бурен и ние си имаме навсякъде и редовно го скубя навсякъде.

# 493
Айла, може ли да споделиш откъде купихте контейнерите? Мен ми трябва още един.

Намерихте ли някакво решение с програматора?
При нас контейнерът се пълни с помпа и като няма програматор, се обезсмисля цялото капково, защото не може да полива, докато ни няма.

# 494
  • София
Айла, може ли да споделиш откъде купихте контейнерите? Мен ми трябва още един.

Намерихте ли някакво решение с програматора?
При нас контейнерът се пълни с помпа и като няма програматор, се обезсмисля цялото капково, защото не може да полива, докато ни няма.
Както писах засега не сме намерили решение с програматора, иначе имам един хубав с възможност за управление на различни кръгове, но не се отваря хубаво. Вариант е да го ползваме през ваканциите към чешмата, а през останалото време ще си поливам през контейнера и помпата. През чешмата работи.
Контейнерите са от тук, на нас ни ги дадоха по 180 лв броя.

Виж хубаво на картата къде е, че малко се повъртяхме ние, докато не отворих и по името Лобби не го намерих точно къде е.

Последна редакция: нд, 10 апр 2022, 14:22 от Aila

Общи условия

Активация на акаунт