(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 47)

• 38 637
  • 754
  •   1
Отговори
# 510
  • На морето!
И при нас цъфтят праскови, кайсии и сливи, днес видях, че и крушата, и ябълката са пред цъфтеж.

Занесох си и част от разсада на домати на село, той посърна в началото, но после се съвзе малко.
Съветите за йода и содата са ми много полезни. Ще си ходим пак на село около Великден, мога ли тогава да напръскам превантивно със сода и сапун и да полея с йод?

# 511
  • София
Аз правя разсада на кейл в лехичка в градината под найлон (като зелето)и като поотрастне садя на постоянно място.Не пикирам.
Така звучи най-разумно, но аз пробвах за пръв път и изобщо не знаех какво правя и бяха насяти много нагъсто.
Може ли да ми кажеш зелето за пролетно или есенно го сееш? По кое време садиш кайла и зелето в лехичка и кога садиш на постоянното място?

Последна редакция: вт, 12 апр 2022, 00:50 от Aila

# 512
Rapariga, може да полееш разсада с йод, но внимавай. Йода може да го изгори, ако сложиш повече. Някой растения умират и при капка на литър вода. Полях тагетиса и замина.
 За содата не знам. Толкова млади растения не съм третирала.

# 513
Значи и аз съм правила грешно разсада с кейла. Ще заложа нов.
Взех и брюкселско зеле и мисля да заложа. По-миналата година беше станало много хубаво.

# 514
Относно йода, аз също подхранвам с него, но слагам по 1 капка на 2 литра вода. Даже по прицип това, което съм чела трябва да е капка на 3 литра.

# 515
За разсада при пикиране и после при засаждане поливам с рутмост - помага за по-добро развитие на кореновата система. Йод ползвам само да пръскане на доматите заедно с мляко и сода.
След засаждане в градината поливам 1-2 пъти с мая, активирана в топла вода с малко захар.

# 516
Мляко и сода не се ли пресича? Наведнъж ли слагаш мляко, йод и сода?

# 517
Аз ползвам кисело мляко, за да не хвърлям прясното, което няма кой да консумира. На литър вода 100 мл кисело мляко, малко сода за хляб и 1 капка йод. Естествено и няколко капки веро за прилепител.

# 518
Аз правя разсада на кейл в лехичка в градината под найлон (като зелето)и като поотрастне садя на постоянно място.Не пикирам.
Така звучи най-разумно, но аз пробвах за пръв път и изобщо не знаех какво правя и бяха насяти много нагъсто.
Може ли да ми кажеш зелето за пролетно или есенно го сееш? По кое време садих кайла и зелето в лехичка и кога садиш на постоянното място?
За ранно зеле купувам семена Балкан,а за късно Кьосе.Спазвам сроковете на опаковките,пък  колежките подсказват.Разсаждам,когато разсада има 3-4 същински листа, да не е много голям,че се прихваща по-трудно.Кейла според мен може и сега да се хвърлят семената.За късното зеле покривам с найлон само отгоре,отстрани е отворено,така не ми изсъхва бързо почвата,че не съм постоянно на село.

# 519
  • София
"Културите от сем. Тиквови – краставици, тиквички и тикви запазват кълняемостта си най-дълго. Могат да се сеят смело, без презастраховане и преразход на семена. Краставиците имат и друга особеност – след третата година дават по-малко мъжки цветове"
Копирам ви, щото се вкисваме като купим семеня извън срок на годност, а не трябва Simple Smile
Пък скъпите семена на Sakata,  покълнаха 30% в срок на годност и ми излязоха прескъпи...

# 520
Същото важи и за доматите - запазват кълняемост доста по-дълго от посоченото на пакетите.

# 521
  • Русе
Аз намерих едно пакетче пипер тип рибки с година на производство 2013г. Минали са 9 години откакто са събрани. И си викам дай да видим дали ще изникне поне едно семе и взеха, че покълнаха на 80%. Изумих се…😀

Иначе вижте смокинята ни. За първа година ще ражда. Направила е малки смокини по голите клони. Това мъжки смокини ли са? И присъствието им какво означава? Ако някой разбира от смокини.
Защото тези сладките хубави се появяват чак в началото на лятото. Или поне такива наблюдения имам.
Сложил съм си ръката на снимките, за да фокусира…:)

# 522
Ники, не разбирам много от смокини, но знам, че не цъфти. Първите смокини са най-едри, а вторите най-много. Третите почти не успяват да узреят. Разлика във вкуса не намирам.
Намерих това за поливане на разсада с р-р на йод.
https://www.google.com/amp/s/www.bgfermer.bg/amp/6145149

Незнам, колко запазват кълняемостта си, но от семената с изтекъл срок на годност нищо не изникна. Едни краставици Алфа Бета стоят месец вече без да е поникнала нито едно семенце. Същото важи и за пипера Хебър. Другите пакети изхвърлих.

Последна редакция: пн, 11 апр 2022, 18:02 от morskibriz

# 523
Николай, много хубаво! На мен толкова останали от миналата година пакетчета тази не покълват, божа работа.
Да, при нас смокините са така, първо едни по-фалшиви окапват, после дълго време узряват следващи плодове. Да не преувеличавам, но поне два месеца ядохме смокини, всяка седмица берем и сушим във фурната, за да не се развалят. Много практично дърво, не е като черешата.

# 524
А след колко години горе-долу започва да ражда смокинята? И достатъчно ли е едно дърво, или трябват две, за да ражда?

Общи условия

Активация на акаунт