СЕДМИ КЛАС 2021-2022 Тема 7

• 54 530
  • 793
  •   1
Отговори
# 105
На мен ми трябва за подсещане някой път.
Вече се случват и задачи, за които аз не мога да помагам.
Дъщеря ми не й се отдава много математиката, въпреки че се старае и ходи и на уроци.
ММ пък няма търпение да й обяснява. И е най-здравословно за всички да не прибягваме до неговата помощ.
Та затова търся вариант за някаква подсказка, когато е нужно.

# 106
На мен ми трябва за подсещане някой път.
Вече се случват и задачи, за които аз не мога да помагам.
Дъщеря ми не й се отдава много математиката, въпреки че се старае и ходи и на уроци.
ММ пък няма търпение да й обяснява. И е най-здравословно за всички да не прибягваме до неговата помощ.
Та затова търся вариант за някаква подсказка, когато е нужно.

Аз имам на това издателство, но за учебник по геометрия  за 7-ми  клас на Клет ,по алгебра можех да помагам, но по геометрия  след работа ми идва малко в повече и като погледна и видя как се решава, мога да обясня, но без да се мъча твърде и да си губя времето. За това  на мен ми върши чудесна  работа.... иначе  на задачи, които не може да реши моя младеж , то май и аз не мога вече ....... .... и тогава ми трябва помощ от някъде.

# 107
  • Mars Hotel
Момичета, моля за съвет. Притеснявам се, че дъщеря ми показва симптоми на burnout или депресия. Напоследък плаче много често и продължително и не може да обясни защо, няма никаква енергия, иска само да спи. Не излиза никъде с приятели. Казва, че изпитва отвращение от домашни и ѝ става лошо като сяда да учи. Казва и че сякаш нещо отвътре я спира да учи. Преди малко толкова рева, че трябва да учи за тест по история утре, че дори повърна. Притеснено ми е, че напрежението ѝ идва много. Обвинявам себе си, че не се намесих да я накарам да приоритизира малко, защото в последните двайсетина дни ходи на три различни олимпиади плюс три присъствени пробни изпити - всичко по нейно желание. Даже ѝ се молих да се откаже от едната олимпиада, но нейният аргумент беше, че учителката ѝ ще е разочарована, ако не се яви. Отделно в училище почнаха с контролните за втори срок. Чудя се дали да не ѝ взема бележка и да ѝ дам малко почивка от училище, но пък то по-лесно няма да става с течение на учебната година. Някой има ли подобен проблем и как се справяте?

# 108
Взимай бележка и да почива! Много им се събра. Ковид, стрес, изолация, сега от всякъде гърми война, война.  Синът ми вчера вечерта късно дойде при мен и само каза ,,мамо страх ме е" Не знам, ужасно е!

# 109
  • Пловдив
Светлица, наистина много им се насъбра. С това прословуто НВО децата нямат нормални уикенди цяла година. А както преди известно време някой спомена - няма никакъв смисъл. Само нерви, време, финанси и стресови ситуации. Няма да качат кой знае колко нивото. По-чувствителните могат да не издържат на напрежението и да се получи обратен ефект. Така че - освобождавай поне един ден от уикенда и излизайте навън, не говорете за училище. Организирай ѝ времето за учене така, че да има почивка. Скоро имахме родителска среща. Харесвам учителите по математика и по български, обаче много ги натоварват с очаквания. Какъв бил успехът на класа, на кое място били в училище. Да се стягали, да решавали, всеки ден след като напишат и си научат по всичко да отделят поне по 1 час ?!? допълнително да учат за НВО. Е, как да стане и кому е нужно? Моята се притеснява ако се издъни на изпита как щяла да намали успеха на класа, реномето ?! на училището как щяла да разочарова учителите и т.н. Само ѝ повтарям, че всичко което прави или не прави е само и единствено за нея самата.
А вчера ми каза, че сънувала войната.

# 110
  • Варна
Светлица, милото дете! Наистина натоварването е голямо, ако е амбициозна и изисква много от себе си, сигурно в някакъв момент идва в повече. Има нужда от почивка. Освобождавай я до края на седмицата и идете някъде за 4 -5  дни. А са в такава прекрасна възраст, има толкова неща, които да изживеят в този момент.
При това новините ги заобикалят и всъщност изобщо не знаем какво имат в главите си. Тези постоянни ангажименти, без събота и неделя на мен ми идват в повече, какво остава за тях.

# 111
  • София
Светлица, ако може да почива през почивните дни. Сега на 3-ти мръднете до планина, забележителности, нещо различно.
Три олимпиади са си изпитание, щом е и толкова съвестна в ученето . Не им е лесно на такива деца, сами си поставят високите цели и ги преследват до изтощение.
За бележка, не знам дали после няма да й се наложи да наваксва материала.  На приятелка детето беше за седмица на турнир и за лош късмет в следващите дни правиха контролни по 3 предмета, а отделно и да навакса с уроците . Та му беше голям зор на младежа 2 седмици след това.
Може да опиташ с някакви чайове за разпускане.
Имам някакви спомени, че предишни набори бяха споменавали за вит. Д, че бил важен и за психическата устойвост при напрежение. Но това са далечни спомени и може да те подвеждам.
Бучни и един розмарин в стаята, както повелява традицията, пък де да знаеш може да подейства (дано не бъркам билката).
Дано девойката излезе от това състояние  по-бързо. Може би трябва да й говориш да го дава по лежерно с предметите, които не са й определящи за кандидатстването.

# 112
  • Сф
Светлица, някакви занимания които харесва? Моята се записа без да знаем ( в комбина с баба си) на школа по актьорско майсторство. Откъде дойде това , не знам. На всичко отгоре е събота и неделя от 17 до 21. , ангажира и нас да я прибираме. Обаче след като фучах, детето призна че иска да се разтоварва и това и помагало. Тя много се разбира с баба си и споделя , явно и аз пропускам нещо.Има и приятели, излиза. Обаче сега са 2 смяна те и детето стана изнервено. В училище много натиснаха. Пример. Днес празник, базар, децата весели, учителите разговарят с тях. Без тази по математика Simple Smile ,тя си е изпяла урока, с половин уста благодарила на децата за мартеничките и и изпяла урока. И без физичката, която моля ви се е изпитвала устно всички класове , всички деца!! А и тя никога не предупреждава за нищо 😱 Моята вика, добре че бяхме 3 ти час, та преговорих. И ги е въртяла и на теории и на практически неща..моята незнайно как изкарала 6, но масово е две и три. И разревани е имало..е нормално ли е това ми кажете? Скапала празника.Както казах, моята сега се засили , имаме четворки за срока и по английски. Абе баш по важните. Обаче госпожата днес и дала голяма мартеница и и казала, " Много се радвам,че започна да учиш Н." Та , детето щастливо! Чак не вярва на доброто отношение.
Има си обаче и гадни учители и като натиснат и ето ти срив. Поразпитай дъщеря си. Моята ми казва ,че и при тях отличничката като получи лоша оценка, разбирай 4 и плаче. Явно има напрежение и по- лабилни деца. Може и да са я натиснали за тия олимпиади. Добре ,че няма такива очаквания при нас. Освен по втория  език всъщност, където ще има изпит вътрешен и там се очаква да е най- добре от випуска 😱 Стрес си е и още как!
Дано се разтовари детето , разсейвай с нещо,говорете. При нас майка свърши тая работа както казах. Успех!
П.п. Скиорче, как е детето?

# 113
  • София
Задължително почивка. Напрежението при децата е огромно сега и трябва да не се побъркат от натоварване.
Не зная, дали ви е до изследвания, но пуснете вит.Б12, желязо и вит.Д. Моят син беше апатичен, демотивиран и разсеян и се оказа от липсите на тези витамини, както и онлайн обучението. След 3 месеца прием сега е много по-добре.
Дано се оправят нещата при вас!

# 114
  • София
Светлица, всички са съвършенно прави. Освободи я утре и в петък и нека почине малко. Въпросът е собствената ѝ амбиция да не я изяжда обаче.
Има и нещо друго, така както го описваш. В тази възраст при момичетата е жестока хормонална буря. Сами ще нацелите какво ѝ помага - гушкане, шоколад, топла вана, разходки?

# 115
  • в очите на дъщеря ми
Светлица ние сме така от 2 седмици, с тази разлика, че не спи, заспива след 12 часа, иначе плаче и казва " Мамо, не издържам вече", аз даже на психолог я заведох. Истината е, че натоварването е огромно и от учителите "Мамо, те се държат отвратително с нас" и от нас родителите, а и амбициите на самите тях + хормоналния ураган и картинката е плашеща. И целия този стрес е абсолютно ненужен и излишен, но като всичко в милата ни татковина, от година на година е все по-нелогично и безобразно!
Не знам,  как да се "разтоварят" децата, защото колелото се е завъртяло и се върти с бясна скорост!
Горките ни деца...

# 116
  • Mars Hotel
Благодаря много на всички за съветите и разбирането. Говорихме много и нещата са донякъде и хормони според мен, но и стресът е голям. Тя се притеснява от провал много, сподели и че се усеща мързелива и апатична и това хем я ядосва, хем няма енергия за нищо. Отказа да взема бележка, точно защото ще има после да наваксва, но се разбрахме за пълна почивка на 3-ти и уикенда да отидем някъде на дъъълга разходка. Дано да помогне малко. А изследвания мисля да пусна и аз, да видим какво ще излезе.

# 117
  • София
Честита Баба Марта! Да са ни живи и здрави децата.
Светлица аз също го виждам младежа как хич не му се учи и се опитвам да го оставя да почива, ама не винаги се получава.

Моя хубостник пак е във вихъра на скандала. Съученичка направила клип от онлайн обучението как се смее на нещо, след това кашля и го качва в Инстаграм с обиден коментар. Като ми падна пердето и класната го отнесе, 5 Мин по-късно на девойката от акаунта всичко беше изтрито. Направо се чудя децата ли са зле, какво става лудницата е пълна. Да живее алкохола, че няма да издържа този 7-ми клас. Малкото ми следи за колко време свършва бутилката водка Joy

# 118
  • София
Честита Баба Марта! Да сте здрави и засмени, особено засмени и радостни след НВО, здрави непрекъснато, и нерви, също!
Светлица, с подкрепяща майка ще преборите състоянието. Ако успееш да вкараш в ежедневието спорт/културно развлечение/шопинг/разходки сред природата, изясниш недостиг на витамини, ако има и наспиване повече и разсейване с приятни неща, ще смъкнеш напрежението. Домашен любимец като котка е екстра (аз все отлагам да изпълня това съкровено желание на детето, едвам удържам) музиката също разтоварва, моята щерка не се отказа от пианото и китара и тая година, това я разтоварва. Но не я спирай от училище, просто както ти казваш приоритизирайте целите, но да вървят нещата на финалната права, смятам, че не бива да се отпускат сега, тъкмо в ритъм.  Ето сега, до следващите пробни и изпит в АК, ако ходите, има 20 тина дни, дето може без напрежение, без пробни и олимпиади (освен БЕЛ в неделя) поне единият ден от уикендите да се почива, примерно едно качване до Витоша или едни кънки или кино. Аз за себе си се опитвам да не фатализирам НВО, но признавам трудно ми е да не се обсебя от темата и все мисля какви стратегии за подобряване на подготовката трябва да се предприемат и на какви пробни да се ходи и т.н. Трябва да се озаптя да не пресирам детето, уж тя по лежерно и шеговито се отнася, ама още не е станало напеченото. Та ще се учим взаимно тука в темата и помагаме. Задължително с Wine Glass
За олимпиадите, Валя и аз се чудя що не пуснат останалия списък, може би да има тръпка Laughing но поне се вижда от точките колко най-малко ще се взимат за НПМГ, нали се взима само ако е над 60 % от най-високата?

# 119
Utro77, пуснах ти снимки...дано ти помогнат. Ако искаш още насреща съм...
Това помагало го имам отпреди години...за съжаление сега са по друг учебник на Булвест 2000, но и аз като Вас геометрията ми е трудна и нямам време пък и желание да седна да решавам много задачи, така че от време на време ми "помага" помагалото.
Детето също много учи , ходи на уроци , но са му трудниии задачите...до преди малко решавахме домашно със симетрали...започва и мен  да ме шубе как ще бъде на НВО-то....от притеснение и бързане, тук вкъщи като му дам пробно и прави едни елементарни грешки, още на първата задача....не се карам, защото не иск ам да стресирам, но усещам как започваа и мен да ме притенява това. Онзи ден примерно не се сеща как да реши задача със разтвор....

Общи условия

Активация на акаунт