СЕДМИ КЛАС 2021-2022 Тема 7

• 54 541
  • 793
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Светлица, Мамзел, едно предложение във вид на хранителна добавка: Амбинор енерджи. Всяка година краят на февруари, началото на март се чуствам както описвате и това е най-безобидното, което ме спасява. Преди пробвах с мултивитамини, но това ми помага повече. Т.к. не е евтино се продава и на отделни ампули. 5-10 ампули на година за 5-10 дни, ми връщат тонуса. Дано се затопли скоро, защото мрачното и студено време изтощава допълнително!

А това "Мамо, те се държат отвратително с нас" ме бодна в сърцето. Никой не говори за пустата вербалната агресия на някои учители.

# 121
  • София
Светлица, и от мен едно уж безобидно предложение. Когато баткото беше 7 клас имахме подобно състояние и тогава приятелка ми "предписа" едни капки на д-р Бах за тревожност и състояния на стрес, ето тези:
https://galen.bg/bach-rescue-original-tropfen-kapki-v-sluchay-na … ii-h20-ml-nelsons
Аз съм доста скептично настроена към подобни субстанции с неясен за мен принцип на действие, но дори и да разчитат на плацебо-ефект, пак е нещо. Каквото и да решиш да предприемеш (ти вече си предприела най-правилното, всъщност) според мен е хубаво да натъртваш, че именно това (дето ще го правите/пиете) ще помогне да се освободи съзнанието от стреса, точно от това има нужда детето, компетентно и напълно уверено, за да активира собствените си защитни сили и психика да се бори.

Аз съм такъв род работохолик, с мания за перфектност. Изпадам от време на време в ситуации, в които рева от безсилие, как ще се справя с всичко в срок. И най-големият ми кошмар е някой да ми каже - ела сега да се разходим, да ти се проветри главата. Хич не ми се проветрява нищо, само мисля как си губя времето в тази ненавременна разходка, след като имам толкова много работа. Не си почивам психически, а после изпитвам угризения, че съм се шляла и съм пропиляла толкова време, в което съм можела вече да отметна едикаквоси. Мога да почивам само и единствено ако сама съм решила днес да е почивка - т.е. наложила съм си "днес почивам" с ясното съзнание, че мога да си го позволя (в графика). Ей тогава мога да си изпразня съзнанието. Другото ме натоварва повече.
Пиша го съвсем съзнателно това - когато тръгвате да "проветрявате главата" и да почивате, трябва детето да е убедено, че днес е ден за почивка и може да си го позволи, т.е. няма да се налага утре с нещо да наваксва. Защото има реална опасност да не го приеме като почивка, а като още по-голям срес заради това, което я чака утре като обем работа за отмятане.

Скиорче, как сте? Какво казват светилата, а като сме отворили дума за психиката - как е наборката, държи ли се психически?

# 122
  • Пловдив
мандаринка ,изключително точно си го описала.
Това с почивките е много добро, стига да можеш да почиваш. Лично аз не мога да почивам ако имам работа. Ако случайно някой ми го наложи, става още по-зле, защото усещам как си губя времето вместо да свърша нещо полезно. Става така ,че акълът пак ми е в работата, и нито съм починала, нито работа съм свършила, а накрая идва и мисълта за загубеното време и какво е можело да се свърши.
Това е до темперамент и характер. И аз ,и каката сме така. Малката може да почива и да си губи времето по най-добрият начин, дори и без да направи опит да навакса.

# 123
  • в очите на дъщеря ми
Благодаря Gorg0nzola ще пробвам , защото наистина ме тревожи състоянието на прекрасната, защото НВО-то ще мине и замине, но последствията от този стрес са непредсказуеми.
Въобще не ми се говори за вербалната агресия на определени учители в училището на девойката, обиди, подигравки, незачитане на достойството на ученика са малка част от нещата, които се случват и то по тежки  предмети ( физика напр.) само се моля да няма присъствена РС, защото ще стане страшно, изобщо няма да мога да се озаптя и ще рефлектира върху детето,
мандаринка 100 дадох за капки на Бах, ефект никакъв, ама никакъв, никакъв не видях, още стоят в хладилника

# 124
Светлица, Мамазел освен почивка и да разредите ангажиментите за някакъв период, друго не се сещам.
Аз съм като мандаринка. Не мога да почивам, докато не си свърша нещата. Редовно ходя по почивки с лаптопа и поработвам и доработвам нещо, което е тъпо, защото медали не раздават, но ... характер. Патя си от този характер постоянно, все мен товарят със спешните задачи, постоянно съм тревожна и изнервена. С две думи искрено се радвам на хората, които са над нещата, но това според мен няма как да го научиш. Не съм се справила с тези си проблеми до момента и реален съвет нямам, но пожелавам при вас да мине и замине, защото това не си е работа. Да се стремиш винаги да си перфектен и безгрешен, обикновено те прави доста изнервен човек.

Утре почивен ден! Ура! Нищо, че ще продължаваме борбата с "Опълченците на Шипка".
Хубав ден!

# 125
Момичета, моля за съвет.
..

Светлица, сърцето ми се свива, дано скоро дъщеря ти пак е с добро настроение и енергия, предполагам как и на вас ви е притеснено. От една страна се възхищавам на децата, които искат да показват добри резултати навсякъде. От друга страна, предвид нашата образователна система и предстоящото НВО в седми клас, мисля, че това никак не е нужно, а даже в някои случаи вреди.
Скрит текст:
Аз също се ядосвам с моя син, той пък въобще сякаш не може да се трогне, а ние също сме под напрежение, защото за оставане в сегашното му училище трябват наистина топ резултати. Иска да си остане в училището не само, защото го харесва, а и защото то предлага това, което истински го интерусува и иска да учи, като профили. Обаче пада едно пилеене на времето, едно мотаене ... Но това, което исках по-конкретно да кажа, е че не учи по никакви други предмети, извън математика и БЕЛ. Въобще не се трогва, че получава ниски оценки по другите предмети, нито на кое място в класа е по успех. Ние с баща му се ядосваме донякъде, но от друга страна сме се примирили и даже съгласили с тази линия на поведение - иначе въобще не виждам как би се оправил с времето. На олимпиади не ходи - едвам го накарах да отиде на пръви кръг по математика тази година (предишните и това не правеше), класира се за втори кръг, но въобще не отиде. Ходи си редовно на спорт. Не знам какви ще ги свърши с НВО, но поне ще се успокоявам, че не се е натоварил и преуморил.
Та според мен, вижте колко ви е важно НВО-то и ако и вие сте от тези "нещастници", дето трябва да гоним добър бал, поговорете какви са целите за предстоящите месеци и кои неща могат спокойно да отидат на заден план. Как така ще се натоварва от приказки на учители какво ниво защитават и подобни - всеки си има задачи да си гони и около това трябва да му е организирана програмата.
Аз самата не съм имала различно от 6 по никой предмет като срочна/годишна оценка в училище и сега ми е много странно неговото отношение, но от друга страна, като си помисля колко неща помня в подробности от география, биология, история и прочие - ами малко. Уроците им са пълни с подробности, които не ми се вярва да останат трайно запомнени. Нека слушат в час, все пак да имат представа от темите, и по-лежерно по другите предмети (освен такива, към които отсега имат интерес и смятат да се насочи в гимназиалния етап).

П.П. Има публикувана статистика от ПИ по математика на Регалия.

# 126
Сега ще се похваля, че се озаптих с натискането на наборката 🍹
Не натискам нищо друго освен Мат и БЕЛ... Увеличиха се тренировките по волейбол от 3 на 4 седмично и аз се радвам, защото само физическото натоварване се отразява положително на психическото.
Даже утре ще литнем до Великобритания с нея и ще кацнем 4 часа преди училище в понеделник 🥳🥳🥳 Ще пропусне 1учебен ден, 2 тренировки, школата по БЕЛ и урока по Мат... Е познайте дали ми дреме за учебния ден🤪
Аз също повишавам вътрешното напрежение ако имам задачи, а уж "почивам"
У дома ще подхванем курс срещу пролетната умора с пробиотик, цинк, магнезий, витЦ, Б-комплекс и рибено масло... Иначе продължава капането на чаено дърво като противовирусно и розмарин за концентрация... Даже каката изпитва малчо като го накапва, с какво го ръси 🤣🤣🤣 Ама малчо е бетон 🤣🤣🤣
Казах ви аз преди време, че по миризмата ще ни познаете 😂😂😂

# 127
elf575, благодаря!
Мисля да го купя. Все ще ми върши работа да се подсетя за по-трудните задачи, че после да помогна и нея и да й ги обясня.

Много са натоварени децата и за съжаление им се е паднало да живеят в такова смутно време.
И моята вечер все ми казва, че е притеснена за утрешния ден. Опитвам се да й помагам колкото мога, за да е свършила успешно всичките си задачи и да има по-малко тревоги.
Но напрежението си го има.
Да минава веднъж това НВО.

# 128
  • София
Момичета от София, може ли някой да ми даде контакт на частен учител по математика, ако сметне, че има някакъв шанс да вземе още някой ученик? Нашата учителка уж беше поела ангажимент да ни взима 2 пъти седмично и втория срок (разминават им се смените с щерката), но все по-рядко се случва. А някой път и веднъж пропуска. В момента по никое време направо е мисия невъзможна май. Даже вече и на квартала не държа, стига да се стига за 30-40 мин. от нас. Свекърва ми е учителка. Звъняла е и тя снощи на колеги в други училища, дори тя нищо не е открила. Една от учителките ми каза, че единственото, което може да направи, е да я вземе на 3 март. Laughing
Успя ли да намериш учител?

# 129
  • София
Благодаря ви, че ни мислите! За сега нещата са в процес на проучване къде и как да продължим лечението. (Консервативно или с операция). Във всеки случай каквото и да предприемем, ще трябва да изчакаме 6 седмици за да се повъзстанови. До тук всеки ортопед има някакво различно мнение и различна интерпретация на ЯМР, което още повече ни обърква (не вярвам на никого). Не искам да изпадам в подробности…Тя иска веднага да ходи “под ножа”, за да започне възстановяване и завръщане за следващия сезон, но уви-нещата не са “that simple”. Иначе започна да ходи на рехабилитация за раздвижване и от днес е на училище. Всички деца и учители се грижат за нея, носят й раницата, слагат я на преден чин, дават стол да вдигне крака…Учителите я пускат 5 мин. преди края на часа с две деца- доброволни придружители да отиде спокойно с патериците до другия кабинет, без да се притеснява, че ще я блъсне някое дете по коридорите. Тя ми каза, че само като я видят с шината на крака, я заобикалят отдалече. Много деца и от други класове си предлагат помощта. Беше щастлива, че не е у дома.
Относно психиката…Тя си знае какво преживява. Не плаче, не споделя, усмихва се постоянно- много силен дух е и се налага вместо аз нея, тя мен да успокоява. ☹ Вярва, че това ще я направи по-силна и ще го преодолее.
Ествствено НВО в момента не й/ни е на дневен ред. Тя не се впечатлява много , че наближава. Не знам точно на какво разчита…Опитвам се като не ходи сега на тренировки да я понатисна, но не се поддава.
Да се отчетем и ние с Регалията - 84,5 с три много тъпи грешки в първи модул.
Светлица, милото дете. Не я оставяй да гони максимума на всички фронтове. Аз съм за “енергоспестяващ” подход в 7. клас. Няма какво да се доказват, нито на учителите им пука особено кой какво постигнал. Достатъчно са претоварени, за да поемат и още. Едно пътуване за дълъг уикенд би било добра идея. Трябва да разпусне. А, че хормоните бушуват е ясно - някои ги избива на плач или самосъжаление, други на любов, трети на учене и четене…Само не трябва да ги изпускаме от око в тази “крехка” възраст.

Последна редакция: ср, 02 мар 2022, 21:54 от Skiorche

# 130
  • София
Скиорче, дано изберете най-правилното лечение. Трудно е много, ако лекарите дават разнопосочни мнения. Случи ми се с едно от децата. Голямо чудене беше какво да правим. Е, имаше операция, но по-късно направена.

Та, моята блейка не доразбрала, че миналата събота имала пи по бел и то присъствено (не ми се коментира просто...). Добре, че бяха дали втора дата - днес. Можело и онлайн, но я насметох да отива на място.

Не се трогва момата особено от нищо. Ако знаете как й завиждам...Аз съм като мандаринка - губя си съня от нерви. Малките са повече като мен - притеснителни са. Ама непукизма го е обрала кака им, нищо не е оставила за тях.

# 131
Скиорче, стискам палци всичко да стане по най-добрия възможен начин.
Честит празник! И честит почивен ден. Laughing
То е ясно, че повечето ще го минем като ден за решаване на задачи, тестове и какво ли не още, но все пак.

# 132
Здравейте, дами!
Често влизам да ви чета, другата година синът ми ще е 7 клас.
Много ви моля за препоръки , при кого да го запиша по бел и мат в Регалия?
Имате ли конкретни имена от които сте доволни?
Имам дъщеря в 10 клас и тя ходеше в Междучасие, ( при Шаркова и Михайлова) , но сега искам да опитам в Регалия.
Много моля да ме насочите за конкретни учители.

# 133
  • София
Не знам дали може да се избира в Регалия, моя е при Антоанета Георгиева по математика, занятията бяха онлайн досега и връща всеки път проверено домашно и решенията. Моя му е станало нещо и нито му се учи нито внимава и не мога да знам колко е качествено.

# 134
Малко със закъснение - Честита Баба Марта, пожелавам ви здраве, да сте румени, засмени.
Скрит текст:

И сега да ви честитя и днешния празник.
Скрит текст:

Скиорче, дано всичко се нареди. С вас сме.

Ра, дано и при вас нещата да вървят добре, и да има добри резултати и вести. Чакаме добри новини и от теб.

Общи условия

Активация на акаунт