На море в Гърция 2022 - I

• 83 750
  • 762
  •   1
Отговори
# 450
  • Пловдив
Леле и ние миналата година бяхме с бебе на 10 месеца на Тасос изобщо не се бях сетила да проверявам за лекар и болница. И добре, че всичко беше наред. Макар че тръгнах с убеждението, че все пак има доста хора там , все ще има медицински център като на нашето море.
Ние си ходим всяка година при една и съща жена да спим и разчитаме на нея да ни съдейства с превода при евентуални спешни ситуации.

Тасос е пренаселен само в северната част според мен. На юг е много спокойно.
А това с побългаряването няма да го коментирам- ние също сме българи и ходим там, обидно ще ми е някой да ме отбягва заради националността ми.

# 451
Благодаря много за препоръките! Ще ги взема предвид!

За побългаряването - обидно би било, ако го прави някой външен човек, когато човек сам говори за себи си/все пак и ние сме българи/ не може да е обида, а си е самооценка. За мен напълно и реална - не ми харесва в какво превърнахме нашите курорти, не ми харесва и в какво се превърнаха гръцките курорти посещавани от много българи - съвсем съзнателно търся друг тип почивка!

# 452
На Амулиани няма болница, само медицински пункт. За Тасос мисля, че също е медицински център.
Н
В Принос на Тасос има болница. Наложи се да посетим там педиатрията, защото дъщеря ми си извади рамото. Реагира ха бързо, адекватно и докторката беше много мила, спокойна и говореше български.
Да не се налага де. Че е много неприятно.

# 453
Здравейте.
Харесах една вила в Неа Врасна, на първа линия, на около километър от центъра.
Някой дали знае плажовете в района какви са?

# 454
Здравейте.
Харесах една вила в Неа Врасна, на първа линия, на около километър от центъра.
Някой дали знае плажовете в района какви са?
В Неа Врасна плажът е голям и относително широк, покрит с малки камъчета. Били сме в централната му градска част, не знам как е в останалите посоки. Това, което мога да каже, и което не ми допадна и заради това, че детето ни беше на година-две по онова време, е че морето там е относително бурно и по-скоро рязко става дълбоко. И на плажовете на Лефкада например рязко става дълбоко, но място за сравнение няма. Чистотата и цвета на водата също не ме впечатлиха. Не бих повторила.

# 455
  • София

А това с побългаряването няма да го коментирам- ние също сме българи и ходим там, обидно ще ми е някой да ме отбягва заради националността ми.
Под  "побългаряване" разбирам да са го превърнали като нашето Черноморие, калпави услуги за много пари.
 За Тасос мога да кажа , че е "превзет " от румънски туристи. Нямаше да ми пречат ако не бяха толкова нагли  като шофьори, а и са леко несъобразителни. В една таверна се навряха 2-3 деца барабар с майката под масата ни докато вечеряхме за да гледат една котка която се скри от тях в краката ми. Не ми беше приятно Smile
От балканските туристи  румънците са ми най-несимпатични така да го кажа. Сърбите са малко шумни , но са си ок. Българските туристи са най- тихи и не създават проблеми, това и гърци (наши домакини) са ми го казвали, македонците са като нас горе-долу.
Това с отпадане на мерките е чудесна новина, която очаквах. Ще може да си пътуваме без да се съобразяваме с тестове сертификати и ваксини, както преди. Качването на ферибота и дали ще успеем да се вместим в оставащите часовете  от теста на детето ми беше сериозно притеснение миналото лято.

# 456
Не е побългаряване това на Тасос, а порумънчване Simple Smile българите са малцинство спрямо северните съседи и това започва да се забелязва на ферибота още от края на май. Факт е, че през юли и август по-предпочитаните плажове на острова са пренаселени.

На Амулиани много малка част от настаняването е в Букинг. Всичко, което се предлага на острова, е в общинския сайт на 1-ва страница, но трябва да се търсят хотелите/къщите чрез личен контакт.

За Silvyyyy - Скиатос е тежко туристическа дестинация, по-скоро Скопелос препоръчвам, Нео Клима. Или Лимнос, там си е спокойно.

Елмайра, за колите не знам, затова не съм отговорила. По мои наблюдения обаче немалка част от автомобилите, които карат самите гърци, нямат Евро 5.

Цитат
Това с отпадане на мерките е чудесна новина, която очаквах. Ще може да си пътуваме без да се съобразяваме с тестове сертификати и ваксини, както преди. Качването на ферибота и дали ще успеем да се вместим в оставащите часовете  от теста на детето ми беше сериозно притеснение миналото лято.
Не че не сме пътували и през двете години на пандемията, но аз все още не мога да повярвам напълно, че отново ще го правим свободно, както през 2019 г. За мен всички тези ограничения бяха голям showstopper, не толкова фактологически, колкото емоционално. Дето вика мъжът ми - "докато не минеш границата, не вярваш"!

# 457
Благодаря ви, Звънче и Параход - Лимнос ме заплени определено, чакам мъжа ми да се прибере от работа  за да го мислим дружно - имам обаче чувството, че е точно това, което търсим!

# 458
Чети темите назад, има много хубави отзиви Simple Smile Вероятно и на вас ще ви хареса.

Но имай предвид, че островът не е зелен като Тасос, Корфу, Лефкада, северна Евия - кафяв е Simple Smile

# 459
  • Хасково
Сега сме с бебе на годинка и искаме да намерим вила до плажа в селце/градче, което да е с плитък пясъчен плаж на някой от трите ръкава. Ще обиколим и околните, но тъй като в най-горещото ще трябва да се прибираме, да можем поне единия път да сме на близо. Гледах Ormos Panagias, но доколкото разбрах в самото село плажът не е толкова хубав. Атон пък ми е съвсем непознат. Моля ви за съвет Simple Smile и още един въпрос - колебаех се и за Тасос и Амулиани, но ако спешно ни потрябва педиатър/болница има ли такива? И също на Тасос навсякъде ли има оси/пчели или само около дърветата. Били сме само за ден и не си спомням на кой плаж точно бяхме, но мъжът ми настъпа оса при излизането от водата и беше гадно.
Плажът е дори прекрасен (Трани Амуда), но един хълм/нос го дели от Ормос Панагияс, с кола се ходи. Пък и то е пристанище с няколко кръчми, не е град/село в истинския смисъл на думата.
На Тасос пчелите не са повече, отколкото навсякъде другаде в Гърция, но болница няма. Има медицински център, който е сравнително добре оборудван, но не е болница. На Амулиани има селски фелдшер всичко на всичко.
Ако това с медицинското обслужване е толкова важно за вас, препоръчвам да отседнете в Никити. В селото има педиатър и е най-близкото на Халкидики до болницата, обслужваща ръкавите - в Полигирос, а има и по-малък мед. център в Агиос Николаос. Плажът не е идеален, но е ОК, основно пясък с малко камъни и плитък, на 2-3-5 километра има чудесни плажове.
Т.е. Геракини, Метаморфози и т.н. са по-близо, но там пък плажовете хептен не струват.

Вече ако не държите да сте баш до болницата, има и други варианти.
Здравей, не държим да сме до болница, просто преди две години имахме ситуация и се наложи да посетим тази в Полигирос. Просто искам да знам, че не дай боже може да стигнем до там с кола, а не да чакаме ферибот Simple Smile

# 460
  • София
В интерес на истината, със сериозен барутарник сме били в Солун. Не сме имали проблем, но спазваме без отклонения правилата, особено паркирането и не са имали повод да ни проверяват.

# 461
Здравей, не държим да сме до болница, просто преди две години имахме ситуация и се наложи да посетим тази в Полигирос. Просто искам да знам, че не дай боже може да стигнем до там с кола, а не да чакаме ферибот Simple Smile
Ако километрите не са от голямо значение и искате всичко да е на едно място, както е в градчетата на Касандра - плаж, хотел, заведения, оживление, Сарти е мястото на Ситония. Лично аз с малко бебе съм предпочитала Торони и Каламици, но на Торони плажът е дълбок, а пък на Каламици е чудесен, но селцето е съвсем мъничко.
На Атон хубав плаж е Кумица, край Неа Рода, но също започва извън градчето.

# 462
Понеже и ние мислим да водим бебето по гръцко, дайте идеи за места. На плаж ще сме само сутрин и вечер, така че е добре през деня да има и нещо друго за правене на сянка. Идеята е да ходим най-късно юни преди големите жеги. Нещо с близост гора или пък не съвсем малко село само с две кръчми? Предложението за Никити ми хареса на първо четене, ще разгледам. Приемам и други идеи, за места, които да са достъпни с кола. Simple Smile

# 463
Гора има на плажа в Лагомандра. Близо е до Никити, но доста извън града. Около плажовете след Порто Карас - също. Вурвуру е сравнително гористо, но не навсякъде.

На Керамоти има горичка между къщите и плажа. В края на Ставрос, в посока Олимпиада, където е по-хубавият плаж, също има пършива горичка, в която се оставят колите.

Разбира се, Скала Потамия на Тасос, изцяло е планина с иглолистна растителност фонът зад селото.

Но принципно гръцките населени места са доста гъсто застроени, място за гори там няма Simple Smile Или таверни и инфраструктура, или гори, няма как и двете.

# 464
Благодаря, Параход, ще разгледам предложенията Simple Smile То и аз не знам как да го организираме, като нито имам голям опит с бебе, още по-малко с бебе на море Joy Чудя се как да уплътним времето, че хем да не сме си в апартамента цял ден, хем да не сме по жегата съвсем. Не търся чак преходи или някакъв план максимум, а лежерна почивка. Нашето ходене на море преди бебето беше на плаж до залез и после навън, но е ясно, че няма как да е същото. Та може и акцентът да не е супер плаж, а по-живописно село, знам ли и аз.

Общи условия

Активация на акаунт