На море в Гърция 2022 - I

• 83 703
  • 762
  •   1
Отговори
# 525
  • софия
Идвам да похваля за коректност хотелче в Переа до Солун. Харесваме селцето - така или иначе в Солун е ад с паркирането и ползваме платен паркинг, по цял ден кръстосваме и предпочитаме сутрин (и понякога вечер) спокойно да седнем на морето. Бяхме резервирали и предплатили всички нощувки за Великден. Поради неочаквани обстоятелства за поредна година ни се прецаква великденско пътуване. Писах на хотела и въпреки че вече беше минало време за безплатна отмяна на резервацията, ни върнаха пълната сума с мили пожелания. При следващо пътуване натам няма изобщо да търся къде да спим.

# 526
Като цяло гърците не отказват да върнат предплатена сума. Поне моите впечатления са такива. Последните 2 години, не по своя вина, направих дива собственичка на хотел в Неа Ираклица. Както писах по-назад, пътуваме голяма компания. Бях запазила за 28 човека за лято 2020. Първо семейство от Австрия се отказа да пътува заради Ковид - ок, издаде им ваучер с валидност година. След тях заради тестовете се разколеба почти цялата компания. Няма проблем, издаде ваучери за следващата година за всички ни.... Лято 2021 отидохме, без семейството от Австрия. На тях просто им върна депозита без да коментира. Реално имаше всички основания да не го прави.
За това лято съм запазила 9 студиа в средата на юли за същата компания, на друго място. Собственичката ни познава и изобщо отказа предплащане.
За сравнение ще кажа само, че в бг миналото лято отказаха да ми запазят студио за трима при положение, че говоря с тях по телефона, обяснявам че сме на път и ще пристигнем при тях до няколко часа.... не било сигурно, а междувременно можело да дойде друг турист Anguished
В това отношение гърците са доста по-надеждни и коректни от нас.

Последна редакция: пт, 22 апр 2022, 20:07 от Light Beam

# 527
Привет! В дилема съм дали да резервирам почивка в Гърция, тъй като в никой новинарски сайт, не виждам информация относно отпадането на сертификатите от 1-ви май при влизане в държавата. На много места пишат, че ще отпаднат от 1-ви май само сертификатите за ресторантите и магазините и тези на ваксинираните, а при самото влизане си остава изискването за ПСР за неваксинирани. Притесняваме, че се изисква ПСР и за деца (поне така съм чувала) и още повече ако някой от нас се разболее и цялото семейство да заседнем там под карантина без да можем да се върнем. Ако някой има информация как стоят нещата с разболели се с Ковид в Гърция, ще съм много благодарна. Изобщо имам много притеснения, прочетох първа страница, но не намирам нищо за отпадане на сертификати или разболели се в Гърция. Вече 4-та година отменяме ходенето до Гърция и ми се иска най-накрая и ние да отидем там.

# 528
  • София
Привет! В дилема съм дали да резервирам почивка в Гърция, тъй като в никой новинарски сайт, не виждам информация относно отпадането на сертификатите от 1-ви май при влизане в държавата. На много места пишат, че ще отпаднат от 1-ви май само сертификатите за ресторантите и магазините и тези на ваксинираните, а при самото влизане си остава изискването за ПСР за неваксинирани. Притесняваме, че се изисква ПСР и за деца (поне така съм чувала) и още повече ако някой от нас се разболее и цялото семейство да заседнем там под карантина без да можем да се върнем. Ако някой има информация как стоят нещата с разболели се с Ковид в Гърция, ще съм много благодарна. Изобщо имам много притеснения, прочетох първа страница, но не намирам нищо за отпадане на сертификати или разболели се в Гърция. Вече 4-та година отменяме ходенето до Гърция и ми се иска най-накрая и ние да отидем там.

В Групата във Фейсбук ГКПП Кулата - Промахонас / Kulata - Promachonas / един от модераторите- Radostina Grampas е писала преди седмица това :
 "Добро утро.
Вече няколко пъти обяснихме, откъде идва това объркване. Отмяна на граничните мерки, става на реципрочен принцип.
Това имаше предвид министър Плеврис, когато каза, че в следващите дни, че се обяви и падането на изискванията за границата.
Заповедта за влизане в Бг( с тестове и сертификати) е до 15.05.
Няма да има изисквания за Гърция, бъдете спокойни.
Очаква се , ФЕК да има този уикенд."
Най-вероятно съвсем скоро  ще се появи официално информация.
 Ако не отменят серификати и тестове за преминаване на границата освен ПСР важат и антигенни тестове, а те са значително по-евтини. За децата беше над определена възраст( над 12г. мисля )

# 529
  • София
Ето ти официален сайт - точка А. Пише, че тестове ще се искат до 1 май. https://travel.gov.gr/#/

# 530
Всъщност https://travel.gov.gr/#/ казва само, че сега действащите изисквания са валидни до 1 май. Чакаме новото решение официално, днес все пак е първи работен ден след дълги празници. А какво устно казал Плеврис - verba volant scripta manent.

# 531
За децата беше над определена възраст( над 12г. мисля )
Това е оптимистично, за дечко на 7 години се притеснявах дали му е нужен ПСР и за мъжа ми също, понеже той няма сертификат, а аз имам. Освен да изчакам още за резервацията, само дано от чакане да не изпуснем хубавите стаи.

# 532
За децата беше над определена възраст( над 12г. мисля )
Това е оптимистично, за дечко на 7 години се притеснявах дали му е нужен ПСР и за мъжа ми също, понеже той няма сертификат, а аз имам. Освен да изчакам още за резервацията, само дано от чакане да не изпуснем хубавите стаи.
Може да Ви е оптимистично, но не е вярно! Сертификати се изискват за деца над 5г. Не е нужно да е ПСР, може да е бърз /антигенен/ тест. Всички индикации са, че изискванията за влизане в Гърция ще отпаднат от 01.05. Можете да изчакате , но дори и да се наложи тест, не е толкова страшно.

# 533
  • Русе
Параход би ли споделила къде бяхте отседнали във Финикунда? Аз резервирах вече, но моята жена нещо се колебае и още се оглеждаме.

# 534
В Estia, много приятен хотел със страхотни домакини, но чувам, че значително са вдигнали цените, особено във високия сезон (ние бяхме преди около пет години през юни). Та поради това се въздържам да го препоръчвам.

# 535
  • Русе
Благодаря! Наистина цените са доста нагоре.

# 536
Здравейте, мами. Компания от 10-на души сме и сме се ориентирали към Гърция. Досега сме ходили само на къмпинги, но ви моля за помощ. Може ли да ни препоръчате вила в района на Халкидики, сравнително близо до морето. Бюджетът е от 100-на лв на човек. В краен случай някое приятно хотелче със закуска Simple Smile Благодаря ви предварително Simple Smile

Последна редакция: вт, 26 апр 2022, 21:57 от jeni91

# 537
Здравейте, спрели сме на Парга за лятна почивка и искам да попитам ако знаете в началото на септември топличко ли е и подходящо ли е за почивка с дете на годинка. Нямаме много избор за отпуск , само септември за седмица, другият вариант на мъжът ми е края на юли, но пък само за 4 дни, което ми се вижда недостатъчно за дългото пътуване.

Последна редакция: вт, 26 апр 2022, 22:26 от I*Belive*in*Angels

# 538
Здравейте, спрели сме на Прага за лятна почивка и искам да попитам…
Прага не е в Гърция.

# 539
  • София
Здравейте, спрели сме на Прага за лятна почивка и искам да попитам…
Прага не е в Гърция.
Вероятно има предвид Парга. И началото на септември е хубаво времето в общия случай. За съжаление са възможни и поройни дъждове, нищо не може да се гарантира.

Последна редакция: вт, 26 апр 2022, 22:42 от миленка_д

Общи условия

Активация на акаунт