Шестокласници 2022/2023 - Тема 1

• 40 910
  • 749
  •   1
Отговори
# 135
От 17 години работя в Професионална гимназия и много уважавам професионалното образование. Не отричам достойнствата на МГ и ЕГ, но не всеки има сили за там и в това няма лошо. Професионалната гимназия дава професия със средното образование, което си е плюс, независимо дали детето ще продължи да учи или не. Особено, ако не продължи. В живота има нужда както от учители, доктори, адвокати, така и от строители, шивачи, обущари, водопроводчици, елтехници, да не пропускаме хлебари, сладкари, готвачи... Срамен труд няма.

# 136
Абсолютно! За моя близка в София най- трудно се оказа да си намери чистачка за жилището.
Имах съученички, които след завършване на МГ- то не продължиха висше образование и с една гола математическа гимназия трудно си намират работа 
Така че нямам проблем детето да учи професионална гимназия  В моя град има икономическа, строителна, по електротехника. За тях не става. Икономика е добре, но трябва математика. Има и още една за кадри за лека промишленост. Там има специалности рекламна графика, туризъм, асистент на дентален лекар. Които като ги гледаме с детето му допадат. Но това училище е с много лоша слава като поведение на възпитаниците. И идват притесненията.

# 137
Ами да. То основно затова всички гонят топ гимназиите. Не щото на всички деца много им се учи баш език/математика или имат максимален капацитет, а защото родителите разчитат на по-прилична среда. Въпреки че и там няма гаранции, но поне не е турбо зле.
И ако в бг това разграничение не беше толкова силно, аз също бих се съгласила че е хубаво всеки да прави това което му харесва. Само че тук риска за детето (особено в голям град) да попадне в лоша среда избирайки училище с недобра слава е огромен.

# 138
Когато аз учих МГ, имаше 3 паралелки по 25-6 ученика.  ЕГ с 3 паралелки и реална гимназия пак с 3 паралелки, останалото техникуми. Градът беше 70000 души. Сега градът е пак толкова голям. В МГ сега има 6 паралелки, в ЕГ също 6 и хуманитарна гимназия пак с 6. Техникумите, които бяха навремето, сега професионални гимназии замряха и там отиват децата, които са с най- нисък успех, отделно са и малко на брой. Пък после няма кадри, но това е друга тема.

# 139
Защо да не става за Строителната? Какви специалности предлага вашата?
Нашата предлага освен традиционни строителни - Строителство и архитектура, Водно строителство, Геодезия, също така и модерни като Интериорен дизайн, Графичен дизайн, Компютърна графика, Брокер на недвижими имоти. Моята щерка много се ентусиазират като правим у дома дребни ремонти - сваля старателно тапети часове наред, опитва се да помага при лепене на тапети, боядисване и т.н.

# 140
Ама това със свалянето на тапети каква връзка има с техн.чертане например което би учила в такъв техникум? Там не само математика, ами и пространствено мислене трябва, което дори усложнява задачата..

# 141
Има специалност "Строителство и архитектура" има специалност "Сухо строителство". Втората се занимава точно с вътрешни довършителни работи - тапети, бояджийство, шпакловки, фаянс. Първата подготвя технически ръководители за строежите и те също минават обучение по всичко от зидарии, през мазилки, бояджийство и фаянс. При тях вече е техническото чертане е по-застъпено.
Професия "геодезист" е много хубава, но там наистина има малко повече математика. В същото време е много благодатна, защото освен работа като геодезист в такава фирма, може да се започне и работа в кадастъра, което я прави подходяща и за момичета.
"Интериорен дизайн" е с много часове свързани с изкуството като рисуване, перспектива, ергономия... Има ателиета за керамика при нас, учениците ни редовно печелят призови места в състезанията по професии сред професионалните гимназии в тази сфера.
"Брокер на недвижими имоти" - половината програма е от икономика, половината от строителство и архитектура. Много актуална професия си е.
За компютърна графика и графичен дизайн няма и да коментирам.
В моя областен град Професионалните гимназии по икономика и туризъм са много желание и там се влиза с висок бал като за ЕГ и дори МГ. Всъщност в нашето МГ баловете са малко по-ниски от тези в СМГ, което не пречи на учениците ни да влизат в националния отбор по математика.
Не съм против МГ и ЕГ, но не всяко дете е за тях. И да, моето със СОПа, ако реша може да влезе / да остане в ЕГ, където учи и сега, но дали ще е най-доброто за нея, предвид факта, че тя не е сигурно дали ще има сили за висше, докато от ПГ има възможност да излезе с професия, която е подходяща за нейните особености и да работи по специалността си, а пък ако реши да учи нещо друго, никой не би й попречил. За да е щастлив и удовлетворен един човек е важно да се насочи натам, накъдето му стигат възможностите, а не да се мъчи в нещо, за което няма сили да учи и да работи.

# 142
Има специалност "Строителство и архитектура" има специалност "Сухо строителство". Втората се занимава точно с вътрешни довършителни работи - тапети, бояджийство, шпакловки, фаянс. Първата подготвя технически ръководители за строежите и те също минават обучение по всичко от зидарии, през мазилки, бояджийство и фаянс. При тях вече е техническото чертане е по-застъпено.
Професия "геодезист" е много хубава, но там наистина има малко повече математика. В същото време е много благодатна, защото освен работа като геодезист в такава фирма, може да се започне и работа в кадастъра, което я прави подходяща и за момичета.
"Интериорен дизайн" е с много часове свързани с изкуството като рисуване, перспектива, ергономия... Има ателиета за керамика при нас, учениците ни редовно печелят призови места в състезанията по професии сред професионалните гимназии в тази сфера.
"Брокер на недвижими имоти" - половината програма е от икономика, половината от строителство и архитектура. Много актуална професия си е.
За компютърна графика и графичен дизайн няма и да коментирам.
В моя областен град Професионалните гимназии по икономика и туризъм са много желание и там се влиза с висок бал като за ЕГ и дори МГ. Всъщност в нашето МГ баловете са малко по-ниски от тези в СМГ, което не пречи на учениците ни да влизат в националния отбор по математика.
Не съм против МГ и ЕГ, но не всяко дете е за тях. И да, моето със СОПа, ако реша може да влезе / да остане в ЕГ, където учи и сега, но дали ще е най-доброто за нея, предвид факта, че тя не е сигурно дали ще има сили за висше, докато от ПГ има възможност да излезе с професия, която е подходяща за нейните особености и да работи по специалността си, а пък ако реши да учи нещо друго, никой не би й попречил. За да е щастлив и удовлетворен един човек е важно да се насочи натам, накъдето му стигат възможностите, а не да се мъчи в нещо, за което няма сили да учи и да работи.

# 143
Мама Ру не става заради математиката, техническото чертане. Само с пространственото мислене и компютърни изображения е на ти. Та затова мисля че не става, не очаквам да я приемат. А специалностите са водно, транспортно стр., стр. на пътища, геодезия и строителство и архитектура. От тях само последните две са подходящи.

Последна редакция: пн, 16 май 2022, 08:58 от laurentin

# 144
Тогава виж дали нямате специалност като интериорен дизайн или компютърна графика/ графичен дизайн. Гледам, че имате рекламна графика, което е същото почти и е хубава специалност. Заложете на силните страни на детето и няма да сбъркате. А и има още две години до края на седми клас, човек трябва да опита.
По отношение на гимназията, която подготвя кадри за промишлеността. Проучи от първо лице, от родителите на деца, които учат там как стои въпросът точно. Може да се окаже, че лошата слава на училището да не е особено заслужена. И при нас има такива гимназии четири на брой, които се борят за оцеляване, но едната (промишлената) доста усилено се бори с тази си слава, работи по проекти, води деца на практики в чужбина и да, дава образование на не особено ученолюбивите и дисциплинирани ученици. Може пък наистина да намират подход да работят и с тях, знам ли.

Последна редакция: пн, 16 май 2022, 09:00 от Mama Ru

# 145
Ами аз ако имах дъщеря.. не бих я стимулирала да става фаянсаджийка, ако ще грам идея да си няма от математика. Добре си давам сметка че капацитета на всяко дете е различен, но въпреки това бих стимулирала максимално за гимназия с по-подходяща среда. Дето се казва бих приела да е най-слабото сред силни.
В класа ми навремето, много силен клас имаше един-двама души които не бяха за там. Ами от сегашна позиция ги оценявам като достатъчно успешни и мисля че ако бяха в среда - ниска топка, нямаше да бъдат такива.

# 146
Аз съм завършила МГ, мъжът ми средно професионално. Запознахме се в универсиет по икономика, аз зубър, той с оценки 3 и 4 основно. Аз се уморих след висшето да уча и сега не съм особено гъвкава, а той все още не се плаши от новото, има технически знания и усет (това му е средното) и е по-гъвкав. Синът ми се е метнал на него, хем е любознателен, хем не иска да учи машинално поднесения материал в училище. Упорит е, но само в това което го влече. За съжеление в момента това са компютрите и английския. Компютрите за мен с аминус, защото искам да опазим зрението повече време, колкото и платени да са ИТ професиите. Определено не иска да се напъва по математика, а аз я обожавах. Лесно учи езици, но в този глобален свят вече това не е кой зае какво умение. Дразня се, защото знам, че ако се напъне ще изкарва по-високи оценки,,  но той се инати срещу зубърския формат Simple Smile. Проблемът ми е, че също е по-свит, не разбира от груби мъжки шеги  и мисля, че няма да се чувства добре в грубата среда на средно професионално с мъжка професия. А там би му било интересно. В нашия град най-лоша слава с дисциплината заради предимно момчета с висок тестостерон имат строителния и спортното училище. И аз ще съм спокойна за него ако е в МГ или ЕГ, но мисля, че той няма да иска да се състезава с темпото наложено там, а и от своя личен опит мисля, че там се раждат особен вид хора, които трябва или да продължат в подходяща академична среда или често се провалят в практическия живот. Simple Smile Много неученолюбиви в младостта примери имам, които сега се приспособяват и продължават да учат. Та и аз съм с дилема - практическа професия, с която се оцелява лесно и не се хвърчи в облаците съчетана с по-хард среда или зор в елитно училище, което дава осонова за по-лесен прием в университет, но накрая пак не е сигурно. Хем ми се иска да е практически по-ориентиран преди да избере висешето, хем практическите училища може да не му дадат добра база за да продължи по-нататък и ще трябва да оцелява в по-шарена среда.

Последна редакция: пн, 16 май 2022, 11:39 от Sparkles

# 147
Училището на моите деца (1 и 5 клас ) след седми е ЕГ. Ами средата в класа не е по-добра от средата в някои ПГ, макар и не толкова елитни. Лично наблюдение.

Последна редакция: пн, 16 май 2022, 12:41 от Mama Ru

# 148
  • софия
Вчера една майка на шестокласник ми спомена, че имало планове на МОН оценките в свидетелството за основно образование да се формират като средноаритметични от 5, 6 и 7 клас. Аз нещо тази информация съм я пропуснала- знаете ли дали е така? Прието ли е от МОН? Основно ме вълнува заради кандидатстването след 7 клас- дъщеря ми е между 5 и 6 по математика, учителката прецени да и напише 5 за първия срок, сега пак е с подобни оценки и взех леко да се притеснявам

# 149
  • София
Ако имаше такива планове за нашия набор, трябваше да ги реализират нормативно преди началото на тази учебна година. По принцип подобни промени се правят преди започване на съответния образователен етап.

Общи условия

Активация на акаунт