Шестокласници 2022/2023 - Тема 1

• 40 905
  • 749
  •   1
Отговори
# 120
Лорентин, аз оставих СОПа на моето и изрично говорих с класната да не я местят от първия чин. Цяла година сяда сама, сега в края на годината се върна присъствено едно момченце, с което имат обща приказка и май сега той сяда при нея. Казах й, че може, ако не си пречат. До тук проблем, пу-пу, нямаме, учителите са доволни от дисциплината й и старанието и я подкрепят.
За приемането, не я приемат децата. Порвокират я с уж невинни реплики. И те са буен клас, не са и много единни. Ще утикаме две години и ще кандидатства в професионална гимназия.
Тези дни имаха патронен празник. Тя искаше да се запише на футбол, но й отказали, защото съучениците й заплашили, че ако тя се включи те няма да играят с нея. Стана й мъчно и си взе топката от вкъщи, за да не скучае. Да, ама момичета й взели топката, но нея не включили в игра с тях. На тях им било скучно и тя, глупачето, що да не им даде топката си. Тя нали е свикнала да е сама и да си скучае? Кипнах. Казах й, че тези момичета са използвачки. А тя не разбира, нещо лошо нямало да си даде личната топка те да се забавляват, а тя да гледа отстрани.
А вчера изпращахме дванайсетокласниците в ПГ, където работя и едно момче получи персонална награда по желание на майка на дете с увреждане, защото защитил сина й от агресивен шофьор пред училището. И си мислех за разликата между нашата професионална гимназия и елитното училище на моите деца. И за човечността и емпатията на неелитните ученици, на онези с Добър (4), пред "елитните", които влизат някъде по адрес.

# 121
И аз в кюпа с дете, което не се вписва особено. Докато другите натискат и щипят гопсожиците и псуват на поразия моят син си закрива очите като види изваден пъп и се възмущава. Момчетата си говорят един на друг на 'грозен', 'тъпанар' и пак са приятели, а той се засяга ако някой подхвърли нещо. Не се вписва в общия тон.Иска му се да води с някой нормален разговор, но в момента се надпреварват с простотии. Мисля че е и масовото трениране на футбол може да допринася, защото като чувам как им викат треньорите (до нас тренират) сигурно идеята е да развият спортен хъс, ми става ясно защо нямат толератност към тези, които футболът не ги влече и ако игарят ще им развалят игарата. В училище по физическо момчетата играят само футбол, момичетата стоят, а моят понякога игра с някое дете баскетбол. Мъчно ми е. добро дете е, а е самотен, но явно седенето в къщи с мен си казва думата, не е минал през школовката на 4 години отракване в занималня и очаква или общуване като с възрастен без простотии или непреднамерено и незлобно като с по-малки деца. Каквото такова, явно има и други като него, дано се намерят в по-горните класове. И в друга тема май писах, интересно, че на село децата не са такива, едно високо, друго ниско, трето пълно, всяко с някаква особеност в характера, приемат се, търсят се и се чувстват комфортно с различията си. Така мисля бяхме едно време на тази възраст. Футбол с тях играе без да се притеснява. В класа всяко различие се коментира и осмива, и то не само при него, дори и популярните деца едно друго се обиждат, но явно само той не смята това за нормално.

Последна редакция: пт, 13 май 2022, 17:25 от Sparkles

# 122
Вие от небето ли падате?
Погледайте ги тия деца тайно през някое междучасие в двора.
Моя седи на последен чин заради лоша дисциплина. С очила е отново, и аз искам да седи на първи чин, ама няма. Местят ежеседмично.

# 123
Наблюдавам ученици 8-12 клас ежедневно по няколко часа на ден. И да, има по-свити, има и много оперени. Има възпитани, има невъзпитани на чак арогантни. Има учещи, има неучащи. Има пречещи, има непречещи.
Децата са различни, но като цяло са огледало на семейството. Като се стигне до идването на родител в училище, рядко държанието е по-различно от това на детето, т.е на ученика.
И да, от долу идват все по-буйни и отворени.

# 124
Мама Ру, моето до миналата година като беше на ресурсно също я местеха непрекъснато. Тази година я освободиха, нямала нужда вече от помощ. И пак я местят. Детето, което я обижда ходи на футбол. Тя нали е Мария и се обръща към нея с "Мара отварачката". Моето даже не знае какво е това, но много се обижда. И седят заедно по мат. И съответно, дисциплината на буйното дете е в ред, но успехът на моето пада. Викат непрекъснато родителите на непослушните деца в училище, работи психоложката с тях, но ефект няма.
Мечтая си да имат единични чинове.
Или пък непослушните сами на чин. Защо да пречат на послушните?

# 125
Лорентин, не ми идва на ум полезен ход. Може би да подадеш жалба заради обидите към детето. За тормоз. Това си у вербален тормоз и са длъжни да работят по случая. Да искаш среща с директор, училищен психолог/ педагогически съветник и класен по този повод? Ужасно е. И реално учителите никога не са чули и видели такова нещо.

# 126
Ужас, като чета и чукам на дърво. Неможе ли да искате среща с класния ръководител, родителите на тези деца и училищния психолог.
Детето ми е 5клас в ново училище първа година. Целият клас е така, децата кандидатстваха, та бяха нови един за друг. Късмет ли е какво е и аз незнам много сплотен клас са. Възпитани деца, няма нито една забележка към, нито едно дете. На последната родителска среща само ги хвалеха. Даже учителката по география влезе погледа ни и каза, че само ни благодари,че сме възпитали такива деца. Аз бях направо на седмото небе. Детето ми до 4клас беше в клас с много лоша дисциплина, дъх не ми оставаше всекидневно да говоря кое е правилно и кое не. Не е лошо дете, но ако беше останало с онези деца, щеше да стане като тях, той си беше като тях, затова като дойде ковид и минаха онлайн аз лично се радвах. Затова му 'скъсах' задника 😉 от учене, школи и уроци по математика, за да го махна от там и да иде в по-добро училище събра 1 торба медали по математика. Еййй изреши света и то не заради МГто или заради математиката, нито заради сегашните му учители, а защото исках друга среда, защото пред очите ми доброто ми детенце в 1ви клас, за 3години /4клас беше повече онлайн/ детето ми се превърна в 'невъзпитано', в лошо момче, което рита!, и това с децата от класа. В школите, 2пъти седмично, с другите деца там той беше различен е как да го оставя там. Тази година си е моето дете, играят си всички заедно, всички станаха приятели, имаше едно момче, което ритна друго и го преместиха в другия клас за три дни. Събра се съвет ли какво в училището и детето вече е 'б' клас, за всички това беше страхотен урок. От тогава са много сплотени.
Въпреки усилията ни, знам че класът ни е жив късмет, но съм спокойна.

# 127
Моята донесе Добър по математика на писмено изпитване. Доволна съм. За дете с нейните затруднения си е голямо постижение.

# 128
Моята донесе Добър по математика на писмено изпитване. Доволна съм. За дете с нейните затруднения си е голямо постижение.
Само да допълня и при тази трудност и обем на материала, който се очакваше да усвоят тази година ...

# 129
Браво Мама Ру на детето!
Правихме оплакване. Викаха родителите на обиждача. Спря временно, но пак започна. Бяха стигнали дотам да се бият момчета в час, по други човоди! Имат си една група герои в класа, силно развити в неправилна посока. А училището е най-елитното в града, областен, не е много малък. Сигурно в други претенциозни училища не е така, но до това живеем.

# 130
Ужас, като чета и чукам на дърво. Неможе ли да искате среща с класния ръководител, родителите на тези деца и училищния психолог.
Детето ми е 5клас в ново училище първа година. Целият клас е така, децата кандидатстваха, та бяха нови един за друг. Късмет ли е какво е и аз незнам много сплотен клас са. Възпитани деца, няма нито една забележка към, нито едно дете. На последната родителска среща само ги хвалеха. Даже учителката по география влезе погледа ни и каза, че само ни благодари,че сме възпитали такива деца. Аз бях направо на седмото небе. Детето ми до 4клас беше в клас с много лоша дисциплина, дъх не ми оставаше всекидневно да говоря кое е правилно и кое не. Не е лошо дете, но ако беше останало с онези деца, щеше да стане като тях, той си беше като тях, затова като дойде ковид и минаха онлайн аз лично се радвах. Затова му 'скъсах' задника 😉 от учене, школи и уроци по математика, за да го махна от там и да иде в по-добро училище събра 1 торба медали по математика. Еййй изреши света и то не заради МГто или заради математиката, нито заради сегашните му учители, а защото исках друга среда, защото пред очите ми доброто ми детенце в 1ви клас, за 3години /4клас беше повече онлайн/ детето ми се превърна в 'невъзпитано', в лошо момче, което рита!, и това с децата от класа. В школите, 2пъти седмично, с другите деца там той беше различен е как да го оставя там. Тази година си е моето дете, играят си всички заедно, всички станаха приятели, имаше едно момче, което ритна друго и го преместиха в другия клас за три дни. Събра се съвет ли какво в училището и детето вече е 'б' клас, за всички това беше страхотен урок. От тогава са много сплотени.
Въпреки усилията ни, знам че класът ни е жив късмет, но съм спокойна.

Абсолютно съм съгласна с това, че в мат. гимназии най-голямата печалба за децата е подбраната среда. Децата все едно са избирани преди всичко да са от добри и културни семейства. А математическият подбор сякаш остава някак в сянка, въпреки че е неоспорим факт. Моето дете до края на 4-ти клас се чувстваше различен и до голяма степен му беше трудно и некомфортно да бъде част от класа си в кварталното училище. Сега в новия клас това не е така, съучениците му са със сходни възможности, амбиции, възпитание и мислене. По отношение на учителите им, моето лично мнение е, че поне половината са за спешно пенсиониране, професионална преквалификация или сериозно лечение. Но децата... децата са като мидички, скрили прилежно своите "перли" и е прекрасно, че имат шанса да разцъфтят в подходящата среда.

# 131
  • Пловдив
Точно, заради невъзпитани и невъздържани съученици в 4-ти клас, в кварталното ни училище, децата кандидатстваха в МГ. За радост сега в 5-ти клас учат там. Съучениците и учителите са прекрасни. Няма невъзпитани "хулиганчета" и дразнители. Спокойни деца, за които на родителската среща се сипеха само хвалби и благодарности към нас, родителите, че сме ги възпитали така! Така, че напълно споделям горното мнение! Средата е съвсем друга! Е и математиката е повечко, но и това е за тяхно добро Simple Smile

# 132
  • Пловдив
Е и математиката е повечко, но и това е за тяхно добро Simple Smile
Като часове в училище, може би, все пак е МГ. Иначе като домашни, очаквах да им дават повече.

# 133
МГ не е за всяко дете. Моето с дискалкулията не е за там. И доста деца без нейните затруднения също не са за там.
Нашето училище е с езикова насоченост и от пети клас имат два езика.

# 134
То и да иска и моята няма възможности за там. Тя и за езикова гимназия няма капацитет. Колкото и да е клише, здраве и късмет да има.

Общи условия

Активация на акаунт