Мъжете и бракът

• 49 247
  • 1 609
  •   1
Отговори
# 810
  • France
Важното е да сме обичани, да го знаем и да го чувстваме... всичко останало е пепел.

# 811
На мен ми е безразлично, придържам се към това, което е по документи. Нататък всеки се определя всякак.
А нещо за църковния брак? Венчавка пред Бога?
На мен ми бяха важни и двете, като даже венчавката беше и по-важната.
Живяхме като гаджета докато мм не поиска дете. А аз дете и общ дом без брак нямах и намерение да имам и така.

# 812
Дренчето постави нова хипотеза - не се женят, за да не стават “разведени”… 🤣🤣🤣

Тъй ли? Не знаех.
То цялата работа на майтап тръгна с това приятелосване и гаджосване на семейства, но не знам защо бръкнах нейде на Анди и на Янтрето, може би защото за тях е важно да са бракувани. Нищо че едната и тя е
разведена (май).
Ми да, щях да съм си неомъжена, а не сега немъжът ми да е ергенче, пък аз - парясница.
😂

# 813
  • София
Конкретно на мен никъде не си ми бръкнала, предполагам и на Янтра също. Да, разведена съм. Това е факт. Навремето се оженихме, живяхме, раждахме и в един момент се разведохме. Може и парясница да ме наречеш, макар че някак не би трябвало да ти отива подобен речник.

# 814
Ох, бе, Анди!
🥰

# 815
Не знаех, че  Андариел е разведена. Явно е отскоро.

# 816
Мен не ме потриса разводът като цяло, а църковният развод в частност. Доскоро беше позволен само в много извънредни ситуации, откога стана толкова достъпен и масов?
Но пък какво ли се чудя? То и погребването на самоубийци на осветена земя е въпрос на определена сума в сметката на БПЦ, та разводите ли да нямат цена?

# 817
Не съм запозната в детайли, но при разведени и разделени, църковно обвързани ли да си останат? При наличие на следващ брак как ще стане?

# 818
По канон трябва църковният брак да се разтрогне, за да може да има втори.
Не съм сигурна, че е вярно, но бях чела, че БПЦ разтрогва църковни бракове при предоставяне на съдебното решение за развод.

# 819
Не знам, не знам... Преди години църковен развод нямаше, освен в някои много драстични ситуации.
И аз това се питам – какво става с вярата и с тайнствата?
Всъщност отговора го знам – Мамон отдавна се е настанил в БПЦ, окопал се дълбоко и няма намерение да я напусне. БПЦ е мафия – каквото и да ти говорят, винаги става въпрос за пари.

# 820
Ама, Сийке, какво да направят?
Да ги оставят църковно венчани, а те вече се оженили за други хора? Няма как...

# 821
Когато му дойде времето за развод ще се поинтересувам как се разтрогва църковен брак. За мен ще сме свързани завинаги и няма как да се разтрогне.

Принципно аз не смятам някога пак да се женя или живея с друг, та не не вълнуват особено тези подробности.

Последна редакция: нд, 13 мар 2022, 20:17 от Анонимен

# 822
  • Далечният изток
И на мен ми стана любопитно. Ето какво пише в сайта на Светия синод:

Как се получава църковен развод?

Отговор: Подавате молба в съответната митрополия, към която принадлежи енорията/храмът, където сте се венчал(а). Към молбата се прилага копие от съдебното решение за разтрогване на гражданския брак. Предоставя се и Свидетелството за св. тайнство Брак, за да бъде то анулирано след разтрогването на църковния брак.

# 823
Ама, Сийке, какво да направят?
Да ги оставят църковно венчани, а те вече се оженили за други хора? Няма как...

Те какво да направят? Да са мислили, преди да се венчават или разделят.
Мен това не ме интересува. Техни си работи.
Повече ме вълнува въпросът как така църковното тайнство „брак“ се превръща в стока и каква е цената ѝ.
Изобщо има ли нещо, свързано с БПЦ, което да не е предмет на търговия?
Ах, а имаше нещо в Библията за търговците в храма... Мдам...

# 824
Как Сийка, тя и Лора Каравелова се е развела, за да се венчае за Яворов през миналия век.
Лорелада, венчанието е тайнство според канона и ако си вярващ трябва да се съобразяваш с това (по-скоро да го чувстваш). Ти написа, че църковният брак за теб имал по-голям смисъл, същото ли щеше да е, ако и той имаше в България правна стойност?

Общи условия

Активация на акаунт