Мъжете и бракът

• 50 026
  • 1 609
  •   1
Отговори
# 225
Някой толкова много разбират от брак, че рискуват да останат без него. Принципът на обущаря.

# 226
Страшно е (рискът да останат без брак). Joy

Липсата на брак (подпис в гражданското) не означава липса на дълга, щастлива, моногамна връзка между двама души.
Липсата на подпис в гражданското при някои двойки с такива разбирания е израз просто на мисленето и на двамата, че държавата няма място в регулирането на техните отношения.
Нищо друго.
Не е лична трагедия за жената, недоверие, несериозност или нещо друго, а просто не харесват бюрокрацията и смятат, че няма нужда.

По принцип и аз мисля така (много ясно), но ако за човека до мен е важно, ще го направя. Не съм чак такъв инат.
Иначе от дете като съм присъствала на сватби, намирам ритуала в гражданското за тъп, а какви хора с размятващи се живи петли и разни такива съм виждала, не е истина.

# 227
  • София
Едновремешната функция на брака (да подсигури оставането на двамата и финансова стабилност за жената) вече не е актуална, защото нито първото е сигурно (няма стигма, има развод), нито второто толкова необходимо (повечето жени са си стабилни и без мъж). Та в днешно време, човек се жени, ако наистина има някакво отношение като към традиция, и за съвсем малко повече юридическа сигурност.

# 228
Aми не, човек се жени, ако наистина има отношение към човека, а не към традицията 😉
Коментарите колко им е добре на жените без брак ми се струват като от лисицата с гроздето.

Последна редакция: вт, 01 мар 2022, 17:57 от Threemafan

# 229
На някои не им е добре, а други така предпочитат.

# 230
Толкова пък чак да не можеш да приемеш чуждо мнение и гледна точка... Аз не съм привърженик на брака, ама който иска да си сключва брак, даже ще пия на сватбата Joy не съм тръгнала да обяснявам, че няма смисъл и тн. Казвам, че за мен не е никакъв фактор и толкова. Другите да правят каквото им се иска и както те го разбират.

# 231
Ми аз приемам. Flushed Казах само защо за мен няма смисъл гражданския брак, за което е темата.
Само за гроздета и лисици ли ще си говорим? Joy

# 232
Ами не, казваш как за теб няма смисъл и коментираш хората, които държат на брака. Точно както аз правя аналогичното, ама за онези, които уж не щяли брак.
Айде да не се правим на по-широко скроени, отколкото сме.

# 233
Къде съм коментирала "хората, които държат на брака"? Да си държат.

Само не съм съгласна, че бракът е единствената форма на партньорство, другото са безразборни връзки.

# 234
  • София
Aми не,човек се жени, ако наистина има отношение към човека, а не към традицията 😉
Коментарите колко им е добре на жените без брак ми се струват като от лисицата с гроздето.

Е, че бракът да не е Светия граал, та някой ако не го иска, автоматично да е кисело грозде? Даже съм в ситуация в последно време да се замислям точно то този въпрос, и честно казано, ако зависи само от мен, нямам голям зор.

Иначе за отношение към човека съм донякъде съгласна, но някои хора имат толкова лошо отношение към брака, че просто това към човека няма нищо общо с готовността им да го сключат.

# 235
  • Далечният изток
В последните години вече липсва и юридическата сигурност донякъде. Например ако до 2009 година единственият възможен вариант по отношение на имуществото беше СИО, то сега съпрузите могат да изберат имуществена разделност или да сключат брачен договор. Друг пример - личните банкови сметки се изключиха от СИО. На следващо място - развод се допускаше след като изтекат 3 години от сключване на брака. Сега може да се разведеш и на третия ден. Единствената сигурност, която според мен дава бракът, е по отношение на наследяването. Съпругът винаги наследява с останалите редове наследници. Но и това е нож с две остриета, защото могат да се наследят и дългове... Иначе децата са защитени, независимо дали са родени в брак или не, тоест са припознати.
Ако човек има намерение да се грижи за партньор, за деца, ако е отговорен за общото благополучие, не само имуществено разбира се, не би имало значение дали го прави с подпис или не.

# 236
  • Пловдив
Къде съм коментирала "хората, които държат на брака"? Да си държат.

Само не съм съгласна, че бракът е единствената форма на партньорство, другото са безразборни връзки.
Гаджелък. Wink
И аз още преди време писах същото - само не съм съгласна да се пускат обидно-пренебрежителни забележки за "гаджетата съквартиранти с деца", и тогава една от употребяващите подобни изрази ми заяви, че тя обиди виждала тук само от живеещите без брак. Sunglasses

# 237
Страшно е (рискът да останат без брак). Joy

Липсата на брак (подпис в гражданското) не означава липса на дълга, щастлива, моногамна връзка между двама души.
Ох ма боже ... Все ще забравя някой от 50-те нови пола като се изказвам при което ще има обидени. Разбира се че нямам предвид подпис, поне мислех че се разбира. Айде сега подмени в моя постинг "брак" с "дълга щастлива моногамна връзка" и виж колко тромаво се получава за четене. И тия дето искат да са по трима и по четирима ще се окажат пренебрегнати.

# 238
  • BG
Като вече била веднъж бракувана, мога да кажа, че никаква юридическа полза не видях, издръжката после е смешна и даже няма кой знае какво данъчно облекчение за бракуваните.Това за Бг. Вече ако си в Щатите или някоя европейска държава, определено е друго за жената.

# 239
Че то в България няма издръжка за бившите съпруг/съпруга. Има само за децата, а там няма значение дали е имало подпис или не, а дали е припознато.
Пп. Да се допълня, че данъчните облекчения са еднакви за всички родители на непълнолетни деца без значение в брак или не.

Последна редакция: вт, 01 мар 2022, 12:45 от maiathebee

Общи условия

Активация на акаунт