За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 30 199
  • 736
  •   1
Отговори
# 120
  • Велико Търново
Преди 3 дни един клиент на ММ донесе някакъв кекс, който баба му е правила. Не съм сигурна, дали е точно кекс, но е с много лека текстура, нарязан на ромбчета с канелен цвят, но без осезаемо вкус на Канела. Отгоре беше поръсен с дебел пласт пудра захар и.... Уникално вкусен. Ставаше на трохи, като се отхапе..
Мъжа е питал баба си за рецептата, но тя е казала че не помни.... На него му е смешно, но аз се давя в лигите си вече около 3 дни. Обърнах гугъл и не намирам нищо подобно. Ако някоя от вас има идея за какво пиша, моля да сподели рецепта. Междувременно, ще продължава да пита и баба си и дано се сети.

# 121
Не се сещам такъв кекс, да не е било нещо с ябълки или орехи, от това се оцветява по-кафяво, може и малко какао да е било, а ефирна текстура се постига с повече жълтъци, може и изцяло с жълтъци вместо с яйца, и нещо по-пандишпаново като съставки.

# 122
А трохите бяха защото беше сух или защото беше  "по- тежък"?

# 123
  • Велико Търново
Ох, замечтах се пак... Нямаше ябълков вкус или на орехи. Трохите бяха като ронливост, не бих го определила като плътен и тежък вкус.
Ефибуш, мисля си, че бабите ползват цели яйца, за да няма нищо зян... Ама знам ли Simple Smile

# 124
Усещане за тежест имах в предвид, че е с масло или олио .

# 125
Дано не забравя довечера ще ти пратя от моята баба рецепта за подобен сладкиш , който редовно правя понеже се приготвя бързо без особена хамалогия и става вкусен точно  както го описваш .

# 126
  • София
Дано не забравя довечера ще ти пратя от моята баба рецепта за подобен сладкиш , който редовно правя понеже се приготвя бързо без особена хамалогия и става вкусен точно  както го описваш .
Може ли и в темата?
Благодаря

# 127
Ох, замечтах се пак... Нямаше ябълков вкус или на орехи. Трохите бяха като ронливост, не бих го определила като плътен и тежък вкус.
Ефибуш, мисля си, че бабите ползват цели яйца, за да няма нищо зян... Ама знам ли Simple Smile

добре разбитите цели яйца дават достатъчно пухкавост. много ме съмнява да не е с цели яйца.

# 128
Може и с цели, ако се разбие белтъка отделно. Особено ако се ливне повече сода. Цветът сигурно е от лъжица какао. И аз ще чакам рецептичката, много обичам стари домашни рецепти Hug Хм, сетих се че някъде слагат газирана вода.

# 129
  • Sofia
По мое мнение и медът прави по-тъмно тестото.

# 130
Ще чакам и аз рецептата!

# 131
  • София
После да няма снимки в,,Провали в кухнята "във фб🤣

# 132
Преди 3 дни един клиент на ММ донесе някакъв кекс, който баба му е правила. Не съм сигурна, дали е точно кекс, но е с много лека текстура, нарязан на ромбчета с канелен цвят, но без осезаемо вкус на Канела. Отгоре беше поръсен с дебел пласт пудра захар и.... Уникално вкусен. Ставаше на трохи, като се отхапе..
Мъжа е питал баба си за рецептата, но тя е казала че не помни.... На него му е смешно, но аз се давя в лигите си вече около 3 дни. Обърнах гугъл и не намирам нищо подобно. Ако някоя от вас има идея за какво пиша, моля да сподели рецепта. Междувременно, ще продължава да пита и баба си и дано се сети.

А дали не е имало някакъв мармалад/конфитюр вътре?

Като този ли изглеждаше?

https://annieandjeff.com/posten-sladkish-s-konfitiur-i-voda/

# 133
  • Русе
Скрит текст:

https://ipeychev9.blogspot.com/2017/05/blog-post.html

# 134
  • София
Истинска св мас?

Общи условия

Активация на акаунт