За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 29 317
  • 736
  •   1
Отговори
# 570
Правя пълнени чушки с ориз и кайма.Запържих ориза и каймата и сипах малко вода да изври ,след това напълних чушките сложих в тава с чаша вода,вече доста време за във фурната ,а оризът не омеква😆стои си суров.Имате ли идея защо?

Слага се ориз - вода в съотношение 1:3. С тази чаша вода няма как да се свари оризът.

# 571
С каква везна мерите? Имам една от Лидл, но не ми отчита малките грамажи 1-2-3.

# 572
Здравейте, може ли да споделите как правите патладжан. 🍆 За салата или само печен все още не съм решила с какви добавки или каква рецепта. ☺️❤️

# 573
  • Sofia
Здравейте, може ли да споделите как правите патладжан. 🍆 За салата или само печен все още не съм решила с какви добавки или каква рецепта. ☺️❤️
Рецепти с патладжан от мен - https://morrennaa.blogspot.com/search/label/%D0%9F%D0%B0%D1%82%D … D0%B6%D0%B0%D0%BD

И едно къри  с патладжан на снимка

# 574
  • Бургас
И моята е от Лидл, отчита го грам всичко. Clatronic е.

# 575
под 5г не издребнявам Simple Smile
Тъкмо изпържих днес патладжан и мариновах с пестото  за салатата с домати за утре https://pep-4o.blogspot.com/2020/07/blog-post_25.html Иначе като кликнеш на линка  се отварят рецептите ми с патладжани, можеш да си избереш https://pep-4o.blogspot.com/search?q=%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%BB%D0 … D0%B0%D0%BD%D0%B8

Купувала съм доста, но ппследно време минправи впечатление, че помтях има нещо лепкаво и са мокри? Понякога . Инате ли идея какво е това и дали пък не е нещо вредно?
мокрото е от хладилниците, от които ги вадят - изпотяват се, те са и завити в торби и завързани в тях. А лепкавото е от препаратите, с които обработват всички цитрусови плодове.

За джолана и картофите да си кажа - изобщо като пека месо с картофи - пека с бяло вино/червеното придава отвратителен цвят. А от бирата картофите са ми леко тръпчиви и никой не ги харесва. Ако е само месо - да, с бира ми е любимо Simple Smile

# 576
  • In transit
Последно си бях купила един от немския Амазон...все още мери точно, но на моменти почна да се колебае между 1-2 грама.

20+ рецепти с патладжан от салата до основно

# 577
За малки грамажи само електронна везна, примерно марка "Салтер" са доста прецизни.

# 578
Малкия грамаж ми трябва за мая примерно, онзи ден с кифличките на Мики голям зор видях, защото ги правих със суха мая.

# 579
  • Sofia
Е, не нужна таква точност с маята. Нали на пакетчето си пише колко грама е... най често са  7г на Йоткер и останалите 10-11г. ... сипваш половината или една-две трети от пакета...Само да не е по-малко от рецептата, от малко повече глава не боли. Simple Smile

# 580
Последно преди да реша да стоя настрани от тестени неща, си купувах мая в доста по-големи пакети от тези малките пликчета, ако е такъв случаят си иска отмерване за да се вложи в нещо. Тогава и двете със сестра ми си правехме домашен хляб и сме купували пакет от 500г френска мая да си го разделим, че цената е в пъти надолу спрямо малките.
На мен не ми пречеше, защото любимите ми рецепти бяха с мерки за маята в лъжички, но за толкова малък грамаж си е реален проблем ако трябва да се претегли.
Виждала съм някакви като мерителна лъжица, която и претегля и е прецизна, за такива малки количества. Не знам обаче как точно се води, в някаква брошура на Лидл помня че я гледах преди много време. Дано някой който има подобна да се включи с повече информация.

# 581
  • In transit
Малкия грамаж ми трябва за мая примерно, онзи ден с кифличките на Мики голям зор видях, защото ги правих със суха мая.
Приблизително 1г суха мая е 1 ч.л., стига да не е някоя много голяма.

# 582
  • София
Е, как 1г ще е 1 ч.л.? Как си представяте 1 пак. мая от 7г - 7ч.л.?

# 583
Отначало работех с малките пакетчета на Йоткер от 7 грама. Най-често правеното ми хлебче беше с 1 чаена лъжичка мая, стигаше ми точно за 3 пъти такова пакетче. Равна меритерна лъжичка от 5мл, избягвам да меря с лъжици за хранене че не са еднакви.

# 584
  • София

Тези рецепти са ми любими:

Патладжан с доматен сос

Печени патладжани с песто и пармезан

Пармиджана с патладжан

Пълнени патладжани с домати и сирена

Общи условия

Активация на акаунт