За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 29 377
  • 736
  •   1
Отговори
# 465
  • София
Идея за вечеря с яйца? Нещо различно от яйца на очи...но отново простичко Simple Smile ако може и да го приготвя по обяд, ще бъде супер

Омлет на фурна с ролца от раци

Фритата с чери домати и босилек

Пържени яйца с тиквички и домати

# 466
  • Велико Търново
Ехеее, вие ме убихте! Аз си мислех че яйцата са скучни, а то... Така е като не ям яйца и ги заобикалям в кухнята.
Сега ще размишлявам над предложеното Simple Smile благодаря

# 467
И още едно предложение от мен с яйца:
Сгорещяваш 500-600 мл прясно мляко.
В друга тенджера слагаш 1-2суп.лъж. олио, 1ч.лъж. червен пипер леко да пръжне и сипваш горещото мляко, намаляваш силата на котлона на 3(от 6). Слагаш сол на вкус и както ври млякото, чукваш вътре едно по едно 5 яйца. С лъжицата се леко ги разкъсваш така че да има и едри, и дребни парчета. Оставяш да поври 10-тина минути и сервираш.
Да ви е сладко!

# 468
Имаше ли някаква тънкост в манджи картофи да не се слагат след домати? Сумата време се готвят, и още са сурови.

# 469
Да. Първо картофите и като са почти готови се слагат доматите. Всъщност това е и за боба и доматите. Извод- доматите се слагат в края на готвенето.

# 470
  • Бургас
Ооо, откак варих една леща 6 часа и пак хрупаше, домати и червен пипер слагам само накрая. Най-много да ги запържа отделно преди това.

# 471
Аууу, греда голяма значи. За боба знаех, уви за картофите-не. Мерси.

# 472
Никога не съм спазвала това за доматите и проблем не съм имала нито с боб, нито с картофи. Независимо дали ползвам пресни домати или консервирани.

# 473
Зависи от картофите. Над 30 год готвя картофена яхния с месо 2 пъти в месеца, винаги слагам доматите след червения пипер, преди вода/бульон и картофи. И ми се готвят за не повече от 20 мин. Домашни, много рядко купени. Но не слагам и много домати,  че не повече от 300 гр На два литра

# 474
  • In transit
Никога не съм спазвала това за доматите и проблем не съм имала нито с боб, нито с картофи. Независимо дали ползвам пресни домати или консервирани.
+1 Подкрепям.
Иначе и аз го знам, това, което е писала Мария по-нагоре, от майка ми го знам. Прави се заради киселината в доматите, но както е казала Пепи, може да зависи от картофите. Въпреки, че тази година съм почти на 100% картофи от магазина и не съм имала този проблем с увирането.

# 475
За мое съжаление, явно съм изтеглила късата клечка. Дребни, бейби картофи, кухешки, нарязани така, сравнително малки парченца според мен, се готвиха 40 мин, и са си полу сурови.

# 476
  • In transit
Ми освен да ги махнеш и да си хапнеш яхнията без тях. Много странно. Така ситно нарязани трябваше да се сварят за 15 минути.
Купувайте си български картофи, от тия дето най-неугледно изглеждат, мръсни и кални. Може да имат дефекти, но са хубави картофи.
Всички останали, френски, бейби, мити, полирани, ги третират с нещо за да изглеждат свежи цяла зима.

# 477
  • Русе
Скрит текст:
За мое съжаление, явно съм изтеглила късата клечка. Дребни, бейби картофи, кухешки, нарязани така, сравнително малки парченца според мен, се готвиха 40 мин, и са си полу сурови.

Налей още малко вода /зеленчуков бульон/ и ги остави да се варят на умерен огън до сгъстяване.
 По тази рецепта първо слагам доматите, а после картофите и увират. Тайната е в задушаването на настъргания домат.
Проблемът дали ще сложиш доматите предварително или впоследствие при варенето на картофите не е толкова съществен, отколкото при бобовите култури. Има много видове картофи и те увират за различно време.

# 478
Трябва ми рецепта за нещо много шоколадово. Ще имам гости, които признават само и единствено шоколадов десерт, много шоколадов, без черен и бял. Правила съм шоколадовата торта на Купенска, лава кейк и бисквитена с шоколадов крем, и трите се одобриха, но искам нещо различно. Ще съм благодарна за идеи.

# 479
  • София
Как става по-вкусен бобът - като се сложи солта в началото на готвенето или в края? За олиото също съм чувала различни съвети и се чудя.

Общи условия

Активация на акаунт