За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 29 282
  • 736
  •   1
Отговори
# 675
  • Бургас
Насипен боб (и леща) вземам аз, от квартален маг....те вземат от частни производители
И аз така. Бързо увират и са чисти,без боклуци в тях.

# 676
  • Бургас
Идеята ми беше да е готова тавата, та като изкарам първата да мушна втората. Така и направих, и не покафеняха картофите. Правя пилето с катофи без никаква течност. Само олио и масло. По рецепта на Иван Звездев (видеорецепта в youtube).

# 677
Тамън е маслото за гофретите, то си е бисквитено тесто, захарта не е много, както казах леко сладки са. Бяха към 1см дебели и хрупкави отгоре, вътре е ефирно, меко, но не е гъба-дунапрен. Хубава си е рецептата, за който харесва сладки гофрети с по-твърда текстура. Аз не правих цяла доза, разделих. От цяла сигурно излизат 10-12 броя, доста.

Тази рецепта за гофретите сигурно е специално за такъв гофретник.
Става за всякакъв гофретник, хрупкавостта идва от съставките.

Маринатата е: малко захар, малко сол, малко дафинов лист и черен пипер на зърна - всичко разбъркано в студена вода и пилешкото престоява една нощ в маринатата.
Желателно е да са на температура до 4С, иначе почват да се развиват бактерии и знаеш какво става. Във вода особено е най-зле да се кисне така, в чешмяната има какъв ли не зоопарк. Между другото, в студена воде не мисля че ще излезе кой знае какъв вкус от дафинов лист и зърна пипер, дори да го къпеш цяла нощ.

# 678
  • Бургас
То аз сложих доста повече от съставките за маринатата - по цяло пакетче черен пипер и дафинов лист, и по 4 суп. лъж. захар и сол. Снощи ги преместих бутчетата в хладилника с купата. Добре са овкусени Simple Smile В чешмяна вода ги сложих. Хич не се сетих, че имаме кана Аквафор. Ма то пък тея кани дали наистина чистят водата, не знам, ама най-вкусна ми е чешмяната вода. В къщи само мъжът ми пие разни минерални, филтрирани.

# 679
  • Sofia
... В чешмяна вода ги сложих. Хич не се сетих, че имаме кана Аквафор. Ма то пък тея кани дали наистина чистят водата, не знам, ама най-вкусна ми е чешмяната вода. В къщи само мъжът ми пие разни минерални, филтрирани.
Никое залитане в крайност не добро. И много чисто също. Simple Smile  У нас  сме на чешмяна вода, нищо че под носа ни има течаща минерална вода, а в двора ни кладенец с изворна вода.  Разкарали сме други вредности. Simple Smile

# 680
Аквафора чисти само калциев карбонат и току обере някой метал, но не и бацили.

# 681
  • София
Можеш, но ги сложи във вода.
Чула съм че поемат от водата

# 682
И на мен ми е най-вкусна и студена чешмяната вида.

# 683
  • Бургас
Много полезна се оказа тая тема! 😊
Почнах да правя скариди с ориз и в рецептата пише да сложим къри (освен солта и черния пипер). Ама ми се струва сякаш неподходящо 🤔 Да сложа ли къри или не? Друго, което имам подходящо сякаш е кориандър и подправка за риба на Пикантина.

# 684
  • Sofia
Подходящо е. Има къри (ястието) с всякави меса и морски дарове. Та стига да си пробвала подправката или ястието... У нас сме фенове... повече на ястието - индийско (за което даже подрправката си отглеждам - къри дръвче, на което листата му са страхотно ароматни - харесват ми много повече от кърито на прах)  или тайландско. Simple Smile

Последна редакция: нд, 10 апр 2022, 14:28 от Morena

# 685
Ми с къри подправка става къри ястие. Иначе на скариди върви чесънче, червен пипер, черен пипер. Може и само лимон и черен пипер. Кориандъра може да замениш с магданоз, по-нашенско става, или със зелен лук.
Fork And Knife

Моля дайте съвет за прясно зеле със свинско, имам вратни пържолки, но мисля да ги нарежа на хапки. Може ли да бутна всичко заедно във фурната без предварителна обработка? Навсякъде пише да се готви месото предварително, че и зелето, но аз искам само да ги сложа в тавата без друго разтакаване. Може? Не може? Как ги правите?

# 686
  • Бургас
Кърито майка ми навремето го ползваше за "пиле с къри" - накълцано ситно пиле и картофи като за мусака нарязани. Аз купих едно пакетче за скаридите с ориз, но се поколебах като го подуших. Викам дали е подходящооо?
Ефибуш, в рецептата няма чесън. И понеже скаридите все с чесън ги правя (обичам да преяждам с кралски с масло, чесън, лимон и магданоз като са на добра цена), рекох тоя път да пробвам рецепта без чесън.
Ей ся им мятам кърито 😜 Малко ще сложа, че синчето и мъжлето да не кажат, че не са гладни 😄

# 687
За зелето с месо...
Аз запържвам месото в тенджера под налягане и после бухам зелето и подправките, вода колкото да покрие, но не много, защото зелето сляга и затварям. После може да се прехвърли в тава и запече. Сравнително бързо ми е...
Ми с къри подправка става къри ястие. Иначе на скариди върви чесънче, червен пипер, черен пипер. Може и само лимон и черен пипер. Кориандъра може да замениш с магданоз, по-нашенско става, или със зелен лук.
Fork And Knife

Моля дайте съвет за прясно зеле със свинско, имам вратни пържолки, но мисля да ги нарежа на хапки. Може ли да бутна всичко заедно във фурната без предварителна обработка? Навсякъде пише да се готви месото предварително, че и зелето, но аз искам само да ги сложа в тавата без друго разтакаване. Може? Не може? Как ги правите?

# 688
  • Русе
Скрит текст:
.............................................................................................

По тази рецепта.

Скрит текст:
Много полезна се оказа тая тема! 😊
Почнах да правя скариди с ориз и в рецептата пише да сложим къри (освен солта и черния пипер). Ама ми се струва сякаш неподходящо 🤔 Да сложа ли къри или не? Друго, което имам подходящо сякаш е кориандър и подправка за риба на Пикантина.

Ако в къщи не сте свикнали с къри като подправка, по добре сложи от тази за риба.
https://ipeychev9.blogspot.com/2019/08/blog-post_17.html

Последна редакция: нд, 10 апр 2022, 14:22 от peych

# 689
  • Бургас
За зелето с месо, ти си доста по-добра и знаеща домакиня от мен, ми се струва, ама все пак ще си дам мнението, по-точно опита. Винаги, когато реша да сготвя нещо по-бързо, става няква манджория дето става за ядене, ама не е ммм, да си оближеш пръстите! Месото задължително го запържвам предварително, към края слагам настъргани домати (от консерва получаваме киселини), дафинов лист, чубрица, черен и червен пипер. После слагам прясното зеле и сол, и оставям да се готви. Ползвам мултикукър, но то е все едно тенджера.

Общи условия

Активация на акаунт