Всичко за етеричните масла -тема 2

• 48 348
  • 431
  •   1
Отговори
# 405
Био или органик, че има голяма разлика?
Не е ли едно и също ?

# 406
Органик са когато растението е отглеждано по органичен начин, без химия и тн. , докато био са със сертификат. Тоест, правени са тестове и са минали целият процес по сертификация.
Например канадската фирма ZAYAT AROMA , всички масла са органични, но не всички са със сертификат. Под всяко масло има доста документи, в които може да се види всичко.  
Дотера също нямат сертификати в Европа на всичките си масла. Имат масла, които са сертифицирани в САЩ, но в Европа не са. Двата континента си имат различни изисквания.

https://www.zayataroma.com/sites/zayataroma.com/files/ZA.ECOCERT.EN.2026.pdf

Последна редакция: сб, 18 апр 2026, 17:05 от -True Blue-

# 407
Сега погледнах тези , които съм сложила в кошницата в Арома зона
Примерно Atlas Cedarwood  е  Organic, certified by Ecocert FR-BIO-01, Copaiba  -та е със същото .Други са с Organic, certified by Ecocert FR-BIO-01.
Предполагам това е добре .
Тамяна и ригана  обаче не са със сертификат.

# 408
Но все пак френските потребители  ги водят с по-ниско качество. Особено в сравнение със Зайят, например. Но пък са доста евтини.

# 409
-True Blue-, френските производители ли искаш да кажеш? Кой ги води така? В сравнение с?

В Европа всичко, що се продава като био, е сертифицирано и е organic, разбира се (щом трябва да използваме английската дума).

Ето статия по темата за различните сертификати на етеричните масла от една ароматерапевтка (как се казва правилно на БГ?), която много уважавам.

# 410
-True Blue-, френските производители ли искаш да кажеш? Кой ги води така? В сравнение с?
Говорех за маслата на Aroma-Zone. Не се славят с най-доброто качество. Това имах предвид.

# 411
Тоест сертификата не значи нищо .

# 412
-True Blue-, не разбрах къде се славят с недобро качество. Blush

iliana__, от сертификат до сертификат има огромна разлика. То и аз мога да си измисля и издам сертификат за нещо.

# 413
Предполагам , аз не разбирам от сертификатите на етерични масла ,от скоро се “зарибих” .затова и питах тук.

# 414
iliana__, първите два са съответно сертификатът за био/organic на Франция и ЕС. Лесно се намира какво гарантират. 100% сериозни сертификати са. Третото обозначение HEBBD е професионален стандарт за качество от Франция, не е точно сертификат.

"Етеричните масла с обозначението HEBBD обикновено отговарят на следните изисквания:

Точно ботаническо определение (напр. Lavandula angustifolia)
Посочване на използваната част от растението (цвят, лист и др.)
Произход (регион / държава)
Хемотип (биохимичен профил)
Анализ на всяка партида (GC/MS – лабораторен анализ)
100% чисто, неразредено, без синтетични добавки"

Който се съмнява в големи фирми като Aroma Zone, може да си намери малки производители, да ги посети и да види кое как правят. Simple Smile В България има немалко. Аз имам българска био лавандула на Aroma Zone например, изобщо не се съмнявам в качеството.

На французите по принцип им имам мнооого по-голямо доверие, отколкото на разни американски МЛМ компании.

Посочената по-горе zayataroma изглежда сериозна фирма, бих ѝ се доверила ако живеех в Канада. Тя съответно си ползва канадските сертификати за био/organic.

Последна редакция: нд, 19 апр 2026, 13:22 от Синьo

# 415
Синьo, благодаря ти .

# 416
Аз се каня да пробвам Заят, около 30 лв е доставката, защото това са канадски долари, не американски и са близо до лева. Още мисля в лев аз Grinning Предлагат и по 5 мл масла, цените са им много добри (особено в сравнение с МЛМ маслата). В канадските групи за етерични масла много ги хвалят. Има много компетентни хора там. Водят се интересни дискусии (на френски език). И пак там са скептични към качеството на Арома зоун.

# 417
  • София
Запис в темата! Blush

От известно време започнах да чета за лечебното действие на маслата и да търся с какво да започна, за да тествам вкъщи при мен и с детето. Ще си споделя личния опит, ако за някой е от интерес.

Първо реших да се опъна и да не купувам Dottera, точно защото всички мнения за тях ми се струва, че идват от дистрибуторки или т.нар.”wellness консултантки”, които и в лична комуникация ме призовават да ме регистрират с първа поръчка на пакет масла, който е неколкократно по-скъп от всичкото висок клас на пазара. Все още вярвам, че себестойността им е далеч по-ниска, просто се плаща много за реклама, комисионни, семинари и т.н. MLM разходи.
Затова реших да си купя български масла и се зарових в препоръки и мнения. Ноо и тук направих грешка от бързане. Съжалявам, че се подведох от хвалебствията към маслата Катеко в предходната тема тук и си накупих няколко от тях за начало.
На шишетата и в сайта им пише, че са 100% чисти етерични масла, само че в листовката вътре си е описано, че имат в състава още citral, linalool, citronellal и други, което значително променя нещата. За да има резултат е ясно, че трябва да са без примеси и добавки.
После си взех да пробвам масло от Alteya и от Makeda (вторите ги водят терапевтичен клас). В последствие разбрах, че “терапевтичен клас” е просто маркетингов термин без никакво друго покритие и значение.
Та събрах ги всички и направих теста за установяване на чистотата на маслата със салфетката. На катеко маслата, както написах си светна, че са с примес. На Алтеа също, на Македа беше криво-ляво добре.
Най-добър резултат даде едно масло, което получих като подарък от приятелка преди години и е на бг фирма, но предвид дългото време след отваряне, не знам доколко теста е надежден и дали не е просто изветряло.
Та в крайна сметка всички ще ги оставя само за капане в дифузера, а за блендове си поръчах от Dottera. Сега чакам доставка и ще споделя отзиви. Ще съм благодарна и на вашите отзиви от тях, ако разбира се не сте им дистрибутор или консултант.

# 418
ragazza, препоръчвам ти да си набавиш някаква сериозна книга за етерични масла. Не знам дали има на БГ, но на английски, немски, френски... има безброй. Citral, linalool и т.н. са естествени съставки на някои етерични масла, не са добавени в тях. Според европейското законодателство (EC Regulation 1223/2009 on cosmetics) трябва да се отбелязват на етикета, защото се водят потенциални алергени.

Какъв е този тест със салфетка? Звучи ми много несериозно.

# 419
  • София
ragazza, препоръчвам ти да си набавиш някаква сериозна книга за етерични масла. Не знам дали има на БГ, но на английски, немски, френски... има безброй. Citral, linalool и т.н. са естествени съставки на някои етерични масла, не са добавени в тях. Според европейското законодателство (EC Regulation 1223/2009 on cosmetics) трябва да се отбелязват на етикета, защото се водят потенциални алергени.

Какъв е този тест със салфетка? Звучи ми много несериозно.

Благодаря, да, търся на английски литература. Ако имате препоръка от личен опит ще съм благодарна.
Тестът разбира се не е мерило за контрол на качество и състав, а е домашна проба за базов ориентир дали има примеси. Капе се капка от маслото на салфетка и се изчаква до час при изпарение и изсъхване дали остава следа от цвят или нещо. Тествах го при различни марки, претендиращи че са 100% чист продукт, едно и също на вид масло, но различен производител.
Може и да е глупост разбира се.

Общи условия

Активация на акаунт