Хайде Коледата идва дайте своите идеи!

  • 52 864
  • 387
  •   1
Отговори
# 105
  • Мнения: 703
Страшни сте!Правите невероятни неща!Записвам се и аз тук за тази Коледа!
Наталина ,ти си виртуоз!
Олимпия,давай рецептите за кекса и меденките,сори,ако ги има по-напред!
А рецепти за панетоне и щолен,ама да стават много хубави?

# 106
  • Русе
  • Мнения: 410
Наталина, Зори, страхотни произведения  Hug

Ето и аз вчера как уплътних времето.  Кажи-речи цял ден с това се занимавахме с децата. Те за пръв път участват съвсем активно - точене, рязане, слепване и украса, та затова малко бавничко стана, но пък бяха много, много щастливи, че се превърнаха в работилницата на Дядо Коледа  ;D







И есенната украса - стана на репетиция за пълнена Коледна тиква  Simple Smile



[imgimages12.snimka.bg/001697683.jpg]http://[/img]

# 107
  • Мнения: 7 144
Зори, много ми харесва шейната. Има ли някъде готови шаблони за нея? Защото миналата година сама си правих шаблоните за медена къщичка и после я ядохме повече от 1 седмица. А беше ужасно сладка.


Ето тук съм качила шаблона за шейничката :
http://3opu.multiply.com/photos/album/10

като облегалката и пода си ги разчертах сама, защото това всъшност е картинка за оцветяване, а аз си я пригодих за шаблон  Mr. Green :
за облегалката - 10 см. височена и 7 см. ширина
за пода - 15 см. дължина и 7 см. ширина

Лепих с карамелизирана захар и стана бетон.

# 108
  • Мнения: 3 927
Предлагам нова свежарска идейка за сладките, които неминуемо ще се хрупкат по коледно време.....освен меденките с глазура, разбира се  Simple Smile Simple Smile

Ето репетицията на бисквитките:





Сменям линка, защото някои сървъри не бачкат, а пък идеята си е нова за форума все пак Wink

# 109
  • Мнения: 286
Ето няколко идейки от мен:

как от обикновенна торта може да направим коледна красота , елхичките  и сладките ми.Simple Smile

Но това е само началото:)

http://www.snimka.bg/album.php?album_id=83929

# 110
  • Мнения: 119
Зори, а джинджифиловите сладки запазват ли се добре?? Ако ги направя тази седмица ще издържат ли до Коледа? Благодаря ти предварително   bouquet

# 111
  • Мнения: 7 144
Platypus, не само че ще издържат, ами е направо задължително да ги направиш по-рано. Ти сега ме подсети и отворих кутията да ги пробвам (преди месец съм ги правила), те са станали разкошни. Хрупкави са и се усещат всички подправки, без да са натрапчиви.
Захващай се  Laughing.

# 112
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Леле, момичета, страхотни сте! Толкова много идеи, браво!   bouquet   bouquet   bouquet

# 113
  • Мнения: 119
Още тази вечер, заедно с меденките (с тях доста закъснях, но надявам се да поомекнат  EmbarassedHug

# 114
  • Мнения: 352
Момичета днес изчетох цялата тема и имам следните въпросчета:
1. Кажете моля за по закъснелите  Embarassed трик как меденките да омекнат до Коледа - днес вечерта или утре смятам да ги направя.
2. На много места където сте украсявали по снимки видях че украсата (било то сусхени плодоже или ниакаква глазура) бещука особено (като лакирана) Прочетох че ставало с глюкоза - а точно как го правите - достатъчно е да намажа с четчица ли? Embarassed
3. Кажете ми с каква точно смес слепвате къщичката - пудра захар и белтък ли - дали ще се закрепи добре??

Благодаря ви предварително - невероятни майсторки сте всички!

# 115
  • Мнения: 1 431
Ето шаблони за фантастични коледни къщички  Grinning http://frankysattic.home.comcast.net/members/patternsmember.html

# 116
  • Мнения: 7 144
tonito , най-бързо ще омекнат меденките, ако след украсяването им ги затвориш в мутална кутия (за сладки) и сложиш парче ябълка вътре, като на 1-2 дни го сменяваш.
Лъскави стават сладките от светкавицата, едва ли някой си играе да ги маже със глюкоза, аз лично не съм. За покритие за торта-да, ама за сладки-едва ли.
Но ако някой го е правил, моля нека да се включи.
Аз слепвах шейната със карамелизирана захар, става най-бързо и е много здраво, но трябва внимателно да се работи, защото имам два мехура по пръстите от горещия карамел  ooooh!.

# 117
  • Мнения: 186
mama 1+2, bravo na teb i malcchuganite !!!  bouquet
moje li da kajesh s kakvo si napylnila tikvata, mnogo dobre izglejda?

Natalina, lincerovite sladki sa super kakto i vsichki drugi Simple Smile az oshte ne sym gi napravila, dali shte omeknat do koleda ili te po princip sa pomeki ot medenkite? i dali vednaga trqbva da se slepvat ili moje primerno i drugiq den  newsm78

# 118

Natalina, lincerovite sladki sa super kakto i vsichki drugi Simple Smile az oshte ne sym gi napravila, dali shte omeknat do koleda ili te po princip sa pomeki ot medenkite? i dali vednaga trqbva da se slepvat ili moje primerno i drugiq den  newsm78

отговор:


Ето я отново рецептата за Линцеровите масленки, вече със снимка:

Линцерови сладки

Продукти:

500г брашно
250г масло (аз слагам комбинация 100г твърд маргарин и 150г масло)
200г пудра захар
2 яйца
по желание кората на един лимон

за слепване - касисов, вишнев или друг по-кисел мармалад (най-добре червен)
пудра захар за поръсване

Приготовление:

Пресявяме на дъска за месене брашното и захарта, правим кладенче и чукваме в него яйцата. Мекото масло режем на филийки и слагаме около яйцата. По желание прибавяме лимонената кора. Омесваме гладко тесто, покриваме добре с домакинско фолио и оставяме да отлежи поне 2 часа (най-добре и за една нощ) на хладно място(хладилник).

Преди печене се разточва кора - 0,5см дебела и се изрязват различни формички - най-добре
е колелца, цветя, сърчица, като едната формичка е  пълн, а другата с изрязано кръгче или сърчице по средата.  Много внимавайте да не ги прегорите(особенно ако са разточени по-тънко има такава опасност). Пекат се на около 170° до порозовявяне - стават много бързо и трябва да сте много внимателни.

Седмица преди Коледа се слепват със сладко и поръсват с пудра захар.

# 119
Страхотни сте! Поздравявам ви за проявеното майсторство!
Имам един въпрос - някой знае ли къде в София се продават елхи? Търся от няколко дни, но не мога да открия...

Общи условия

Активация на акаунт