Стани богат с водещ Михаил Билалов - тема 7

• 26 147
  • 740
  •   1
Отговори
# 585
Нямам проблем с въпроса за художниците - добре знам трима от тях, които автоматично отпадат. А по модернистичната изгъзица не си падам, така че съм сигурна за верния отговор.

# 586
Какъв беше въпроса с художниците, че говорех по телефона и не го видях?

# 587
Какъв беше въпроса с художниците, че говорех по телефона и не го видях?
Нещо от сорта на кой художник абстрокционист рисува черни линии, запълнени с цветни петна.
Отговори: Дюрер, Анри Русо, неизвестен ми (верният отговор), Сьора.

# 588
От тези тримата нито един. Митничаря Русо е наивист, Сьора е с точки, Дюрер - реалистични изображения.

# 589
От тези тримата нито един. Митничаря Русо е наивист, Сьора е с точки, Дюрер - реалистични изображения.
Да де, и аз ги знам тях и остава четвъртият да е отговора.

# 590
А четвъртият кой е?

# 591
  • Русе
Къде се скрива малкото козле, участникът не беше сигурен.
Билалов веднага направи строга физиономия да маркира верния отговор...

Е това си беше пар ексаланс подсказване! Буквално във въздуха хвана топката Билалов, като видя, че участникът е готов да изостави идеята за часовника.

# 592
Мондриан, любимец ми е!
Този е четвъртият художник.
Направих усилие да видя негови картини...
Е, за мене това не може да е изкуство. Никога няма да забравя една телевизионна новела от далечния соц., когато имаше и стойностни неща по тв (не че съм фен на времето) - Виждали ли сте някога река.
Оказа се, че дори го има в нета:
https://bnt.bg/bg/a/vizhdali-li-ste-nyakoga-reka-1972-godina
Май съм гледала друг вариант, но няма значение.

Последна редакция: вт, 15 мар 2022, 20:45 от Недоволна

# 593
  • Русе
Ех, на този човек в хилядите му книги не пишеше ли някъде за норманското нашествие... Sad

Наистина, язък му за прочетените книги. Англичаните и французите се мразели - но защо?

# 594
Ох, това с художниците никакъв шанс!

Имам чувство, че помня учебника по рисуване с тия квадрати, но нито съм знаела кой е художника, нито, чеза него питат тук! 😂

# 595
Има си базови художници на различни течения, независимо кой ги харесва.

# 596
Факт, всяко течение си има емблематичен представител. Аз лично поантилизъм нямам спомен да съм го учил и Жорж Сьора не съм го чувал. Но установявам, че съм виждал негови картини. Албрехт Дюрер го свързвам с математиката и Ренесанса и веднага го изключих. Само Анри Русо ми беше малко по-понятен откъм рисуване и също веднага го елиминирах. Верният отговор го чувам за първи път, но не си падам по картини с квадратчета и кръгчета, та няма и голям шанс да го запомня.
А следващият въпрос съвсем ме хвърли в нищото.

# 597
Има си базови художници на различни течения, независимо кой ги харесва.
Това е за някой професионалист. За мене изобразителното изкуство е емоция, която изпитвам, като гледам някоя картина. Другото е просто нещо научено. Няма да забравя преживяванията преди 40 години в Руския музей в Ленинград. Репин - бурлаки на Волге. Учено, четено, никакъв резултат. Рускиня дълго ми обяснява историята на огромна картина, явно много важна за тях. Подминах я. След това до една врата виждам нещо миниатюрно, от което не мога дълго време да отклоня погледа си. А то е просто един трън на високо над морето. И в мене бушува куп емоции. Така се сдобих с любим художник, абсолютно неизвестен в Бг _ Архип Иванович Куинджи.
Имам и друг спомен от преди много години, когато имаше качествени изложби на Шипка 6. Отивам с приятелка да гледаме акварелите на Търнър. Но на друг етаж имаше изложба на Николай Рьорих, която аз бойкотирах, защото я беше докарала Людмила Живкова. Е, решихме след Търнър и нея да видим. Горският Търнър, в момента, в който видях първия хималайски пейзаж, английските изчезнаха. След това колкото пъти съм ходила в Москва (в командировка по татово време), винаги ходех в музея за източно изкуство, за да гледам неговите картини там.
Сещам се и за нещо смешно. Когато откриха музея за съвременно изкуство в София (ма,й така се казваше), отиваме с приятелка, защото тя научила, че има картина на Рьорих. Минахме покрай нещо, което би трябвало да бъде скулптора. Аз на висок глас заявявам, че ми прилича на гигантски радиатор за охлаждане на мощен транзистор и двете избухваме в смях (професионално изкривяване на инженери).
Спирам да спамя, но за мене изкуството е емоция, а не нещо, което трябва да се знае като факти.
И когато някой ми пробутва за изкуство цапаница, мазалица, геометричен чертеж или подобно безумие, просто го отсвирвам. Оставям на откачалките да дават луди пари за глупости и на други да изкарват пари, като анализират нещо, което не виждат.

Последна редакция: ср, 16 мар 2022, 00:13 от Недоволна

# 598
Всеки има право да харесва и да закача в дома си каквото иска. Мой доста близък човек, например си е рамкирал статия от вестник и си я е закачил в стаята. Не съм му казала нищо, както и той не ми е казвал нищо за картините в моя дом.
Това кой какво харесва няма нищо общо със развитието на изобразителното изкуство. Има си история на изкуството, то си върви по някакви пътеки, които следват пътеките на развитие на човешкото общество. И например Ренесансът се свързва точно с изкуството, независимо, че има и други области на развитие, но изобразителното изкуство е неговото лице. И това, че някой не разбира нещо, не е основание да се отнася подигравателно. Това показва невежество. Същото бих казала, че се отнася за музиката, литературата и други изкуства. И аз не харесвам опера, но това не е основание операта да бъде отречена.

# 599
  • София

Стани богат - 15.03.2022

Общи условия

Активация на акаунт