Православието като начин на живот - 9

• 52 330
  • 745
  •   1
Отговори
# 345
Тропар на Богоявление

Когато Ти, Господи, се кръщаваше в Йордан,
откри се поклонението на Св. Троица;
защото гласът на Отца свидетелстваше за Тебе, като Те нарече възлюбен Син;
и Духът във вид на гълъб потвърди верността на словото.
Христе, Боже, Който се яви и просвети света, слава на Тебе.

# 346
  • София
Грях ли са малките удоволствия в живота? Да се насладиш на чашата чай, дългия топъл душ, или вана, да се сгушиш в одеалото на дивана и да гледаш филм, да си купиш нещо красиво, от което реално нямаш нужда?
Св. Пайсий Светогорец ли казваше, че тия нещазаемат място в сърцето ни, което би трябвало да бъде заето от Бога?

# 347
Грях ли са малките удоволствия в живота?
Въпрос на гледна точка.
Някъде бях чела за един отец, който като гледал как някакви дечица си играят и се радват и плачел, че не осъзнавали, че първородният грах тежал над тях. Това ме потресе, честно! Моята гледна точка е, че няма нищо по- хубаво на света от щастливи деца.
Та в този ред на мисли малките удоволствия в живота за мен са просто хубави моменти и това е.

# 348
Грях ли са малките удоволствия в живота? Да се насладиш на чашата чай, дългия топъл душ, или вана, да се сгушиш в одеалото на дивана и да гледаш филм, да си купиш нещо красиво, от което реално нямаш нужда?
Св. Пайсий Светогорец ли казваше, че тия нещазаемат място в сърцето ни, което би трябвало да бъде заето от Бога?
Това ми звучи като да живееш с някаква постоянна вина... само защото си жив и можеш да пиеш чай Уау! Абсолютен фанатизъм. Ето как в Европа е тръгнала чумата и всякакъв вид епидемии, заради фанатизма на хората, че е грях да се грижиш за тялото си като се къпеш! Уникално. 😆

# 349
Аз също не мисля, че са грях. Дори ги приемам като дар от Бога. Асоциирам го така - както аз искам да зарадвам моите деца като им купя сладолед или каквото и да е там, така и Бог иска да радва нас. Всяко едно удоволствие може да се превърне в грях ако му отдадем повече значение от необходимото, но в умерени количества няма нищо лошо. Както и при лекарствата "дозата прави отровата". Даже сега се сещам за това, че първото чудо Христос го извърши на сватба. То по тази логика Той е могъл да каже, че тази веселба е излишна, а не да направи така, че тя до продължи безпроблемно. Дано не греша в разсъжденията си и така да подведа някой.

Последна редакция: сб, 07 яну 2023, 16:46 от Shanan4e

# 350
Съгласна съм с мнението на T.Valcheva относно фанатизма. Залитанията могат да са не само по отношение на пиенето на чай или вземането на дълъг душ, а за абсолютно всичко, което вършим и мислим.
Има една приказа " прекален светец и Богу не е драг".  Все повече я осмислям, все повече осмислям каква е ролята на фарисеите в Евангелието и на какво ни учи тя.

Относно светената вода, чела съм свидетелства за светена вода, която с години е стояла в шише, запазила свежестта си и е била годна за консумация.
Ето какво казва Светителят Хирург ( свети Лука (Войно-Ясенецки))  за светената вода:

Цитат
"Пийте светена вода възможно най-често. Това е най-доброто и най-ефективното лекарство. Казвам това не само като свещеник, но и като лекар. От моя опит в медицината."

# 351
  • В царството на игрите:)
Даже сега се сещам за това, че първото чудо Христос го извърши на сватба.
И не друго, ами превръща водата във вино... Това според мен казва много неща....

# 352
И не друго, ами превръща водата във вино... Това според мен казва много неща....
И на учениците си казва, че няма да пие от плода на лозата докато не се срещне с тях в Божието царство. И действително на кръста Му подават вино със смирна (Марка 15:23) и Той не приема.

# 353
  • София
Благодаря за отговорите, харесаха ми. Grinning
Аз съм израсла с баща аскет и друго не познавах, винаги съм била в конфликт със себе си за това къде е истината, той ли е прав, или греши. Години ще ми бъдат необходими, за да се отърся от една камара погрешни разбирания.

# 354
  • В царството на игрите:)
И на учениците си казва, че няма да пие от плода на лозата докато не се срещне с тях в Божието царство. И действително на кръста Му подават вино със смирна (Марка 15:23) и Той не приема.
Може и да не е пил, но виното е за хората на тази сватба....Защо чудото ще е такова ако никой не трябва да пие от това вино? Това са си мои разсъждения, де...Може и да не съм права Simple Smile

# 355
Чухте ли за шведския свещеник инфлуенсър? "Ако искаме да стигнем до хората трябва да бъдем там, където са, въпреки че социалните мрежи имат и тъмна страна". Той тренира и говори за здравето в по-широк от физическия смисъл.
Мислите ли, че православната църква трябва да се развива/модернизира, да стига повече до хората ? Аз да. Бях в една православна църква, където ни раздадоха принтирани текстове на песни, а някои си ги намериха на телефона и пяхме заедно - нетипично е за православните църкви. Майка ми беше възхитена като й разказах, каза да ходя само там 😆

П.С. знаете ли, че има православна българска църква в ЮАР? Случайно попаднах на страницата им и видях каква страхотна общност са си направили толкова далеч от България.

Последна редакция: вт, 10 яну 2023, 15:57 от T.Valcheva

# 356
  • София
Чухте ли за шведския свещеник инфлуенсър? "Ако искаме да стигнем до хората трябва да бъдем там, където са, въпреки че социалните мрежи имат и тъмна страна". Той тренира и говори за здравето в по-широк от физическия смисъл.
Мислите ли, че православната църква трябва да се развива/модернизира, да стига повече до хората ? Аз да. Бях в една православна църква, където ни раздадоха принтирани текстове на песни, а някои си ги намериха на телефона и пяхме заедно - нетипично е за православните църкви. Майка ми беше възхитена като й разказах, каза да ходя само там 😆

П.С. знаете ли, че има православна българска църква в ЮАР? Случайно попаднах на страницата им и видях каква страхотна общност са си направили толкова далеч от България.
Има много православни свещеници, които развиват своята мисионерска мрежа в социалните мрежи, в много неделни училища към църквите се използват най-модерните начини за преподаване, така че и нашата църква не е изостанала.

Имаме българска църква дори и в Камбоджа.

# 357
Аз съм се засичала с единият от свещениците от моята църква (православна) във фитнеса. Първо се изненадах, после ми стана по-симпатичен  с това, че спортува.

# 358
ТРИТЕ НЕЩА

Трите неща в живота, които след като си отидат,
никога не се връщат:
- Време, думи, възможност.

Три неща в живота, които могат да разрушат човек:
- Гняв, гордост, липса на прошка.

Три неща в живота, които не бива да губите:
- Надежда, мир, честност.

Три неща в живота, които са най-ценни:
- Любов, семейство и приятели, доброта.

Три неща в живота, които никога не са сигурни:
- Щастие, успех, мечти.

Три неща в живота, които съставляват човека:
- Лоялност, искреност, упорита работа.

Три неща в живота, които са наистина постоянни:
- ОТЕЦ, СИН И СВЕТИЯТ ДУХ

св. Николай Велимирович

# 359
Не очаквам някой да има отговор по моя въпрос, но днес съм афектирана и ще ви го задам. Не мога да разбера каква причина трябва да има за да допуска Бог да има толкова страдащи тежко болни деца. Какво добро може да излезе от това? Как родителите на такова дете да съберат сили да се доверят на Бог, да му повярват и да се спасят ако Той им отнеме рожбата? Не мога да го възприема, а толкова време се питам. Cry

Общи условия

Активация на акаунт