Православието като начин на живот - 9

• 51 384
  • 745
  •   1
Отговори
# 735
В пространното житие на св. Константин- Кирил Философ е описано, че той казал следното:
“Нашият Бог е като морската бездна. За него пророкът казва: «Кой ще обясни рода му? Защото от земята се взима животът му.» За да го намерят, мнозина се впущат в тази бездна; силните по ум, като добиват с негова помощ умствено богатство, преплуват бездната и се връщат; а слабите по ум се опитват да преплуват морето като с изгнили кораби и едни от тях потъват, а други, влачейки се с немощно безсилие, едва си отдъхват с мъка.”
 https://chitanka.info/text/11548

В този ред на мисли аз одобрявам адаптациите. Идеята е словото Божие да се приближи до хората и да ги насочва в техния живот. Библията не е за всеки, някой може да се съблазни в нея и да почне да пише глупости (не се обиждайте). Затова адаптациите са добър вариант.

Последна редакция: ср, 31 юли 2024, 15:00 от Mia Rulana

# 736
Според мен, човек трябва да прочете първо думите на Христос т.е. Евангелията.
Ненапразно и по време на Литургията се четат откъси от там.
За да дойде Христос, значи евреите нещо не са разбрали, написали или разтъркували правилно. Така че неговите думи са най-доброто напътствие и тълкувание на законите.

За метафорите визирах Йона, който оцелява в корема на рибата три дни.
Според някои вярващи точно така се е случило, според мен е метафора.
Според вас как е?
Стомашният сок на рибата как не го е разградил три дни? Или е чудо?
Когато ходих на Неделно училище, учителят ни разказваше как е питал неговите преподаватели именно за кита. Дали е било кит или метафора и как може това да е истина. И те са му отговорили, че си е именно кит и просто се е случило така, както е описано. Това е. И той го е приел и не го подлага на съмнение.
Щом може да има възкресение, значи може и човек да не умре в корема на кит. Как е станало няма значение. Едно време на хоата са им трябвали чудеса, за да повярват и да преценят доброто и злото. Днес всички сме грамотни, може да прочетем думите на Христос, който ни казва как да живеем, по-голямо чудо от това няма и е напълно достатъчно.

# 737
Леки и спасителни пости на всички тук! Heart

# 738
Леки и спасителни пости!
Знаете ли за някое приложение, дето да отброява дните от поста? И не само този, а за всички пости. Да има религиозен календар, вдъхновяващи цитати от Библията, такива неща. Като направиш три последователни дни да ти дава бронзов медал, като направиш седмица без пропуснат ден- сребърен, а ако спазиш целия пост- златен!
На български няма, но на английски?

# 739
  • София
Леки и спасителни пости!
Знаете ли за някое приложение, дето да отброява дните от поста? И не само този, а за всички пости. Да има религиозен календар, вдъхновяващи цитати от Библията, такива неща. Като направиш три последователни дни да ти дава бронзов медал, като направиш седмица без пропуснат ден- сребърен, а ако спазиш целия пост- златен!
Аз се извинявам, ама защо е необходимо всичко това?

# 740
Леки и спасителни пости!
разсмя ме.
За медал си е , особено Великия пост, съгласна съм Satisfied и особено ако си издържал и психически съпътстващите изпитания, или казано позитивно предизвикателства
Има на руски сайт, но съответно е по  стар стил.  Всъщност сега забелязвам, че има опция в самия сайт да се кликне и за нов стил... days.ru

Последна редакция: чт, 01 авг 2024, 08:49 от Nil desperandum!

# 741
  • Sofia
Здравейте, има ли нова тема или още си пишем в тази?

# 742
  • В царството на игрите:)
Трябва да закупя 3 броя напрестолно Евангелие, ани намирам в нета телефон на нито един църковен магазин. Моля за помощ.

# 743
  • София
Трябва да закупя 3 броя напрестолно Евангелие, ани намирам в нета телефон на нито един църковен магазин. Моля за помощ.
Ако сте от град София, отедете в църковния магазин вътре в катедралата „Света Неделя“ и да не видите такова по витрините питайте продавачката и тя ще ви ориентира. Иначе в интернет намерих поне 3 църковни магазина, които предлагат.

# 744
За Пловдив църковния магазин срещу църквата ,,Св.Марина".

# 745
  • София
За 2025 година календара за постите, който готвя вече няма да е в таблица като обикновено календарче, а ще е съчетание от църковното календарче и календара на постите. Ето как изглежда част от календара за месец Януари 2025 година.

Освен това лично аз мисля да изоставя другата тема за рецепти за православни пости, защото според мен тя вече се изчерпа.

Последна редакция: нд, 08 сеп 2024, 22:25 от дядо хаджия

Общи условия

Активация на акаунт