Православието като начин на живот - 9

• 52 133
  • 745
  •   1
Отговори
# 90
Православна християнка съм, но и съвременен човек. Не вярвам във чудодейното слизане на Благодатния огън, но ми харесва традицията с разпространението на този огън. Харесва ми как делегациите от различни страни отиват да го вземат, как го разпространяват по храмовете и оттам по домовете си.
Между другото разбра ли се защо БПЦ тази година не взе от Благодатния огън? За мен това е голямо престъпление. В мирно и спокойно време да се потъпче тази прекрасна традиция си е престъпление.

# 91
  • Крайбрежен район
Здравейте! Минавам от тук за да споделя един канал в YouTube, свързан с Божието слово. Ако желаете надникнете, може да намерите нещо полезно, вдъхновяващо и мотивиращо за себе си. Nature Sparkles Лека вечер!

https://www.youtube.com/channel/UC8TxjphE_NxTaQa6PP6nnkg

# 92
Христос Воскресе, братя и сестри!

По темата за "Снисхождането на Благодатния огън в църквата при Божи гроб", за мен бяха изключително интересни събеседниците в предаването  "Религията днес", които коментираха в реално време.. Тогава го гледах два пъти, и сега ми се прииска да го изгледам отново..

Добавям линк, в случай че някой има интерес:

# 93
# 94
Честит празник!  Успяхте ли да се поклоните пред мощите на Св. Св. Кирил и Методий? Simple Smile

# 95
Честит празник на българската писменост!
"Тогава се обърнаха с молитва към Христа, от Когото пръв дар са езиците, да им помогне да изнамерят букви, пригодни за българския език, и да преведат божественото Писание на тоя език. И като се предадоха на пост и молитва, те достигнаха желанието си, защото близо е Господ до всички, които го призовават с истина."
Из "Живот, деяния и чудеса на св. Климент Охридски" на архиеп. Теофилакт Охридски

# 96
Някой може ли да ми препоръча стих от Библията за здраве (физическо)? От свещеник ми е препоръчан Псалом 90 (Хвалебна песен Давидова) за защита от зли духове и ми помогна много! Почти всеки път като си я чета усещам невероятна сила в гласа си и знам, че не са просто слова. Та се чудех дали има нещо подобно за болести?

# 97
# 98
Сърдечно благодаря!

Някой би ли ми разказал нещо за броениците? Бих искала да си нося кръстче всеки ден, но имам проблеми с гърба и врата, и мисля, че ще ми тежи. Затова предполагам гривна, видях че има такива с 33 възела

Последна редакция: пн, 13 юни 2022, 17:26 от Lavendervibes

# 99
Пратиха ми текст от проповед, която много харесах и затова я споделям.
Всеки, който е стигнал до Иисус Христос и е опитал да осъзнае някои духовни истини и принципи, сигурно се е натъквал на примерите от човешката история, как цели родове, народи и държави са били обезличавани и погубвани, по Божие допущение.
Народ, който не се кае и моли, няма добри бъднини.
Цитат
Братя и сестри,
Ние, съвременните българи, не умеем да пазим светлата памет на родните светци и новомъченици, а те са нашето най-голямо национално богатство. Напразно шумни и кресливи медийни кампании устройват публични допитвания до обществото, кои са най-великите българи. Това не са пошли певци или шоумени, нито спортисти или политици със съмнителен морал. Това са нашите родни светци, които не се нуждаят от нашата похвала, но ние се нуждаем от тяхното молитвено застъпничество, защото обезверяващи и обезродяващи се с всеки изминал ден – погиваме. България сега е един прикован към болничен одър смъртник. И ако ние не изровим от бунището на предателската ни забрава драгоценния бисер на родната святост, осиромашали, голи и боси духом, ще станем жалки роби на чужди неправославни и нехристиянски цивилизации и култури. Ако не престанем да продаваме и отстъпваме от православната си вяра и българската свяст – кога за трийсет сребърника, кога за паница леща – ще погинем физически, ще погинем и духовно. Някога, в навечерието на турското иго, България е изправена пред най-сериозното изпитание от своето съществуване. Тогава тя оцелява, защото има свети патриарх Евтимий, който я предава на Светата Троица. Днес ние сме изправени пред още по-голяма опасност, защото чезне не само държавата ни, а вярата и народността ни. Затова нека въззовем с молитвен вопъл: "Боже, пази България! Боже, заради молитвите на всички български светии, чиито сънародници и потомци сме ние, съвременните християни, живеещи в апостасийния 21-ви век, опази страната ни християнска и православна сега и в безкрайността на вековете!" Амин.

# 100
Хора, аз изпадам в ужас като виждам колко застъпници има баба Ванга. Не просто я славят заради "дарбата" й (която знаем на какво се дължи), а мнозина я наричат светица. Бях писала преди време под пост във фб, че всъщност се занимава с тъмни сили и е много опасно. И ме нападнаха, обвиниха в клевета и ми изтриха поста (не че ми пука като цяло, но е вид цензура).
И се замислих нещо - нали знаете как напоследък все по-популярни стават източните религиозни течения под една или друга форма (силата на позитивното мислене, закон на привличането, йога и т.н). Та те обещават след време да се превърнеш в своеобразен бог. А точно това е обещала змията на Адам и Ева. И сякаш историята се повтаря. Мислите ли, че живеем в последните времена?

# 101
Подминавай такива статии.Всеки има право да вярва в каквото си иска.

# 102
За много от тези объркани вярвания много хора винят църквата, че не е достатъчно близо до хората, в обществото и че не обяснява/тълкува Писанието. Това го казвам и във връзка с контрапротеста на прайда. Вие какво мислите?  Тогава имаше голям спор и почти гняв насочен срещу плакатите с цитати от Стария Завет.

# 103
За много от тези объркани вярвания много хора винят църквата, че не е достатъчно близо до хората, в обществото и че не обяснява/тълкува Писанието. Това го казвам и във връзка с контрапротеста на прайда. Вие какво мислите?  Тогава имаше голям спор и почти гняв насочен срещу плакатите с цитати от Стария Завет.

Съгласна. Някъде прочетох мнение на един свещенник, според когото вина имат и други свещеници, които не се образоват достатъчно и  няма какво да правят млади хора на литургия ако нищо не се разбира от пеенето. И точно така ми изглеждаше отстрани преди да стана вярваща.  А някои части от Библията са трудни за разбиране и ти трябва Светия дух. Също хубаво би било да се обяснява защо, а не просто да те осъдят, че правиш грях. Години ми отнеха докато успея да намеря обяснения в Библията по конкретни теми и то го направих само защото получих знак от Исус и бях сигурна, че това е истината, но не разбирах защо. Но не на всеки се случва и точно затова свещениците, а и вярващите би трябвало да бъдат като мост към разбиране Писанието. Може би всички ние трябва да бъдем по-активни в това и да разказваме лични истории. Ето например аз, когато починах баба ми (Бог да я прости) сънувах един сън как води едно малко момченце за ръката, купува му играчки и се грижи за него. Разказах съня на майка ми и тя онемя - оказа се, че е абортирала момче години преди да се родя. И тази душа е някъде там...
А някак си по-грубо звучи някой да ти каже: не прави аборт, ти си убийца.

Последна редакция: сб, 02 юли 2022, 21:56 от Lavendervibes

# 104
Да, но хората у нас са масово невярващи и безбожници, самото общество, затова как да дойде един свещеник да тълкува Писанието, къде? Аз примерно не бях на този протест, но ме напрегна колко много хора после се възмущаваха от цитатите, колко били обидни, вярващите нееволюерали и т.н. Не разбрах какво обидно видяха в "жената е венец на главата на мъжа ", тълкуваха го като предмет, както и "жената е помощник на мъжа" като вид робиня, по-долно качество и т.н. а не като че повечето отговорност се пада на мъжа.. 
А за самите песни, според мен се разбира какво се пее, на мен много ми харесват песнопенията, но няма проповеди и разговор както в протестантските църкви, което е минус, според мен.

Общи условия

Активация на акаунт