Православието като начин на живот - 9

• 52 311
  • 745
  •   1
Отговори
# 390
  • София
Да, видях че се продават на приемлива цена фототипни издания.

Днес за пореден път се замислих как ли се справя душата в първите моменти (дума която използвам като неутрална за времето) след смъртта. В ежедневието си сме свикнали на подкрепа и помощ от друг тип. Мечтанията за светското и материалното винаги си пробиват път. Най-малкото около мечтанията за физическо здраве се обединяваме всички. И изведнъж изгубваш всичко това. Ако в живота си си постигнал много (като материално, като слава, като външен вид, като здраве) не знам как я преглъщаш тази загуба. Може би бедните, грозните, болните, онеправданите по-лесно намират пътя.

# 391
Продават се в църквите и църковните магазини.

# 392
Да, видях че се продават на приемлива цена фототипни издания.

Днес за пореден път се замислих как ли се справя душата в първите моменти (дума която използвам като неутрална за времето) след смъртта. В ежедневието си сме свикнали на подкрепа и помощ от друг тип. Мечтанията за светското и материалното винаги си пробиват път. Най-малкото около мечтанията за физическо здраве се обединяваме всички. И изведнъж изгубваш всичко това. Ако в живота си си постигнал много (като материално, като слава, като външен вид, като здраве) не знам как я преглъщаш тази загуба. Може би бедните, грозните, болните, онеправданите по-лесно намират пътя.
И аз съм имала разсъждения... за прехода.. за митарствата... за животът ни във вечността.
Ето, сега покрай текста, за който попита,  отново се замислих. По принцип ние сме в плът,  имаме и сме усвоили навици , които важат за земния ни живот. Колкото и да се стремим към небето, няма как да сме напълно и изцяло откъснати от земното. Стремим се да усвояваме други неща, които да са ни полезни за вечността... да придобиваме Светия Дух ( как точно и как се разбира колко сме придобили е отделна тема), да се подготвяме за срещата си с Господ, да търсим Неговото Царство...
Но ето, в текста, пише "Где са многото слуги и тяхната врява.. где е златото и среброто? "
Ми, ясно,  няма ги. Едно, че не всеки е имал и в земния си път злато и сребо.. и второ, че по принцип, докато сме на Земята ни е дадено да имаме метали.. да имаме вино, мед и други веществени неща. А после, там, на небето, в духовния свят, ги няма .. НО има друго.
Замислих се.... нима за всяка душа, която преминава отвъд, важи този текст? За слугите, за златото?
Ами ако тази душа е била самата тя слуга?
И не се е кичила със злато и сребро? И за нея ли ще се чете същия този текст?

# 393
  • София
Златото, среброто, слугите, врявата (аз малко и като клюки между тах го схващам) са обобщение за всичко материално и светско. И не само за притежание, а и за мечтание се споменава в началото. Защото мечтаейки ти един вид се уповаваш, че тези неща ще ти донесат радост и утеха.
И в един момент - губиш живота си (нещо което 100% ще се случи с всички ни, колкото и да пъдим тази мисъл) и БАМ, всичко изчезва - матерериалното, светското, суетата, плановете които си имал, грижите които са занимавали ума ти, приятното усещане, че изглеждаш ако не добре, то поне спретнато и поддържано, та дори и удоволетворението, че си запазил здравето си. Изпадаш в един вакуум и аз много ясно си представям как тази душа протяга ръце и търси за какво да се хване (нещо подобно се споменава в друга част на текста). Много е тъжно - много, но и много поучително.

# 394
Бебетата като са новородени, също протягат ръце. И обикновено има кой да ги поеме, да им помогне, да ги въведе в земния живот. Същия този земен живот, дето е белязан с материалност и пр. ...живот, в който докато се ориентираме къде сме попаднали и вземем, че умрем.
Вярвам, че и когато премине душата ни в отвъдното, също ще има кой да ни помогне, когато протягаме ръце, попаднали като в " небрано лозе".. или както ти го нарича вакуум....
Колкото и да се подготвяме, ясно е, че няма как да ни е ясно.Blush Hug

# 395
  • София
И аз се надявам, че е само временно това "изпадане в безтегловност". Сигурна съм, че колкото и да се готвим, все ще бъдем изненадани. Ще се чудим тогава и ще си казваме: "Ама разбира се, че би следвало да е така, как не сме се сетили приживе, то е очеизвадно", ама ей на.

# 396
И аз се надявам, че е само временно това "изпадане в безтегловност". Сигурна съм, че колкото и да се готвим, все ще бъдем изненадани. Ще се чудим тогава и ще си казваме: "Ама разбира се, че би следвало да е така, как не сме се сетили приживе, то е очеизвадно", ама ей на.
HugBlushHeart

# 397
и БАМ, всичко изчезва - матерериалното, светското, суетата, плановете които си имал, грижите които са занимавали ума ти, приятното усещане, че изглеждаш ако не добре, то поне спретнато и поддържано, та дори и удоволетворението, че си запазил здравето си. Изпадаш в един вакуум и аз много ясно си представям как тази душа протяга ръце и търси за какво да се хване (нещо подобно се споменава в друга част на текста).
Аз мисля, че в този момент са много важни молитвите на опечалените. А ако е нает свещеник да води заупокойна служба още по- добре.

# 398
  • В царството на игрите:)
А още по - добре е първите 40 дни някой близък да чете Акатиста за починали Heart

# 399
  • София
Простено да ви е от Бог!
Простено ви е и от мен!
Моля, простете и вие на мен!

Амин!

# 400
Момичета и момчета, любопитно ми е четете Библията сами вкъщи - как подхождате към нейното четене и изучаване?

# 401
Момичета и момчета, любопитно ми е четете Библията сами вкъщи - как подхождате към нейното четене и изучаване?
http://www.pravoslavieto.com/molitvoslov/molitvi/Biblia.htm

# 402
Еми чета и разбирам буквално. Не търся скрити символики стил Дан Браун.

# 403
Dory88, благодаря!

Mia Rulana, аз мисля, че Библията има и духовен прочит: "Както на Небето (духовно), така и на земята (буквално). Не говорим за глупостите на Дан Браун, който дори и като невярваща не бих сметнала за автор, който да си заслужава времето (сравнено с Умберто Еко и др., чиито произведения на тема религия, история, християнство, семиотика и тн. са доста по-задълбочени).

Разбира се, че буквален прочит не е достатъчен. Сам Исус говореше на учениците в притчи, които бяха на пръв поглед ежедневни "сеячи, лозари, кошари и пастири, заровени таланти, работници", но всички те криеха в себе си преобрази, които и днес можем да наложим. Ясно е, че Стария Завет категорично не можем да приемем само буквално. Самите притчи и псалми са пълни с преобрази, символи и метафори също. Исках да попитам обясняват ли се тези неща от свещенниците, какви са съветите за прочит и тн.

# 404
Аз се пренасям тук от другата тема. Според вас, ако човек пости и се стреми към духовно смирение по време на постите, но ако се храни с веганска храна, това омаловажава ли постите? Тоест, ако яде тофу, бадемово мляко и т..н вегански храни, които са като заместители на месото, а не традиционните български постни храни като примерно леща, боб и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт