Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 60

• 49 992
  • 745
  •   1
Отговори
# 345
Аз пък не съм съгласна, че корупция та е основната причина. И в Италия има мафия, вижте им сградите и обществените пространства. Имат си традиции като цяло.

А от икономическа гледна точка-да кажем че в София цените са 15% по-ниски от средно европейските. Земята, материалите и труда, са със сигурност малко по-голям процент. А локацията, инфраструктурата, естетиката-които са голям процент от цената-те само 15% ли примерно са по-надолу или значително повече? Кой плаща за тях, или предприемачите гълтат много по-големи печалби, за неща, за които не допринасят физически или финансово?

# 346
Просто така си ни харесва, така ни е възпитано чувството за естетика, затова и предлагането е такова. Всеки ден се разхождам между новите сгради в Дружба и старите блокове- големите претенции на новото строителство, а отсреща-  дървена "беседка", скована от боклуци, на която с някакви маркери вътре е изписано с големи букви VIP. Е няма по- добра метафора за средата ни. Simple Smile

# 347
# 348
Здравейте харесахме имот от  брокерска фирма, но малко ми е притиснено, защото фирмата е нова и няма много информация за нея. Как можем да я проверим и има ли евентуално риск , тъй като имота ще бъде закупен с ипотечен кредит

# 349
Банката проверява основно, преди да отпусне кредита.

# 350
Здравейте харесахме имот от  брокерска фирма, но малко ми е притиснено, защото фирмата е нова и няма много информация за нея. Как можем да я проверим и има ли евентуално риск , тъй като имота ще бъде закупен с ипотечен кредит

Банката ще си провери всичко, все пак имотът служи за обезпечаване на вземанията й. А за брокерската фирма какво Ви притеснява, те са само посредници, гледайте продавачът да е ок.

# 351
Благодаря за отговора! Банката ще провери имота, но  сумата която ще предоставим първо отива при брокерите. Притиснява ме да не им дадем само парите и да не получим нищо.
Ние реална връзка с продавача нямаме. Всичко минава през тях

Банката ще си провери всичко, все пак имотът служи за обезпечаване на вземанията й. А за брокерската фирма какво Ви притеснява, те са само посредници, гледайте продавачът да е ок.

# 352
  • Варна
Вероятно става въпрос за стоп капарото. То също се дава срещу договор и при неизпълнение на сделката не по ваша вина, трябва да е описано, че ви го връщат обратно.

# 353
Наемете си адвокат, който да Ви съдейства за сделката и да направи необходимите проверки.

# 354
Благодаря за отговора! Банката ще провери имота, но  сумата която ще предоставим първо отива при брокерите. Притиснява ме да не им дадем само парите и да не получим нищо.

Каква е тази идиотщина? Да не би брокерите да имат генерално пълномощно? Иначе няма как да стане, те ли ще се явят пред нотариуса? Ама той ще иска доказателство, че е платено на продавача, а не на посредника.
Освен да имате предвид стопкапаро или нещо такова, ама то е дребна сума все пак - 1000 евро например.

# 355
Чудно ми е колко от защитниците на тезата, че имотите в България не са надценени действително биха дали 200к, за да търпят плюнки по асансьорите, разбити тротоари и кучешки находки под краката си, при положение, че в България бясно се доплаща за образование и здравеопазване. Считах за нормално, че който търси имот за живеене не дели публичната среда около имота от самия имот, но явно бъркам- май по- важно ни е да си направим кухнята модерна, пък нека навън е мизерия. Ако не беше така, щеше да има по- малко на брой апартаменти, но пък с по- качествена среда, защото днешните кутийки нямаше да са продаваеми за човек с подобни изисквания.

Аз лично бих дал 200k € ако съседите ми също са дали по толкова или повече. Идеята е , че най-вероятно сме на един акъл и никой няма да плюе в асансьора или да си изхврли боклука от терасата. Мисля че е нормално да се подържат между блоковите пространствано, но отново опираме до хора и  начин на мислене. Хората с 200к € най-вероятно са пътували и живяли в чужбина, видели са хубаво и нямат нищо против да дадът пет лева на апртамент за подръжка на зелените пространства.
А за стойноста на имотите също съм съгласен , че са надценени и маломерните жилища са пряк резултат от този факт. Просто хората не могат да си позволят жилища с нормални размери и строителите правят това ,което се продава. Аз търсех голям двустаен НС и просто няма на пазара.

# 356
Ето тук интересно обяснение кое движи имотният пазар:
https://www.facebook.com/sdelkisimoti.bg/

# 357

Каква е тази идиотщина? Да не би брокерите да имат генерално пълномощно? Иначе няма как да стане, те ли ще се явят пред нотариуса? Ама той ще иска доказателство, че е платено на продавача, а не на посредника.
Освен да имате предвид стопкапаро или нещо такова, ама то е дребна сума все пак - 1000 евро например.

+1
Ако брокерите са пълномощници по сделката, бих си наела читав адвокат и с повишено внимание! Ако е само за стоп капаро, трябва да дадат някакъв документ за получената сума и после да Ви свържат с продавача за предварителен договор.

# 358
"Кой плаща за тях, или предприемачите гълтат много по-големи печалби, за неща, за които не допринасят физически или финансово?"

Давам пример: преди 2-3 години до нас построиха нова кооперация. Живеем в къща на първи висок етаж, прозорците гледат директно към улицата, която макар да е вътрешна, е много натоварена откъм движение на автомобили, бусове. Докато наливаха основите, а и след това, на ден минаваха по около 30 бетоновоза. Заради трусовете от тях пропаднаха вратите на двора и на гаража. Вдигаше се такъв прахоляк, гъсти облаци, че не можехме изобщо да отворим прозорците или да излезем от къщи преди да се уталожи този ужас /не искам да обрисувам мръсотията по первазите и стъклата на прозорците/. Един ден не издържах и отидох до пишман инверститора, чийто офис е на 100 метра от нас. Попитах го няма ли да си чистят улицата вечер след камионите, защото всичко това ние го дишаме /все пак строител и инвеститор трябва да носи някаква отговорност за качеството на живот на околните сгради/. С мазно, явно отработено изражение, ми обясняваше, че нямало как да чистят, защото щяло да стане кално, но въпреки, че не им било задължение в инвестицонния проект, те се били ангажирали да облагородят района. Има ли нужда да питам, дали почти 3 години по-късно има и грам облагородяване. НЯМА! Прахоляк, мръсотия, леш. За сметка на това за този инвеститор /предполагам, че при и други е така, затова ги наричам пишман инвеститори/ се знае, че има голям имот извън града, в дрова със сърнички и с обслужващ персонал. Ето там отиват средствата за принос към обкръжаващата среща при строежа на нови сгради, които си дишат една на друга въздуха. Отврат. Никакъв ангажимент, мисъл, отговорност към средата. Който можа да заграби и малкото останали парцели, настрои кооперации без да се мисли къде ще паркират всички тези новодошли. А те понеже до този момент са живяли на къра, сега си спират пред нашия гараж без никакво чувство за съобразяване.

# 359
Няма как да са надценени имоти, които се продават лесно. А и да са надценени, това е проблем на продавача, не на обществеността. Ако липсват социални жилища, това вече е съвсем друг проблем, и се решава по друг начин. Под вола теле още не е намерено.

Защо няма целенасочена политика или какво пречи за нейното прокарване?
Ми няма кой, всички само седят и чакат, точно както и ти. Липса на инициатива. ¯\_(ツ)_/¯

Общи условия

Активация на акаунт