Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 60

• 49 994
  • 745
  •   1
Отговори
# 360

Аз лично бих дал 200k € ако съседите ми също са дали по толкова или повече. Идеята е , че най-вероятно сме на един акъл и никой няма да плюе в асансьора или да си изхврли боклука от терасата. Мисля че е нормално да се подържат между блоковите пространствано, но отново опираме до хора и  начин на мислене. Хората с 200к € най-вероятно са пътували и живяли в чужбина, видели са хубаво и нямат нищо против да дадът пет лева на апртамент за подръжка на зелените пространства.

Да но идеята за комфортен живот в зтворени комплекси доближава България до Латинска Америка (и то по-развитата - Аржентина и Чили), не до Европа, където отдавна е установено, че гетоизирането се избягва със предпочитане на смесени комплекси - социални и не социални жилища, офиси и т.н. иначе се отива към другата крайност и обществото съвсем се разслоява на много бедни и много богати. При едни добри стоителни регулации, някакъв процент от днешната печалба на тези строителни спекуланти е по-добре да отива за инфраструктура, градоустоиствено планиране и контрол преминавайки през общината. Но затова всеки трябва да предпочита да плаща малко данъци на общината вместо на поредния строителен спекулант.

# 361
В САЩ къщите нямат огради,в България са обградени с високи дувари. Сами преценете кои са отворени и кои затворени комплекси,(махали). Yum

# 362
Не виждам какво е чудното да дадеш 200000 евро за жилище, ако ги имаш и ако жилището си струва. Колко да струва хубаво жилище в София?

# 363
Кой предприемач, колко изкарва няма как да се регулира.
Това което може да се направи е ясни правила на играта, някои от тях са:
1.Плащане само по банков път
2. Адекватни паркинг места въз основа на броят спални. Ателиета и двойни рампи трябва да се забранят.
3. Легална отговорност от стройтелите които искат да продават на зелено.Всеки предприемач с хиляда лева прави нова компания и продава , за мен това не е нормално.
4. Възстановяване на района около ново стройтелство преди акт 16. Снимките от НС са като лунен пейзаж.
5. Ясни правила на монополни компании ( енерго , ВИК, топлофикации за да не изнудват предприемачи)

Последна редакция: сб, 26 мар 2022, 16:39 от Sapien

# 364
Това "гетоизиране" се получава не заради финансовите разлики между хората, а заради разликите в манталитета. Няма проблем заедно да живеят по-бедни и по-богати, но има проблем ако едните не пазят, хвърлят боклук където и падне, не искат да плащат за поддръжка и т.н. Та, ако искаме да няма разделяне, да бъде така добра държавата да хване за гушата всеки нарушител, замърсител, неплащащ и прочее. Да, ама тези елементи са болшинството от нацията и властта ще загуби изборите ако го направи. И затова си затваря очите и тогава на тези, които искат да живеят на чисто и спретнато, какво им остава освен да търсят някакво разделяне от другите?

# 365
Благодаря за отговора! Банката ще провери имота, но  сумата която ще предоставим първо отива при брокерите. Притиснява ме да не им дадем само парите и да не получим нищо.
Ние реална връзка с продавача нямаме. Всичко минава през тях
Това ми е доста съмнително.

# 366
В София няма опасност от разделение по класи докато не направят цял квартал с нормални отстояния и цветя и градинки между тях, засега не се предвижда Hands V

В САЩ къщите нямат огради
За какво им е, те са въоръжени, и една табелка стига. Пак го играе вид "дувар", няма разлика.

# 367
Това "гетоизиране" се получава не заради финансовите разлики между хората, а заради разликите в манталитета. Няма проблем заедно да живеят по-бедни и по-богати, но има проблем ако едните не пазят, хвърлят боклук където и падне, не искат да плащат за поддръжка и т.н.
Това за манталитета го разбирам като довод. Но да кажем, по стечение на обстоятелствата, не всички израстват в равноправни семейства. Така че при смесен тип съжителство е също и вероятно все пак да дадете шанс на тези без обноските да разберат, че могат и в по-добра среда да живеят, виждайки и учейки се от добър пример.

Качеството на зелената и обща среда определя в голяма степен как изпозвателите й я използват. Ако си мислите, че в чужбина няма мръсотия, лошо поведение и корупция, много се лъжете. И пак за страни много по напред от България.

Последна редакция: сб, 26 мар 2022, 17:22 от ierldan

# 368
Разговора за манталитета го имах с мой приятел , с който видяхме как един шофьор си отвори прозореца и изхвърли една торба с  боклук на светофара. Стигнахме до извода , че ако го правиш същото във вкъщи е манталитет , но ако е правиш навън само е смесица от манталитет и чувството , че не принадлежиш на това място и безнаказaност.

Последна редакция: сб, 26 мар 2022, 19:59 от Sapien

# 369
Разговора за манталитета го имах с мой приятел , с който видяхме как един шофьор си отвори прозореца и изхвърли една торба с  боклук на светофара. Стигнахме до извода , че ако го правиш същото във вкъщи е манталитет , но ако е правиш навън само е смесица от манталитет и чувството , че не принадлежиш на това място и безнаказност.
Да,защото управляващите имат същият манталитет и чувство,че не принадлежат на това място...

# 370
Не е задължително влиянието да е само негативно, но за противното се изисква много постоянство, което едни работещи хора не могат да си позволят. Едно е да си вложил собствени спестявания в жилището си, друго е да си го получил наготово и да не можеш да си позволиш никаква поддръжка, пък и да нямаш желание. Иначе вярвам в теорията на счупените прозорци, но за подобна промяна трябва количествено натрупване на материал.

# 371
Това с управляващите е навсякъде , където има мандати и демокрация. Важното е да знаеш , че няма да им се размине ако нарушат закона.

Мисля че темата започна да се разводнява.

Искам да попитам хората тук какво мислят за редовите къщи, които станаха модерни напоследък?

За мен това е най-лошият тип инвестиция защото плащаш като за къща,а реално живеш в по -голям апартамент.

# 372
Темата се разводнява, но да мислиш, че като плащаш 200к за апартамент в София, получаваш същото благоползване като за полуредови тип съща в по-отдалечените части на други столици, и живееш с преди споменатате градоустройствени решения, и се разхождаш из централни части на град, който с малки изключения показва сградна и обществена среда в непоправим упадък и държавническа незаинтересованост. Дали са съпоставими?

На мен много ми харесват терасовият тип жилища. Най-добре се вписват в схемата за устойчиво развитие-най малко енергия, градинка, паркинг, съседи не много близо, но не и далеч…

Последна редакция: сб, 26 мар 2022, 18:07 от ierldan

# 373
Аз сравнявам редова къща в покрайнините на София и апартамент. За мен лично ,къща е най-добрият вариант защото истинската стойност винаги е в земята под къщата. Ако не мога да си позволя къща , бих избрал апартамент пред редова къща.
Социални и еко съображения ги оставяме на страна.

Последна редакция: сб, 26 мар 2022, 19:58 от Sapien

# 374
Искам да попитам хората тук какво мислят за редовите къщи, които станаха модерни напоследък?
Идеални за ексхибиционисти, печеш се в шезлонг в градината и те гледат всички съседи. Но пък е по-хубаво от блока за рождени дни, можете да опнете една голяма шатра навън и няма оплаквания че било шумно, нали всички са там, въртят се скари, плацика се надуваемо басейнче, суперско. И едни краставици може да отгледаш на двора, че при тия цени Dizzy Face

Общи условия

Активация на акаунт