Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 60

• 49 966
  • 745
  •   1
Отговори
# 525
Докато рублата е обвързана със златото. Не съм следила преди, но откакто обявиха искане за плащания в рубли ,  курса и не стана ли предвоенния  ? Ако някой следи ?

Никоя модерна валута не е обвързана със златото, защото няма толкова злато, колкото е обемът на стоките и услугите. А и ако рублата имаше златно покритие сега щеше да расте (златото е в пик, а не да се срива). Нали знаеш какво значи златно покритие - банката да обяви, че 100 рубли се равняват на 1 грам злато и всеки свободно и по всяко време може да си обмени стоте рубли за грам злато. Мислиш ли, че е така?

# 526
Черна станция ние може да си мислим много неща. Това няма никакво значение за нищо, освен за нас си.
Аз затова попитах. Но не попитах кой какво си мисли, а знае ли някой как е.
Теориите ти можеш да си ги напишеш и нямам намерение да ги прочета. Ако все пак знаеш със сигурност можеш да отговориш. Също се чудя свързана със златото , goldgebunden на немски, и със златно покритие както ние казваме - едно и също ли е? Знае ли някой? Не питам за теориите на мамасита и подобни излияния, а дали някой знае да обясни.
В същност питам за произволна валута. Може да ми обясни някой в частност с примера или общо.

Последна редакция: пн, 04 апр 2022, 10:31 от bella-ciao

# 527
Това не е общообразователна тема.

Моля, прочетете заглавието на темата, с разбиране. Нормално е да има леки отклонения, ама от известно време
1) темата се превърна в перчене кой какво прочел в нета на чужди езици, нищо че няма общо с темата, макроикономически, от хора, които явно не са икономисти.
2) темата се превърна "Не купувайте недвижими имоти"

# 528
Ами тя непрестанно на това се превръща, защото няма как да е иначе ако ще ги наричате капиталовложение. Т.е. смени заглавието или напиши какво в същност очакваш да се пише вътре при въпроса @имам еди колко си - да ги държа ли в банката, да купя ли злато или да взема мако кредит и да купя жилище@ . И тръгва дискусията , защото се се сещаш защо.

# 529
от тефтерчето ми в имот.бг вече втора седмица не изчезват обяви
седят си даже евтинийките под 150К в Гео Милев, които преди войната се продаваха за дни

# 530
  • Варна
Аз пак да попитам, някой може ли да ми покаже примерна бланка или нещо такова, за даване на стоп капаро, че намирам само примерни предварителни договори в нета.

# 531
Черна станция ние може да си мислим много неща. Това няма никакво значение за нищо, освен за нас си.
Аз затова попитах. Но не попитах кой какво си мисли, а знае ли някой как е.
Теориите ти можеш да си ги напишеш и нямам намерение да ги прочета. Ако все пак знаеш със сигурност можеш да отговориш. Също се чудя свързана със златото , goldgebunden на немски, и със златно покритие както ние казваме - едно и също ли е? Знае ли някой? Не питам за теориите на мамасита и подобни излияния, а дали някой знае да обясни.
В същност питам за произволна валута. Може да ми обясни някой в частност с примера или общо.

Не са теории, чела съм, знам го. Но като не искаш да е от мен, ето ти линк и виж какво пише там (на практика моите думи):

Цитат
Златният стандарт е монетарна система, в която стойността на валутата на дадена държава е еквивалентна на определено количество злато. Това означава, че всички книжни пари и монети в обращение могат да бъдат конвертирани в злато по фиксиран курс.

Държавите, които използват този модел, се задължават да купуват и продават ценния метал на предварително обявена цена.

Ако САЩ решат да въведат златен стандарт при цена от 1000 долара за тройунция, то стойността на един долар ще бъде точно 0.001 тройунции злато.

В днешно време обаче тази валутна система не се изполва от нито една държава в света. Великобритания се отказва от златния стандарт през 1931 г., а САЩ го изоставят през 1933 г. Последните "остатъци" от обезпечаването на долара със златни активи са премахнати през 1971 г.

Разликата е, че тук са дали пример с долара, а аз го дадох с рублата. Или и сега не ти е ясно?

https://profit.bg/investitsii-abv/kakvo-predstavlyava-zlatniyat-standart/

Това е златен стандарт и златно покритие. Иначе "обвързана със златото" може да има смисъл само в нещо като валутен борд. нашият например е вързан за еврото, но теоретично е възможно да има и кошница от валути, в това число и злато. Не знам къде го има това на практика, защото златото е много волатилно и то в противофаза на икономическите цикли, ако мога така да се изразя. Ето ти още една статия, където се засяга пряко и твоят въпрос:

https://rbt-crimea.ru/bg/kakaya-iz-valyut-obespechena-zolotom-pr … ashe-vremya-rubl/

Прочети си я, но не пропускай това:ю

Цитат
Валутите на повечето страни не са обезпечени със златни резерви. Освен това няма връзка между рублата и златото. Наличните златни резерви в Русия не са достатъчни за това: дори ако сигурността на рублата се приложи на практика, тя ще възлиза на около четири процента. Единственият начин да стане това е само в случай на глобални промени в икономиката, но е много трудно държавата да се реши на подобни драстични действия.

Днес рублата не е обвързана със златото.

Е, имаш ли още да сипеш злъч и намеци за разни Мамасити?

# 532
Ще прочета насам натам да видя доколко е вярно. Защото има разни различни статии , но не са на български. Например https://nordhessen-journal.de/gastautor-goldbindung-des-rubels-u … -dollar-dominanz/

# 533
Ще прочета насам натам да видя доколко е вярно. Защото има разни различни статии , но не са на български. Например https://nordhessen-journal.de/gastautor-goldbindung-des-rubels-u … -dollar-dominanz/

Много е трудно да се спори с човек, който няма логическо мислене. какво имам предвид? Ами например:

Ако Х е свързан пропорционално с У (пропускаме обратната пропорция по обясними причини), то тогава ако Х расте ще расте и У. А ако Х расте, но У намалява или просто не расте, то тогава следва, че няма връзка между тях.

За мен логиката е царицата на доказателствата и затова вместо да търся линкове дадох най-простото доказателство - няма как рублата да е вързана за златото, щом златото е нагоре, а рублата надолу. Това е същото като примера ми. Но за хора като теб логиката не е доказателство и затова трябваше да търся статии.

Виждам, че и ти търсиш обаче прочете ли какво пише в твоята статия? Пише, че покрай срива на рублата и войната Путин планира да я обвърже със златото. Планира значи, че в момента не е. Освен това пише още, че планът е руската банка да купува златото по фиксиран курс. Но нищо не пише да продава злато по този курс - това не е никакво златно покритие.

# 534
Да прочетох. Затова и питам. 
Да напишеш в едно и също мнение че нещо е невъзможно и след това да напишеш че някой планира да го направи ... ок, сигурно имаш логическо мислене.
И няма да споря . Аз попитах, не за да споря с теб , а ти го обърна на спор с какво ли не.

# 535
мандаринка, след като имотите отдавна не са с цел дом/живеене, дори вече и обикновена инвестиция не са, а високо левереджнат финансов инструмент, често в графа спекулативен, мисля че е напълно нормално да се обсъждат макроикономически въпроси.

# 536
Отворете си макроикономическа тема тогава и си мерете линковете - кой колко повече килограма е пуснал.
По-добре нищо да не се пише в тази тема, отколкото да се превръща в това, в което се превърна.

Логично е тази тема, за имотите, да се чете от хора, които искат да купят недвижим имот. Който иска да купува нещо си друго - да търси по други теми и форуми.

# 537
Има тема за имотни обяви, ако нея търсиш мандаринке ? Да търсим ли линк?

# 538
То и за други неща има теми.
Ако не схващаш разликата между темата за пазара и темата за обявите - обяснявам:
В темата за пазара се обсъждат тенденциите на пазара, в темата за обявите се коментират конкретни обяви. В темата за кварталите - плюсове и минуси на отделните квартали.

Много е трудно да се спори с човек, който няма логическо мислене.

# 539
На пазар се ходи с пари .
Но ок. Нека се обсъжда пазара, но да не се обсъжда пазара. Логитата наистина . Весело обсъждане.

Общи условия

Активация на акаунт