Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 60

• 50 002
  • 745
  •   1
Отговори
# 375
Мале какви съвети се въртят да си хване адвокат  Laughing Laughing Laughing
Кажете ми имали друга държава, плащаш на брокер една шапка пари и трябва да си хванеш и допълнително адвокат Grinning Grinning Grinning
Тези безумия до кога и имали ги на друго място????????????????

# 376
  • Варна
В другите държави брокерите имат повече квалификация, отговорности и вършат повече работа от това да приберат 3,6% и да те заведат на адреса. (Даже второто понякога се оказва изключително трудна задача).
Тук масово не знаят какво продават, не разбират от документи и характеристики на имоти. Даже вчера една ми обяснява нещо си за "натурален" акт.

# 377
Кажете ми имали друга държава, плащаш на брокер една шапка пари и трябва да си хванеш и допълнително адвокат Grinning Grinning Grinning

Тоест съветът е лош въпреки, че са ни такива брокерите?

# 378
Няма нужда от адвокат при изповядване на сделка на вторичния пазар. Депозирате си имота със стоп капаро или там давате оферта, ако искате да смъкват цената, то пак служи за стоп капаро. Обаче в документа, който описва този депозит описват какви документи бихте изискали за обстоятелствена проверка на пръв поглед преди предварителрн договор, настоявате и това е. Свързвате се с нотариус за преглед на нот акт, тежести и т.н., ако има нещо съмнително дарения/завещания най-различни казуси, той ще ви каже какво друго продавачът да си подготви, ако нещо не е неясно на пръв поглед. Това тр обезателно преди подписване на предватителен договор с 10% от цената. Повечето брокери се дърпат да дават докс предварително, тях ги интересува по-бързо да си кашират комисионната, че ако нещо се забавите между стоп депозит и предварителен договор може и продавачът нещо се дръпне. Никога не давам пачката преди да съм си проверила нещата и още от началото брокерът тр да е наясно с това. Но пък имам много близък нотариус под ръка. Ако не беше той, преди две години шях да изгърмя с едно фалшиво завещание, което общо трима нотариуса гледаха. Накрая след половин година разбрах, че някой е изгърмял с предварителен договор, но поне при изповядването въпросната нотариуска се усъмнила и не е изповядала и вече натам нз ко е станало с кипувача. Но било казус на среща между нотариуси вече при свършен факт, та моя ми каза.

Да допълня все пак, че може нещо допълнително като документ да се чака между предв договор и изповядване, но то е от второстепенно значение - данъчна оценка, тежести за 10 год назад с мокър печат от Агенцията пожвписванията и там не е голям проблрм, че сте подписали предв договор.

# 379
В другите държави брокерите имат повече квалификация, отговорности и вършат повече работа от това да приберат 3,6% и да те заведат на адреса. (Даже второто понякога се оказва изключително трудна задача).
Тук масово не знаят какво продават, не разбират от документи и характеристики на имоти. Даже вчера една ми обяснява нещо си за "натурален" акт.

Най-забавни са ми не просто, че не знаят изложението на даден имот, ами че и изобщо не познават четирите посоки. И още повече обичам да ме убеждават колко прекрасно било дадено изложение, вероятно си мислят, че насреща си имат някой, който е излязъл от пещера и не знае къде се намира Simple Smile

# 380
Няма нужда от адвокат при изповядване на сделка на вторичния пазар.
...
Но пък имам много близък нотариус под ръка. Ако не беше той, преди две години шях да изгърмя с едно фалшиво завещание, което общо трима нотариуса гледаха.
От цялата работа разбрахме, че няма нужда от адвокат, защото ти имаш "много близък нотариус под ръка"... Ами какво правят 99% от хората, които нямат близък нотариус под ръка?
В твоя случай нотариусът е влязъл в ролята на адвокат и ти е свършил работа, защото ти е познат. При случаен клиент нотариусът няма да си дава толкова зор да защитава интереса на купувача извън това, което се иска по закон. Освен това ролята на адвоката не е само да провери за тежести и дали евентуални делби, дарения и т.н. са наред. Според зависи от казуса може да има други специфични проблеми. Може освен адвокат да трябва и строителен инженер примерно.

Според мен е безотговорно да се съветват хората да сключват сделки без адвокат. Колкото повече мнения се искат, по-добре. Разходите са незначителни в сравнение с цената на имота, да не говорим в сравнение с комисионата на брокера, който взема най-много от всички и 90% от времето само пречи и дезинформира.

# 381
Е, как няма нужда от адвокат при изповядване на сделка на вторичния пазар? Точно тогава е най-необходим. Нашият случай беше немалко заплетен и без адвокат изобщо нямаше да се решим да купуваме...

# 382

Не казвам, че съвета е лош. Просто се чудя това дали го има на друго място по света, да дадеш както казах една шапка пари на брокер и да ти се налага да ползваш адвокат??? Grinning

# 383

Не казвам, че съвета е лош. Просто се чудя това дали го има на друго място по света, да дадеш както казах една шапка пари на брокер и да ти се налага да ползваш адвокат??? Grinning
Разбира се, че го има, а в много от държавите  купувачите дори и не си помислят да направят сделка без адвокат.

# 384

Разбира се, че го има, а в много от държавите  купувачите дори и не си помислят да направят сделка без адвокат.

Викаш и там дават една шапка пари на брокера и после наемат адвокат да провери всичко дали е наред с имота Grinning

# 385
  • Варна
sweet13, на 13 ли си? Колко пъти трябва да ти се обясни едно и също нещо? Ролята на брокера е посредническа. Т.е. да свърже купувача с продавача. Неговият интерес е да има сделка, за да вземе комисиона. Някои даже си искат процентчето още на предварителен договор и са до там. Бълха ги ухапала, че къщата по документи се води 30 квадрата или че апартаментът няма да види акт 16 следващите 20 години.

# 386
sweet13, на 13 ли си? Колко пъти трябва да ти се обясни едно и също нещо? Ролята на брокера е посредническа. Т.е. да свърже купувача с продавача. Неговият интерес е да има сделка, за да вземе комисиона. Някои даже си искат процентчето още на предварителен договор и са до там. Бълха ги ухапала, че къщата по документи се води 30 квадрата или че апартаментът няма да види акт 16 следващите 20 години.

Ех да бях на 13 нямаше да пиша в форума а щях да зяпам Тик Ток Stuck Out Tongue Winking Eye
Разбрах го от първия път но просто ми е странно, как много хора го намират за нормално. Wink

# 387
Повечето хора НЕ го намират за нормално, но тъжната истина е, че е почти невъзможно, в повечето случаи, да избегнеш брокерите.
Затова тези купувачи, които искат да се подсигурят максимално за сделката, си наемат собствен адвокат, добър адвокат, а не първия срещнат.

# 388
  • Варна
Няма нищо ненормално в това да дадеш една шапка с пари на адвокат, за да си защитиш интереса при покупка на имот за 300 шапки пари.

# 389
Повечето хора НЕ го намират за нормално, но тъжната истина е, че е почти невъзможно, в повечето случаи, да избегнеш брокерите.
Затова тези купувачи, които искат да се подсигурят максимално за сделката, си наемат собствен адвокат, добър адвокат, а не първия срещнат.

Аз нямам нищо против брокерите но щом вземат както се повтарям с това "една шапка пари" да си вършат работата и на теб да не ти се налага да използваш услугите на адвокат.

Общи условия

Активация на акаунт