Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 60

• 49 999
  • 745
  •   1
Отговори
# 435
Има го рискът, и при физическото злато, и ако купуваш на платформите… ма по сметки излиза, че през 2008 г, ако 75000 евро си ги вложил в злато вместо апартамент, примерно на цена 600 евро тройунция, понеже намерих графика/цени в евро, че имотите са в евро - да съпоставим. Та 125 тройунции прави това и ако сега ги релизираш по 1700 евро - 212 500 евра, като махмем 75 000 евра инвестиция, 137 500 евро сме плюс. Ако за тея 14 години си живял на наем - разход 42 к евро /съдя моите сметки за квартал във Варна, в който живея/. Кат си изкараме разхода наем от 212 500, остават 170 500 с включената ни първоначна инвестиция, тоест сега, ако искам да си купя апт във въпросния квартал, ще ми останат и 70 к евра да се почерпя, тъй като днес точно струва 100 к евра подобен имот. Смятам си, сори, на някой може му е полеЗно

“Златото трудно се съхранява, а инвестиционно злато при голяма криза , не е сигурно какво ще получиш. Банки, фондове фалират .”
Гръмне ли светът, и хартийките гърмят

Последна редакция: нд, 27 мар 2022, 19:36 от MaryPop

# 436
Като се замисля, май само аз останах от хората, които редовно пишеха в темата, и тази, и сходните. Не е учудващо, разбира се.
Който търси реално, а не само да чете статистики, кои по-близо до действителността, кои измислени, може да каже как вървят цените. Като са включили в Лозенец всички имоти в община Лозенец, например Зоопарка и Хладилника, статистиката на имот-бе-ге-то става все по-недостоверна. Пуснете си търсачка на 2-стаен в Лозенец, игнорирайте всички, които не са в този квартал, и вижте най-ниска и най-висока цена. Вижте и как от 3 страници ще станат 2. Игнорирайте повтарящите се оферти за един и същи апартамент и ще останат 10-ина апартамента, повечето на партер.
И като се гледа цена на кв.м., от квадратурата на НС извадете 10-15 квадрата за общи части, за да получите горе-долу ЗП, и тогава обсъждайте какви са цените.

# 437
И да допълня горния пример със сметките, ако си имаме жилище собтвено, и действаме с инвестиционна цел. 75 000 евра инвестиция в имот 2008 г, 42 000 евра приход от наеми и 25 000 евра прираст в капиталовата стойност на имота към 2022 г. - 142 000 евро. А от златото излизахме на 212 500 към 2022 г.

Последна редакция: пн, 28 мар 2022, 10:21 от MaryPop

# 438
И да допълня горния пример със сметките
И аз да допълня, колко лесно е не само да гледаш назад, но и да си подбираш цифри които отговарят на теорията ти Rolling Eyes Ако е важало за един апартамент и за един специфичен момент във времето, това не значи че важи навсякъде и винаги и по принцип. И други разлики има, ама темата не е за инвестиции.

# 439
Да,  така е. Изберете си който искате период и смятайте това, което ви интересува, за да видите как се справят имотите и златото или каквото и да е. Това, че съм избрала специфични данни, към специфични години е видно. Аз сравнявам тогавашния пик със сегашния към този момент, до който сме достигнали. Всеки сам си преценява според своите възможности, риск и т.н. Но да определено е лесно да гледаш назад.

Ps: ако през 2004 г си инвестирал във злато 40 к евра, когато златото е било 330 евро за тройунция, сега ще имаш около 205 к евра. Ако си го бил реализирал 2015 г за 1150 евро - 139 000 евра. За мен в показателно, че е хубаво човек да е диверсифицирал

Последна редакция: пн, 28 мар 2022, 10:33 от MaryPop

# 440
Нарастването на цените на НИ не трябва да е обвързано само със спестяванията на хората, печатането на пари / раздаването на кредити, инфлацията и очакванията на инвеститорите, а също и с неща като по-добра градска среда, чиста природа, удобен транспорт, качествено образование, здравеопазване, сигурност, развиваща се икономика, високоплатени работни места и всички други предпоставки за качествен живот.
Ми то е. Затова в провинцията има къща за 6000,  в София за 600 000, а в Манхатън за 60 000 000.

Това в Манхатън е балон с главно Б. В селата имотите са наследствени или закупени със собствени средства. Докато в София и големите градове, 2/3 са с кредити. Но кризите идват една след друга и е въпрос на време всички да се отрезвят. Въпроса ми беше за градската среда и покритието зад тези цени. Ами няма..

https://www.segabg.com/category-observer/imotniyat-balon-mozhe-d … e-spuka-tazi-esen

# 441
Въпроса ми беше за градската среда и покритието зад тези цени. Ами няма..

https://www.segabg.com/category-observer/imotniyat-balon-mozhe-d … e-spuka-tazi-esen

Пух и аз мисля че физическат средата е определяща. Представете си високо качествено градско пространство с поддържани зелени площи, площадки за децата, кошчета за боклук и т.н. - мисля че много по-малко проблеми би имало и затова не считам, че българският манталитет или корупцията са виновни за безхаберното отношение, което имаме към градските пространства.

Но балон съшествува в много пазари - и всички са специфични. В моята втора родина, китайски консорциуми изкупуват жилиаща, които се отдават под наем за по 2000+ евро на месец. Много местни не могат да си купят жилище по тази причина. Това, в ситуация на много висока имиграция, много младо и образовано население и имотни цени да кажем 15-20% по-високи от софийските.

Сега, в България има емиграция, застаряващо население, малък интерес от страна на интернационални инвеститори(в сравнение с др страни), ниски заплати, ниски заеми - но балонът си го има, избива в друга посока.

И да се върна към градската среда, познавам много български архитекти и урбанисти, зашото това съм завършила. Те считат че са безпомощни на този строителен произвол, където инвеститорът е цар. Много от тях не могат и да си помислят да правят инвестиции в недвижимо имущество. А пък единият от директорите на българиан пропертис ми е съученик. Е не се съмнявам че той е най-богатият българин, когото познавам. Това между другото - знам че тук много се ценят практическите съвети, каквито аз, за съжаление за България много не мога да дам.

# 442
"Ако само допреди няколко месеца прогнозата бе, че покачващата се инфлация ще насърчи още хора да инвестират в покупка на имот, за да предпазят спестяванията си, месец след началото на войната в Украйна драматично променя тези оценки. Вече има спад в активността на пазара на имоти и дори отказ от вече уредени с банка кредити за покупка на жилище. Причината за това е решение да се изчака, за да се видят ефектите от това върху икономиката и тогава да се вземе решение.

В същото време строители или се въздържат да започнат проектите, които са планирали, или спират да продават в тези, които вече са започнали. Причината е, че не знаят как да ценообразуват.

Тези фактори може да успокоят цените, които не спряха да растат и по време на пандемията, и да "вкарат пазара" в очакваното плато вместо в продължаващ ръст.

Инфлацията в строителството не е като другата"

https://www.dnevnik.bg/biznes/2022/03/28/4329660_zaradi_nepredsk … /?ref=home_layer2

# 443
Тези фактори може да успокоят цените, които не спряха да растат и по време на пандемията, и да "вкарат пазара" в очакваното плато вместо в продължаващ ръст.
С две думи, спад не се очаква и дори не се мечтае за него в теоретичен план.

# 444
Не ми е ясно каква е целта - какви да са цените дали успокоени или неуспокоени... затова не смея и да предполагам какво ще стане. Но е динамично.

# 445
  • Sofia
В общи линии ще стане по-скъпо за вече завършените, с АКТ 16 обекти, тъй като ще намалее предлагането на "зелено", както и финансирането на "зелено". Това, което чувам е, че банки вече не отпускат кредити на АКТ 14, но не знам дали този феномен е повсеместен.

С други думи, ако не нещо друго, то поне може материалите да спрат да поскъпват, ако строителството секне.

# 446
...
С други думи, ако не нещо друго, то поне може материалите да спрат да поскъпват, ако строителството секне.
Как го обясняваш това? Според мен те направо ще си липсват. А и ще са скъпи.

# 447
  • Sofia
Обяснявам си го с това, че проблеми с доставките на основните строителни материали няма. Капацитета за производство и транспорт са нормални.

Изключение е желязото, но то е нужно именно за новите сгради, за които тъй или иначе ако приемем, че ще са в застой - все тая каква ще е арматурата.

Дървото също е кът, докато не се намерят алтернативни доставчици - но отново, дървото по-скоро е проблем в момента за мебелните компании, а не под формата на строителен материал.

Всичко друго от тухли, бетон, лепила, керамика, ВиК и т.н. ще му се намали търсенето - по-малко нови сгради, по-малко основни ремонти и в същото време засилена конкуренция.

В България вече има не малко производители, примерно гипсокартон Кнауф, произведен в България или керамичните тухли Wienerberger, така, че и електроенергията и транспортните разходи не са фактор - те цените отдавна се вдигнаха за да я компенсират и няма основание за по-високи цени (е разбира се до второ нареждане - ако ни спрат горивата, ситуацията ще е различна).

# 448
  • На земята, която е всъщност звезда.
С две думи, спад не се очаква и дори не се мечтае за него в теоретичен план.

Е, то и война не очаквахме и цените трябваше да хвърчат още поне година. Реално, никой не може да каже как ще се развият събитията в Украйна и, съответно, икономическата обстановка у нас.

# 449

Общи условия

Активация на акаунт