Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 60

• 49 896
  • 745
  •   1
Отговори
# 630
Има ли начин да се спре застрояването на зелени площи в междублоково пространство и изобщо презастрояването? На какво отстояние трябва да са един от друг 2 високи блока? Конкретния казус е с общински имот с растителност, превърнат в частен и подготвен за строеж на магазини, мини мол или кой знае какво. В същото време намаляват паркоместа, зелени площи, места в яслите, детски площадки, тротоари, бомбоубежища, въздушни клинове, инфраструктура и т.н. "Проведено" е "обществено обсъждане" най-вероятно с просто лепене на бележка пред някоя канцелария и най-вероятно обществения интерес е заметен отново под килима на инвеститора. Отново повдигам въпроса за градоустройството или дивото презастрояване - къде е баланса?!?

Има начин - общината купува терените по пазарни цени и после си ги държи като полянки. Всичко друго е нечестно и противопоставя хората. Иначе закон за отстоянията има и може да се спре нов строеж, ако не спазва закона.

# 631
ПУХ, Един общински имот до нас така се превърна в частен след търг и вече 3 години се съдим. Много трагокомично дело водим и определено мн хора по веригата са си взели рушветчетата. Та ако се заемете да се съдите, пригответе се за дълга битка, особено ако сте в голям град и мястото е апетитно.
Общественото обсъждане е чиста формалност, длъжни са, може да отидете малко да повикате на общинарите. Ако ще изменят ПУП, може да обжалвате в Съда. Вече нз какъв ви е казусът.

Последна редакция: чт, 07 апр 2022, 15:25 от MaryPop

# 632
Сега видях, че в групата Имоти в София във фейса е писала Бесте Сабри от БТВ и моли да се свържат с нея хора, които купуват на зелено и искат да им увеличават договерените първоначално цени. Ще прави репортаж по темата.

# 633
Скрит текст:
Здравейте, може ли да се види в имотния регистър дали даден парцел е в регулация? Ако се направи проверка, собственикът ще разбере ли за това? Преди не се пазеше такава информация, но откакто пуснаха новия портал, мисля че се пази.

А собственикът не ви ли е показал скица от кадастъра?  Да купуваш парцел, без да си видял актуална скица от кадастъра, си е игра на тото. В Имотния регистър има данни за собствеността на имота. Ако документът за собственост е стар, там може да пише нива/ливада/пасище/неурегулиран поземлен имот. А регулацията да е по-късно, съответно може да има промени и в площта (вземали, придавали и т.н.) при прокарването на улица.
Най-лесно е онлайн проверка в кадастъра. Там са данните за парцела.
https://kais.cadastre.bg/bg/Map

Ако се затруднявате с кадастъра и данните в него (не е упрек или подигравка, просто констатация), ето тук е списък на фирмите, които имат достъп до кадастъра и ще ви направят справка и ще ви разяснят положението с регулацията (на база данните в кадастъра).
 https://www.cadastre.bg/practitioners/all

Ако парцелът е в населено място, където няма изработени кадастрални карти, се отива в съответната община (кметство), отдел Архитектура и се прави справка.

Мандаринка, много ти благодаря за подробното разяснение и за линковете! Наистина полезна информация. Борих се над час и със сайта, че ту забива, ту ме изхвърля, страшна мъка, и с критериите за търсене, защото явно не разполагам с необходимата информация. Но накрая имах пробив и успях да стигна до имота. Обаче в резултата пише "вид територия: Земеделска, категория 9, НТП Пасище". Това последната, актуална информация ли е? Тъй като ние действително имаме снимка на старата скица. Но очаквах в Кадастъра да пише друго, а то си е същото като в скицата, която получихме...

Последна редакция: чт, 07 апр 2022, 21:00 от Барбалена

# 634
Явно не е в регулация. Понякога и на имоти извън регулация може да се строи обаче, забравих какво беше изискването, но може, защото съм имала вземан-даване с подобна ливада. Обаче трябва да се види дали има вода, ток... Защото ако няма и не е в регулация няма да прокарат.

# 635
  • Пловдив
Днес бях на оглед с 2 брокери единия беше представител на продавача. Другия ми се обади че има имот според моите критерии. Брокерът на продавача го беше срам да покаже имота -такъв коптор. Мълча си през цялото време и само отваряше стаите . Другия брокер не спря да ми обяснява как цените се вдигат и как постоянно купуват и как едва ли не след мен чакат за оглед 100човека .  Пример за това  как едния брокер се държа човешки , а другия се опитва на надува пазара.

# 636
Днес бях на оглед с 2 брокери единия беше представител на продавача. Другия ми се обади че има имот според моите критерии. Брокерът на продавача го беше срам да покаже имота -такъв коптор. Мълча си през цялото време и само отваряше стаите . Другия брокер не спря да ми обяснява как цените се вдигат и как постоянно купуват и как едва ли не след мен чакат за оглед 100човека .  Пример за това  как едния брокер се държа човешки , а другия се опитва на надува пазара.

Не се опитва да надува пазара, а да си изкара парите. А копторите по принцип се търсят, ако искаш нещо за ремонт, защото е все едно дали ще изриваш коптор или запазено жилище.

# 637
Барбалена, не пречи да си изберете от списъка на геодизистите (правоспособните лица) някоя фирма и да отидете да се консултирате на място. Предполагам няма да е някаква грандиозна сума. Те знаят изискванията за строителство, наясно са и с вкарването в регулация. Има и фирми, които предлагат комплексна услуга - т.е. имат и юристи, и геодезисти, и строителни инженери.
Но за мен е съмнителна работата. В кадастъра трябва да е актуалната информация за статута на имота.
Ако междувременно, след изработването на кадастъра, е правена регулация, това трябва да се отрази в кадастъра и това е работа на общината или собственика (ако е правил регулация само за него).
Консултация с адвокат е задължителна, ако толкова държите. Но явно цената е по-ниска точно защото не е в регулация.
Когато е по обява от брокери, пишат - "до" регулация.

# 638
  • Пловдив
Чернат станция , това беше коптор , но на доста висока цена. Просто продавачите чули че сега се вдигат цените и изпълзяват опитвайки се да хванат вълната.

# 639
Чернат станция , това беше коптор , но на доста висока цена. Просто продавачите чули че сега се вдигат цените и изпълзяват опитвайки се да хванат вълната.

Може и така да е. Но ако е коптор в иначе добър блок в Иван Вазов пак ще му налитат като мухи на мед. И няма да има значение, че е коптор, защото се продават локацията и потенциала на апартамента.

# 640
ПУХ, Един общински имот до нас така се превърна в частен след търг и вече 3 години се съдим. Много трагокомично дело водим и определено мн хора по веригата са си взели рушветчетата. Та ако се заемете да се съдите, пригответе се за дълга битка, особено ако сте в голям град и мястото е апетитно.
Общественото обсъждане е чиста формалност, длъжни са, може да отидете малко да повикате на общинарите. Ако ще изменят ПУП, може да обжалвате в Съда. Вече нз какъв ви е казусът.

Вече са изменили ПУП и обединили няколко парцела. Изобщо работата е както намекна Параграф 22. Въпроса е как общинско място, което от повече от 30 години е зелена площ, изведнъж може да стане мащабен строеж и да засенчи всичко наоколо, без да се съобразяват с обществения интерес и волята на съседите. При такава ситуация кой ще обезщети съседите, ако един ден решим  да продаваме и "гледката за милион" вече я няма, а дори и слънцето не огрява?!? Изобщо да не споменавам за неприятностите свързани с ежедневния прах, шум и т.н. от всеки строеж. Тайно и полека, оказа се, че е минал някакъв период за обжалване..

# 641

Вече са изменили ПУП и обединили няколко парцела. Изобщо работата е както намекна Параграф 22. Въпроса е как общинско място, което от повече от 30 години е зелена площ, изведнъж може да стане мащабен строеж и да засенчи всичко наоколо, без да се съобразяват с обществения интерес и волята на съседите. При такава ситуация кой ще ни обезщети нас собствениците на вече построените, ако един ден решим  да продаваме и "гледката за милион" вече я няма, а дори и слънцето не огрява?!?

Намесени са частни интереси, а в общините има кой да ги прокарва. И на мен не ми е честно да ми строят на 1 ръка разстояние и никой не ме е питал, затова съд до дупка. Бавене, бавене,  бавене на строежа. Ма в процеса разбираш колко е опорачена съдебната система, разходите по делото си текат и т.н. В случая щом са изменили ПУП, сте пропуснали 14-дневен срок за обжалване, ако отговаряте на критериите за заинтересовани лица. Може и умишлено да не сте били уведомени, пак може да съдите като се позовете на това. Трябва ви адвокат поне за консултация да разберете имате  ли правен интерес, и си пригответе по 300-500-800 лв на периоди през 5-6-8 месеца за експертизи от вещи лица и т.н. ако предприемете нещо (освен адвокатския хонорар).
Редакция: при нас не беше зелена площ и там е малко по-особено. И даже си мисля, че е по трудно одобрението на ПУП, но пак казвам - адвокат с опит по ЗУТ, може да ви е от полза.

# 642
  • Варна
Това се случва постоянно и в градовете. Затова и мъжът ми все ми се кара да не залитам по гледки към морето, щото няма гаранция, че тази гледка утре ще я има. Много рядко панорамата е нескриваема заради особености на релефа.

# 643
Може да си пишем тука колкото си искаме, че цените са луда работа и са стигнали космоса но на българина не му пука купува на кило, няма значение курник ли е, важното имот да е.

Купува народа, че чак пушек се дига, балон било щяло да се спука Grinning но май в фантазиите на хора като мен, които няма от къде да изкарат 150 0000 евро и си мечтаят някой ден цените да паднат.
.
Ама българина има пари и то много и не му дреме за цената Grinning

Имам познат държи два дюнера ами 3 апартамент купува, даже последния купи преди 15 дни на върха на цените и не му пука за цени.
Като него има хиляди в различни сфери, които вадят много пари и ядвали декларират всичко изкарано??? но щом държавата позволява Grinning

# 644
Kaнaдa зaбpaнявa нa чyждeнци пoĸyпĸa нa жилищa нa тepитopиятa cи зa 2 гoдини

https://money.bg/property/zabrana-za-pokupka-na-zhilishta-be-nal … zari-v-sveta.html
Това не ми стана ясно: "Kaнaдa щe зaбpaни нa чyждeнци дa ĸyпyвaт жилищa зa двe гoдини и щe нaлee милиapди дoлapи, зa дa cтимyлиpa cтpoитeлнaтa дeйнocт. Цeлтa e дa oxлaди pacтящия пaзap нa нeдвижими имoти."
Звучи ми абсурдно. Хем има бум, който Канада иска да охлади, хем ще налива милиарди за да стимулира строителната дейност.

Общи условия

Активация на акаунт