Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 60

• 49 512
  • 745
  •   1
Отговори
# 645
Има логика, защото ще увеличи предлагането и се предполага, че това ще намали цените.

# 646
Има логика, да.
На мен ми прави впечатление друго - 50 на сто поскъпване за 2 години и ситуацията в момента е такава, че се налага бан на продажбите на чужденци и други мерки с цел задоволяване на търсенето.

# 647
  • Sofia
Спира "инвеститорите" и влага пари за да може нормалния човек да си купи имот. Но там са социална държава и много мерки са абсурдни от гледна точка на пазар. Така, че социализма е нож с две остриета.

# 648
  • Варна
Какво значи нормален човек? Има и нормални чужденци, които купуват за лична употреба, както и канадци, които инвестират. Не е уместно такова разделение.

# 649
Това сигурно за китайците се отнася...

# 650
Мандаринка, Черна станция, благодаря ви много.

Иначе таксата, която фирма би взела не ме притеснява, но ми се искаше по възможност с два клика да разбера дали наистина парцелът е в регулация или не Simple Smile Просто с фирма ще стане по-бавно. Мъжът ми утре ще ходи до общината май, да видим какво ще му кажат там

# 651
Има бум в Канада,супер много китайци купуват там, Австралия и Сан Франциско САЩ.

# 652
  • София
Kaнaдa зaбpaнявa нa чyждeнци пoĸyпĸa нa жилищa нa тepитopиятa cи зa 2 гoдини

https://money.bg/property/zabrana-za-pokupka-na-zhilishta-be-nal … zari-v-sveta.html
Това не ми стана ясно: "Kaнaдa щe зaбpaни нa чyждeнци дa ĸyпyвaт жилищa зa двe гoдини и щe нaлee милиapди дoлapи, зa дa cтимyлиpa cтpoитeлнaтa дeйнocт. Цeлтa e дa oxлaди pacтящия пaзap нa нeдвижими имoти."
Звучи ми абсурдно. Хем има бум, който Канада иска да охлади, хем ще налива милиарди за да стимулира строителната дейност.

А защо да ти звучи абсурдно? Много често чужденци и чужди компании изкупуват страшно голям брой имоти и то предлагат да платят повечето от исканото от продавачите, за да надуят пазара и да изкупят имотите вместо самите живущи в съответните градове... при което накрая се надуват цените рязко и живущите там не могат да си позволят да закупят имот или трудно просто намират заради гореописаното "състезание" (с набутване на повече пари от исканите) и в съответствие карат живущите там да живеят в същите имоти под наем.

Чувала съм хора от САЩ да споделят как им се случва веднага като сложат къща на пазара да им звънят точно такива компании-инвеститори, предлагат поне 20хил$ отгоре и няколко часа след продажбата виждат имотите си пуснати на пазара за под наем.. някои дори не сменяли снимките и даже ползвали оригиналните снимки от обявата за продажба на предишния собственик. Така че смятай. Даже е иронично, че идва това от канадците при положение че фирмата инвеститор с най-много имоти в САЩ е канадска (над 30000 къщи).

Увеличение на строителна дейност също съответно ще помогне да стабилизира пазара им, тъй като особено поради факта че има толкова купувачи, които купуват имот след имот само за инвестиционна цел и т.н... то самия брой имоти за хората които нямат и нито един на тяхно име не стигат. И колкото по-малко имоти И на всичкото отгоре още повече желание за закупуване има, толкова повече цените скачат нагоре. Ако има предостатъчно къщи за всички, цените на имотите ще бъдат доста по-ниски. Калифорния е един от най-скъпите за закупуване на жилище щати (или може би най-скъпия) частично точно защото строителството там е изключително намалено и регулирано.

# 653
Барбалена, в общината ще могат да ви кажат и дали има започната процедура за регулация и на какъв етап е.
Иначе фирмите не се бавят - влизат от компютъра в кадастъра и гледат, ще ви обяснят на момента. Но не става онлайн консултация да направите.
Аз не бих разчитала на онлайн кликване за документална проверка на имот. Има си доста юридически особености, анализ от човек, а не от машина, си е необходим.
Ако не те затруднява, сподели след това какво са казали в общината.

Барбалена, ето ти още един линк http://www.isofmap.bg/
В него, от страничния панел, като заложиш критерии за регулация и т.н., ще видиш какво е положението. Търсенето на имота по номер в кадастъра (КККР) ще е най-лесно, онези координати от идентификатора с многото цифри.

Наш наследствен имот, който продадохме, се оказа, че по действащия ПУП се предвижда да замине на 2/3 за ново кръгово. Дали ще стане или няма да стане, кога ще стане, не беше ясно.

Последна редакция: пт, 08 апр 2022, 06:48 от man_darin_ka

# 654
Обаче изскочиха доста обяви за продажби на апартаменти, следя групите и има доста оферти, това е добре за хората, които търсят Wink

# 655
Мандаринка, оказа се, че трябва да се иде на на място в общината. Регистърът им не бил елекронен. Това при прозвънявания на две фирми от списъка, който пусна Simple Smile Благодаря ти отново. Ще пиша по-късно какво са казали на мъжа ми

# 656
Обаче изскочиха доста обяви за продажби на апартаменти, следя групите и има доста оферти, това е добре за хората, които търсят Wink

Може ли инфо в кои групи ако е удобно.

# 657
За Варна съм в поне 3-4 групи за имоти във FB. Нон стоп публикуват имоти и то на доста завишени цени без значение ново или старо строителство. Ей ся публикуваха една къща в Зеленика за €450 000. Публикуват се и доста селски къщи. Последните дни направо се късат да предлагат 😅

# 658
За Варна съм в поне 3-4 групи за имоти във FB. Нон стоп публикуват имоти и то на доста завишени цени без значение ново или старо строителство. Ей ся публикуваха една къща в Зеленика за €450 000. Публикуват се и доста селски къщи. Последните дни направо се късат да предлагат 😅

Както писах по назад скъпо е за мен и теб и ние ще си мечтаем цената да падне, повечето имат пари и цената не е фактор за тях Grinning и купуват на килограм Grinning

# 659
Sweet13 Абе депозитите между 50-100 хил лева са 170 000 броя, а тези над 100 хил лева са 95 хил броя. Мераклиите на имоти с кеш все трябва скоро да се изчерпят 😀 а ние с теб, като не можем да си купим имот на тея цени, да ходим на Бали, Малдиви да харчим

Общи условия

Активация на акаунт